witu102 25.12.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Witam,planuje założyć w sypialni i w salonie oświetlenie LED RGB jako dekoracyjne.Chciałbym sterować (włącz/wyłącz) oświetleniem przy pomocy przełączników dzwonkowych z przekaźnikiem bistabilnym (jak całym oświetleniem w domu) ale nie wiem jak rozwiązać sprawę kontroli koloru/natężenia. Czy można spiąć instalację ze sterownikiem w ten sposób, aby włączenie włącznikiem chwilowym powodowało zapalenie się poprzedniej konfiguracji (natężenie i kolor) a gdy chcemy to zmienić to używamy pilota?Czy są jakieś inne lepsze rozwiązania tego zagadnienia?Pozdrawiam Schemat ideowy:http://img138.imageshack.us/img138/2943/ledrgbschemat.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 27.12.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 hm. A ten sterownik, ( tak po wygladzie sądzę, że jest dostępny na allegro) nie ma funkcji wyłączania/włączania z pilota? wtedy normalnym klawiszowym załączasz napięcie, ale ON/OFF światła robisz już pilotem. Jeśli chcesz wszystko z wyłączników ściennych- to albo sobie predefinuijesz jakieś ustawienia światła, albo jakiś sterownik wymyślisz do sterowania. W ogóle z takich przypadkach to zawsze jest kłopot- po prostu wyobraź sobie żyrandol z trzema zestawami żarówek, a każdy z nich chcesz sterować oddzielnie i łącznie i wymyśl tu sterownie na wyłącznikach ściennych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 27.12.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Większość sterowników RGB na pilota podłącza się do gniazda i nie sa potrzebne żadne dodatkowe łączniki (czy to dzwonkowe czy inne). Większość z nich działa tak samo czyli ma pamięć wyłączenia.Bardzo ciekawy pilot można zobaczyc poniżej jednak cena jest troszkę powalająca:http://www.led-lighting.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=24&products_id=293&zenid=3dee5026c4abd2f4edbaadc2bab8e577 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorba74 30.01.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Ja u siebie zamontowałem sterownik DDL-88. Wcześniej przeryłem cały internet i nic lepszego w normalnych pieniądzach nie znalazłem. Urządzenie ma możliwość sterowania intensywnością oraz włączaniem i wyłączaniem za pomocą jednego przycisku chwilowego - dzwonkowego. Posiada opcję podłączenia drugiego wyłącznika i wybierania nim kolorów. Do sterowania można też wykorzystać pilota i np. wybrać nim jeden z dostępnych kolorów a następnie za pomocą regulacji intensywności RGB zmienić barwę lub intensywność wybranego koloru. Takie ustawienia automatycznie się zapisują (zapamiętuje on wszystkie ustawienia nawet po wyłączeniu zasilania). Wyłącznikiem chwilowym można włączać, wyłączać i ściemniać ustawiony wcześniej kolor. Niezły bajer jest przy włączaniu i wyłączaniu bo nie następuje ono skokowo tylko płynnie. I jeszcze jeden bajer to rozdzielczość 12 bitowa, która pozwala na uzyskanie niesamowitych kolorów i bardzo małych intensywności. U siebie używam pilota z zestawu, ale u znajomego mam zamiar zastosować pilota LOGITECH HARMONY bo ponoć jest do niego biblioteka. Sterownik kupowałem tu: http://www.ledy-ledy.pl/szczegoly/kontroler-led-rgb-ddl-88,36.html. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 30.01.2011 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 fajna rzecz....w sumie cena spora..ja zakupiłem sterownik od enteriusa na razie około 2x taniej, ale mam wszędzie gdzie trzeba 4 lub 8 żył podciągnięte więc za jakiś czas może wymienię go, albo dam do przeprogramowania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts