Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż i geowłóknina?

arkadyx

Recommended Posts

W sumie to pytam trochę za późno. Mam już wykonany drenaż opaskowy w koło budynku, ale zaczynam się zastanawiać czy zostało to wykonane zgodnie ze sztuką.

Dom nie jest podpiwniczony, ale fundamenty są ocieplone styrodurem + izolacja hydro w formie folii kubełkowej. Grunt jest słabo przepuszczalny - glina.

W koło domu został wysypany kamień (na głębokości około 80-90 cm) i w nim ułożone rury drenarskie w opasce z geowłókniny. Na to znowu wysypany kamień (około 20-30 cm) i następnie całość przysypana gruntem rodzimym (glina).

Zastanawiam się czy warstwa filtracyjna (z kamieni) nie powinna być w całości dodatkowo owinięta geowłókniną.

U mnie nie zostało to wykonane stąd pytanie czy warto to poprawiać/reklamować? Faktycznie poprawka to robienie wszystkiego od nowa.

Zostawienie tego w obecnym stanie jakie może mieć ujemne konsekwencje (szybciej całość przestanie pracować ze względu na zatkanie się rur)? Oczywiście to trochę zabawa we wróżby, ale proszę o komentarz.

W sumie to pytam trochę za późno. Mam już wykonany drenaż opaskowy w koło budynku, ale zaczynam się zastanawiać czy zostało to wykonane zgodnie ze sztuką.

Dom nie jest podpiwniczony, ale fundamenty są ocieplone styrodurem + izolacja hydro w formie folii kubełkowej. Grunt jest słabo przepuszczalny - glina.

W koło domu został wysypany kamień (na głębokości około 80-90 cm) i w nim ułożone rury drenarskie w opasce z geowłókniny. Na to znowu wysypany kamień (około 20-30 cm) i następnie całość przysypana gruntem rodzimym (glina).

Zastanawiam się czy warstwa filtracyjna (z kamieni) nie powinna być w całości dodatkowo owinięta geowłókniną.

U mnie nie zostało to wykonane stąd pytanie czy warto to poprawiać/reklamować? Faktycznie poprawka to robienie wszystkiego od nowa.

Zostawienie tego w obecnym stanie jakie może mieć ujemne konsekwencje (szybciej całość przestanie pracować ze względu na zatkanie się rur)? Oczywiście to trochę zabawa we wróżby, ale proszę o komentarz.

Czesc,

mam podobny drenaz i mnie zostal wykonany podobnie z tym, ze na rure zostal wysypany kamyk pozniej zwir na wys 10-20 cm nastepnie calosc zasypana piaskiem. Zastanawiam sie, takze czy przypadkiem to nie blad - poniewaz powstal klin ktory zbiera wode 50 cm od sciany fundamentowej. Z biegiem czasu zostanie calosc na obwodzie domu wylozona kostka ale w chwili obecnej dookola domu stoi woda bo studnia jest pelna! Mam nadzieje ze to nie wplynie na posadowienie law fundamentowycyh. Rure drenarska kazalem posadowic nie glebiej niz lawa a spod mozna przyjac ze lezy na gruncie - od spodu nie ma zwiru ani kamienia. U mnie calosc wyglada tj na linku

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,917/Itemid,41/

zdjecie z prawej strony - z tym, ze zamiast gruntu rodzimego do wypelnienia wykorzystalem piasek, spod rury lezy praktycznie na gruncie.

Jesli chodzi o mozliwosc zabrudzenia rury drenarskiej glina - jest to uzaleznione od gestosci kamienia ktorym zostala obsypana, ale wloknina dosc dobrze filtruje, najmiejsze drobiny sa na pewno przepuszczane do sroda i wyciagane przez pompe. tj napisalem spod rury u mnie lezy praktycznie na glinie - i nie zauwazylem, aby zebrana woda byla metna, woda od polowy roku splywa bez klopotu. Mysle, ze jesli u Ciebie w tej chwili wszystko dziala to tak zostanie. Mozna pokusic sie aby w wybranym miejscu za rok lub dwa dokopac sie do drenazu i zobaczyc jak faktycznie wyglada warstwa przepuszczalna.

Pozdr.Michal

Panowie obydwaj macie zrobione... niepoprawnie.

arkadyx - u Ciebie wszystko będzie działać jak należy, tylko krócej niż by mogło, gdyby całośc obsypki była w geowłókninie. Ale nie ma co robić scen - kiedyś drenaże robiono bez geowłókniny, i spokojnie 10-15 lat wytrzymywały zanim je zamuliło... pod warunkiem, że nie dostała się tam woda powierzchniowa.

michalz2x - u Ciebie wykop powinien być zasypany 40-50 cm gliną, o ile masz glinę na działce, ale wnioskuję że tak. W tym momencie zalewasz drenaż wodami opadowymi i zamiast osuszać ławy, to sobie je nawadniasz :-) Piszesz, że dookoła domu stoi woda - więc obecnie masz dom w basenie! A drenaż ma z założenia zbierać wodę podziemną napierającą na ławy i ściany fundamentowe, a do zbierania wody powierzchniowej/opadowej/roztopowej służy odwodnienie liniowe, czyli korytka lub po prostu fosa!

michalz2x - u Ciebie wykop powinien być zasypany 40-50 cm gliną, o ile masz glinę na działce, ale wnioskuję że tak. W tym momencie zalewasz drenaż wodami opadowymi i zamiast osuszać ławy, to sobie je nawadniasz :-) Piszesz, że dookoła domu stoi woda - więc obecnie masz dom w basenie! A drenaż ma z założenia zbierać wodę podziemną napierającą na ławy i ściany fundamentowe, a do zbierania wody powierzchniowej/opadowej/roztopowej służy odwodnienie liniowe, czyli korytka lub po prostu fosa!

Witam. Aktualnie czekamy na wykonanie kanalu burzowego i mam nadzieje to czesciowo rozwiaze problem. W chwili obecnej jestesmy jeszcze w trakcie budowy - wlasciwie to mamy fundamenty zasypane piachem bez wylanego chudziaka... Na wiosne bede nawozil dzialke ziemia ktora zostalo z wybrania chmusu - czy moge warstwe piasku ktora w tej chwili znajduje sie dookola przykryc taka ziemia czy lepiej wybrac podczas kopania gline i utwardzic piach na obrysie? Docelowo dookola domu ma byc wylozona kostka ktora przykryje aktualny klin z piachu.

Pozdr.

Michal