NickiL 26.12.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Witam, Jestem nowy na forum więc witam w te Święta W listopadzie zaczałem budować swój pierwszy dom i nie ukrywam już sporo wiem dzięki temu forum Fundamenty wylane, wymurowane do zera wiec czekam na poprawę pogody i ruszam dalej! Wiele rzeczy załatwiam sporo przed czasem bo wiem, że tak lepiej... Tutaj najwięcej pytań mam właśnie o instalację... Byłem ostatnio w sklepie Viessmanna popytać o parametry jakie musi spełniać komin wentylacyjny. Od razu zostałem dłużej i porozmawiałem sobie o instalacji w moim domu (ok 180m2). Przedstawiona została mi oferta na wykonanie całej instalacji własnie w takim domu w 2 wariantach: 1.Wariant: - kocioł gazowy Vitodens 100 26kW - zasobnik Vitocel 100-W 120l - stacja Aquahome 20 - grzejniki 10szt - armatura przyłączeniowa grzejników - wkład kominowy (rura 60) 6m - zestaw bazowy w szacht - rozdzielacze 2 szt - zawory RTL do łazienek 1szt - materiały niezbędne do ogrzewania podłogowego 60m2 (styropian, rury itp.) - materiały instalacyjne rury pex, kształtki itp. - sterownik bezprzewodowy Cena 25,900 zł/netto ( do tego rabat 5%) 2.Wariant: - kocioł gazowy Vitodens 100 26kW - zasobnik Vitocel 100-W 120l - stacja Aquahome 20 - grzejniki 14szt - armatura przyłączeniowa grzejników - wkład kominowy (rura 60) 6m - zestaw bazowy w szacht - rozdzielacze 2 szt - zawory RTL do łazienek 2szt - materiały instalacyjne rury pex, kształtki itp. - sterownik bezprzewodowy Cena 22,500 zł/netto ( do tego rabat 5%) Obie wersje różnią sie tym, że w droższej jest parter i łazienki ogrzewane podłogowo, natomiast w tańszej tylko łazienki podłogowo a cała reszta na grzejnikach. W związku z tym mam masę pytań Czy jest to dobra cena? Czy warto (jak myślę) przepłacać za firmę, czy idzie to wraz z jakością materiału? Może warto się zastanowić nad zupełnie innym rozwiązaniem, tańszym ale podobnym jakościowo? Nie mam żadnego doświadczenia w tej sytuacji, wiec jeżeli ktokolwiek by mi mógł chodziaż troche pomóc to będę wdzięczny za każdą opinię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.12.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 A po co Ci taki duży kocioł? Masz salę gimnastyczną przy domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NickiL 26.12.2010 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Nie bardzo orientuje się w temacie kotłów...Kocioł ten ma parametry 9-26 KW Ten model został mi polecony i poczytałem sobie w internecie o nim. Jest to za duży piec do domku 180m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.12.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Instalator chyba zauważył, że się nie orientujesz i postanowił to wykorzystać... Jakie masz zapotrzebowanie na moc cieplną do ogrzewania w projekcie? Do tej mocy trzeba dopasować maksymalną moc kotła, ewentualnie z niedużym zapasem. Kocioł o zbyt dużej mocy nie dość, że będzie droższy, niż potrzebujesz, to jeszcze będzie gorzej pracować w okresach przejściowych. Dopasowywanie "na oko" na podstawie jakichś tabelek to ostateczność, a i tak nie powinieneś przekroczyć z mocą cieplną 18 kW. No chyba, że ja o czymś nie wiem, np. że do tych 180 m2 nie wliczyłeś dużego, dwustanowiskowego ogrzewanego garażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NickiL 26.12.2010 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Jeżeli chodzi o garaż, to będzie on ogrzewany grzejnikiem ale jest jedno-stanowiskowy. Co do mocy cieplnej, którą potrzebuje to nie mam pojęcia bo jeszcze nie policzyłem tego (zresztą nawet nie wiem jak...).W sumie to sam naprowadziłem sprzedawcę na ten kocioł właśnie z opinii internetowych, ponieważ uważałem go za dobrego.Od jutra zamierzam popytać z wyceną w innych miejscach i wtedy wszystko porównam. A orientujesz się może jak się ma podana cena do jakości oferty?Czy jest warta swojej ceny czy przesadzona? Dziekuje za zainteresowanie tematem,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.12.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 W projekcie nie masz podanego zapotrzebowania na moc cieplną do ogrzewania? Jeśli nie, spróbuj policzyć to w jakimś programie typu OZC (do Obliczania Zapotrzebowania na Ciepło), albo zleć to komuś -- przy okazji znajdziesz miejsca, w których warto dołożyć kilka cm izolacji. Jeśli chodzi o cenę, nie wypowiem się, bo nie mam rozeznania na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-apik- 07.01.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Nie wiem czy warto wchodzić w taki system. Osobiście jestem użytkownikiem Vitodensa 100w z tym ze jest to duzy dom. 193m2+dustanowiskowy garaz (kalortfer)+pralnia nad garazem (również ogrzewana).Piec OK jednak....Śledząc temat ILE ZA GAZ? wydaje się ze do najbardziej oszczędnych ten piec nie należny. U mnie na chwilę obecna przy temp wewnątrz 15°C wychodzi od 9-13m3/dobę tyle ze przy dość niskich temp zewnętrznych (od -8do -4).Bezwzględny plus tego pieca to to ze jest prosty i (mam nadzieję) niezawodny .Problem jednak w tym ze za firmę trzeba płacić... a z tego co piszesz nie tylko na kotle chcesz zakończyć zabawę z Vissmannem. /U mnie problem pojawił się w systemie solarnym- uszkodził się czujnik temperatury przy solarze. U innych producentów (również markowych) to koszt ok 50-80 zl. W moim przypadku to 180-250zl ( w zależności od sklepu) gdzie koszt materiałowy wykonania takiego dziadostwa to 4 zl. Całe szczęście ze był na gwarancji i nie było problemów./ Wracając do tematu. W sterowaniu tego pieca również szału nie ma. Sam piec nie dysponuje rozbudowanym systemem sterowania. Owszem obsługuje sterowanie pokojowe lub pogodowe ale w najbardziej podstawowy sposób. Za te pieniądze można zastanowić się nad innymi systemami które dadzą dużo większy standard. U mnie 2 bezprzewodowe regulatory pokojowe EUROSTER 2006TX wychodzą tyle co dobry sterownik pogodowy Vaillant'a. Moim zdaniem w twoim przypadku wyszło dużo i.... nie wartoPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts