Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiesz ..dgyby tego forum nie było to bym nawet nie zakładał ze mozna miec tani dom...i swój terazniejszy metraz pomnozył bym razy 3 zgodnie z logiką co dałoby mi w moim małym domku jakies 2300 zł za ogrzewanie i wode...:)..jak wiadomo to absurd ,ale moze tanio mieszkacv sie po prostu nie da! Moze trezba sie pogodzic z comiesiecznymi ostrymi wydatkami. Nigdy w takim domku nie mieszkałem wiec doswiadczenia zero.Tylko czemu te rozbieznosci w potencjalnym zuzyciu sa tak wielkie....projekt OZC -3130 m3/rok,w gazowni 2000m3/rok,opinie na forum 1000m3/rok..

Jasku jak widze u ciebie wyliczenia za ogrzewanie i uzycie pradu i to wychodzi tak jak u mnie na 83 m2 gazem wg gazowni to jestjakis żart....ja nie jestem w stanie tego zrozumiec.

Jestem w stanie w izolacje władowac naprawde duzo...byle tylko miesiecznie mało płacic-to priorytet.Jestem przeciwnikiem podejscia typu,,czy to sie zwróci,, poniewaz logika mówi ze rzeczy które sie uzywa ...nie zwracaja sie...od auta,przez dom po zdrowie...wszystko sie zuzywa-ma byc tanio tu i teraz przez najblizsze 30 lat i koniec .

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co sądzicie o z 7 z małymi modernizacjami chodzi o to zeby trosze zwiększyć domek moje założenia są takie żeby salo miał do 30m2 bo ma być tam jeszcze jadalnia ,trzy pokoje tak po 11m2 kuchnia i łazienka tylko nie wiem gdzie i jak kotłownie zmieścić w z7 chciałbym mieć wejście do kotłowni z zewnątrz ale też z wewnątrz wymyśliłem zeby wejscie z domu zrobic w wiatrołapie ale drzwi zewntrzne by musiały być z przodu domu może jakieś dobre rady dacie gdzie dac ta kotłownie , ogrzewanie nigdy jeszcze nie spałem w domu z podłogówką w całym domu ale plan na ogrzewanie mam taki że bufor ładować go będę piecem śmietnikiem ,podłogówka ,WM ,GGWC czytałem wcześniejsze wypowiedzi i było coś o oknach w ścianie ale nie w ociepleniu czy to są jakieś kolosalne różnice w cenie montażu jak bym dał równo ze ścianą a jak bym dał w warstwie ocieplenia ??i ile zyskuje jak będą w ociepleniu a jak w ścianie ??no i zastanawiam się nad płytą fundamentowa czy też mogę dobrze ocieplić fundamenty ty i nie będę tracił dużo ciepła przez podłogę ?.

czytałem wcześniejsze wypowiedzi i było coś o oknach w ścianie ale nie w ociepleniu czy to są jakieś kolosalne różnice w cenie montażu jak bym dał równo ze ścianą a jak bym dał w warstwie ocieplenia ??i ile zyskuje jak będą w ociepleniu a jak w ścianie ??no i zastanawiam się nad płytą fundamentowa czy też mogę dobrze ocieplić fundamenty ty i nie będę tracił dużo ciepła przez podłogę ?.

postaw sobie chatę z klocków styropianowych i nie będziesz się zastanawiał nad mostkami przy oknach i jak je zamontować;)

zobacz jak wygląda przekrój takiej ściany z klocków i powiedz ile ciepła wyciągną z domu fundamenty...

• 3 months później...
  • 5 months później...

http://img528.imageshack.us/img528/5416/przekrjfundiposadzki.png

witam

własnie wymorowałem ściany fundamentowe i jestem przed stanem ,,0,,.

Chciałbym prosić o opinię czy powyzsze rozwiązanie jesli chodzi o termoizolacje jest ok..tzn. co byście zmienili itd.

Największy mój kłopot to jak nie przekroczyć zbytnio wysokości sciany fund,z poszczególnymi warstwami podłogi.

Czy izolacja ,,wpuszczona.. miedzy sciany fund jest gorsza opcją niz jej robienie powyżej gruntu?

dzięki i pozdrawiam

• 3 months później...