Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Też czekam na informację, z której strony północna ściana projektu. To bardzo ważne, jeżeli ma być energooszczędnie.

Do cennych uwag 78myszy dołożę jedną rzecz - żeby ocieplać po podłodze strychu, trzeba tą podłogę mieć, a na razie front247 nic nie mówi o takich w zasadzie podstawowych "detalach". W projekcie są wiązary, więc nie wiadomo, jak tam będzie z sufitem i stropem.

front247 nie ma uniwersalnego i wiarygodnego przelicznika kosztów. Każdy dom jest inny, opał opałowi też nierówny, często jest tak, że w swoim piecu też trzeba się nauczyć palić, żeby grzanie było ekonomiczne. U nas pierwszy sezon i jeszcze nie wszystko w domu wykończone (niekompletna np. druga warstwa ocieplenia połaci dachu), ale grzejemy i napisałam, jakie są miesięczne koszty utrzymania w zimie. Ogrzewanie+ciepła woda użytkowa wychodzi średnio 300zł (250 w październiku, 340 w grudniu). Kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny. Gaz z sieci, grzeje podłogówka, mamy kozę (lada dzień ma dojechać docelowy kominek). Grubości ocieplenia podałam wcześniej. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Dom 107m2. Moi rodzice mają piec na węgiel, ale trudno cokolwiek tu porównywać, bo dom to kostka z lat '80 przed termomodernizacją.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Juz uzupełniam:)

Dom bedzie usadowiony w ten sposób że frontowe wejscie bedzie od północy,natomiast taras od południa,garaz bedzie dobudowany potem ale jako wolnostojący.

Dom zamierzam postawić z ytonga 24cm gr. + ocieplenie,dach z dachówki cementowej ..ew. ceramiczna. Mam juz takze wycenę na okna jakies 3 szybowe(podobno nadają sie do domu energo),są ,,tylko ,, 2.700 zł droższe od zestawu 2 szybowego, takze na pewno dopłacę.

Sciany domu te bezokienne będa odpowiednio od zachodu i wschodu..i potem od zachodniej sciany stanie garaz.

Poddasze bedzie nieużytkowe,tzn jakies tam rupiecie to oczywiscie,ale nie planuje tam mieszkac ani nawet kiedys rozbudowywac.W projekcie są wiązary,wiec na 100% sufit bedzie podwieszany z regipsu,no i oczywiscie miedzy belki stropowe izolacja,na wierzch płyty osb.Pytanie czy trzeba docieplac dach jesli sufit jest juz ocieplony?

O wentylacji w ogóle nie myślałem,najchetniej chciałbym jak najtaniej,tylko czy went. grawirtacyjna bedzie odpowiadac w domu energooszczednym?A jesli nie to jaka?

Mam wybór tego typu,gaz,wegiel,drewno,ekogroszek. aha jeszcze uwaga ...na 100% nie bedzie kominka.

Jesli chodzi o miejsce na ewentualną kotłownie to zaplanowalismy zaadoptowac małe pomieszczenie w piwnicy...tzn dom nie bedzie cały podpiwniczony tylko takie jedno małe pomieszczenie..ale to jest tylko opcja.

Na 100% bedzie oszczyszczalnia bo u nas gmina finansuje 95%,wode jak juz wspomniałem mam z własnej głebinówki.

Jak widac buduje bardzo niewielki dom,stąd po stokroc wolę dopłacic na etapie budowy do rozwiązań które zapewnią mi niskie opłaty miesieczne,niz kalkulowac czy mi sie cos zwróci za 10 czy 20 lat. Akurat moja sytuacja finansowa jest taka ze nie przeliczam pieniedzy wlozonych przez zwrot kosztów,celem nadrzednym jest płacic jak najmniejsze rachunki,oczywiscie w ramach domu energooszczednego,bo domu pasywnego nie chce.

dzięki i pozdrowionka

Edytowane przez Kasia242

nooo ja bym robiła rekuperację, a najwyżej wybrałabym tańszą okładzinę dachową.

Skoro nie masz obiekcji do pieca na węgiel, to może lepiej zrobić kominek z płaszczem, przynajmniej popatrzeć miło, oprócz tego, ze trzeba naładować.

Okna w pakiecie trójszybowym, montowane rowno ze ścianą na taśmach, wzglednie w ociepleniu, ale to droższa wersja i niekonieczna. Piwnicę jesli zamierzasz robić, to jej strop podłogę i ściany należy dokładnie zaizolować syropianem. To samo z drzwiami. To jest miejsce wielu mostków i nieszczelności. Osobiście darowałabym sobie piwnicę, a Ty juz sie zastanawiasz nad powiększaniem powierzchni o stryszek na rupiecie i piwnicę. W sumie nic dziwnego, gratów w domu jest zawsze pod dostatkiem, tylko czy nie lepiej w takim układzie wyciągnąć jeszcze bryłe o te 2 metry i zrobić w nim kotłownie? Schody do piwnicy zajmują miejsce w korytarzu i też kosztują.Piwnica za darmo sie nie wybuduje. Chyba jednak lepiej powiększyc nieco powierzchnie na parterze. To mniej problematyczne i trudniej o niedociągnięcia

Woda z głębinówki, masz miejsce na suw?

Jesli sufit będzie ocieplany to dach sobie darujemy, w zamian tego dokładnie uszczelniamy wszystkie łączenia, belki, styki ścian ze stropem i tak dalej. Pamiętamy o folii na suficie

Przy ścianie nośnej 24cm i grubym ociepleniu my mamy silikaty. Chyba nadal są tańsze od ytonga. Może tu uda się oszczędzić i zostanie na rekuperator.

Piwnica, nawet mała, to duży koszt. Kiedyś mówiło się, że jedna kondygnacja w dół kosztuje tyle, co dwie w górę. Z500 ma kilka prostych projektów. O ile pamiętam znajdzie się też coś z większą kotłownią, gdyby padło na paliwo stałe.

absolutnie nie będe ciagnął bryły w góre...to juz jest jakby priorytet,tak samo na 1000% nie bedzie kominka ani to ładne ani funkcjonalne(kwestia gustu).

Pomieszczenie piwniczne brałem pod uwagę wyłacznie zeby tam zrobic kotłownie...jesli bedzie gaz lub prad piwniczki oczywoiscie nie bedzie.

Nie chce budowac z silki poniewaz ja na ytong mam lepsza cene niz na silke to raz a dwa ze bede murował osobiscie na klej wiec bez kłopotu dotne bloczek itd.po prostu łatwiej sie muruje.

Stryszku ja nie chce powiększac,dach ma w projekcie 22 st. nie jetem pewien czy w gminie nie każą mi podniesc do 25 st. ale stryszek bedzie tylko taki ,ile miejsca na poddaszu...

My w czwórke teraz mieszkamy na 36 m2 i jakos dajemy radę:),83m2 to bedzie dla nas willa,+garaz potem,+taras ....do tej pory nie mogę sobie wyobrazic co kieruje ludzmi którzy stawiaja domy po 200-250m2

Dzięki myszo :)za te rady przydadzą mi sie:)

Tylko jeszcze kwestia ogrzewania...jak zrobic taki bilans co sie lepiej opłaca czy prąd,gaz czy paliwo stałe..oczywiscie przez pryzmat powierzchni domu no i wygody...

Czy ktos wie jak to policzyc?

pozdrawiam i dziękuję

ps.

Woda z głębinówki, masz miejsce na suw?

co to jest suw?

Edytowane przez Kasia242

Skoro planujesz robić tak dużo sam, to po prostu zrobisz dla siebie dokładnie i będzie dobrze. Z tej perspektywy patrząc, uważam, że wybrałeś bardzo dobry projekt - nieskomplikowany i bez robót na wysokościach. :) Jedna kwestia - popatrz na większe okna na elewacji frontowej - są bardzo blisko naroży budynku. W sypialni pal licho, ale w kuchni nie da się zawiesić szafki, a miejsca ogólnie niewiele, więc szkoda je jeszcze marnować.

Ociepl tak grubo, jak sobie skalkulujesz do oczekiwań i możliwości finansowych, reszta tak jak pisze mysz. Co do ogrzewania, to chyba nie ma takiego ogólnego przepisu na wybór danego źródła ciepła. Dom jest mały, a przy dobrym ociepleniu nawet prąd nie będzie rujnujący dla budżetu. Gaz z sieci jest najtańszy z bezobsługowych źródeł ciepła. Ekogroszek i węgiel wymagają większej kotłowni (powyżej 6m2 i stosowny do pieca kształt) i ogólnie są tańsze, ale wymagają obsługi w powiedzmy średnio - niewielkim stopniu przy piecu z zasobnikiem. Pozostaje jeszcze piec zwany często "śmieciuchem" - pali węgiel, drewno i co tam właścicielowi fantazja podpowie. Być może najtańszy (tak naprawdę trudno oszacować, bo potrafi spalić masę opału przy nieumiejętnym paleniu) i wymagający najwięcej zaglądania, dokładania i usuwania popiołu.

Możesz zobaczyć takie powiedzmy "zabawkowe" kalkulatory:

http://kotly.pl/doborogrzewanie//

Ten niby ma sporo opcji, ale brakuje mu równie wielu rozwiązań:

http://www.hybrid.pl/rockwool/kalkulator_oszczednosci/

Tak dla zabawy policzyłam swoje i ten pierwszy dał mi wynik bliski rzeczywistemu, a ten drugi bardzo mocno zawyżony. :)

A suw to stacja uzdatniania wody.

bowess serdeczne dzieki za linki i za te rady...

Tak bede duzo robił sam,jestem z zawodu budowlancem ,wprawdzie z naciskiem na wykonczenia wnetrz ale i prace na zewnątrz nie sa mi obce:) ,pewnie ze wole niektóre rzeczy sam wykonac bo wtedy troszke taniej no i na pewno solidnie.

Chyba jednak skłaniam sie ku opcji z gazem....bezobsługowo,powinno nei byc za drogo przy takim małym energo-domku.

Musze policzyc jak tpo wyjdzie:)

dzięki i pozdrawiam

kurde w tym pierwszym linku wyszło 1300 zł za rok ogrzewania gazem przy kotle kondensacyjnym....niemozliwe zeby tak mało!!! albo cos nie tak albo....nie wiem

a na tym drugim linku wyszlo mi 2.400 zł czyli duzo wiecej ale chyba realniej?

Edytowane przez Kasia242

ja wiem, ze da radę-człowiek generalnie daje radę.Jako dziecko mieszkałam z rodzicami i dwójką rodzeństwa w 37m2-na szczęscie potem było więcej, a potem jeszcze więcej.

Otóż powiem Ci, ze mi akurat potrzebne było rozprężenie w domu.I nie zaluje duzego domu.No dobra, ale do sedna. Specyfika domu jest inna niż mieszkania. Zeznawaj co to masz zamiar za garaż budować, bo może warto go dokoptować do bryły. Robi się to w ten sposób, ze między ytongi na dwóch ścianach wkładasz styropian. wówczas bryła domu jest jeszcze bardziej osłonięta.

A w domu jak w domu: tyle gratów się zbiera, ze wg mnie powinienes przemyślec jak masz zamiar zrealizować przechowywanie. Piwnica nie ma sensu, wyłazy na dach-też trochę kicha, bo ciężko to dokładnie docieplić.

Kolejna rzecz, jeśli chcesz mieć grzanie prądem w taryfie nocnej, czy jak tam ludzie grzeją, zeby bylo taniej, to musisz rozważyc budowę domu z ciężkiego materiału, z ciężkim stropem-domu o dużej pojemności cieplnej. W domu lekkim lepiej grzać delikatnie czyms, ale bez osłabień.

dalej-skoro dostałes dobrą cene za ytong i bedziesz budować sam, to ja jednak nie polecę silikatów.:)

Jesli instalacja gazowa nie będzie masakrycznie droga-np masz blisko do rury z gazem, wykonasz dobrze projekt samej instalacji, kupisz mały piec kondensacyjny i umieścisz go w "ciepłym" pomieszczeniu, to będziesz mieć system praktycznie bezobsługowy, nieśmieciowy, obejdziesz się bez piwnicy i kupisz rekuperator. W domu parterowym o małej kubaturze to jest mus i już. Zadnych nawiewników, kominów zmniejszających powierzchnie uzytkową. Gaz jest ciągle najtańszy. gdybyś miał dom pasywny to wówczas ogrzewanie elektryczne jest inną spiewką. Są znacznie mniejsze koszty samej instalacji, ale i zapotrzebowanie na ciepło mniejsze.

Pomieszczenie gospodarcze "wyciagnij" tylko do hallu o ten "kominek" co to go nie będzie (choc niecierpię mostków termicznych, to swojego kominka nie oddałabym za żadne skarby świata).Uważam, ze w dobrze ocieplonych domach taki radiator na drewno, czy chociaż elektryczny jest bardzo ważny, bo człowiek lubi punktowe zródło ciepła.

Jesli wejscie do domu masz od północy to kopnij okno w sypialni nr 3 na zachodnią elewację- no chyba ze tam dobudowujesz garaż

Bowess- w tym drugim kalkulatorze wyszło mi, ze za ogrzewanie domu powinnam płacic rocznie 37 tysięcy:rotfl:

mysza twoje rade sa nieocenione wielkie dzięki!!!!!

Garaz bedzie własnie po zachdniej stronie,w sumie jeszcze nie wiem czy on bedzie przyklejony do bryły czy odsuniety ale to teraz dla mnie bez znaczenia,bo ja rozpatruje tylko dom garaz w sumie nie za wiele mnie obchodzi,tyle ze to bedzie dodatkowa graciarnia..wiecie np oprócz auta mam jeszcze skuter,wiatrówkę,wedki,i pełno róznych narzedzi wiec rozumiecie dla takiego faceta garaz musi byc jako własnoie składowisko.:)

Tak by mojej dziewczynie nie kłasc tego na glowe:)

To o tej bezwładnoswci...świetne...rzeczywiscie tak jest..wiec ja u siebie nie chce ogrzewania podłogowego,i raczej nei chce stropu betonowego,wolę po stokroc drewniany ocieplony na maxa...stąd wydaje sie ze kocioł gazowy plus grzejniki bedzie ok:)...gaz mam juz pociągniety na działke takze z tym nie bedzie duzych kosztów,bo ciagnelismy z sasiadem na 3 działki i wyszło bardzo tanio....no a do domku to juz instalacje trzeba robic no na to nie ma rady:)

ale widze ze to najlepsza opcja,bezobsługowosc i niezbyt drogo:)

Natomiast jesli chodzi o te nieuzytkowe poddasze..to pomyslalem zeby zrobic tak wejscie... z zewnątrz:) ,jak w strodawnych stodołach,po drabinie...chodzi mi o to zeby nie robic w srodku niepotrzebnych mostków termicznych...a graty jakie tam będą będą rzadko wykorzystywane albo w ogóle. Co o tym sądzicie?

37 tys? masakra to 1/3 budzetu na moją budowe hehe

Edytowane przez Kasia242

mysza twoje rade sa nieocenione wielkie dzięki!!!!!

Garaz bedzie własnie po zachdniej stronie,w sumie jeszcze nie wiem czy on bedzie przyklejony do bryły czy odsuniety ale to teraz dla mnie bez znaczenia,bo ja rozpatruje tylko dom garaz w sumie nie za wiele mnie obchodzi,tyle ze to bedzie dodatkowa graciarnia..wiecie np oprócz auta mam jeszcze skuter,wiatrówkę,wedki,i pełno róznych narzedzi wiec rozumiecie dla takiego faceta garaz musi byc jako własnoie składowisko.:)

Tak by mojej dziewczynie nie kłasc tego na glowe:)

To o tej bezwładnoswci...świetne...rzeczywiscie tak jest..wiec ja u siebie nie chce ogrzewania podłogowego,i raczej nei chce stropu betonowego,wolę po stokroc drewniany ocieplony na maxa...stąd wydaje sie ze kocioł gazowy plus grzejniki bedzie ok:)...gaz mam juz pociągniety na działke takze z tym nie bedzie duzych kosztów,bo ciagnelismy z sasiadem na 3 działki i wyszło bardzo tanio....no a do domku to juz instalacje trzeba robic no na to nie ma rady:)

ale widze ze to najlepsza opcja,bezobsługowosc i niezbyt drogo:)

Natomiast jesli chodzi o te nieuzytkowe poddasze..to pomyslalem zeby zrobic tak wejscie... z zewnątrz:) ,jak w strodawnych stodołach,po drabinie...chodzi mi o to zeby nie robic w srodku niepotrzebnych mostków termicznych...a graty jakie tam będą będą rzadko wykorzystywane albo w ogóle. Co o tym sądzicie?

37 tys? masakra to 1/3 budzetu na moją budowe hehe

ciesz się, ze jesteś tak daleko, bo bym Cie zaraz zaprzęgła do dwóch metrów mozaiki na wannie;)a tak musze się z tym sama uporac. tylko nie wiem jak to zrobić, zeby było perfecto!

Oczywiście moje rachunki za gaz są znacznie, znacznie skromniejsze;)

Wiesz co Ci jeszcze powiem ? nie jestem znawcą, ale to chyba nie za fajnie odkopywać fundamenty istniejącego domu, zeby dorobić fundamenty do garażu.Próbuj coś nad tym popracować.No i jeszcze dochodzi przeróbka na dachu jesli miało by to być w jednej bryle.

fundament pod garaz zrobie razem z domem ale garaz potem:)

Jesli chodzi o mozaike ...hmm szkoda rzeczywiscie zrobiłbym ci perfekcyjnie i z upustem:)

Jesli szukasz płytkarza ze swojego regionu z kwalifikacjami to zapraszam na stronę http://www.glazurnicy.pl/

To stronka Polskiego Towarzystwa Glazurników..wiekszosc to super fachowcy,poniewaz portal robi wczesniejsze weryfikacje dlatego raczej zaden niefachowiec nie ma tam wstępu,mozesz tam pooglądac projekty,zapytac o kompetencje itd.

moje prace tez tam sa:)

klikasz na ,,potrzebny glazurnik,, wybierasz woj. ..miasto i mozna sie umawiac.

jesli natomiast chcesz sama to zrobic to...mogę dac ci przepis na priv jesli chcesz:),wytłumaczyć

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

78mysz takie są ogólnodostępne kalkulatory. :) A przy okazji - wynik teoretyczny rzeczywiście imponujący. :D

front247 możesz przyjąć wynik z drugiego kalkulatora za prawdziwy, a później będziesz zadowolony, jak realu wyjdzie taniej.

78mysz takie są ogólnodostępne kalkulatory. :) A przy okazji - wynik teoretyczny rzeczywiście imponujący. :D

front247 możesz przyjąć wynik z drugiego kalkulatora za prawdziwy, a później będziesz zadowolony, jak realu wyjdzie taniej.

rzeczywiscie wynik z pierwszego kalkulatora mnie zadziwił..ehh jakby to było realne to bym skakał pod sufit:) drugi wynik tez nienajgorszy:)

fundament pod garaz zrobie razem z domem ale garaz potem:)

Jesli chodzi o mozaike ...hmm szkoda rzeczywiscie zrobiłbym ci perfekcyjnie i z upustem:)

Jesli szukasz płytkarza ze swojego regionu z kwalifikacjami to zapraszam na stronę http://www.glazurnicy.pl/

To stronka Polskiego Towarzystwa Glazurników..wiekszosc to super fachowcy,poniewaz portal robi wczesniejsze weryfikacje dlatego raczej zaden niefachowiec nie ma tam wstępu,mozesz tam pooglądac projekty,zapytac o kompetencje itd.

moje prace tez tam sa:)

klikasz na ,,potrzebny glazurnik,, wybierasz woj. ..miasto i mozna sie umawiac.

jesli natomiast chcesz sama to zrobic to...mogę dac ci przepis na priv jesli chcesz:),wytłumaczyć

pozdrawiam

nie no nie bede nikomu głowy truła dla takich ilości mozaiki. Muszę się tylko przemóc i jechać grzebień kupić.Najwyżej jak mi nie wyjdzie, to kiedyś przy okazji łazienki na górze poproszę glazurnika.Mozaika lekka-może nie będzie spływac z wanny jak ją trochę przygwożdze;).No ale odbiegam od tematu, sorki.Jesli masz dla mnie cenne wskazówki to może juz na priva

Jesli chcesz lac fundamenty razem, to złóż całościowy projekt, bo potem inspekcje Ci się bedą kręcic jak zawnioskujesz o rozbudowy

Tak sie zastanawiam...zwazając na moj projekt i brak poddasz uzytkowego...czy konieczne jest ocieplanie scian kolankowyych? Skoro dach nie jest docieplany tylko strop to czy to ma sens?Oczywiscie pomijajac kwestie uskoku na elewacji.

pozdrawiam

no cóz, jak ocieplisz sciany kolankowe z każdej strony i szczyt ściany to zapewnisz ciągłość izolacji

• 9 months później...

witam

Odkopie swój temat bo dostałem własnie warunki przyłaczy ..pozwolenie bedzie niebawem ale przejde do meritum...

Jak wiadomo Z7 to dom mały tylko 83 m2...jakiez było moje zdziwienie gdy obejrzałem kalkulacje w projekcie gdzie sumaryczne zuzycie gazu na ogrzewanie+CWU wyniosło 3130m3/rok co przy cenie 2,32 zł/m3 gazu daje miesieczne srednie opłaty na poziomie 638 zł(wliczajac przesył )...rocznie około 8 tys...to jest jakas masakra...to ile płaca ci co maja domy 150m2? A ja tu na muratorze czytam o domach zasilanych pradem i wychodza mniejsze sumy...

Pani w gazowni powiedziała ze jak wynika z jej ,,doświadczenia,, na pewno tyle nie zuzyje..ale powiem szczerze ja liczyłem tutaj na bardzo niskie opłaty za ogrzewanie i cwu na poziomie srednim ok 250-350 zł miesiecznie(cały rok) atu wychodzi 2 razy drozej...dodając do tego koszt przyłacza około 2300 zł plus instalacja gazowa (grzewcza)około 10-12 tys to ja sobie mysle czy czasem nie olać tego gazu..Jakie sa Wasze opinie w tej kwestii? A moze mi to zle wyliczyli w projekcie?

Dodam ze mam znajomych których rodzice mieszkaja w domu z lat 80-tych-bez ocieplecia..pow. uzytkowa 230 m2 i płaca za gaz w sezonie około 800-1000 zł/miesiac poza sezonem 150 zł/miesiac....ale gdzie tu sie równac molochowi z małym dobrze ocieplonym domkiem?

Jak tak dalej pójdzie z podwyzkami nosników energii to czasem mysle czy nie warto kupic zwykły piec na trociny z podajnikiem(mój znajomy na wsi ma ..to są grosze na ogrzewanie) ,zestaw solarów za 30 tysiecy i olac ten system monopolu dostawców energii.

dzieki i pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

przy takim domku zmieścisz się w 1000-1200m3 gazu rocznie

Czy ta teza ma jakis argument czy jest tylko ,,tak na pocieszenie,,? Nie chciałbym budowac domu lub aplikowac danego rodzaju ogrzewania polegając na pocieszajacych tezach...:)

Z tego co czytam w projekcie i potem czytam doswiadczenia uzytkowników domów to wynika ze jakiekolwiek liczenie bilansu przy pomozy OZC jest po prostu bezsensowna bajką....staram sie temat brac logicznie ale to sie zaczyna kupy nie trzymac... dzieki i pozdrawiam

Czy ta teza ma jakis argument czy jest tylko ,,tak na pocieszenie,,? Nie chciałbym budowac domu lub aplikowac danego rodzaju ogrzewania polegając na pocieszajacych tezach...:)

Z tego co czytam w projekcie i potem czytam doswiadczenia uzytkowników domów to wynika ze jakiekolwiek liczenie bilansu przy pomozy OZC jest po prostu bezsensowna bajką....staram sie temat brac logicznie ale to sie zaczyna kupy nie trzymac... dzieki i pozdrawiam

argumentem może być np. mój dom, powiedz co w tym twoim projekcie tak marnotrawi energię że wychodzą takie ilości?

ja ten projekt to bym zmodyfikował pod kątem grzania prądem, a ty zastanawiasz się dlaczego gazem tak drogo...

no chyba że do tych wyliczeń przyjęliście jakieś ogromne ilości cwu;)