Siepka 23.02.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 wpadł nam wczoraj (tak tak zgadza się wczoraj) do głowy pomysł żeby zbudować dom. nam - czyli mnie i mężowi mieszkamy w ciasnym i malutkim mieszkanku w Gdańsku (36m) - w 3 osoby i w przyszłym roku planowaliśmy kupić mieszkanie 3-4 pokojowe za ok. 120 000-140 000 mąż marzy o domu, malutkim ale jednak domu a nie mieszkaniu ja trochę mniej, ale.... no właśnie: - czy to aby nie jest pomysł karkołomny? trafiłam na to forum .... siedzę czytam i jak na razie mam mętlik w głowie...... 1. działkę mamy "na oku" malutką 390m2 za 45000 w dość fajnym miejscu w Gdańsku- nie ciągnie nas na zupełną wieś 2. w lutym 2005 będziemy mieli "do dyspozycji" kasa mieszkaniowa + kredyt ok 120 000zł czyli - działka zostaje 80 000zł 3. nasze mieszkanko jest warte ok 75 000zł ale musimy gdzieś mieszkać do końca (ewentualnej) budowy i dopiero potem je sprzedać jak to zrobić? bank nam nie pożyczy bo i tak będziemy mieli kredyt - ten od kasy mieszkaniowej na rodzinę nie ma co liczyć ????? kurcze, nie wiem czy tak się da 4. o ile się da - to na budowę domu i wszystkiego co z tym związane mielibyśmy 80 000 + 70 000 czyli 150 000zł interesowałby nas mały (ok 100m) prosty, kwadratowy i tani domek, który zmieściłby się na małej działce 4 pokoje duża kuchnia osobno schody z przedpokoju kominek bez wykuszy, drogich okien itp..... czy to jest realne? może jest tu ktoś kto miał podobnie? poza tym oboje pracujemy (+ opieka nad dzieckiem 1,5r - kto ma ten wie) i nie ma szans na osobiste nadzorowanie budowy, acha... no i gdy robiliśmy remont łazienki .... ech..... wole nie pamiętać jak nas oszukali "fachowcy" (tu chyba nie można przeklinać) więc czy warto rzucać się z motyką na słońce? czy szukać mieszkania? własny dom......ach ktoś nam doradzi? pisssss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 23.02.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Sama jeszcze nie buduję, ale od jakiegoś czasu przeglądam to forum i zdążyłam się zorientować, że koszt domu w dużej mierze zależy od tego ile pracy własnej w niego włożymy. Jeżeli potraficie sami wykonać niektóre prace to może się to udać za taką jaką piszesz kwotę. Tak dla zmobilizowania poczytaj wątek o Kodim, zresztą też z Trójmiasta. Przejrzyj np. jego dziennik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siepka 23.02.2004 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Tak dla zmobilizowania poczytaj wątek o Kodim, zresztą też z Trójmiasta. Przejrzyj np. jego dziennik budowy. dzięki za odpowiedź lekturę tago forum rozpoczęłam od dziennika Kodiego i .... niestety to mnie nie zmobilizowało tylko przeraziło bo nie mamy ani pracy do 15-stej, ani fachowców w rodzinie........ i za dużo mąż sam nie zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 24.02.2004 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Siepka, możesz spróbować z mieszkaniem w taki sposób że za gotówkę jaką masz budujesz fundamenty, moze ścianypodpisujesz umowę przedwstępną notarialną z terminem wyprowadzki za np. 4-6 miesięcy, inkasujesz zaliczkę np. 50 - 80%, budujesz ile się da w tym czasie, doprowadzając do stanu możliwego do zamieszkaniawprowadzasz się i powoli kończysz za pieniądze po wyprowadzeniu się. Kredyt będzie tutaj niezbędny.Znajdź jakiś przyjazny bank - o bankach jest tutaj sporo (Prawo i pieniądze oraz Sondaże) na stronie głównej. Ten pomysł z mieszkaniem może wypalić jeśli mieszkanie jest atrakcyjne - w dobrym punkcie etc.Teraz ceny małych mieszkań poszły w górę, w dużym mieście można liczyć 2500-3000 tys za metr może nawet więcej. Jeśli nie z długim terminem wyprowadzki to może przez czas budowy mieszkajcie w wynajętym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siepka 24.02.2004 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 za gotówkę jaką masz budujesz fundamenty, moze ściany podpisujesz umowę przedwstępną notarialną z terminem wyprowadzki za np. 4-6 miesięcy, inkasujesz zaliczkę np. 50 - 80%, budujesz ile się da w tym czasie, doprowadzając do stanu możliwego do zamieszkania wprowadzasz się i powoli kończysz za pieniądze po wyprowadzeniu się. Jeśli nie z długim terminem wyprowadzki to może przez czas budowy mieszkajcie w wynajętym? dzięki za wskazówki dziś dzwoniłam do "pośrednika" i wypytywałam czy tak się robi i czy nabywcy godzą się na takie rozwiązanie i rzeczywiscie można sprzedać mieszkanie i przeczekać w nim kilka miesięcy (nawiasem mówiąc pośrednicy to zdziercy i nie mam zamiaru płacić im 2,5% i sami :wystawimy" mieszkanie do sprzedaży) zaskoczyła mnie kobitka bo powiedziała ze w tej części Gdańska-Wrzeszcza małe mieszkanka mogą osiągnąć cenę 100 000 nie wiedziałam że ta nasza dziupla to taka fortuna prawdę mówiąc liczyliśmy góra 80 000 (w tym garaż blaszany dorzucamy) mamy też możliwosć zamieszkania chwilowo u teściów (ale to może skończyć sie od rozkładu pożycia małeńskiego ..... do 25 lat bez możliwości zwolnienia ) o rany jestem lekko podekscytowana perspektywą budowy DOMU DOMU tralalala dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siepka 24.02.2004 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 witam siepka w jakim czasie chcesz zbudowac - jeden sezon? tak, tym pytanie trafiłeś w sedno problemu.... jeśli budowa miałaby dłużej trwać to niestety odpada (nie mamy gdzie mieszkać, wynajem w Gdańsku to zbyt duży wydatek jeśli miałoby to trwać jeszcze z rok od sprzedaży mieszkania , u teściów ewentualnie - ale to ostateczność) mamy taki plan: 2004r - szukamy działki i wszystko dokładnie "rozpracowujemy" - szukamy wykonawców , materiałów itd..... jesień zadatkujemy działkę i występujemy o papiery luty 2005 płacimy za działkę i z kwotą ok 80 000 ruszamy od wiosny: wcześniej próbujemy sprzedać mieszkanie i latem dostajemy resztę pieniędzy ze sprzedaży ok 80 000 budujemy (hura ) budujemy budujemy a jesienią wykańczamy i ...... przed końcem 2005roku wprowadzamy się aż sama sie dziwie ze miałam śmiałość to napisać? to taki nasz wstępny plan czy realny? jak sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 24.02.2004 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Buduj, buduj !!!!!!!!!!!!!! inni zaczynali z mniejsza kasa. Jak maly domek i o prostej architekturze, to zbudujesz w jeden sezon. I jedno teraz rob czytaj forum i szukaj firm do budowy, a przede wszystkim gotowego projektu. Ja proponuje "Dom na 102" Muratora.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siepka 24.02.2004 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 "Dom na 102" Muratora. Powodzenia! dzięki gdzie szukać tego projektu? nie mogę tego znaleźć kurka siwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siepka 24.02.2004 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Buduj, buduj !!!!!!!!!!!!!! inni zaczynali z mniejsza kasa. Jak maly domek i o prostej architekturze, to zbudujesz w jeden sezon. I jedno teraz rob czytaj forum i szukaj firm do budowy, a przede wszystkim gotowego projektu. Ja proponuje "Dom na 102" Muratora. Powodzenia! to ten? http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=25 jak dla nas to za duża działka szukamy mniejszej (w Gdańsku pierońsko drogo) Ty go budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 24.02.2004 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Może ten? lub ten? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 25.02.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 za gotówkę jaką masz budujesz fundamenty, moze ściany podpisujesz umowę przedwstępną notarialną z terminem wyprowadzki za np. 4-6 miesięcy, inkasujesz zaliczkę np. 50 - 80%, budujesz ile się da w tym czasie, doprowadzając do stanu możliwego do zamieszkania wprowadzasz się i powoli kończysz za pieniądze po wyprowadzeniu się. Jeśli nie z długim terminem wyprowadzki to może przez czas budowy mieszkajcie w wynajętym? dzięki za wskazówki dziś dzwoniłam do "pośrednika" i wypytywałam czy tak się robi i czy nabywcy godzą się na takie rozwiązanie i rzeczywiscie można sprzedać mieszkanie i przeczekać w nim kilka miesięcy (nawiasem mówiąc pośrednicy to zdziercy i nie mam zamiaru płacić im 2,5% i sami :wystawimy" mieszkanie do sprzedaży) zaskoczyła mnie kobitka bo powiedziała ze w tej części Gdańska-Wrzeszcza małe mieszkanka mogą osiągnąć cenę 100 000 nie wiedziałam że ta nasza dziupla to taka fortuna A więc spróbuj 115-120 do negocjacji - atutem dużym jest garaż. Inaczej wygląda oferta mieszkania a inaczej mieszkania z garażem - to już luksus! Wiem dobrze co mówię - sprzedałam niedawno mieszkanie 37 m w centrum Wrocka za 107, a myślę że mogłabym dostać 115. Co do pośredników - ja współpracowałam z kilkunastoma biurami. Generalnie recesja sięga wszystkich grup zawodowych, stąd te 2,5% to też wyjściowa stawka do negocjacji. Zażądaj 1,25% i zobacz jaka będzie reakcja. Myślę że skończy się na 1,5%. A zaleta pośredników jest taka, że oni zawsze dostają lepsze ceny - przynajmniej tak jest u nas. Musisz sobie policzyć co ci się będzie bardziej opłacać. Nic ci nie przeszkadza samej wypuścić ogłoszenie, i współpracować z biurami. TYLKO NIE PODPISUJ UMOWY NA WYŁĄCZNOŚĆ. Pamiętaj - jesteś na lepszej pozycji niż kupujący bo małe mieszkania w centrach dużych miast to towar deficytowy i chodliwy. A jeszcze garaż! Ho ho! Powodzenia. Projektów małych domków jest dużo, obejrzyj kolekcję Muratora. A dom wybudujesz małym kosztem, a będzie wart co najmniej 250 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siepka 25.02.2004 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 BK, Ty to umiesz podnieść na duchu )))) projekty oglądamy w każdej wolnej chwili oczy nas pieką od monitora w tej chwili na tapecie mamy Grzesia: http://www.archeton.com.pl/projekty/index.asp z Archetonu MARZĘ O TAKIEJ KUCHNI - sercu domu gdzie po południu wszyscy sie zbierają i siedzą i gadają "salon" troszkę kiszkowaty, ale cóż - coś za coś no i rozglądamy sie za działką a co do mieszkania to trudno mi uwierzyć że dostaniemy za nie tyle pieniędzy to zwykły blok, 2 malutkie pokoiki, maluślka kuchnia z okienkiem, łazieneczka (wyremontowana super ale 3m2), duży balkon i słonecznie i ciepło, ale ....... to zwykły blok ( rzadnych luksferów, podwieszanych sufitów, światełek w półkach itp.....) małe ciasne mieszkanko... a Ty co bujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 25.02.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Grześ fajny, ale z wyborem poczekajcie jak będziecie mieli działkę, bo jak kupicie działkę wąską, to może się okazać że domek tam nie wejdzie. Co do mieszkania - spójrz na to - i przedstaw klientowi - tak: komfortowe dwupokojowe mieszkanie w świetnym punkcie miasta, dogodny dojazd etc., jasna kuchnia z zabudową, LUKSUSOWA łazienka, duży słoneczny balkon (taras?), (balkon ma szanse podbić cenę!), śliczne, wygodne. 120 tys. neg Puść ogłoszenie o takiej treści w lokalnej Gazecie Wyborczej i zobacz co się będzie działo przez najbliższe 2 tygodnie. I dobrze posprzątaj mieszkanie, bo musisz sie liczyć z tłumem gości - poredników i klientów. Ja do budowy się przymierzam od 2-3 lat, od tego czasu szukałam liokalizacji, znalazłam, i czekam aż wszystko się uprawomocni. Wybór domku to trudna sprawa - ale liczę na to że niedługo wszystkie papierzyska się załatwią i można będzie zacząć. Domek na pewno co najmniej 150 m2 (dwójka dzieci!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdzi_a 24.11.2004 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 witam -myślałam , że tylko mnie zaświtał w głowie taki pomysł przy podobnym przedziale finansowym - my chyba jeszcze nie zaczniemy w przyszłym roku , ale Tobie życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 25.11.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 2004r - szukamy działki i wszystko dokładnie "rozpracowujemy" - szukamy wykonawców , materiałów itd..... jesień zadatkujemy działkę i występujemy o papiery I jak Siepka, co z Waszymi planami ? Bywasz tu jeszcze ? Pochwal sie na jakim jesteście etapie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 01.12.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 jezeli chcesz zyc na bermudach to musisz ponosic konsekwencje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 02.12.2004 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 chyba spelzlo tylko na marzeniach? oby nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrek 03.12.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 interesowałby nas mały (ok 100m) prosty, kwadratowy i tani domek, który zmieściłby się na małej działce 4 pokoje duża kuchnia osobno schody z przedpokoju kominek bez wykuszy, drogich okien itp..... czy to jest realne? może jest tu ktoś kto miał podobnie? własny dom......ach ktoś nam doradzi? pisssss Witaj i zapraszam do grupy trojmiasto i okolice! W kwestii budowy domu (domku). Na trzyosobowa rodzine (na razie) 36m2 to jest na pewno za malo. Bedziesz musiala myslec o powiekszeniu "przestrzeni zyciowej" i wtedy masz dwa wyjscia: 1) kupic wieksze gotowe; 2)zbudowac wlasny domek. Teraz musisz porownac koszty. Kupienie mieszkania to cena ca 2500zl za m2. Zbudowanie wlasnego na pewno taniej. Dochodzi cena dzialki. A czy na pewno w Gdansku. Dojazd np z Pruszcza Gd. jest czasami szybszy niz z Przymorza. Pomysl o tym przy wyborze dzialki. Zycze wszystkiego najlepszego i podstawowa zasada: "trzeba byc twardym nie miekkim" Pozdrowko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts