Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do DomPasywny 2011 - projekt AGA MTM Style

Recommended Posts

dziękujemy za 1 wpis

pisząc o braku domów pasywnych miałem na myśli takich wybudowanych przez firmy i finalnie poświadczonych certyfikatem - sprawdzenie szczelności

tak j-j widziałem i dokładnie przeanalizowałem kilka dni temu - pewnie taki sam będzie nasz ... o ile żona nie zmieni mi koncepcji - bo przebąkuje że znalazła jeszcze lepszy plan - bardziej dopasowany do naszych potrzeb projekt domu - patrz więcej okien drzwi i wszystkie od północy :((

coraz poważniej myślę o budowie na własną rękę

tylko albo robi się na budowie, albo robi się na budowę

kiedyś ktoś napisał

SZYBKO TANIO DOBRZE - nigdy te 3 nie występują razem, jak się dobrze człowiek zastanowi - to jest w tym racja

i to jest nasz dylemat - czy zlecić budowę firmie i wprowadzić się może nawet już na święta 2011 czy .....

• 6 months później...
Z tym szybkim budowaniem domów to jest różnie. Opinie są dwojakie tu na forum. Jedni uważają że można dom zbudować w 4 m-ce tzw domy prefabrykowane składane. Druga opinia że budowa domu to proces technologiczny wymagający pewnej porcji czasu czyli ok. 1 roku do 1,5 roku. Nowy dom cały czas pracuje (osiada) pracuje też więżba. Wszystko to wymaga trochę czasu i przerw w budowie. Ja jestem zwolennikiem drugiej opcji chcę budować dobrze co nie jest równoznaczne z szybko i tanio. W końcu nie jestem deweloperem któremu zależy na czasie i forsie ale na jakości. Zastanów się nad zleceniem budowy nie jednej ekipiue ale paru ekipom. Np SSO , okna wiadomo kupuje się z montażem, tynki i wylewki innna ekipa specjalizująca się w tym, woda kanaliza i co inna ekipa. A etap wykończeniowy k - g , płytki też może wykonać firma specjalizująca się w tym. Nawet jesli zlecisz budowę jednej firmie to też ich będziesz musiał pilnować coby nie wyszły ci jakieś kwiatki jakie opisują na forum inni budujący. Pozdrawiam

na 90% widzę że tak właśnie będzie

płytę fundamentową z kanalizacja i przepustami na inne media będę robił sam najprawdopodobniej w technologi IZODOM2000

murowanie zlecę 1 ekipie, dach kolejnej, instalacje wodne zrobię sam bo to prościzna , człowieka do GWC i wentylacji już mam (Piczman z FM) - będę to z nim robił

elewacja z zewnątrz i elektryka do zlecenia , zaufanych ludzi do wykończeniówki już mam ... najważniejsze tylko aby udało mi się na zimę zrobić SSZ ... by cała zimę w środku dłubać