bitter 26.12.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Głównym problemem wentylacji grawitacyjnej jest jej słabe działanie przez uszczelnione okna. A czy nie można by zrobić w kilku punktach domu nawiewu poprzez anemostaty podłączone rurami do GWC? Dzięki temu mamy wentylację bez konieczności używania wentylatorów jeżeli ciąg w kominach wentylacyjnych będzie dobry. Dodatkowo zimą mamy w miarę podgrzane przez GWC powietrze (a latem schłodzone). Oczywiście na okres wiosenno jesienny trzeba by zrobić by-pass i pobierać powietrze z np czerpni ściennej. To rozwiązanie nie daje luksusu odzyskiwania ciepła przez reku ale (zwłaszcza dla domów z już wybudowanymi kominami wentylacyjnymi) może dać niewątpliwe korzyści. Czy takie rozwiazanie ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.12.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Sens, to może i ma. Na zimę. Nie jestem jednak przekonany, czy ciąg w przewodach kominów wentylacyjnych będzie dość duży, by przeciągnąć powietrze przez rurki GWC. Może gdyby powiększyć przekroje, to by dało radę? Na letnie chłodzenie się jednak nie nastawiaj. Latem nie ma czynnika powodującego działanie wentylacji grawitacyjnej, czyli różnicy temperatur między wnętrzem domu a powietrzem na zewnątrz. Latem wentylacja grawitacyjna nie działa. No chyba, że postawisz sobie tzw. komin słoneczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.12.2010 01:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Zimą zadziała, jak sobie nawiewy PRZY PODŁODZE zrobisz. Chce Ci się takie "pół niczego" stawiać?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 01.11.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 (edytowane) Mam pytanie do oswieconych kolegów; jest chyba sporo osób, które mają wentylacje grawitacyjną. ze wzgledu na szczelne okna, działanie kominka i pare innych faktów np. kotłownia w domu taka czerpnia zewnętrzna (kratka w ścianie) i tak w domu musi być. Nawet jesli latem nie bedzie działać idealnie to wystarczy, ze zimą zamiast minus 20 bedzie wpływać plus 5 - wg mnie ogromna różnica. A jesli chodzi o lato... czy nie ma możliwości zastosowania jakiegos nadmuchu tego co idzie z GWC? Moze działać i zima i latem i bardzo by wspomogło działanie kominów grawitacyjnych niejako wymuszając w nich ciąg nadcisnieniem w pomieszczeniach?? Szkoda tych wszystkich z kominami... wychodzi na to, ze najlepiej pozatykać i udawać że nie ma, albo zburzyć i postawić nowy dom.. . Edytowane 1 Listopada 2011 przez Szkaradzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 01.11.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Sam się zastanawiam nad takim rozwiązaniem. GWC rurowe już mam, chałupa w stanie surowym zamkniętym, nawiewy już rozprowadzone w pokojach, a w łazienkacch mam kominy wentylacyjne ceglane i teraz pytanie: wpiąć tylko wentylator kanałowy i filtr za GWC i sprawa wentylacji załatwiona, czy ładować się w dodatkowe koszty, tzn. kupić centrale wentylacyjną pociągnąć rury wyciągające z łazienek, a grawitacje zaślepić? Przy rekuperatorze zyskuje tylko troche odzyskanej energii cieplnej w zime, innych zalet nie widze. Może ktoś co poradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 01.11.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 W większości przypadków w istniejących domach wykorzystuję do WM istniejące kanały ceramiczne wywiewne z łazienek i kuchni, aby nie przekopywać całej chaty. Trzeba tylko z głową to robić, aby nie dochodziło do wykraplania wilgoci w górnych częściach kominów. Co to jest dołożenie dobrej klasy reku za niecałe 5k z pełną automatyką (np. Jangaz), przy kosztach budowy domów? Do tego kilka k na rozprowadzenie kanałów? Niektórzy wydają 30k na same baterie do łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 01.11.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 ale rekuperator plus kanały to ok 15000 - szansa na zwrot niewielka. Ja myślałem tylko o tym by jakby napompować chałupkę świeżym powietrzem - wtedy automatycznie ujdzie kanałami grawitacyjnymi - nie trzeba niczego zmieniać. Tylko by dostarczyć powietrze nie za zimne z dworu tylko z jakiegoś dobrze zakopanego miejsca... studnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.11.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 wszędzie gdzie wstawisz wentylator będzie wiało, to o czym piszesz to nic innego jak normalna wm nadmuchowa, lepsza od wyciągowej i tyle, tak samo wysusza i wentyluje jeśli sprawna, nie odzyskuje tylko ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 01.11.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Lepsza?Wciska wilgoć bytową w każdą szparę, więc czy aby na pewno lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 01.11.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 to wciska wilgoć do domu czy ja usuwa? Czym różni się zassanie powietrza z rury pod ziemią od otwarcia okna - przecież tam sie nie ma co wysuszyć ani nawilżyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 02.11.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Nie rozumiesz.Nie wciska wilgoci do domu bo wilgoć już w domu jest.Wentylacja nawiewna wytwarza nadciśnienie w domu, czego skutkiem ubocznym jest migracja wilgoci bytowej przez każdą dostępną szparę. Ryzyko zawilgocenia przegród budowlanych jest dużo większe niż przy wentylacji wywiewnej czy też zrównoważonej. Ale i tak lepsza taka wentylacja niż żadna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 02.11.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Ok, rozumiem. Jak jest nadcisnienie to oprócz tego, że wydmuchuje to jeszcze wciska wilgoć w szpary. A jak jest wywiewna to wyciaga podcisnieniem (również tę wilgoć ze szpar)... Pytanie, jak bardzo jest to istotne? nie, zebym ironizował, ale chce rozważyć zasadność przebudowy całej wentylacji nad zrobieniem tegoż nadmuchu. Mam kominy do wentylacji grawitacyjnej i chciałbym coś nimi zrobić. ... ew jeśli jest tu jakiś fachowiec od tych tematów z okolicy łodzi - niech sie ujawni. Szukam kogoś, kto sie tym tematem u mnie w domu zajmie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 02.11.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 lepsza jest bo możesz filtrować to co do domu wpuszczasz, nadciśnienie uchodzi sobie kanałami wentylacyjnymi, jeśli orko masz tyle dziur w domu to wentylacja mechaniczna ci nie potrzebna, wilgoć masz głównie w kuchni i łazience, gdzie chcesz ją pchać po chałupie by do tych dziur dotarła, nadciśnienie pchnie ją do kanałów, bo tam jest łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 02.11.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 czyli rozumiem, że koncepcja nadmuchu z GWC i wykorzystania kominów wentylacyjnych do usuwania powietrze jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 02.11.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Ja uważam, że jest ok. Z tym wciskaniem wilgoci w przegrody to chyba nie powinno być problemu, bo mając kanały wentylacyjne-grawitcyjne w zimie działają na tyle skutecznie, że będą ciągnąc powietrze dostarczane z GWC do domu co nie pozwoli na powstanie nadciśnienia. Natomiast w warunkach letnich faktycznie może powstawać nadciśnienie, ale wtedy nie zawilgocimy np .wełny na poddaszu bo będzie miał ona równą lub wyższą temperaturę od tej w domu. Mnie nurtuje tylko pytanie ile centrala wentylacyjna z odzyskiem ciepła jest mi w stanie zaoszczędzić energii cieplnej (kaski) w warunkach zimowych. Może ktoś pokusi się o jakieś szacunki. Chałupa 165 m kw. po podłogach, ok .400 m sześc. kubatury, zapotrzebowanie 70w/m. Powiedzmy, że bez reku spale 3,5 tony ekogrochu na sezon, to mając rekuperator ile mniej spale 100 kg czy 1000kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 03.11.2011 01:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 dom to suma kilku podstawowych parametrów odpowiedzialnych za ilość ciepła traconą przez ten dom, jeśli dom jest termosem to wm zaoszczędzi bardzo dużo, jeśli namiotem to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 03.11.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 widze, że nikt z instalatorów sie nie objawi. A czy ktoś może wyjasnić jak wykorzystuje sie kanały z grawitacyjnej do mechanicznej wentylacji? Bo podobno jest jakaś sprytna metoda wykorzystania kominów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.11.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 no z kanału takiego można zrobić czerpnie, wyrzutnie albo piony o ile się nadaje, to tylko trochę zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 08.11.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Witam; wciąż poszukuję fachowców od wentylacji najlepiej z woj łódzkiego. Po namysle zdecydowałem sie połączyć wentylację grawitacyjna z nadmuchiwanym powietrzem z GWC. Wymiennik chciałbym zrobić żwirowy - wydaje mi się, że na działce sa warunki do takij instalacji. Nie jestem pewien, czy nadmych wentylatorem jest konieczny i gdzie taki wentylator umiejscowic (czerpnia, piwnica przez którą mozna rure przeprowadzić lub w domu na wejściu). Słyszałem, że mozna zamiast wentulatora nadmuchowego wykorzystać wentylator kominkowy - jeśli właczę ciag przy kominku wówczas wytworze natuarlne podcisnienie w pomieszczeniu w którym jest wejscie GWC i automatycznie zassane zostanie powietrze. Starsznie to przekombinowane, więc chciałbym powierzyć wykonanie i ew zmiany fachowcom. Jeśli ktoś może podrzucić jakiś namiar na kogoś z doświadczeniem - ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.11.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 trzeba zrobić pół instalacji wentylacji mechanicznej. łącznie z wentylatorem nadmuchowym o wydajności jednej kubatury/h z możliwościa regulacji. Wentylator za GWC np w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts