Szkaradzio 08.11.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 czy jedna kubatura/h to oznacza w moim przypadku 1000m3/h ?? bo tyle z grubsza ma dom? Czy to nie jest za duzo na jedna rurę? czy nie bedzie po prostu wiało zamiast wentylować?.... troche sie obawiam samem grzebać w takich sprawach bo zamiast wentylacji wyjdzie mi przeciąg. Jaki powinien być przepływ powietrza przez taką rurę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 czy jedna kubatura/h to oznacza w moim przypadku 1000m3/h ?? bo tyle z grubsza ma dom? Czy to nie jest za duzo na jedna rurę? czy nie bedzie po prostu wiało zamiast wentylować?.... troche sie obawiam samem grzebać w takich sprawach bo zamiast wentylacji wyjdzie mi przeciąg. Jaki powinien być przepływ powietrza przez taką rurę?? to taki max na lato w zimie pociągnie grawitacyjnie ew. na małych obrotach ,wystarczy tylko doczepić do wiatraka regulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.11.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 czy jedna kubatura/h to oznacza w moim przypadku 1000m3/h ?? bo tyle z grubsza ma dom? Czy to nie jest za duzo na jedna rurę? czy nie bedzie po prostu wiało zamiast wentylować?.... troche sie obawiam samem grzebać w takich sprawach bo zamiast wentylacji wyjdzie mi przeciąg. Jaki powinien być przepływ powietrza przez taką rurę?? Chodzi o kubaturę wewnętrzną budynku czyli powierzchnia wentylowana * wysokość. Ta z projektu to ilość m3 jakie zajmuje budynek w przestrzeni. Prędkość strugi powietrza nie powinna przekarczać 5m/s. Obliczysz to wzoru V=Q/3600*s gdzie Q to przepływ a s to pole przekroju kanału. Rura o średnicy 300 mm spełnia ten warunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 08.11.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 300 to kawał rury. musze mieć fachowca do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 10.11.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Jednak postanowiłem połączyć delikatny nawiew z GWC i wentylacja grawitacyjną. Koszt minimalny, efekt na pewno bedzie lepszy niz nawietrzaki - zastanawiam sie jeszcze nad rurami z powłoką antybakteryjną (cholerstwo jest okrutnie drogie) lub zwykłymi. Dodatkowo bede chciał zainstalowac dodatkowy włącznik na obiegu ciepłego powietrza znad kominka by móc uruchamiać wymuszoną cyrkulację w domu np latem. Wiem, że tu wszyscy każą mi znowu zatykać kominy i kupować rekuperator... ale co mi tam. spróbuje, potem opisze co mi nie wyszło i ile kosztowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.11.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 rura zwykła bez powłoki. Lub GWC Glikolowy w przypadku wysokiego poziomu wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 11.11.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Dzieki; działka sucha wiec GWC ziemne i rury zwykłe. Podczas budowy zrobilismy wykop na przeszło 4m i nic. Myslałem, by rure o srednicy ok 250-300 (jeszcze sobie licze) wprowadzic do piwniczki w której umieszczę wiatrak i filtr. Za tym skrzynka która wytłumi hałas wiatraka i jednoczesnie rozdzieli struge na 6-7 kanałów, które wprowadze do domu. Nawiew pójdzie tylko do pomieszczeń na parterze. Cały klopot bedzie w wiatraku by z jednej strony nie przeszkadzał w naturalnym ruchu powietrza (zima i działanie grawitacji) a jednoczesnie by był w miare płynnie sterowany latem gdzie trzeba grawitacji pomóc. czytam inne posty i zastanawiam sie, czy pozwolić na rury od ciepłego nadmuchu w skosach poddasza (poddasze uzytkowe, krokwie 22cm plus dodatk 5cm wełny) czy też wymóc na nim kładzenie ich w podlodze. Jeśli ktoś może podpowiedzieć... z góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts