Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mogę użyć płyt K-G na podłogę?

Recommended Posts

Witam

Chciałem zapytać czy mogę użyć płyt K-G o oznaczeniu GKFI na podłogę.

Wyremontowałem poddasze nieużytkowe na stropie drewnianym, pomiędzy legary włożyliśmy wełnę na to płyty OSB, odstęp między legarami to około 50cm.

Taka podłoga wygląda nieźle ale chciałem też osłonić ją trochę od ognia i zastanawiam się czy można teraz na płyty OSB ułożyć płyty K-G GKFI i na nie panele podłogowe?

Takie rozwiązanie chroniło by od ognia płyty OSB i całą podłogę tylko czy te płyty się do tego nadają?

Nie, płyta GK absolutnie nie nadaje się na podłogę. Pokruszy się po prostu.

J.

Osobiście mam podest pomiędzy zbiegami schodów zrobiony w taki sposób: stelaż stalowy, płyta OSB 28mm przykręcona do profili, pyta g-k ZWYKŁA przykręcona do OSB, płytki gresowe przyklejone do płyty g-k. Nic się nie kruszy. Kolega ma panele na zwykłych płytach g-k i też od lat nic mu się z tym nie dzieje. Traktował to jako rozwiązanie tymczasowe - aż panele się zużyją i położy parkiet (dlatego miał niską wylewkę).

Mam dodatkowe legary w odstępie 50cm, płyta OSB 28mm więc jakiekolwiek ugięcia będą naprawdę bardzo małe więc pokruszenie płyt też jest mało prawdopodobne, przynajmniej tak myślę.

Te specjalne płyty podłogowe mają taką samą budowę jak płyty GKFI z włóknem szklanym wewnątrz, jedyna różnica to wzmocniona okleina no i chyba cena.

Gdybym zdecydował się na takie rozwiązanie czy muszę dać pod płyty folię paroizolacyjną? na dole są pomieszczenia mieszkalne.