MCB 27.12.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam! Spiżarnia o wymiarach 2mx2m. wewnątrz ocieplonego domu.Doprowadzenie powietrza przez otwór w podłodze.Odprowadzenie przez otwór w suficie. Pytanie: czym zaizolować/ocieplić? Na podłogę pójdzie na pewno twardy styropian + deski.Co na sufit i ściany? Maksymalna grubość izolacji to 10cm, chociaż wolałbym 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.12.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam! Spiżarnia o wymiarach 2mx2m. wewnątrz ocieplonego domu. Doprowadzenie powietrza przez otwór w podłodze. Odprowadzenie przez otwór w suficie. Pytanie: czym zaizolować/ocieplić? Na podłogę pójdzie na pewno twardy styropian + deski. Co na sufit i ściany? Maksymalna grubość izolacji to 10cm, chociaż wolałbym 5cm. I wystarczy nawet 3cm twardej izolacji, wentylacja pomyślana dobrze, nie odizolujesz od otoczenia chyba że będzie tam działałó agregat coś jak w lodówce wtedy izolacja jak najgrubsza a jeśli nie to wystarczająca, nawet jeśl były by płytki ceramiczne na ścianach. Najważniejsze jest to aby utrzymać tam stałość wilgotności . To zrealizujesz za pomocą zaworu higroskopowego na kratce wywiewnej (kratka działająca na zasadzie wzrost wilgotności przepływ większy) Będzie rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 27.12.2010 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 No tak, ale jeżeli będę tam utrzymywał temperaturę w granicach 8st. to jednak 3cm izolacji (ocieplenia) jest raczej za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.12.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 No tak, ale jeżeli będę tam utrzymywał temperaturę w granicach 8st. to jednak 3cm izolacji (ocieplenia) jest raczej za mało. No tak ale niezależnie od grubości izolacji musisz dostarczyć tam energię do schłodzenia, wystarczy że tam wejdziesz otworzysz pomieszczenie czy wniesiesz produkty temperatura się podniesie. Co do izolacji to zapewni Ci tylko stałość temperatury nie zaś obniżenie temperatury. Zimą będzie miało temperaturę produktów tam zgromadzonych, a latem powietrza panującego w domu. Jeśli zastosujesz zasadę ubioru w zimie czyli ciepło i przewiewnie, będzie to dobra spiżarnia, jeśli zamontujesz na zewnątrz agregat będzie chłodziarka.( i taką izolację trzeba zastosować- jak mają fabryczne chłodziarki) Napisz jak chcesz zapewnić tam 8 st? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 27.12.2010 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 W miarę stałą i niską temperaturę chcę zapewnić poprzez Gruntowy Wymiennik Ciepła.Wentylator wymusi przepływ powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.12.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 W miarę stałą i niską temperaturę chcę zapewnić poprzez Gruntowy Wymiennik Ciepła. Wentylator wymusi przepływ powietrza. Zimą tak latem nie ma szans nawet przy 1m izolacji, wyjściem jest piwniczka o głębokości 2,5m na tej głębokości temperatura jest stabilna, a ocieplenie piwniczki od góry zapewni brak wpływu temperatury latem. Ps. Gdyby tak było tzn z GWC 8st w pomieszczeniu(12m3) była by to dobra klimatyzacja dla domu nawet dla tak małego pomieszczenia GWC musiał by mieć dużą powierzchnię, ale można spróbować gdyby nie wyszło GWC można wykorzystać do wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 30.12.2010 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Pytanie o rodzaj izolacji nadal pozostaje aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.