Monti2008 27.12.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam Jak odcina się dopływ powietrza do turbiny (turbina z bypasem)?Chodzi mi o to, że mam na tyle ciepło na poddaszu,że nie chce już tam grzać. Turbinę wyłączę,ale gorące powietrze i tak pójdzie grawitacyjnie w górę.Zastosować przepustnicę na wlocie nad kominkiem ?Czy stosujecie jakieś inne rozwiązania. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 28.12.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Spróbuj zatkać dopływ powietrza np. papierem / folią AL / itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.12.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Witam Jak odcina się dopływ powietrza do turbiny (turbina z bypasem)? Chodzi mi o to, że mam na tyle ciepło na poddaszu,że nie chce już tam grzać. Turbinę wyłączę,ale gorące powietrze i tak pójdzie grawitacyjnie w górę. Zastosować przepustnicę na wlocie nad kominkiem ? Czy stosujecie jakieś inne rozwiązania. pozdrawiam Mniej palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 28.12.2010 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Mniej palić. To nie rozwiązuje problemu. A może wylot bypass'u z turbiny skierować w przestrzeń między sufit a dach ? I tam nadmiar ciepła niech ucieka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 28.12.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 (edytowane) bypass chyba służy do czego innego a nie do wylotu. Wylot się robi na zewnatrz jak jest odpwiednie cisnienie np. brak prądu i turbina nei wyciaga powietrza to wylatuje ciepło właśnie bypassem na zewnątrz. A nie wystarczy poprostu wyłączyc turbinę? A mi dioradzili, żebym zrobił sobie kratki z żaluzjami i w ten sposób będe mógł regulować temperaturę w pokojach. I do tego turbina z regulacją obrotów i wszystko powinno grać. Edytowane 28 Grudnia 2010 przez tfor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.01.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Mniej palić. Nie wiem czy to przypadkiem nie problem z rozdziałem powietrza góra- dół, więc "mniej palić" może być uzasadnione. Jak zatykać papierem to nasącz go w benzynie... Turbina jak już jest to powinna dmuchać do wszystkich pomieszczeń ( i górnych i dolnych ). Regulujesz wówczas na wylotach. Wątpię czy tak masz,więc załóż metalową przepustnicę z cięgłem w metalowym oplocie na wlocie powietrza do turbiny (w czopuchu kominka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts