face 14.01.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 (edytowane) Hipoteza: I. Zagrożenie związane z wymywaniem cząstek ziemi okolic ławy przez drenaż wewnętrzny. sposob w jaki to opisal zalozyciel wskazywal ze chce dac drenaz ponizej law fundamentowych - jasniej mysle nie potrzeba dodam jeszcze ze nawet zrobienie zgodnie ze sztyka budowlana drenazu wewnetrznego powoduje: albo przeciecia stop fundamentowych - wg mnie blad albo zastosowanie studni wewnatrz obrysu law - wiec co pomieszczenie studnia do tego pompy - a prawda jest taka ze jak bedziemy pompowac to bedziemy i tak miec wode i sciagac ja z dzialek sasiednich - wiec wymywanie czastek gruntu powraca i tak np na terenach zalanych przez powodz nie powinno sie wypompowywac wody z piwnic do poki jej zwierciadlo sie nie ustabilizuje (woda przestanie naplywac) poniewaz usuwajac ja robimy jej korytko aby pozniej juz zawsze plynela do piwnicy II. Zagrożenie związane z wymywaniem cząstek ziemi okolic ławy przez drenaż zewnętrzny. prawidlowo wykonany drenaz zewnetrzny o splywie samoczynnym do odbiornika nie powoduje wymywania czastek gruntu drenaz ma za zadania "osuszyc" teren wokol a nie pod budynkiem - grunt rodzimy na ktorym posadawiamy ma miec takie same warunki po jak i przed posadowieniem moze jakis geotechnik mnie z blednego ewentualnie toku rozumowania oswobodzi? Edytowane 14 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka_ 06.03.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 A co w przypadku gdy do budynku podpiwniczonego dobudowana jest część niepodpiwniczona- co za tym idzie na innej głębokości są położone ławy fundamentowe- Problemem jest z woda w piwnicy. Jak wtedy prowadzi się drenaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atyp1 31.08.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Problem w tym ze wode z drenow trzeba miec gdzie odprowadzic.Odprowadzenie do szczelnego zbiornika oczywiscie jest skuteczne, ale zbiornik trzeba wypompowywac. Odprowadzenie wody w rure rozsaczna, prowadzi do tego ze odsunieta od budynku woda spowrotme naplywa na budynek.Odprowadzenie do studni chlonnej nie ma wogole sensu poniewaz jesli poziom wod gruntowych jest wysoki (a wtedy wlasnie robi sie dren) wody te naplywaja (szczegolnie w gruntach niespoistych) od dolu do studni chlonnej, wypelniajac drenaz woda. tak wiec najczesciej drenaz (jesli nie odprowadzimy wody do jakiegos rowu melioracyjnego (ktory jest nizej) lub kanalizacji (ktora jest nizej) nic nie daje - caly drenaz wypelniony jest woda gruntowa. Jesli tak nie jest to znaczy ze drenaz byl poprostu niepotrzebny poniewaz poziom wod jest nizszy niz poziom rury drnarskiej.Ot cala prawda o drenazu opaskowym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 06.09.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 (edytowane) Prosże o informację jak prawidłowo wykonać drenaż zewnętrzny domy parterowego, niepodpiwniczonego. Może wiecie gdzie są odpowiednie ilustracje. Niestety fachowców trzeba sprawdzać. Witaj nie będe Ci tłumaczył jak ma wyglądać drenaż budynku podsyłam Ci stronę gdzie jest rysunek b. ładnie rozrysowany z wymiarami co jest b. ważne. Na nim jest pokazana prawidłowo wykonana instalacja odwadniająca. Popatrz i zastosuj u siebie a będziesz spał spokojnie. http://www.alternative-baugesellschaft.de/drainage.html Pozdr. Janek Edytowane 6 Września 2014 przez 17jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts