kozanio 27.12.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam!!!Chciałem zapytać czy jeżeli w moim domu jest przyłącze prądu 20A (tak wynika z umowy z elektrownią,pisze tam jeszcze że max.pobór mocy przy jakimś tam współczynniku wynosi 5kw) na bezpieczniku głównym mam co prawda pokazane 25A możliwe że kiedyś mi tak podłączył elektryk ale jest to oryginalnie zaplombowane...Obecnie posiadam kuchnie elektryczna + piekarnik ,Kocioł Grzewczy w kotłowni,piecyk elektryczny do podgrzewania wody i wiadomo standardowe urządzenia RTV i AGD typu żelazko,TV,laptop itp.Chciałbym na pietrze zrobić kuchnie i również dać kuchnie elektryczna,piecyk elektryczny na ciepła wodę i wiadomo tez dojdzie trochę innych urządzeń elektrycznych i czy takie przyłącze mi wystarczy ?Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.12.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Nie, to, co masz Ci nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozanio 27.12.2010 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Nie, to, co masz Ci nie wystarczy. Więc nie mam co liczyć na to że to przyłącze co mam mi wystarczy Czyli Pewnie najlepiej było by zwiększyć moc przyłącza ? bardzo proszę o jakieś rady czy jest to pewne że to mi nie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 27.12.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam. wymieniłeś ogólnikowo urządzenia, ale zwiększyć moc zawsze możesz po remoncie czy adaptacji piętra, a może będzie ok na tym przydziale co masz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 28.12.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 kozanio Z Twojego opisu wynika, że masz przyłącze 1-fazowe. Dziw bierze, że przy tylu urządzeniach nie wybija Ci tego bezpiecznika 25A. Jeśli dołożysz do tego wszystkiego jeszcze jedną kuchnię to zapomnij o bezstresowym życiu. Problem jest inny, ten 25A bezpiecznik to max jaki dostaniesz przy 1-fazowym przyłączu. Czeka Cię modernizacja instalacji i przyłącza (będzie miał 3-fazowe). Wyślij wniosek do energetyki i czekaj na odpowiedź. Jest to darmowy etap i do niczego nie zobowiązuje. Będziesz za to bogatszy w wiedzę. A My Ci wtedy doradzimy co lepsze i tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.12.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 kozanio Z Twojego opisu wynika, że masz przyłącze 1-fazowe.... Ja jakoś z powyższych wypowiedzi wcale tego nie stwierdziłem. Powiem inaczej, że jest to "raczej"niemożliwie. Musi być 3 fazowe. ...Dziw bierze, że przy tylu urządzeniach nie wybija Ci tego bezpiecznika 25A... Dla 25A 1faz obciążenie musiało by wynosić około 6kW a dla 3faz około 10kW więc jest to całkiem sporo. Powiem inaczej, że dla "standardowej mieszkaniówki" jest to nieosiągalne. Ja sam mam zabezpieczenie przedlicznikowe 20A 3F i 3 maszyny trójfazowe o mocy 3kW każda ale jakoś nigdy nie pracowały razem więc nie miałem problemu z wywalaniem zabezpieczenia. ... Wyślij wniosek do energetyki i czekaj na odpowiedź. Jest to darmowy etap i do niczego nie zobowiązuje. Będziesz za to bogatszy w wiedzę. A My Ci wtedy doradzimy co lepsze i tańsze Gdy ktoś zamawia do 7k mocy przyłączeniowej to standardowo dostaje zabezpieczenie 20A (i tak powinno być w Twoim przypadku). Gdy ktoś zamawia do 11kW to standardowe zabezpieczenie przedlicznikowe otrzymuje 25A. Z tego co się orientuję to jest tak od minimum 2 lat. Obniżyli progi zabezpieczeń po to by "zainteresowani" dokupili kolejne kW. Wracając do Twoich pytań to ... brakuje wielu odpowiedzi na standardowe pytania jak co to będą za kuchenki, ilu jest użytkowników, jakie są zwyczaje, czy są inne prądożerne urządzenia (w kuchni szczególnie)? Nie można odpowiedzieć jednoznacznie na tak złożone pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka_S 05.01.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 (edytowane) Ja jakoś z powyższych wypowiedzi wcale tego nie stwierdziłem. Powiem inaczej, że jest to "raczej"niemożliwie. Musi być 3 fazowe. Dla 25A 1faz obciążenie musiało by wynosić około 6kW a dla 3faz około 10kW więc jest to całkiem sporo. Hm..no właśnie niekoniecznie... Wartość zabezpieczenia przedlicznikowego 25 A odnosi się zwykle do przyłączy o mocy maksymalnej do 5 kW dla jednofazowych, a 16 kW dla przyłączy trójfazowych. Zatem kozanio wcale nie musi mieć trzech faz. Inna sprawa, że notorycznie zdarzało się, że w przeszłości nikt tego nie pilnował i pomimo umów z zakładami energetycznymi, prywatni elektrycy, niekiedy pracownicy tychże zakładów, zakładali klientom większe zabezpieczenia niż były w umowie, plombowali i było OK. Tylko że obecnie robią się wokół tego cyrki i bogu-ducha-winni ludzie są oskarżani o nadużycia względem energetyki. Dodatkowo – niestety wielu ludzi myli moc przyłączeniową z umowną. Z tego co napisałeś kozanio, można właściwie wnioskować, że masz przyłącze na 5 kW, a moc umowną do 4,5 kW. Ale musisz to sprawdzić w swoich umowach ( powinieneś mieć dwie – przyłączeniową i na sprzedaż energii ). Wartość mocy przyłączeniowej dla instalacji trójfazowej przy zabezpieczeniu 25 A wynosi maksymalnie 16 kW i w związku z tym właśnie przychylam się raczej do wersji z instalacją jednofazową. A w takim przypadku i biorąc pod uwagę Twoje plany będzie raczej niezbędne przerobienie instalacji jeszcze na przyłączu, co wiąże się niestety z dość dużymi kosztami. Z drugiej jednak strony piszesz, że już obecnie masz sprzęty, które – przynajmniej w teorii – wymagają instalacji trójfazowej... Zadzwoń do swojej energetyki i dopytaj, jakie właściwie masz to swoje przyłącze? Bo rzeczywiście, tak jak napisał robetsz - szok, że to co masz Ci wystarcza! ( No, chyba że jednak ciągle przepalasz bezpieczniki na ZG ....) Tak naprawdę, żeby sprawdzić czy i ile mocy musiałbyś ewentualne dokupić wystarczy pewnie zgłosić się do znajomego elektryka ( tylko takiego sensownego, z uprawnieniami ) lub na najbliższy posterunek energetyczny albo do działu obsługi Twojego zakładu energetycznego i już tam pracownik doradzi co najlepsze ( a nikt z obsługi, ani z monterów naprawdę nie ma żadnego interesu w tym, żeby proponować większe zabezpieczenia niż to konieczne ). Zapytaj też, lub odszukaj w dokumentach jaka jest w wartość Twojej mocy przyłączeniowej, bo może być dużo większa niż wartość mocy umownej i wtedy nie trzeba przerabiać przyłącza, tylko wymienić bezpieczniki na większe i spisać nową umowę na sprzedaż. No cóż, tak to przynajmniej wygląda w teorii... Pozdrawiam Edytowane 10 Stycznia 2011 przez Kaśka_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 05.01.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Hm..no właśnie niekoniecznie... Wartość zabezpieczenia przedlicznikowego 25 A odnosi się zwykle do przyłączy o mocy maksymalnej.... Sęk w tym, że ja nie podawałem mocy przyłączeniowej a mocy max dla której wyrzuci zabezpieczenie 25A. ... Zadzwoń do swojej energetyki i dopytaj, jakie właściwie masz to swoje przyłącze? .... Tak naprawdę to autor tematu zapomniał o tym co tutaj zaczął a po drugie to wystarczy spojrzeć na umowę z ZE. Jeżeli nie odpowie nam na podstawowe pytania to jakakolwiek pomoc z naszej strony nie ma sensu. ... Tak naprawdę, żeby sprawdzić czy i ile mocy musiałbyś ewentualne dokupić wystarczy pewnie zgłosić się do znajomego elektryka ( tylko takiego sensownego, z uprawnieniami ) lub na najbliższy posterunek energetyczny albo do działu obsługi Twojego zakładu energetycznego i już tam pracownik doradzi co najlepsze ... Lub samemu przeanalizować rachunki z ZE za ostatni rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldemarRj 05.01.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 ...Ale jazda ten Wakmen pobija wszytkich, nie wiem człowiek pisze że prowadzi firmę elektryczną (w innych postach) i wie co robi, a nie ma pojęcia zakresu szkoły podstawowej fizyki. Chodzi mi o "Ja jakoś z powyższych wypowiedzi wcale tego nie stwierdziłem. Powiem inaczej, że jest to "raczej"niemożliwie. Musi być 3 fazowe" Wyjaśnię:-dla przypomnienia Wakmenowi (temat z dnia w którym prawdopodobnie był chory, albo obchodził wagary)wzór na moc:P (moc czynna wyrażana w [W]-Wat) = I (natężenie prądu w [A] Amper) x (znak iloczynu) U (napięcie w [V] Volt) x (znak iloczynu) cos fi (współczynnik mocy czynej)mamy P=U*I*cos fi=...[V]**(od 0 do 1)=[W] to dla obliczenia prądu będzie I=P/(U*cos fi)lub dla trójfazowego to samo z dodatkowym pierwiastkiem stopnia drugiego z trzech (1,7-około)czyli dla szukanej wartości podanej przez „Wakmen - Dla 25A 1faz obciążenie musiało by wynosić około 6kW”dowód – P=U*I*cos ϕ (dam 0,87 – choć realnie u nas byłoby 0,7; a 1-to by było super)mamy P=230*25*0,87=5002,5 [W] czyli 5[kW] kolega pomylił się o 20%„ a dla 3faz około 10kW więc jest to całkiem sporo. Powiem inaczej, że dla "standardowej mieszkaniówki" jest to nieosiągalne.Teraz dla trzech faz: w miejscu pierwiastka z trójki wstawię od razu 1,7P=1,7*400*25*0,87=14790[W] to w przybliżeniu 15[kW] czyli tu Wakmen pomylił się tylko o 50%!!!Jeśli tak Pan Wakmen wykonuje te swoje instalacje to „dzięki serdeczne”, mam tu na myśli jego szacowanie obciążeń prądu, ciekaw jestem jak z doborem przekroju (kiedyś napisał „nie 3x1,5mm^2, tylko aż 3x1,5mm^2, a to minimum dla oświetlenia, czasem stosuje się większe przekroje np. dla napięć bezpiecznych z transformatorów). Ciekaw jestem jak wykonuje te pomiary, pewnie a tyle jest to tyle ma być (a impedancja i inne „szczegóły”) Dla Pana Kazanio, najlepiej jak sobie Pan sam zadecyduje czy wystarczy mając wiadome że jest do dyspozycji 5[kW], czyli 5000[W]. Najlepiej zobaczyć sobie tabliczki znamionowe urządzeń elektrycznych które posiada w domu i będzie wszystko jasne. Dla przykładu jeśli jest czajnik bezprzewodowy i ma moc 2[kW] (moja żona ma 3[kW]-więc 2nie jest wcale tak duży), do tego załączymy pralkę tam będzie też jakieś 1,5[kW]-jak wiadomo jest tam grzałka i silnik, jeszcze zapali się oświetlenie (powiedzmy że trzy lampki po 60W)-to 180W, może jakiś TV 100W, komputer 100W, lodówka 150W to da nam 4030W załączymy jeszcze hydrofor około 2[kW]- a że silniki przy rozruchu biorą kilkakrotnie większy prąd to przepali się po prostu ten jeden 25A bezpiecznik i nie zdążymy przy tym włączyć mikrofalówki, ani tej kuchenki przewidywanej u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.01.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 ...Ale jazda ten Wakmen pobija wszytkich, nie wiem człowiek pisze że prowadzi firmę elektryczną (w innych postach) i wie co robi, a nie ma pojęcia zakresu szkoły podstawowej fizyki. ... Szanowny Kolego Twoje obliczenia są poprawne ale tylko wtedy gdy np. silnik, oświetlenie czy co tam jeszcze już jest załączone ale nie wziąłeś pod uwagę samego startu powyższych urządzeń, gdzie jak wiesz (na pewno wiesz tylko to pominąłeś) jest kilka a nawet kilkanaście razy wyższy. Wcale nie miałem zamiaru podawać szczegółowych wyników a tym bardziej wzorów, kiedy osoby (spora część) potrzebujące pomocy w tym dziale nie potrafią podłączyć oświetlenia świecznikowego więc po co im to. ...Jeśli tak Pan Wakmen wykonuje te swoje instalacje to „dzięki serdeczne”, mam tu na myśli jego szacowanie obciążeń prądu, ciekaw jestem jak z doborem przekroju (kiedyś napisał „nie 3x1,5mm^2, tylko aż 3x1,5mm^2, a to minimum dla oświetlenia, czasem stosuje się większe przekroje np. dla napięć bezpiecznych z transformatorów). ... Owszem stosuje się większe przekroje ale ja wychodzę z założenia, że lepszym rozwiązaniem (i bardziej funkcjonalnym) jest podzielenie instalacji na większą ilość obwodów jak wszystko "wpakować do jednego worka". Z tego też względu dyskutowanie na odległość, mając bardzo małą ilość danych, wielokrotnie prowadzi do śmiechu kolejnego czytającego. Będą konkretne założenia, dane, będzie konkretna odpowiedz a brak zainteresowania ze strony pytającego nie ułatwia znalezienia odpowiedzi.. ... Ciekaw jestem jak wykonuje te pomiary, pewnie a tyle jest to tyle ma być (a impedancja i inne „szczegóły”)... Ciekaw jesteś? Nic prostszego. Ja, żeby sobie ułatwić życie zakupiłem dość dobry miernik MPI 511 firmy Sonel, który prawie wszystko podaje mi na "talerzu" a po podłączeniu do komputera i odpowiednim oprogramowaniem mam wszystko co potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka_S 07.01.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Sęk w tym, że ja nie podawałem mocy przyłączeniowej a mocy max dla której wyrzuci zabezpieczenie 25A.. Ale kozanio wyraźnie napisał, że maksymalna moc jaką może mieć to 5 kW... Tak naprawdę to autor tematu zapomniał o tym co tutaj zaczął a po drugie to wystarczy spojrzeć na umowę z ZE. To prawda. Tyle, że nawet nie wiemy nawet czy autor wątku ma zawartą umowę na przyłączenie, czy po prostu kupił działkę już z przyłączem. A z doświadczenia wiem, że sprzedawcy takich działek, jak i kupujący, często zapominają o przekazaniu dokumentów. Lub samemu przeanalizować rachunki z ZE za ostatni rok. Nie wiem, czy na fakturze za prąd będzie zawarta moc przyłączeniowa ( u mnie tego nie ma ), dlatego zalecam kontakt z obsługą. Istotnie jednak na fakturach za prąd widnieje coś takiego jak składnik stały, czy też stała całodobowa/strefowa czy jak to zwał i rzeczywiście często przy tym składniku podana jest ilość faz. Dodatkowo nie wiem nawet jaką taryfę posiada kazanio. Skoro jest dom, to założyłam że którąś z grupy "G", czyli dla obiektów mieszkalnych. Ale znam też takich, którzy przez wiele lat nie byli świadomi OGROMNEJ różnicy i korzystali z taryf typu "C", bo tak im zostało po budowie ( budowa to obiekt niemieszkalny... ) Edytowane 10 Stycznia 2011 przez Kaśka_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldemarRj 23.01.2011 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Witam, ponownie. Znowu pan Wakmen „debiutuje” na początku pisał o mocy-ogólnie, teraz postarał się wtrącić „ale” i dodał że są jeszcze silniki. Natomiast nie wspomniał o nich na samym początku, dodam że silniki nie są jedynymi urządzeniami pobierającymi zwiększony prąd rozruchowy względem swojego nominalnego. Jednak skoro wspomniał o tym, to wyjaśnię na czym polega stosowanie najczęstszych bezpieczników klasy „B” Wzory podałem tylko dla Pana wiadomości w ramach uzasadnienia, (ponieważ wychodzę z założenia iż ktoś zaczynający temat szuka informacji, nie licząc na mylne wskazówki, po to forum aby korygować błędy…), Wakmen-kolejne szkolenie:Bezpieczniki klasy „B” badałem na ćwiczeniach laboratoryjnych, jeszcze podczas studiów, wtedy „odkrywaliśmy” już wcześniej odkryte rzeczy. Działanie wahało się 1,3 do 1,5 krotnego prądu znamionowego, większe przekroczenia prądu przyspieszały czas logarytmicznie. Prąd rozruchowy silnika jest od trzy, do siedmiokrotnie większy od nominalnego (zależy od rozruchu, ciężki/lekki przy przekroczeniu siedmiokrotnego, silniki stosowane w urządzeniach gospodarstwa domowego „przygotujemy” do wymiany uzwojenia, TO ZNOWU ZAPRZECZA teorii „kilkanaście razy większy” –prąd rozruchowy. Transformatory podobnie nieco mniej, oczywiście w zależności od przeznaczenia (te najczęściej używane w domach nie wchodzą w to). Widać że kolega Wakmen wykonuje „profesjonalnie” pomiary rezystancji izolacji tym MPI 511, tylko szkoda żę norma tego zabrania (Panie Wakmen proponuję zainteresować się nieco tematem pomiarowym, to bardzo ważne i wykonuje się nie tylko po to by „skasować klienta” , tylko dla jego bezpieczeństwa!!! Pomiar rezystancji izolacji kabli1) Pomiar wykonuje się: - miernikiem rezystancji izolacji o napięciu 1000 V - dla linii kablowych o napięciu znam. do 250 V, Uwaga!!, to granica pomiarów dla miernika podanego przez Pana Wakmena, (Pomiar rezystancji izolacji: • trzy napięcia pomiarowe: 250V, 500V i 1000V i do 3GΩ), więc teoretycznie z tym „sprzętem może Pan wykonać instalację jedno-fazową. - miernikiem rezystancji izolacji o napięciu 2500 V- dla linii kablowych do 1 kV czyli przyłączeTe wymagania spełnia też sonel, jednak z uniwersalnych modeli jak do tej pory to: MPI520 i MPI525Również dla siebie (w Austrii, norma dopuszcza pomiary napięciem 1000V dla układów trzy-fazowych o npięciu 400V), wybrałem sonel MPI525, w porównaiu do tutejszych wiodących przyrządów to bardziej przypadł mi do gustu (jego cena również jest bardziej atrakcyjna w porównaniu z uwagi na parametry mierzone).Dodam jeszcze że tym MPI, mój i Pana to fachowo nie zrobimy pomiarów wymagających dużych prądów (pewnie wie Pan o jakie chodzi). Edytowane 27 Stycznia 2011 przez WaldemarRj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 24.01.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Witam, ponownie. Znowu pan Wakmen „debiutuje” ... Widać że kolega Wakmen wykonuje „profesjonalnie” pomiary rezystancji izolacji tym MPI 511, tylko szkoda żę norma tego zabrania (Panie Wakmen proponuję zainteresować się nieco tematem pomiarowym, to bardzo ważne i wykonuje się nie tylko po to by „skasować klienta” , tylko dla jego bezpieczeństwa!!! ... Również dla siebie (w Austrii, norma dopuszcza pomiary napięciem 1000V dla układów trzy-fazowych o npięciu 400V), wybrałem sonel MPI525.... Teraz powiem, że Kolega Waldemar jest ŚMIESZNY. Po powyższej wypowiedzi jakakolwiek dyskusja z Kolegą jest niedopuszczalna jeżeli takie coś wypisuje. Proponuję powyższy post wysłać do firmy Sonel i ciekawe co oni odpowiedzą? Może dostanie Kolega nagrodę "Bzdura roku"? A tak na marginesie to proszę podać mi wytyczne ustawodawcy gdzie coś takiego jest napisane. NIE MA TAKIEJ PN!!! Nie będę podważał Kolegi wiedzy i umiejętności ale troszeczkę bawi mnie to jak to Kolega bywa za granicą w wielu krajach i we wszystkich zna przepisy i rozporządzenia powiązane z instalacjami elektrycznymi. Ja wychodzę z założenia, że jak ktoś jest dobry w swoim fachu to nie musi nigdzie wyjeżdżać "za chlebem", a to że tam są inne stawki godzinowe w stosunku do tej samej roboczogodziny to do mnie nie przemawia. To tyle moich kąśliwych uwag. Życzę miłego dnia, jadę montować oświetlenie LED w Polsce i popieram co Polskie (np. Żubrówkę). Edytowane 24 Stycznia 2011 przez Wakmen literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 24.01.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 A tak na kolejnym marginesie: pisać każdy może co ma a czego nie więc może zaproponuję zrobienie zdjęcia każdy swojego miernika z całym wyposażeniem jakie do niego posiada. Co Kolega na to? Ja ten miernik mam ale nie wiem czy Kolega nie jest może jakimś ... mitomanem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doal1719506259 24.01.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Zgadzam się z Wakmen; odnośnie napięcia pomiarowego rezystancji izolacji, - w obwodach 50V - 500V stosujemy napięcie 500V- w obwodach 500V - 1000V stosujemy napięcie 1000VNapięcie pomiarowe 2500V stosowane jest przy badaniach kabli elektroenergetycznych o napięciu znamionowym 1000V oraz przewodów, kabli i urządzeń elektroenergetycznych o napięciu znamionowym powyżej 1000V.A jak wiadomo napięcie trój fazowe to jest 400V...Poza tym MPI525 od 520 różni się jedynie większym zakresem pomiarowy, tj 2500V. Drugie poza tym nasze posty są nie na temat, więc po co w ogóle poruszać takie kwestie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldemarRj 27.01.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Witam! Do pomiarow w domku miernik z zakresem do 1000V wystarczy, lecz pomiar kabla zasilajacego domek musisz miec induktor 2500V i to miałem na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldemarRj 27.01.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Dla Wakman i osoby zgadzającej się z nim, link do strony SEP (zakładka opracowania jednostek naukowo-technicznych SEP), dla Pana informacji, te opracowania nie wykonał ktoś podobny do Pan przy "Żubrówce". http://www.sep.com.pl/opracowania/opracowania_wykonywanie_pomiarow2009.pdf na stronie nr 30 można sobie uzupełnić wiedzę. Dodam że mnie to powinno najmniej interesować, ponieważ mieszkam w innym państwie i tam stosuję się do przepisów. Natomiast w sprawie Wakman i cytatów do "NIE MA TAKIEJ PN!!" uważam że kompromituje się, próbując innych wyśmiewać skoro sam nie posiada wiadomości. Proponuję uzupełnić wiedzę podstawową, nie pisać bzdur na forum i mylić innych kolegów, oraz wyśmiewać się bezpodstawnie. Edytowane 27 Stycznia 2011 przez WaldemarRj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 27.01.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Witam! Do pomiarow w domku miernik z zakresem do 1000V wystarczy, lecz pomiar kabla zasilajacego domek musisz miec induktor 2500V i to miałem na myśli. Och Kolego Waldemarze znowu dzwoni ale nie w tym kościele. A co to jest ten "kabel zasilający budynek"? Podejrzewam, że chodzi o WLZ. Niestety kolejna pomyłka z Kolegi strony. Proponuję samemu dokształcić się w tym co się robi i to w danym kraju a nie wszędzie po troszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldemarRj 27.01.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Specjalnie dla Pana napisałem o kablu zasilającym budynek, aby nie było niejasności. Przyznam że spodziewałem się tej korekty z WLZ, zauważyłem iż gdy poprawiam to wtedy skacze Pan i szuka jakiegokolwiek powodu do kolejnej „walki”. Powyżej podałem wykres, jeśli ma Pan problemy z odczytem to proszę udać się na szkolenie. "z idiotą nie wygrasz, najpierw zniży do swojego poziomu, a następnie wykończy przewagą i doświadczeniem" Edytowane 27 Stycznia 2011 przez WaldemarRj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 27.01.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Dla Wakman i osoby zgadzającej się z nim, link do strony SEP (zakładka opracowania jednostek naukowo-technicznych SEP), dla Pana informacji, te opracowania nie wykonał ktoś podobny do Pan przy "Żubrówce". http://www.sep.com.pl/opracowania/opracowania_wykonywanie_pomiarow2009.pdf... Czy to jest podstawa prawna? Nie to są wytyczne dla takich jak Kolega co nie potrafią fachowych terminów czytać i dla takich trzeba to wszystko uprościć. Te i jeszcze dwa poprzednie wydania opracowań posiadam a i jeszcze wydrukowane co ważniejsze akty prawne by przed snem interpretować to co ktoś stworzył. A może tak Kolega pokaże zdjęcia swojego miernika w/w na tle np. jakiejś karty kredytowej? A tak przy okazji pokaże na protokół z pomiarów co i jak tam naukowo pokazuje. A może w innych krajach nie są wymagane? Tak jak napisałem w tym temacie i innym również (Przekroje krokwi post #43) dyskusja z kolegą jest bezcelowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts