Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy muszę zwiększać przyąlącze prądu - POMOCY

Recommended Posts

... "z idiotą nie wygrasz, najpierw zniży do swojego poziomu, a następnie wykończy przewagą i doświadczeniem"

Dobre sobie. Kto to zaczął publicznie obrażać? Ja chyba nie. W jednym poście napisałem, że daję Koledze miesiąc na takie docinki i potem konto Kolega porzuci by znowu zarejestrować od nowa bo najłatwiej pisać o bajkach jakim to się nie jest co to się nie robi i co tam jeszcze. Jak to innych narzędzia są be a tylko kolegi Waldemara są jedyne i słuszne. Jak to przeczytałem to się wyłączyłem ale zauważyłem, że Kolega Waldemar szuka zaczepki i śledzi wszystkie moje wypowiedzi nie wiedząc do końca jaki ma cel. Miłego wieczoru Kolego Waldemarze.

Przepraszam wszystkich za off top

Pan Wakmen nie prowadzi dyskusji, tylko szuka konfliktu. Tam na stronie SEP, jest podstawa prawna i mowa o normie. Odnoszę wrażenie że jest Pan samoukiem bez wykształcenia w kierunku elektrotechniki, to tylko tłumaczy takie bzdury.

To Pan pisze i chwali się o narzędziach, przyrządach pomiarowych, pokazuje zdjęcia maszyny…

Kompromituje się swoją wiedzą i radami.

Edytowane przez WaldemarRj

... Odnoszę wrażenie że jest Pan samoukiem bez wykształcenia w kierunku elektrotechniki, ...

Skończyłem trzy szkoły o kierunku elektroniki a nie wspomnę o kursach (również zagranicznych). Mam prawie 20 lat pracy zawodowej. Widziałem takie rozwiązania z dziedziny elektryczności i automatyki, które dla niejednego śmiertelnika nigdy nie będą nawet w sferze marzeń. Posiadam poświadczenie bezpieczeństwa do tajnego włącznie i tylko z tego względu nie mogę wielu spraw tutaj na forum przytoczyć czy opisać bo obowiązuje mnie tajemnica zawodowa.

...W Pana stylu!

Skończyłem trzy szkoły o kierunku elektroniki a nie wspomnę o kursach (również zagranicznych). Mam prawie 20 lat pracy zawodowej. Widziałem takie rozwiązania z dziedziny elektryczności i automatyki, które dla niejednego śmiertelnika nigdy nie będą nawet w sferze marzeń. Posiadam poświadczenie bezpieczeństwa do tajnego włącznie i tylko z tego względu nie mogę wielu spraw tutaj na forum przytoczyć czy opisać bo obowiązuje mnie tajemnica zawodowa.

Trudno mi uwierzyć że to trzy szkoły, kiedyś udzielałem się Panu z zakresu podstawowej szkoły w fizyce. Może za dobre sprawowanie i obecność… „w szkole, brak odpowiedzi=najmniej błędów”. Wciąż Pan wychwala się, co to nie… Skoro Pan nalega na przesłanie zdjęcia miernika, to poproszę o założenie nowego wątku, może Wakmen i jego maszyny – pokażcie swoje!

... Skoro Pan nalega na przesłanie zdjęcia miernika, to ...

Ja się nie udzielam tylko na tym forum ale również publicznie dla osób, które mnie tutaj poznały i potrzebowały mojej pomocy. Okolice Trójmiasta nie są małe i całkiem sporo osób z forum Muratora już poznałem. W związku z tym nie mogę kłamać jaki to ja nie jestem, bo w realu wszystko wyjdzie na jaw ale co do kolegi ... to wszystko może nam wcisnąć. Proste? Dla mnie tak.

witam!

może wy mi pomożecie bo juz nie wiem co myślec. Chcemy oprócz standardowych urządzeń w domu miec podgrzewacz do wody, jeszcze nie wiemy o jakiej mocy, taki żeby spokojnie starczyło się wykąpać w ciepłej wodzie. Problem tkwi w tym że elektryk obejrzał nasze warunki przyłącza i stwierdził że 12,5 KW niestarczy na podgrzewacz powiedział że musi być co najmniej 16,5 KW. Dziś wysłałam męża do elektrowni żeby załatwił zmianę warunków a oni stwierdzili że po co chcemy zwiększać jak na podgrzewacz 12,5 KW wystarczy co myslicie??????

Myślimy, że twój elektryk dobrze mówi, a w ZE też mogą mieć rację :-)

Namotałem? Już tłumaczę:

- elektryk ma rację twierdząc, że 12,5kW to za mało do kąpieli. Żeby mieć luksus ciepłej wody lecącej z prysznica, potrzeba od cholery mocy, 16kW to niezbędne minimum.

ALE:

moc umowna przyłącza jest jak sama nazwa wskazuje mocą umowną. I to nie jest tak,że jeśli masz w umowie 12kW, to przy poborze 12,5kW wylecą bezpieczniki. Sprawdź, jakie masz zabezpieczenia przedlicznikowe i zalicznikowe i podaj ich wartości, jest duża szansa, że taki większy podgrzewacz będzie pracował z tym co masz.

J.

witam!

może wy mi pomożecie bo juz nie wiem co myślec. Chcemy oprócz standardowych urządzeń w domu miec podgrzewacz do wody, jeszcze nie wiemy o jakiej mocy, taki żeby spokojnie starczyło się wykąpać w ciepłej wodzie. Problem tkwi w tym że elektryk obejrzał nasze warunki przyłącza i stwierdził że 12,5 KW niestarczy na podgrzewacz powiedział że musi być co najmniej 16,5 KW. Dziś wysłałam męża do elektrowni żeby załatwił zmianę warunków a oni stwierdzili że po co chcemy zwiększać jak na podgrzewacz 12,5 KW wystarczy co myslicie??????

Kluczem do odpowiedzi na Twoje pytania jest rozwikłanie dwóch zagadek - co oznacza słowo podgrzewacz wody i co znaczy spokojnie wykąpać się w ciepłej wodzie?

Jeśli masz na myśli tzw. bojler elektryczny to masz aż za dużo mocy.

Jeśli masz na myśli przepływowy ogrzewacz wody to masz ciut za mało mocy.

A jeśli chodzi o ciepłą wodę, to masz na myśli prysznic czy wannę?

W czasie kąpieli przewidujesz pobór wody z innych punktów, czy nie przewidujesz?

W pesymistycznym scenariuszu (przepływowy ogrzewacz wody + prysznic) uciążliwe lub wręcz niemożliwe będzie równoczesne korzystanie z innych urządzeń elektrycznych (pralka, piekarnik, płyta kuchenna, czajnik bezprzewodowy, mikrofala, żelazko, itd).