Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

za zgodą sąsiada możesz nawet bliżej niż trzy :lol:

TEŻ TAK myślałam,ale w Gminie okazało się, że nie uznają już czegoś takiego jak "zgoda sąsiada". Minimalna odległość od muru w którym nie ma okien to po prostu 3 m, również jeśli są w nim luksfery.

https://forum.murator.pl/topic/15164-luksfery-a-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-od-granicy/#findComment-247994

MAM PYTANIE! CZY ODLEGLOSC SIE MIERZY OD SCIANY CZY OD OKNA?PYTAM BO BRAKUJE MI 10CENTYMETROW DO USTAWOWYCH 4 METROW I TROCHE SIE OBAWIAM ZE KTOS MOZE MI NAMIESZAC.NATOMIAST OD OKNA DO GRANICY DZIALKI SASIADA JEST PARE CENTYMETROW LUZU.BUDOWA JEST W TRAKCIE I TROCHE SIE TYM LAMIE
https://forum.murator.pl/topic/15164-luksfery-a-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-od-granicy/#findComment-249006

MAM PYTANIE! CZY ODLEGLOSC SIE MIERZY OD SCIANY CZY OD OKNA?PYTAM BO BRAKUJE MI 10CENTYMETROW DO USTAWOWYCH 4 METROW I TROCHE SIE OBAWIAM ZE KTOS MOZE MI NAMIESZAC.NATOMIAST OD OKNA DO GRANICY DZIALKI SASIADA JEST PARE CENTYMETROW LUZU.BUDOWA JEST W TRAKCIE I TROCHE SIE TYM LAMIE

A oto Twoja odpowiedź:

W ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie i jest tam tak napisane:

"Dział II - Zabudowa i zagospodarowanie działki budowlanej

Rozdział 1 Usytuowanie budynku.

§ 12. 1. (...).

2. (...)

3. Jeżeli z warunków, o których mowa w ust. 1 oraz w § 13, 60 i 271, nie wynikają inne wymagania, odległości zabudowy od granicy działki budowlanej powinny wynosić co najmniej:

1) przy równoległym do granicy sytuowaniu ściany budynku:

a) z otworami okiennymi lub drzwiowymi - 4 m,

b) bez otworów okiennych lub drzwiowych - 3 m,

2) przy nierównoległym do granicy sytuowaniu ściany budynku - 4 m do najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego w ścianach zwróconych w stronę tej granicy oraz 3 m do najbliższego narożnika, ryzalitu lub wykuszu budynku.

4. Odległość, mierzona w poziomie, od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego na dachu lub w połaci dachowej do granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż 4 m.

5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać wymaganych w ust. 3, 6 i 7 odległości od granicy działki budowlanej o więcej niż 0,5 m, natomiast takie elementy jak balkony, galerie, werandy, tarasy lub schody zewnętrzne - o więcej niż 1 m.

6. Budynek może być usytuowany ścianą zewnętrzną bez otworów bezpośrednio przy granicy działki budowlanej, z zastrzeżeniem ust. 10 oraz § 271 ust. 12 pkt 1, jeżeli: (ble, ble ...)

7. Dopuszcza się sytuowanie budynku, z zastrzeżeniem § 271 ust. 12 pkt 1, w odległości mniejszej niż 3 m od granicy działki budowlanej, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, jeżeli:

1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu bądź

2) ściana zewnętrzna bez otworów budynku wznoszonego będzie usytuowana w odległości nie mniejszej od granicy z sąsiednią działką niż najbardziej do granicy zbliżony punkt ściany zewnętrznej budynku istniejącego, znajdującej się w odległości mniejszej niż 3 m, a wznoszony budynek będzie:

a) usytuowany w prostopadłym do granicy pasie terenu, o szerokości wyznaczonej przez część budynku istniejącego, położoną w odległości do 3 m od granicy,

b) miał wysokość nie większą niż ma budynek istniejący w odległości do 3 m od granicy.

8. (...)"

Może i dużo ale chyba wszystkie pytania rozwiązuje.

https://forum.murator.pl/topic/15164-luksfery-a-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-od-granicy/#findComment-249197