Waldipin 28.12.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Witam wszystkich. Miesiąc temu kupiłem piec na ekogroszek firmy "TOBEX" Hadrzyński Pleszew. Piec o mocy 20KW z obrotowym rusztem, i sterownikiem argon2. Nie potrafię ustawić tego sterownika, bardzo proszę o pomoc. Napiszę jaki mam problem. Piec dość długo podnosi sie o 1 stopień potrafi trwać to nawet 10 minut. Napiszę teraz jakie mam ustawienia sterownika:1.Czas przedmuchu w stanie nadzoru 15s2. Czas przerwy w stanie nadzoru 4m3. Krotność podawania w podtrzymaniu 14. Obroty w podtrzymaniu 7 1÷12 bieg5. Temperatura załączenia pompy 35 6. Temperatura wyłączenia regulatora 287. Obroty maksymalne 2 bieg8. Czas między podawaniem 60 sekundy9. Czas podawania 20 sekundy10. Temperatura zasobnika C.W.U. 11. Temp. wyłączenia pompy ładującej C.W.U.Dom nowo wybudowany suporeks 24, styropian 15cm. Ogrzewanie podłogowe w całym domu, instalacja zrobiona przez płytkowy wymiennik ciepła. Do ogrzania 80m2. bo na razie bez poddasza. Bardzo proszę o pomoc jak prawidłowo powinien pracować piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.12.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Retortę obrotową musisz tak ustawić, aby zawsze był wypukły kopczyk. Inaczej fałszywe powietrze i większe spalanie.1.Czas przedmuchu w stanie nadzoru 15s - daj 10sekund i zostaw,2. Czas przerwy w stanie nadzoru 4m---- to dobierasz do start ciepła w budynku, od 3 minut czasami nawet do 15minut, zalezy jak długo utrzymywana jest temp.3. Krotność podawania w podtrzymaniu 1 - może być dla retorty obrotowej, pilnować, aby kopiec się nie zapadał4. Obroty w podtrzymaniu 7 1÷12 bieg --------- ok. 4-6bieg5. Temperatura załączenia pompy 35-----------------6. Temperatura wyłączenia regulatora 28-------------------7. Obroty maksymalne 2 bieg------------- tutaj więcej, to siła nadmuchu przy dochodzeniu do temp. powinna być ok.1bieg wyższa od tej w przedmuchu, czyli cos koło 4-7bieg8. Czas między podawaniem 60 sekundy - tutaj dałbym ok. 40sekund i powoli regulował w górę, aby kopiec był wypukły (1zmiana- 30minut obserwacji)9. Czas podawania 20 sekundy - tutaj dałbym 10sekund i zostawił jako wartośc stałą, doregulować tylko pauzę podawania paliwa.10. Temperatura zasobnika C.W.U.11. Temp. wyłączenia pompy ładującej C.W.U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldipin 31.12.2010 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Dzięki bardzo będę próbował. Zaraz po napisaniu tego postu ustawiłem piec następująco:1.Czas przedmuchu w stanie nadzoru 25s2. Czas przerwy w stanie nadzoru 4m3. Krotność podawania w podtrzymaniu 14. Obroty w podtrzymaniu 2 bieg5. Temperatura załączenia pompy 356. Temperatura wyłączenia regulatora 287. Obroty maksymalne 2 bieg8. Czas między podawaniem 60 sekundy9. Czas podawania 17 sekundyWidać że pali się lepiej bo po spadku temperatury powrót do zadanej teraz trwa ok 6 minut poprzednio było to ok min 30 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldipin 31.12.2010 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Dodam tylko że jak obroty zwiększam w piecu powyżej 2 to mam wrażenie że jak z palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.12.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Dodam tylko że jak obroty zwiększam w piecu powyżej 2 to mam wrażenie że jak z palnika. Właśnie jak przesadzasz z nadmuchem i zaczyna fuczeć z palnika uzyskujesz efekt odwrotny od oczekiwanego i do tego pojawiają się spieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldipin 20.01.2011 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Widzę że temat mój umarł, szkoda a miałem nadzieję na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts