Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalna klasa drewna na więźbe dachową.

Kaktus_lbn

Recommended Posts

Witam,

jednym z zagadnień mojej pracy inżynierskiej jest projekt wiązara jętkowego. Stad moje pytanie jaka jest minimalna klasa drewna na więźbe dachową? Zaprojektowałem krokwie 5x15cm które według warunkow nośnosci wykorzystane są w około 60%, chce zwiekszyc ten % zeby nikt mi nie zarzucil ze więźba jest przeprojektowana ale nie moge juz pomnieszac wysokosci przekroju ze wzgledu na obliczenia cieple. Jedyny ruch (bo rozstaw juz jest maksymalny) to zmniejszenie klasy drewna ktora obecnie jest C27. Znalazlem cos takiego http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/drewno-na-wiezbe,17_2176.html

jezeli to jest prawda ze jest to minimalna klasa drewna to czy jest to jakos potwierdzone jakas norma lub warunkami technicznymi? Projektuje wg Eurokodow.

Pozdrawiam

Projektuje wg Eurokodow.

A w tej normie nie masz klas drewna konstrukcyjnego ? Powinny byc podane.

W PN-B-03150 zaczyna sie od C18

Projektując na styk pamietaj o ugięciu, SGU jest zawsze gorszy od SGN. Ile masz SGU? może sie czasem okazac że bedziesz to wzmacnił :-)

A w tej normie nie masz klas drewna konstrukcyjnego ? Powinny byc podane.

W PN-B-03150 zaczyna sie od C18

Projektując na styk pamietaj o ugięciu, SGU jest zawsze gorszy od SGN. Ile masz SGU? może sie czasem okazac że bedziesz to wzmacnił :-)

faktycznie zaczyna sie od C18 tylko tam nikt nie mowi ze jest to najnizsza klasa drewna na wiezbe a nie np na belki stropowe. SGU jest na poziomie 30%. Eurokody wprowadzaja rozne kombinacje stad ten SGU nie jest jest juz taki duzy jak kiedys..

Pytanie nadal aktualne co z ta klasa drewna?

SGU jest na poziomie 30%. Eurokody wprowadzaja rozne kombinacje stad ten SGU nie jest jest juz taki duzy jak kiedys..

Dziwne rzeczy tu wypisujesz. SGU jest dwukrotnie łagodniejszym warunkiem od nośności ? Jesteś tego pewny ? Nie spotakłem takiego odwrócenia wartości.

Jeżeli w normie masz zapis ze "C18" to drewno kosntrukcyjne to nie bardzo rozumiem czego jeszcze szukasz.

jajmar nie wiem kolego czy projektowales juz cokolwiek wg eurokodow ale tam np przy obliczaniu np ugiecia stosuje sie dzis wspolczynniki o wartosciasch 0,2; 0,0; 0,7 ktore jak sam rozumiesz drastycznie zmniejszaja wartosci ugiec. Natomiast liczac SGN dochodza wspolczynnki np kcrit, wsp od wyboczenia, ktore dosc podwyzszaja te stany. Jezeli chodzi o klase to tak jak podalem w 1szym poscie link jest ktos nawet z tej strony http://www.muratordom.pl kto podpisuje sie pod tym ze minimalna klasa na wiezbe to K27 wiec pytam skad to jest wziete, kto to ustalil,czy jakas norma czy to fantazja autorki.

Andrzej Wilhelmi nie dokonca wiem o co Ci chodzi, osobiscie uwazam ze przekroj moglby byc troche lepiej wykorzystany niz 55%. Nie planowalem projektowania na poziomie 90%. Ale jak masz jakies cenne uwagi to chetnie poslucham, nie jestem projektantem wiec moge sie nie znac.

To nie było do mnie ,ale mam wrażenie ,że Andrzej myślał o sensowności projektowania więźby na styk - tak się przecież nie robi (przynajmniej ja bym tak nie chciał) ,każdy inwestor woli mieć spory zapas "mocy" .Więc skoro tak nie powinna być zaprojektowana więżba ,to jest ona sztuką dla sztuki. Tym bardziej ,że drewno używane do więżby w większości przypadków nie jest tak dobre jakościowo jak powinno być .Tak se myślę.

jajmar nie wiem kolego czy projektowales juz cokolwiek wg eurokodow ale tam np przy obliczaniu np ugiecia stosuje sie dzis wspolczynniki o wartosciasch 0,2; 0,0; 0,7 ktore jak sam rozumiesz drastycznie zmniejszaja wartosci ugiec. Natomiast liczac SGN dochodza wspolczynnki np kcrit, wsp od wyboczenia, ktore dosc podwyzszaja te stany. Jezeli chodzi o klase to tak jak podalem w 1szym poscie link jest ktos nawet z tej strony http://www.muratordom.pl kto podpisuje sie pod tym ze minimalna klasa na wiezbe to K27 wiec pytam skad to jest wziete, kto to ustalil,czy jakas norma czy to fantazja autorki.

Jeżeli chodzi o eurokod dotyczący drewna to nie znam, ale to co piszesz było już w normie PN. Uwzględnienie wyboczenia to nic nowego. Czy o przekroju wg Ciebie decyduje SGN ?

... uwazam ze przekroj moglby byc troche lepiej wykorzystany niz 55%.

Tylko teoretycznie bo w praktyce pocienianie krokwi grozi jej wiotkością czyli możliwością wyboczenia. Rozsuwanie krokwi powyżej 1 m skutkować będzie koniecznością zastosowania większych przekrojów łat. Wyższa krokiew to więcej izolacji cieplnej pomiędzy krokwiami (nie ma konieczności nadbijania krokwi). Pozostaje jeszcze tzw. współczynnik bezpieczeństwa czyli niewiedzy (jakość drewna, niedokładne wykonanie, rodzaj pokrycia itp.). Pozdrawiam.

Tylko teoretycznie bo w praktyce pocienianie krokwi grozi jej wiotkością czyli możliwością wyboczenia. Rozsuwanie krokwi powyżej 1 m skutkować będzie koniecznością zastosowania większych przekrojów łat. Wyższa krokiew to więcej izolacji cieplnej pomiędzy krokwiami (nie ma konieczności nadbijania krokwi). Pozostaje jeszcze tzw. współczynnik bezpieczeństwa czyli niewiedzy (jakość drewna, niedokładne wykonanie, rodzaj pokrycia itp.). Pozdrawiam.

wszystko to dość precyzyjnie ujmują właśnie normy projektowania. Przykładowo klasy drewna uwzględniają wszelkie możliwe sęki zbieżystość słoi itp wady , wyboczenie (w zasadzie wypaczenie bo o wyboczeniu w dachu z pokryciem nie może być mowy) jest jak najbardziej uwzględniane. Dobrze policzona więźba jest przemyślana do każdego gwoździa i zaciosu. Celem nauki na studiach nie jest zdobycie umiejętności projektowania spod palca (bo to jest tzw doświadczenie nabywane w praktyce zawodowej) ale policzenie zgodnie z normami, co wcale nie jest takie proste jak się może wydawać.

• 6 years później...

Odgrzeje temat i może trochę z innej beczki...

Mianowicie do projektowania przyjmuje się najczęściej drewno klasy C24 (przynajmniej na projektach często jest napisane, żeby stosować klasę minimum C24). Wszystkie tartaki z którymi do tej pory miałem do czynienia niestety nie mają czegoś takiego jak klasy drewna. Oni dzielą drewno np. na opałowe i konstrukcyjne i koniec, nikt wytrzymałości nie bada, a już tym bardziej nie określa klasy. Więc czy przyjmowanie klasy C24 do obliczeń, przy drewnie w praktyce nieokreślonej klasy, jest poprawne, czy lepiej dla bezpieczeństwa przyjmować niższą?

niższe klasy nie powinny być brane pod uwagę w konstrukcji ! można znaleźć drewno certyfikowane ale nie na tartakach tylko w składach drewna najczęściej importowane .

Dlaczego niby ne, jak praktyczne zawsze przewymiarowane. Jest certyfikowane po takie nawyki ma unia, kiedyś tyhc wszystkich głupot nie było i ludzie mielei pojęcie jak to robić.

A widziałeś jak kiedyś budowano i z jakiego drewna. Wypisujesz dyrdymały. Czy zamiast betonu B20 będziesz lał B10? Budujesz dla siebie? Widać jak wichury zrywają dachy głównie na wsiach byle jak zrobione. Po to jest projekt aby budować tak jak zaleca projektant a kierownik budowy ma tego pilnować i tyle. Pozdrawiam.

Certyfikacja jest potrzebna wtedy kiedy - potrzebuje się klasy wyższej niż C30 .. C24/C27 to S7 .. drewno praktycznie bez wymagań co do

przekroju, jedynie wymagania stawiane są sękom- tj ich wielkość. Andrzej Wilhelmi drewno winił bym na końcu, problem jest w całym procesie -

"odchudzania" więźby .. Ostatnio słyszałem.. wyśmiali mnie na tartaku - za krokwie 8x18 .. komentarz znojców.. spokojnie starczyło by 8x16:bash:

W tym względzie jest patologia. A co do drewna, to trzeba się postarać mocno, aby coś gorszego było niż C24.. a nikomu nie chce się na łoko..

przyjąć klasy ~C40 .. lepiej włożyć wsio w C24.. lub C30 max.. a co się tam wychylać..

Nikt ci nie broni, gorzej jak trafisz na upierdliwego kierownika, albo który nie ma pojęcia o pewnych sprawach. Tylko nie za bardzo ogarniam co to ma wspólnego z tym co napisałem.

Kiedyś ludzie nie mieli co do gara włożyć na wsiach drogi przyjacielu.

Poza tym dziś ciężko dostać kiepską tarcice, chyba że ktoś się prosi. Chciałem powiedzieć, że certyfikowane drewno to mit i tyle.

Odchudzanie więźby? Raczej teraz to jet taki standard 18x8 i wyżej.

Edytowane przez bny

bny przytaj na spokojnie :) nic tam do Ciebie nie było - wręcz przeciwnie, niejako potwierdzenie Twoich słów.

Trudno mieć gorsze drewno - jak C24,- które zostało ścięte na północnym stoku.. tak w skrócie.

Nikt ci nie broni, gorzej jak trafisz na upierdliwego kierownika,
z tym raczej ciężko ;)

Każdy może budować z czego chce i nie musi nikogo na Forum pytać o radę. To są jego pieniądze i jego problem. Ja przedstawiłem tylko aktualne uwarunkowania prawne i tyle. Robię dachy od ponad 25 lat i nie trzeba mnie przekonywać, że niecertyfikowane drewno jest dobre. Aktualnie stosuję jednak wyłącznie materiały certyfikowane. Pozdrawiam.