Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdjęcie wstawiał synio rzeczywiście teraz widzę ze jakość marna ale kolor pierwszego materiału bardzo zbliżony do rzeczywistości szkoda bo jest za żółty ten pod czerwonym w rzeczywistości taki chłodny ale bardziej szary niż ecri a szarości u mnie raczej nie pasją.

Tak jak pisałam wcześniej muszę chyba zbastować bo tak się nakręciłam że sytuacja w domu zaczyna się robić z deczka napięta przez te moje frustracje.

To tyle na razie w temacie tkanin, dumnie przyszłam pokazać mój pierwszy w życiu własnoręcznie upieczony tort ;)

http://img802.imageshack.us/img802/8092/dsc0100vc.jpg

Mam nadzieję że da się go zjeść:lol2::lol2::lol2:Jutro urodziny synia będziemy testować. Dekoracja mało finezyjna ale to mój pierwszy raz następny będzie ładniejszy dla mnie najważniejsze żeby był smaczny a nad resztą później popracuję;):)

O Matko!!!:jawdrop: Padłam http://www.polishbikers.com/images/smilies/inne/zemdlec.gifhttp://www.polishbikers.com/images/smilies/inne/zemdlec.gif

BRAWO!!!http://emoty.blox.pl/resource/23_129_8.gifhttp://emoty.blox.pl/resource/509.gifhttp://emoty.blox.pl/resource/bravojs0.gif

Ciekawe, czy smakuje tak samo jak wygląda?:D

Wklejam sobie wwasze przeisy u siebie bo potem trzeba szukać zamiast piec;)

Składniki na ciasteczka owsiane

250 g płatków owsianych,

0,5 szklanki mąki,

2-3 jajka,

100 g masła,

60 g cukru,

1 opakowanie cukru wanilinowego,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

sól.

Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy płatki owsiane i smażymy je do momentu aż się zarumienią. Płatki posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy aż cukier się stopi. Po wyjęciu odkładamy masę do miseczki.

Przygotowujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi. Dodajemy rozbełtane jajka i dokładnie mieszamy.

Masę wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Masę przyciskamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy przez papier tak, aby ciasto miało w każdym miejscu jednakową grubość. Szklanką „odcinamy” ciastka owsiane od masy i wykładamy je na wysmarowanej masłem blasze.

Ja nie wałkowałam tylko łyżeczką nakładałam na blaszkę i palcami przyklepałam Do płatków można dodać orzechy...

Mufinki czekoladowe

Suche:

* 250g mąki

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 175 g cukru

* 0,5 łyżeczki sody

* 3 łyżki kakao

* tabliczka gorzkiej czekolady (lub czekoladowych chipsów)

Mokre:

* 250 ml mleka

* 3/4 szklanki oleju

* łyżka aromatu waniliowego

* 2 jajka

Przygotowanie:

Włączyć piekarnik na 200 stopni. Składniki wymieszać w osobnych miskach, następnie mokre wlać do suchych. Wkładać ciasto do wysokości 3/4 foremki. Piec przez 15-20 minut w 200 stopniach.

Studzić na kratce.

PALUCHY WIEDŹMY

Składniki:

* 225 g miękkiego masła

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 1 jajko

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

* 2 i 2/3 szklanki mąki

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 łyżeczka soli

* 3/4 szklanki obranych migdałów

Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.

Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC . Studzić na kratce.

Smacznego ?

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

Jest to ciasto leżakujące, więc jeśli chcecie je jeść w święta, to już najwyższy czas je zrobić!

SKŁADNIKI:

1/2 kg miodu

2 szklanki cukru

25 dkg masła ------- całość podgrzewamy stopniowo prawie do wrzenia, a następnie studzimy

Do ostudzowne masy dodajemy:

1 kg mąki

3 jajka

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - rozpuszczonej w 1/2 szklanki mleka

1/2 łyżeczki soli

2-3 torebki przyprawy do pierników

CIASTO wyrabiamy, przekładamy do kamionki, miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 5-6 tygodni w chłodne miejsce.

Pieczemy na 3-4 dni przed świętami. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkujemy i pieczemy na posmarowanej tłuszczem blasze w temp 160-180 st. przez ok 15-20 min. Ostudzone placki przekładamy np: podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą z bakaliami ( do wyboru i smaku ). Całość nakrywamy arkuszem papieru, obciążamy równomiernie i odsawiamy do świąt czyli na 3-4 dni aby skruszał.

SMACZNEGO

Podaję przepis na makowce. Mi z tego wychodzą trzy duże a mojej koleżance 6 małych

1 kg mąki tortowej

1 jajko i 5 żółtek

10 dag drożdży,

szczypta soli

1 szkl. cukru

pół kostki margaryny lub masła

0.5 l mleka

1 łyżka oliwy

Wsypać mąkę na stolnicę, podgrzać połowę mleka, rozkruszyć w nim drożdże, dodać dwie łyżeczki cukru. Jak drożdże wyrosną, wlać do mąki, dodać jajka, cukier, resztę mleka, sól, wymieszać dobrze i na końcu dodać rozpuszczoną margarynę i łyżkę oliwy.

Ciasto wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki. Zostawić do wyrośnięcia.

Podzielić na części i wałkować. Kłaść mak z bakaliami (zrobiony przez was lub kupiony) ja lubię dużo maku więc daję go dużo. Owijać makowce w papier do pieczenia ale tak , aby miały miejsce na wyrośnięcie. Piecze się ok 30-40 min. Muszą się przyrumienić.

Jeśli robicie mak same, to na koniec do maku wykorzystajcie ubite białka.

Edytowane przez anbama

O Matko!!!:jawdrop: Padłam http://www.polishbikers.com/images/smilies/inne/zemdlec.gifhttp://www.polishbikers.com/images/smilies/inne/zemdlec.gif

BRAWO!!!http://emoty.blox.pl/resource/23_129_8.gifhttp://emoty.blox.pl/resource/509.gifhttp://emoty.blox.pl/resource/bravojs0.gif

Ciekawe, czy smakuje tak samo jak wygląda?:D

Dzięki Aguś wcale nie wyglądał aż tak dobrze ;);) szału nie było ale smakował i z tego się bardzo cieszę:wiggle: Na 10 listopada trzeba będzie upiec drugi myślę ze stresu będzie już dużo mniej

Dzięki Aguś wcale nie wyglądał aż tak dobrze ;);) szału nie było ale smakował i z tego się bardzo cieszę:wiggle: Na 10 listopada trzeba będzie upiec drugi myślę ze stresu będzie już dużo mniej

Aj tam, aj tam dla mnie wyglądał bossskooo;):wiggle: Fajnie, że również smakował:rolleyes:

Ja niestety też coś będę musiała zrobić na przyszły weekend, mąż miał urodziny, ale ten weekend wiadomo jak jest, więc imprezka będzie w przyszłą sobotę:p Kupiłam już serki mascarpone i z nich będzie krem:wiggle:

Edytowane przez agawi74

Czemu ja dopiero teraz widzę tak wypasiony tort ????? Aż mi ślinka pociekła ( ale o tej porze to już nic raczej nie będę jeść :no: ). Brawo takiego wypieku !!!! moje torciki w porównaniu z Twoim to takie wypierdki mamucie :lol2::lol2::lol2:.

Czekam spokojnie ( choć ten spokój to taki na pozór ;) ) na materiał i efekt końcowy :).

Szczerze wielką ulgę poczułam jak już podjełam decyzję Teraz zaczynają się rozterki typu czy decyzja na pewno dobra....zawsze tak mam. Szkoda że trzeba tak długo czekać już nawet wydzwaniałam do Dekomy i próbowałam coś wskórać u przedstawiciela regionalnego ale wszyscy mówią że najbliższy termin to koniec listopada :bash: nie ma wyjścia trzeba czekać.

Pora się zająć szafą w wiatrołapie i rozwiażać dylemat czy ma być w brązie jak wszystkie moje menble do tej pory w domku czy może mały i ciemny wiatrołap rozjaśnić jasną szafą.

Andżeliko ja zawsze z wielką krytyką podchodzę do swoich poczynań ale z tortu to nawet trochę dumna byłam;) okazał się być nawet smaczny także dzięki wielkie tym bardziej ze ja z tych co mają dwie lewe ręce do pieczenia. Na 10 listopada znowu będę piekła :lol2::yes:

[ ... ] nie ma wyjścia trzeba czekać.

Pora się zająć szafą w wiatrołapie i rozwiażać dylemat czy ma być w brązie jak wszystkie moje menble do tej pory w domku czy może mały i ciemny wiatrołap rozjaśnić jasną szafą.

Andżeliko ja zawsze z wielką krytyką podchodzę do swoich poczynań ale z tortu to nawet trochę dumna byłam;) okazał się być nawet smaczny także dzięki wielkie tym bardziej ze ja z tych co mają dwie lewe ręce do pieczenia. Na 10 listopada znowu będę piekła :lol2::yes:

To czekamy razem ( Ty na materiał i ja na materiał ) :lol2: tylko twoje czekanie efektowniejsze ;)

Co do szafy to naprawdę zagwozdka....trudny wybór.... Ja osobiście wybrałabym taki kolor jaki mam na dole :yes: ( czyli pasuje do całości ). Pomaluj ściany na biało lub wytapetuj na jaśniutki kolor, a szafa niech zostanie w kolorze takim jak cały dół. Ściany rozjaśnią wiatrołap.

10 listopada następna imprezka ? ;), my mamy 30 listopada urodzinki młodego ( dobrze że tak dużo czasu mi zostało ponieważ ja też jestem z tych "trudnych" do pieczenia ;) :lol2: )..... taki sam będziesz piekła czy jakiś inny ????

był był Aga i powiem więcej mina mojej teściowej z tortem w ustach bezcenna jak się dowiedziała że to ja a nie pani od tortów upiekłam:lol2: Oj warto było się pomęczyć...warto:yes::D

Na mebelki czekam z niecierpliwością w końcu i u mnie sie coś będzie działo choć przez momencik. Na razie w holu stoi pokaźnych rozmiarów stół do gry w piłkarzyki i nie muszę pisać że moi panowie są z tego bardzo zadowoleni. Trzeba będzie chyba zdzwonić do moich fachowców może da się cosik przyśpieszyc bo ostatnio chłopaki coś o przyniesieniu do holu stołu do tenisa wspominają:eek:

Teraz jestem na etapie szukania fachowca do szafy w wiatrołapie i wkurza mnie to że trzeba się prosić żeby fachowcy przyjechali ,wymierzyli i wycenili mi szafę. Masakra normalnie

był był Aga i powiem więcej mina mojej teściowej z tortem w ustach bezcenna jak się dowiedziała że to ja a nie pani od tortów upiekłam:lol2:

:rotfl::rotfl:

Na mebelki czekam z niecierpliwością

Ja też:yes: Nie daj sobie zrobić z holu hali sportowej Anetko:lol2::lol2:

Teraz jestem na etapie szukania fachowca do szafy w wiatrołapie i wkurza mnie to że trzeba się prosić żeby fachowcy przyjechali ,wymierzyli i wycenili mi szafę. Masakra normalnie

Noo, a mówią, ze jest bezrobocie... W sobotę pojechaliśmy na zakupy z moimi rodzicami . Też nie mieli szafy do wiatrołapu i wyobraź sobie, ze kupili gotową firmy Vinotti. Znaleźli rozmiarowo idealną, a już mieli wołać stolarza:)

Pisałam sobie o przyśpieszeniu terminu obicia kanapy i co? i straszą że nie wiadomo czy do końca listopada będzie mój materiał W każdym innym obiją od ręki a mojego niet i na dzień dzisiejszy nie wiadomo kiedy będzie:bash:

Szukałam, szukałam i mam:bash: Tak to tylko mi się mogło przytrafić kurcze:(

Ooo jakbym Beauty słyszłała:lol2: że pech i takie tam:lol2: dziewczyny, no czasami tak jest i koniec:( Nie mamy na to wpływu.

Anetko, ja bym wybrała coś innego od ręki. Nie ma co szaleć aż tak z tym kolorem. Ja swoje sofy wybrałam tak naprawdę z jednego próbnika Haiti, bo był najlepszy jakościowo. Tez chciałam inny kolor, ale jestem zadowolona. Potem jak meble staną we wnętrzu salonu, zmienia się światło, kolor i tak jest pięknie:D

Wybierz coś...:yes:

Aga sorki że dopiero teraz piszę ale mam mały młyn (robimy remont w domu u mamy, tzn. Mama wydaje dyspozycje przez telefon a my odwalamy czarna robotę) Wszystkie próbniki z materiałami pooddawałam zeby unikąć dylematów typu czy napewno dobrze wybrałam.Jak sobie pomyślę że znowu trzeba będzie myśleć o tymmateriale to mi ciarki po plecach przechodzą. Poczekam jeszcze do końca miesiąca jak nie będzie tego materiału to od nowa wojna domowa i będzie trzeba coś już na szybko wybrać:yes: