Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lote, lotek bez polotu :)

Recommended Posts

tak wiem. pisalem wyzej ze przelecialem wszystkie szczeliny pianka. z klejem nie zrobilibysmy tak szybko z kolega. zajelo na 5dni po 5 godz. pierwszy dzien szlismy jak raliety ale szybko zorientowalismy sie ze nieda sie az tak szybko bo plyty trzeba caly czas dopychqac i kontrolowac. tak wiec jeden cial/nakladal pianke/przyklejal drugi biegal dociskal. Edytowane przez madric

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chodziło mi o przytarcie nierówności. Coś takiego jak na tym filmie, mniej więcej 4:33 http://www.youtube.com/watch?v=jVmgFA88SkM&feature=related

Oczywiście nie daje tego filmu jako przykład bo masę błędów chłopaki popełniają, np. nie wklejają pasów na rogach nad i pod otworami okiennymi co spowoduje pękanie kleju i tynku.

Powodzenia, ja dopiero klej we wrześniu nakładam i tak zostawię. Biorąc pod uwagę że budynek stoi dopiero nie cały rok to spodziewam się tu i tam pęknięć na ścianach nośnych a przy ścianie jednowarstwowej wyjdą one na tynku.

Chodziło mi o przytarcie nierówności. Coś takiego jak na tym filmie, mniej więcej 4:33 http://www.youtube.com/watch?v=jVmgFA88SkM&feature=related

Oczywiście nie daje tego filmu jako przykład bo masę błędów chłopaki popełniają, np. nie wklejają pasów na rogach nad i pod otworami okiennymi co spowoduje pękanie kleju i tynku.

Powodzenia, ja dopiero klej we wrześniu nakładam i tak zostawię. Biorąc pod uwagę że budynek stoi dopiero nie cały rok to spodziewam się tu i tam pęknięć na ścianach nośnych a przy ścianie jednowarstwowej wyjdą one na tynku.

Dzięki za rady. do styro mam kolege fachowca:) on na te wstawki koło okna mówi sierżanty:). No mnie żona ciśnie aby wigilie machnąć u nas dla rodzinki. Obawiam się że będzie ciężko, no ale nie mielibyśmy nic, gdyby nie cele ponad siły.

Pozdro.

Kupiłeś optimę ????

Dlaczego 30KW ???

Nom.. kupiłem optima komofort plus. Dlaczeg 30kW, bo chciałem szybciej naładować bufor. Wygląda na to że się udało...

Męczymy styro dalej. W przyszłym tygodniu koniec się zapowiada tzn. w tym roku tylko biały grunt, tynk na przyszły rok jak znajdę czas...

pa

można palic od gory i dolu. Narazie paliłem od dolu. Bufor narazie nie ocieplony wiec mizernie to wyglada... gdzies wyzej pisalem jak szybko sie nagrzał i ostudził...

dobra rada jak robicie styropian to od razu ładnie wyprowadzajcie okna albo dawać trzeba zakład który można później ściąć piłką i wytrzeć...

pa

Ale od dołu to cały zład Ci się zapala - chyba jest to raczej kocioł GS, chyba że bedziesz go przerabiać dolniaka

przy drzewie pali się wszystko od razu praktycznie. przy węglu faktycznie sprobuje od gory, bo raczej bede zasypywal tyle aby naladowac za jednym razem bufor. komora to 50cm x 50cm x 45cm czyli spora

Edytowane przez madric

O ile dobrze kojarzę to jest piec z rusztem wodnym, więc palenie od góry przy samym ogrzewaniu wody jest raczej błędem. Choć to ja się może mylę :)

hej

Ten ruszt wodny tak jest. ale on wydaje sie mizerną role odgrywa w tym wszystkim. mała powierzchnia w stosunku do pieca etc

wieści z frontu. Zostały jeszcze dwie ściany do osiatkowania. Powiem tak samemu jakby to robić to jakieś 2 miesiące po 5 godz. dziennie bez wekendow. W 3 ludzi to 3tyg na tip top (tez po 5godz praktycznie bez wekendow).

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
hej

wieści z frontu. Zostały jeszcze dwie ściany do osiatkowania. Powiem tak samemu jakby to robić to jakieś 2 miesiące po 5 godz. dziennie bez wekendow. W 3 ludzi to 3tyg na tip top (tez po 5godz praktycznie bez wekendow).

Znam ten ból.... ja robiłem z tata i jego kolega, uwineliśmy sie ze styro i siatka w jakies 8-9dni z tego co pamietam.

• 4 weeks później...
No... widac ze kolega walczy i to ostro. Trzymamy kciuki

jest dobrze. dzieki... bufor dziala bardzo dobrze. robia sie gladzie w przyszlym tygodniu ruszam z kafelkami. bedzie dobrze na andrzejki impreza w domu! Jestem zadowolony chata mi sie podoba - kazdy jej detal.

Nawet nie wiedzialem ze podlogowka potrafi tak duzo ogrzac. Nie mam drzwi na poddasze i tak na dole na sterownikach 21st. na gorze jakies 18-19, bufor wystarcza przy -5st na dworze na jakies 28godz. przy czym jest jeszcze nie dokonca ocieplony i dmucha na niego od garazu.

jest dobrze.

o których termometrach mówisz? w kotłowni na podłogę idzie 28st wraca jakiej 22-24 st. na mieszkaniu mam 3 sterowniki i na kazdym roznica do 0,5 stopnia. W łazience cieżko napedziec 24st. Lecz mysle ze to wina tego iz niema drzwi, sciana od garazu nie ocieplona 11,5cm ytong i sufit nie dokońca ocieplony. Wszystko się powoli robi, bedzie dobrze w razie czego jest grzejniczek drabinkowy.

miałem dziwną awarię wczoraj. za 300pln zawór trójdrożny termostatyczny od podłogówki się zawiesił. Jakie było moje zdziwienie. zablokowała się tuleja w środku i nie wróciła na miejsce przez co nie wpuszczała gorącej wody. dla nie wiedzących wystarczy odkrecić termostat i praktycznie dotknąć śrubokrętem , wskoczy na miejsce i po ptakach. Jednak myślę że nie powinno się tak dziać:/. zobaczymy napakuje tam jakiegos smaru w aerozolu..

ps. pierwsze sciany pomalowane później zdjęcia. reku odpalony - ładnie wszystko działa narazie bez nagrzewnicy.

Nie wiem jakkie różnice są miedzy rzeczywistością a wskazaniem, napewno tych tarczowych to tak na serio co do jednego stopnia bym nie brał. na rozdzielaczu jest różnica od 8 do 10st miedzy powrotem a zasilaniem i chyba tak powinno być. Za krótko używam aby coś powiedzieć, nie ma czasu na eksperymenty. Wiem tylko ze teraz np wyłączyłem 40m2 w salonie (układanie płytek) a pozostała cześć domu jakieś 60m2 podłogówki daj radę na resztę chaty:D i to troche mnie dziwi.

Bufor przy tym grzaniu i temp na zewn. od 3st - 8st wystarcza na ciut więcej niż dwie doby. (na górze jest wtedy ok 40st) jak włączałem cały dom starczał na 1,5 dobry.

przy wyłączeniu podłogówki temperatura spada ok. 1st. na jakies dwie godziny, ale jest jescze troche dziur w domu no i przedewszystkim nie ocieplona ściana łazienkowa/ i kawałek sufitu w łazience.

ps. udało mi sie nabic bufor do 105stD:D:D:D:D oczywiście nie gotowała się.

kilka fotek z placu boju.

1.jpg2.jpg3.jpg

[ATTACH=CONFIG]147725[/ATTACH]

6.jpg

5.jpg

6.jpg

5.jpg

Edytowane przez madric

• 2 weeks później...