Akrimka 25.01.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Madric... i jak tam się mieszka??? Daj no jakiś sygnał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 28.01.2013 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Madric... i jak tam się mieszka??? Daj no jakiś sygnał. Pozdrawiam Akrimka witaj. Niemoc mnie ogarnęła. Jakaś nijakość...... Prawie dwa lata budowania trochę uzależniło ... nie wiem co robić z czasem. W tamtym roku o tej porze ocieplałem sufit na parterze - dzisiaj patrzę się i wspominam. Mieszka się fajnie i ciepło. W wolnej chwili między niemocą porobię fotek i wstawię. Parter cały umeblowany na tip top. Alarm zrobiłem w wekend i została załonięta ostatnia dziura z kablami:D. Swoją drogą zaprogramowanie takiego alarmu nie jest takie łatwe jak się wydaje:d. Wolę ściany stawić. Jakoś się udało ale nie było łatwo. Podłogówka całkiem fajnie się sprawuje od 20do22. Teraz wiem ze dla sterowania podłogówki termostatami wyje.... bym te tabele rotha etc i wrzuciłbym rurke co 10-15cm - szybciej reaguje to wszystko. W przypadku ciągłego grzania - zgodzę się, można spokojnie stosować tablicę a i roztaw 30 potrafi być za duży:). Rekuperator działa, ale wyciągnął w ostatnich dniach tyle wody ze go narazie wylaczylem. wilgotnosc w granicach 20%. Mimo to przy gotowaniu rewelacyjny na 300m3/h po kilkunastu/dzisięciu minutach nic nie czuć. Nie zrobiłem okapu i nie żałuję. Fakt że mam p. indukcyjna to wg. mojego zdania mniej tłustego brudu w powietrzu lata. Do roboty została całą góra + klatka, obejście i garaż. Garaż to wygląda jak jedna wielka drewutnia:D ps. a co u Ciebie odmalowałeś górę? Z tego co pamiętam kończyłeś białe płyty... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 29.01.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Dobra to opis jak sie bufor sprawuje ile trzyma, daj zdjecia podlaczenia, jak tam pali sie w optimie ?? dmuchasz czy miarkujesz ?? Masz pogodówkę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 30.01.2013 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Dobra to opis jak sie bufor sprawuje ile trzyma, daj zdjecia podlaczenia, jak tam pali sie w optimie ?? dmuchasz czy miarkujesz ?? Masz pogodówkę ??? Tak wiec. Bufor - przez ok. 4godz. suchym drzewem idzie nabić do 90 nawet wyżej moją optimką. Ile trzyma? oczywiscie to zalezy. Tak kiedy były mrozy po 10-15st. to 24godz. + to co zbuforowało się w chałupie. Przy temperaturze ok. 0 st. wytrzymywałem 2 dni bez palenia - temp. na drugi dzień to tak 19.5 - 20 na termostatach. Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego wynalazku. Jest pare motywów przy wodzie cwu. Cwu z bufora idzie 18mm CU, tam oczywiscie jest zawór trójdrożny który ma mniejszą średnicę i to chbya jest powodem iż przy odkreceniu dwóch kranów dość znacznie spada ciesnienie ciepłej wody. Na reduktorze cieśnienia jest ok 3.5atm. Zimna woda leci dobrze przy dwoch, z ciepła gorzej. Tak wiec wstawiłbym tam wiekszej srednicy trojdrozny zawor. Między piecem a buforem na powrocie mam calowy zawor trojdrozny termostatyczny. Przy nabiciu bufora temperatura powyżej 80st. zawor pracuje ok ale czasem sie blokuje to samo z zaworem na podłogówke (znalazlem prawdopodobny powod). Zawór zwrotny jest potrzebny w jednym miejscu, to miejsce to powrót przed buforem z podłogówki. Potrzebny jest, bo kiedy termostaty po uzyskaniu temp. wylaczają pobor i pompe to woda zaczyna wypelniac obieg powrot do zaworu 3d podłogówki - zasilanie 3d podłogówki i w gore do bufora, woda najprawdopodobniej idzie właśnie od powrotu, wowczas na powrocie zaworu trójdrożnego pojawia się wyższa temperatura i po rozprężeniu się wkładki w srodku, grzybek się blokuje itd itd. Trzeba rozbierac i srubokret do roboty. Nie wiem mozliwe ze wadliwy mam zawor ale ta sytuacja jest na podlogówce i podobniej jest na powrocie do pieca, tak wiec raczej powód leży właśnie w tym. Oczywiscie bufor sie wychladza jesli nie zamkne zaworu reczenie. przyzwyczailem sie ale sa elektrozawory 1" - ok 300pln mozna podlaczyc do termostatu pompki przy piecu i luzik. Przy suchym drzewie miarkuję, przy mokrawym dębie (taki od kwietnia tamtego roku lezakowanego) otwieram popielnik i jakoś tez nei wiele dłużej ale jednak napędzam do jakieś 90st. Woda ciepła = w zupełności wystarczy te 25m 22CU do tego aby w tym samym czasie lać wodę do wanny i brać prysznic. Problem tylko z cisnieniem. Podłogówkę mam sterowaną system SALUS. Jesli chcecie zapytac o to PWM czy jakos tak to nie wiem jak to dziala i cos mi sie wydaje ze nikt nie wie nawet przedstawiciel. sterowniki te nie sa w stanie wyczuc tego tak jak jest to tam napisane w reklamowkach. Poprostu samemu ustawiasz czas i tyle. Ma byc na ten czas ta temperatura, jesli nei ma to on za ciebie nie pomysli musisz albo zmienić czas zalaczenia programu lub podniesc temperature zasilania lub predkosc pompki. z tym ostatnim trzeba uwazac bo woda szybko plynaca ma fajny dźwięk w wyciszonym rano domu:D. zasilanie podłogówki miałęm przy 0-4st. 25-30st. przy -11- (-15) 30-35. Z tego co pamietam podlogówka byla projektowana na zasilanie 35st. ps. z rekuperatorem idzie szybciej uzyskac temperature w lazience i innych pomieszczeniach. przypuszczam ze lepiej poprostu powiettrze krąży. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 30.01.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 foto foto ... prosze ciekawe z tymi 3d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 20.03.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Akrimka witaj. ps. a co u Ciebie odmalowałeś górę? Z tego co pamiętam kończyłeś białe płyty... Pozdrawiam. Hej wkleiłem mały update na wątku głowny Lote. Są fotki poddasza. Obecnie przymierzam się do podłogi i schodów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 16.05.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 WitamMadric pisz co tam u Ciebie. pozdrawiam Dj_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lote2013 01.06.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Witam.Ja też zamierzam wybudowac Lote II, z dachem dwuspadowym. Zaczynam od trochę innej strony. Organizuję własnie drzewo na więźbę. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś zechciałby przesłac mi wymiary jakie są potrzebne, zeskanowany plan więźby. Z góry dziękuję. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 02.12.2014 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Żyje ktoś jeszcze z Lote na tym forum? Jak się mieszka? U mnie poddasze zrobione. Bufor jeszcze nie wysadził chałupy. Wszystko chodzi w najlepsze. Trochę te zawory termostatycczne mnie wkur.... bo nie miałem czasu się im przyglądnąć. Jeden wniosek po 2latach. Przy podłogówce posiadanie kominka jest pomyłką... szkoda kasy. A jeżeli już to lepiej wstawić jakiś ozdobny aby coś tam się paliło i nie dawało ciepła zbyt dużego. Pozdrawiam Lotkowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.03.2015 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Pewnie że zyjemy i to całkiem dobrze. Zawory termostatyczne.... szumią?U mnie generalnie kominek odpalany tylko od czasu do czasu, no bo jak mam piec na eko-groszek to nie chce mi się w drugim miejscu palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts