Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lote, lotek bez polotu :)

Recommended Posts

:) mam nadzieję. Witam się grzecznie również.

PS. jeśli chodzi o komin, ten w kuchni. Nie trzeba go robić, bo można później Rure/y pcv 110 puścić do dachówki z kominkiem i będzie wentylacja.

Ja pozostałem dwa kominy went. zrobiłem mimo że wiedziałem o rekuperatorze, który będzie. Można ich nie robić, ale z tego co wiem w kotłowni na paliwo stałe musi byc i koniec! Zdecydowałem że te kilka stówek więcej nie zrobi różnicy i zrobiłem tez wentylacyjne na wszelki wypadek przy kominie kominkowym. Ważna rzecz. Ja spier.... miałem projektowe wymiary komina w kotłowni fi 16 i taki zakupiłem, wstawiłem. Nie zwróciłem uwagi że to dla gazowego był:/:/ na paliwo stałe wypadałoby mieć min. fi20:). No ale jakoś przeżyje w najgorszym razie wydłużymy komin/ wstawimy na górze strażaka/ wstawimy wentylator wyciągowy.

pozdr.

Edytowane przez madric

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Było pytanko na priva - odp. tutaj

W fundamentach i zbrojeniu jest pręt fi12. Pamiętam że na wieńce poszło ok. 1tony stali. Na fundamenty rzecz jasna mniej.

Zapomniałem powiedzieć jeszcze o pewnych zmianach. W tym domu jest nie fortunnie wymyślona więźba i jej umocowanie do wieńca. Totalna porażka! na każdym rogu trzeba wykonać blachy (gr. 10mm) o wymiarach 50x50cm. Są przygotowane pod główne narożne krokwie. Ważyć to może ok. 60kg i po ogarnięciu tematu, koszmarne do wykonania przy stropie drewnianym.

Jeśli ktoś porwie się na strop drewniany to lepiej po prostu podeprzeć więźbę na ścianach nośnych wewnątrz i tyle:). Aha trzeba pamiętać aby wydłużyć ściankę wewnątrz tą 2,4m (przy schodach) o jakieś 40cm. Oczywiście zaczynając od fundamentów. Ja nie wiedziałem o tym, bo później wyszło w praniu i przy wylewaniu wieńca, wstawiliśmy zbrojenie z wygięciem do góry na ścinanie + zrobiony wymian między belkami stropu i na razie widać że jest ok.

Maciej w privie pyta dlaczego pierwszy sufit a później ściany. Ja robię teraz tylko stelaż pod elektrykę i wentylację, g/k przyjdą później ale nie jest powiedziane że nie pierwsze, bo na ścianie też będzie g/k więc raczej to bez różnicy. W przypadku tynków chyba faktycznie lepiej zrobić ściany pierwsze bo później pełno wilgoci wejdzie w sufit, tam przecie zwykłe białe płyty.

Okna są trzyszybowe o U szyby 0,5. Dla całego okna 150x140 jest jak dobrze pamiętam U= około 0,8 w/m2K firmy vetrex z styropianem w profilu:). Cena po porównaniu z konkurencją b.b.b. dobra ja dałem 14,2tyś z 23%vatu bez montażu (sam montowałem z kumplem:) w jedną niedziele wszystkie). Wstawiane równo z murem, później okleję je taśmą do naprawiania membrany dachowej tak aby nie wiało od dworu. Chyba Piczman ma tak zrobione jak dobrze pamiętam... On chyba corobandem to robił.

Brama garażowa firmy Wiśniowski 5,8 tyś z 23%. też sam wstawiałem, kupiona razem z oknami, może dlatego tak tanio okna mi wyszły. W ogóle to zajeb... się reguluje naciąg sprężyn. Pamiętajcie że sprężyny należy po obu stronach naciągać w kierunku przeciwległym do otwierania się bramy (jedna będzie się ściskać przy naciąganiu, druga rozciągać) O ile nie ma narysowanej linii poziomej na sprężynie, to rysuje się ją czymkolwiek i każdy obrót powoduje że Linia się przerywa, każda poprzeczna kreska to oczywiście jeden obrót i wówczas wiadomo, że sprężyny są równo naciągnięte. One mają pomagać jej się otworzyć. Nie ma tego w ich instrukcji, lub jest to zagmatwane, ale ja myślałem na początku że one mają zrównoważyć się tak aby brama sama nie leciał. Naciągałem je w przeciwnych kierunkach co powodowało że za cholerę nie można było jej otworzyć. Wiem głupie teraz, ale w tedy..... grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

Aha ozc policzone, po pomocach Piczmana:) ths mu za to. Wygląda że zapotrzebowanie będzie bardzo bardzo inne. np. salon wg projektu potrzebował 1550W a wyszło 960. W innych pomieszczeniach są większe różnice:). Czyli większe oszczędności.

PS. Zajebiście wstawia się okno tarasowe 2,8 na 2,2 waży jakieś 200kg:D:D:D. Jak tarasu niema, więc niema jak przytrzymać tych okien podczas montażu. Mam patent aby nie wyleciało na drugą stronę przy podmuchu wiatru. Podczas wstawiania dobrze jest przybić porządną deskę od góry, po dwóch stronach okna . Oczywiście od zewnątrz:). No ale to wiedzieliście albo wpadlibyście:).

Edytowane przez madric

• 2 weeks później...

Ja powoli już tracę rachubę ale te grubsze kwoty jeszcze ogarniam. Przy kredycie najgorsze jest to, że utargowane pieniądze i tak musisz wydać na odsetki. fuck...

Dzisiaj wpadłem na genialny pomysł. Zastanawiałem się nad sensem CWU. Chodzi o to że oboje z żoncią pracujemy i jesteśmy jak przeciętna rodzina od 16.00 w domu. Dlatego po co CWU - pompka ma cały czas chodzić? Termostat moim zdaniem odpada. Jest inna opcja:) czujni ruchu, schowany tak żeby nie było go widać a wówczas podczas kiedy wykrył by ruch w kuchni lub łazience/wc włączał by CWU i jazda mamy ciepłą wodę.

Ktoś swego czasu dawał pomysły przy bloczkach ytong (ścianki działowe) aby zamiast kupować orginalnych blaszech, kupować blaszki od systemu podwieszanego. Ja u siebie robię jak mój dziadek, po prostu wbijam gwoździa 130 ocynk w mur i trzyma jak ta lala.

http://maciejmostowski.pl/blog/wp-content/gallery/lotek/imag0158.jpg

Edytowane przez madric

.

Dzisiaj wpadłem na genialny pomysł. Zastanawiałem się nad sensem CWU. Chodzi o to że oboje z żoncią pracujemy i jesteśmy jak przeciętna rodzina od 16.00 w domu. Dlatego po co CWU - pompka ma cały czas chodzić? Termostat moim zdaniem odpada. Jest inna opcja:) czujni ruchu, schowany tak żeby nie było go widać a wówczas podczas kiedy wykrył by ruch w kuchni lub łazience/wc włączał by CWU i jazda mamy ciepłą wodę.

A po co taka kombinacja? Rozumiem ze chodzi ci o cyrkulacje CWU zeby była dostepna zaraz po odklreceniu? A nie lepiej wyłacznik czasowy?

A liczyłeś czy to sie wogule opłaca ta cyrkulacja, chodzi mi o to ze energia zuzyta + ciepło dostarxczane do wody = np 2 litry wody spuszcone zimnej które kosztują mniej wiecej 0.8gr jeśli woda po ok 4złm3 zimna.

Sam nie mam jeszcze uruchomionej cyrkulacji bo nie skończona łazienka na górze.

Pozdrawiam i wytrwałości w budowaniu

Szczerze bardziej myślę w tym wypadku o wygodzie niż o tych oszczędnościach. Aczkolwiek, rozmyslałem z kumplem w pracy czy jest sens robienia tego. Byłoby miło rano wstać i nie czekać aż ścieknie te dwa litry wody czyli jakieś kilkanaście sekund. Śmieje się jak to pieszę, bo za dzieciaka mieszkałęm w domu rodzinnym w którym wodę zimną nosiło się wiadrami:D:D:D:D bo do jakiegoś czasu nie było bierzącej...:D:D:D. ech w dupach sie poprzewracało.

Jeśli już zrobię to, to chciałem wyłączać CWU aby nie rozładowywał bufora podczas naszej nie obecności, albo w nocy. Timer, też o tym myslałem, ale bardziej praktyczne/inteligętne byłoby na czujki ruchu (jeśli chodzi o koszty to mozna powiedzieć te same, przy czujkach można byłoby jeszcze coś podłączyć.

pozdr.

Edytowane przez madric

Ja mam wode po 4zł, a scieki chyaba po 7.5zł/m3, koszty wody i ścieków na 2+2dzieci wychodzi mnie tak 110zł/miesiac. Zadnych oszczedności nie czynię, uzywam tyle ile potrzeba. Na lato mam solary wiec ciepłej tez uzywam do woli. W obecne mrozy np dziś przy -8w dzien kolektórki połaskie zrobiły mi 40st w zbiorniku, byłem w szoku..:)

• 3 weeks później...

Na dniach zasłyszałem fajny temat oświetlenia przy podłodze na czujkę włączaną w nocy dla lunatykujących dzieciaczków. Bo jak każdy wie wszystkie dzieci w nocy schodzą się do bazy czyli sypialni rodziców. W takim przypadku kiedy czujka je wykryje zapali podświetlenie i jakoś dojdą:). Kurcze takie proste a nei pomyślałem wcześniej...:)

Jutro wielki dzień. Przyjeżdża zbiorniczek na buforek 1000l. Ustrojstwo waży 600kg. Nie wiemm, ale czuje że wylewanie wieńca na wysokości 4m to będzie pikuś w porównaniu do przetoczenia tego kloca do garażu. Dodam że jest od cholery śniegu:(...

wszelakie złączki/podłogówke/zawory chyba najtaniej tylko w instalhurt i e-heat na alledrogo... właśnie targujemy się:).

• 2 weeks później...

Hejka

Praca powoli idzie do przodu. Jest decyzja która przyśpieszy robotę, czyli robimy tynki gipsowe. Przy G/k nie wprowadziłbym się do przyszłego roku, a musimy do paździenika.

Jeśli by kogoś interesowało to na lotka 1 wełny 15cm idzie 22rolki na jedną warstwę, czyli jakieś 140m2 a 280m2 w dwóch warstwach (bez garażu). Kuźwa a ja kupiłem 450m2:/:/.

Zrobię fotki to zerkniecie... fajne pomieszczenie się zrobiło na górze. Właśnie walczę z profilami.

Hydraulika prawie zamówiona, piec zaliczka wpłacona:) tak więc tylko czekać. Wygląda na to iż hydraulika z ogrzewaniem wyniesie koło 16-17koła. Tak więc nie jest źle. Sąsiad z pompą ciepła wydaje 60koła więc tym bardziej nie jest źle:D.

Oczywiście wszystko będzie robione myself:)

Pierwszy skos za mną w dodatku z oknami. Najgorszy jest pierwszy raz.

Gdzieś przeczytałem iż trzeba robić pierw ścianki kolankowe z sufitem, na koniec skosy. Miałem zgryza wczoraj bo mi nie wychodził skos tzn. na górze brakowało z jedej strony 3cm. Szlak mnie trafiał, bo nei wiedziałem co jest.

Wszystko na skosie proste, wypoziomowane laserem a tu zonk. Okazało się iż sufit o kształcie 4x4m jest lekko kopnięty. Teraz już bajeczka. jeszcze te okna połaciowe.

Tak na szybkiego wychodzi iż na wszystkie sufity podwieszane na dole 150m i na górze te 140 to jakieś 3500 pln za profile i złączki/wieszaki bez płyt i wykończenia.

Ja się tak w ogóle to zastanawiam czy nie płytować na lato jak to wszystko wyschnie, bo teraz jak się wchodzi do domu to czuć węłne i wilgoć w domu. Czuję że będzie dość nasiąknięta. Tak więc wstawie rekuperator wyciągnie trochę plus temperatura letnia i płytujemy.

http://maciejmostowski.pl/blog/wp-content/gallery/lotek/imag0205.jpg

Edytowane przez madric

Ja płytuje teraz na bieżaco, ale na dole mieszkam a góra sie grzeje sama (nie mam jeszczed tam grzejników) i njagorsze mrozy miałem 5stC. Ogólnie bardzo sucho, czuje to po płytach i unoszącym sie pyle. Jutro mam zamiar skoczyć sufity i skosy, zostanie do opłytowania 5okien dachowych i z 10mb przedscianki.

Pozdrawiam