Akrimka 07.03.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Tu masz linka do albumu "góru" od stelazy czyli Rom-Kon z forum http://www.fotosik.pl/u/rom-kon/album/973720 Swoje zdjęcia wkleiłem w watku LOTEPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 10.03.2012 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) hejka Pierwsze okno za mną. Generalnie to powiem /2/2/3.,m1/.32,m12/.3,4m URWA mam dość tych sufitów na skosach. Nie jest to łatwy kawałek chleba. http://maciejmostowski.pl/blog/wp-content/gallery/lotek/imag0224.jpg Najgorsze jest to że robię to pierwszy raz. Nie wiem na ile mogę być "niedokłdny" wiem że płyta też sporo potrafi wyrównać, ale i tak wszędzie biegam z poziomicami i laserami. Nie zapomnę jak poziomowałem każdy bloczek na pierwszej warstwie :D:D: przy ostatniej, starałem się jako taki pion zachować reszte najwyżej wyprowadzi się wieńcem:D. Pewnie tak samo jest z tymi sufitami. Jeszcze raz dzięki za fotke okna. Niesamowicie prosta robota jak się gdzieś podpatrzy. W przyszłym tygodniu kończymy sufity, zrobię ścianki na klatce schodowej z schowkiem na http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/21/79/12/29/2179122964_3, Na podłodze jest już deska 25mm dojdzie jeszcze OSB3 18mm i koniec. Zaczynam Hydraulike, czyli woda/kanaliza/co sprzęcior w wtorek wysyłają oczywiście wszstko kupione w necie. Jest za.... sklep z chłopakami kutymi na 4kopyta. A-term na alledrogo. Naprawdę negocjacje to bajka z nimi:). Myślę że w stosunku do lokalnych sprzedawców jestem dobre 1,5 - 2 tyś do przodu na 17tyś. głupie złączki/rury pp są prawie 100% tańsze niż w casto!!!! Lece też dzisiaj kupić g/k w brico sa za 16.5pln za sztuke Sumując troszkę 1. Na profile na sufit na dole i górze trzeba liczyc w lotku 1 jakies 3000zł. Moja rada to kupować wieszaki/uchwyty/złączki w necie a CD/UD u lokalnego dostawcy. Na samych tych wieszakach byłem do przodu ponad 150pln (duzo mało wolę wydać na dzieci!). 2. Deski 25mm na strop drewniany to zdecydowanie mało!!!! lepiej zainwestować i od razu kupic osb3 25mm i po ptakach - ja przekombinowałem. 3. Wełna - po moich obliczeniach najkorzystniej jest kupic grubość 15cm. Kombinowałem 20 i 10, 15 i 15, 10 i 10 i 10 wyszło ze najtaniej 15 i 15. 4. Sufit na skosach najlepiej robić od góry. Ustalamy kwadracik (mierzymy przekątne, bądz jak są słupki to a2+b2=c2:) i lecimy w dół. wówczas jest pewność że wszedzie będą kąty proste. Ja Zrobiłem sufit i ściankę kolankową i wyszło że na ściankach wylazł mi trapez:D:D:D 5. Obliczenia wyglądają na SSZ - 120 wyjdzie z drzwiamy zewnętrznymi Wykończenie lotka 1 to: Folie izol/budowlane - 600pln styropina 20cm podłoga - 4k wełna 10cm strop - 1,5k profile CD/UD- 3k g/k 100szt góra/dół + taśmy/unifloty/gipsy - 2,2k tynki - 6-7k posadzka - 4k wykończenie schodów z alledrogo stopnie - ok. 2k elektryka - 5k hydraulika + oc - 18k wełna dach - 280m2 + garaż 60m2 = 5,1k drzwi wewn. 9,5k Dodając jeszcze kafle/panele + kominek i rekuperator to wyjdzie jakieś 130k Czyli wybudujemy się za jakieś 250k. Oczywiście swoja robota (tylko posadzka/tynki/więźba) robiona przez innych. Przypuszczam że jesteśmy conajmniej 100k do przodu na robocie! W banku nie dawali szans że wybuduje za 250k i kazali dać mi pokrycie czyli moje mieszkanie. 350tyś taki ustalili mi kosztorys minimalny wybudowania domu. W przyszłym roku trzeba odłożyć z 25k na ogrodzenie i ogród i po ptakach. Edytowane 10 Marca 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaWoS 12.03.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) Przy kalkulacjach wlasnej roboty może tak Ci pomogę: koparka 520, robocizna ława lana i fundament 3500, położenie kanalizacji 330 zl, ślepa wylewka 600 zł, ściany i ścianki działowe 6500 zl, strop lany 4100 zł, zewnętrzne schody 1900 zł, podmurowanie ścianek kolankowych pod więźbę 950 zł, więźba i legary na garażu 3500 zł, łacenie z folią i położenie dachówki z obróbkami komina 8500 zł, położenie kamienia na kominach 200 zł, montaż okien około 500 zł, montaż instalacji gazowej 1100 zł (to wartość z rurami spawanymi i zaworami i papierami) . Jak dobrze liczę to koszt tych prac to 32200 zł. Po mojej stronie było ściąganie desek szalunkowych z fundamentów i stropu wyciąganie gwoździ czyszczenie z betonu. Wykonałem sam izolacje fundamentów plus ocieplenie, zasypałem ręcznie piaskiem i utwardziłem pod ślepaka. Wszelkie prace porządkowe po mojej stronie. Wszystkie pustaki zniosłem sam i położyłem na ślepaku - 44 palety Ytong - miałem się budować obok na działce ale ze względu przez kłopotliwego sąsiada kupiłem właśnie tą działkę na której stoi aktualnie dom. Aktualnie mam wydrążone otwory na prąd i stelaż sufitu w garażu i przygotowana skrzynka na schody w garażu na stryszek. Czekam na plusowe temperatury to zacznę szpachlować ściany w garażu, mam tonę gipsu który u mnie szedł na wyrzucenie bo worki były uszkodzone. W sam raz na garaż To tyle z wydatków za kilka dni hydraulik i elektryk to mogę podać ile kosztowali. Powodzenia w pracy bo czasu do października mało Edytowane 12 Marca 2012 przez PaWoS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 12.03.2012 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) Stary do bardzo dobre ceny za robociznę zwłaszcza za dach. Koło mnie sąsiedzi za postawienie podobnego do naszych rozmiarów domu dawali ok. 50k pln bez przyłączy oczywiście. Ja za wodę zapłaciłem 2k (po dobrej znajomości, bo sąsiedzi płacili minimum 4k do 10k) Przyłącze energetyczne jako że jestem energetykiem z papierami to podłącze sam (kwestia tylko kasy z umowną moc i projekt - swoją drogą wiecie że warto wziąć najmniejszą moc dla którego energetyka włoży włoży większe zabezpieczenie. U mnie jest to 13kW dla 25A a bedzie można pociągnąć jakieś 15-17kW, więc po co za to płacić). Znajomy powiedział, że przy moich ścianach na 100m2 pójdzie 800-1000kg gipsu (czyli ponoć rzekomo są dość proste:)) Tak więc liczę na jakieś 250-300m2 (bo garaż chyba g/k obłożę i w łazience i kiblu nie będę robić, bo kafle idą na ściany) hihi w brico marche kupiłem G/k po 16.48/szt. a w mojej hurtowni odgrażali się że mają po 19,90 i jadą z marżami już po bandzie:D:D:D:D:D:D. No to ja też pojechałem i 250pln w kieszeni. Myślę że szpachlować to już możesz w domku nawet mimo tych nocnych ochłodzeń. Poozdrawiam Edytowane 12 Marca 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaWoS 13.03.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Bo widzisz płyta płycie nie równa. Jestem sprzedawcą materiałów budowlanych i mam w ofercie różnych producentów gdzie ten sam rozmiar kosztuje 17 zł a inny np 15 zł. Sam osobiście wybrałem do siebie Knaufa który u mnie kosztuje w okolicach 17 zł. Różnica to gładkie powierzchnie po cięciu i nie zdziera się karton. Również po tarciu w mniejszym stopniu widać poprzecierany karton. Profile też wybrałem o grubości 0,6 choć cienkie kupiłbym za pół tej ceny. Pod względem materiałów mam może troszkę taniej ale za tą różnicę staram się kupować trwalsze produkty. Szkoda że nie jesteś z Tarnowa bo myślę że jeszcze kilka % by się "pourywało" na cenach . Biorąc pod uwagę ze to Twój dziennik to gratuluję wytrwałości i ochoty do pracy. Każdy grosz oszczędzony na robociźnie to jakby umeblowanie domu gratis Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 13.03.2012 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Pawos. Zdaję sobie z tego sprawe tzn. że różnica cen nie jest bez powodu i sprawdzam z 3 razy czy jest to co ma byc. Tutaj sa to plyty g/k knaufika:) wiec nawet sie nie zastaawialem oczywiscie 12stka. Brico dostało w zime ostro po garach i zeszło z cenn.pozdrawiam i dziekuje - zalozyl bys dziennik tez bym poogladal innego lotka lece syowi rower zlozyc - niespodziankai lece na budowe bo piec przyszedl - zrobie foty ale juz teraz powiem ze chyba przeswadzilem (strasznie duzy 30kw:D:D:D) do bufora jak zalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 15.03.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 No widze ze jak wiosna przyszła to i robota w całej pełni. COś niskie ceny macie....ja za wybudowanie całosci płaciłem w 2009r 28tyś, do tego konstrukcja dachowa i krycie 20 tyś. Z reszty robót jakie płaciłem to tylko wylewki chyba 12zł/m2 z układanie styropianu(było prawie 300m2) i około 2tyś za rozłożenie podłogówki. No i prad 2.2 tyś za ponad 150 punktów,+ TV i lan w kazym pokoju+ kable od alarmu, Reszte rzeczy robiłem sam z pomocą rodziny. Jedynie majstrowi co mi tynkował pare stówek i tak samo pozniej jemu za ocieplenie, ale to kolega ojca wiec nie były to duze kwoty. Generalnie cała wykonczenówka to moja własna robota. A do zrobienia zostało mi opłytowac tylko 3 okna na poddaszu i zabieram sie za spoinowanie płyt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 16.03.2012 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 No to Akrimka masz podobne ceny jak podawałem 50tys za wybudowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 18.03.2012 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) HejPowiedzcie mi lepiej czy dawać paroizolację pod sufit na parterze. Na poddaszu to na pewno pójdzie srebna ale co z dołem. Na podłodze poddaszowej mam deski 25mm + bede wlassnie ukladal osb 18mm i nie wiem co robić. Czy folie dac pod osb czy pod sufit. W sumie bede mial wentylacje wiec wilgotnosc mozna powiedziec bedzie regulowana.Zauważyłem że im prościejsza robota (wydaje się) to zajmuje odpowiednio więcej czasu:D:D:D ścianki jeszcze niema a miała juz być. Tak wiec ten tydzien bedzi decydujacy. Pożniej ruszamy z wodą ... Edytowane 18 Marca 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 18.03.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Daj na dole na sufit paroizolacje, daj zwykłą folie tą zółta naklejoną na profile cd na taśmę dwustronną i na to kręc płyty. Zapobiegniesz przenikaniu ewentualnych oparów wilgoci na poddasze. Co do tej folii srebrnej na poddaszu dajesz dylatacje czy płyta GK bedzi do niej przylegała? Bo jak nie bedzie dylatacji to ta folia nie ma sensu, nic to nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 18.03.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam gratuluje postępu prac ja tez dawałam ta folie żółtą i tasmę dwustronna i na to płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 20.03.2012 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Witam i dziękuję Wracając do budowy jest zarys pierwszej ściany na poddaszu. Całkiem nieźle się robi z tymi stelażami:) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107116&stc=1&d=1332251975 Zaczyna nabierać kształtów:). W wekend trochę rowerowaliśmy w rodzinne strony. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107117&stc=1&d=1332252067 Aha jeśli nie mówiłem to teraz mówię zabudowę poddasza powinno zaczynać się od sufitu w dół do samej podłogi:), bo później klocki z równością przekątnych wychodzą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 20.03.2012 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Co do tej folii srebrnej na poddaszu dajesz dylatacje czy płyta GK bedzi do niej przylegała? Bo jak nie bedzie dylatacji to ta folia nie ma sensu, nic to nie daje. O tym co piszesz przeczytałem swego czasu, ale juz po zakupie tejże folii. Tak więc: szczeliny między folią a gk nie będzie, ale i tak ją dam, bo mam:). Z osiadaniem/przenikaniem wilgoci, to występuje wówczas kiedy jest różnica temperatur. Teoretycznie między dołem a poddaszem różnicy zbytniej nie będzie. Przypuszczam że dam, bo też już 150m2 mam:D (ps. tyle kuźwa zakupów kupiłem po zajebis....ych cenach a zfrajerowałem się na folii na jakieś dobre 250pln:///// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaWoS 21.03.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Nie pożądanym wynikiem założenia tej folii może być problem z zasięgiem komórek. Co do folii to zakładaj wszędzie gdzie się da. Mogło by to tylko zaszkodzić przy założeniu dwóch folii paroizolacyjnych od góry i od dołu bo tedy wełna by kisła. Identycznie mam sobie postawić ścianę, tyle że mam zamiar pozakładać drzwi kolankowe i wykorzystać skosy na schowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 21.03.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Identycznie mam sobie postawić ścianę, tyle że mam zamiar pozakładać drzwi kolankowe i wykorzystać skosy na schowki. Myslisz tutaj zeby płytować do samego dołu, i zamiast tej sciany kolenkowej z płyt regipsu zrobić schowki z zasuwanymi drzwiami? Myśle o tym samym, i nawet tak już sie pod to przygotowuje, i zasatanawiam czy dawac dodatkowe wzmocnienie w płytach na skosach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 21.03.2012 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Jak dla mnie za bardzo skomplikowane byłoby takie kombinowanie z szafami (czas goni) Generalnie po drugiej stronie wełny (tego co mam obecnie, miejsca jest tyle że wejdę tam na 4łapkach. Jakieś stare graty się włoży. Muszę wam powiedzieć że całkiem sporo miejsca będzie na tym poddaszu:). Gorzej z drzwiami na klatce, bo wysokość sufitu to jakieś 230cm i przy otwieraniu drzwi do wewnątrz pomieszczanie, będą wadzić o skos:/:/. Pozostaje podciąć drzwi lub otwierać do wewnątrz klatki czyli na schody:/. Co robić co robić. Ja się zastanawiam czy jak zrobię wnękę w takim stelażu na akwarium 50kg to czy wytrzyma:D. ciekawe jakie to obciążenie wytrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 22.03.2012 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) Kilka nowych zdjęć prawie skończonego poddasza (oczywiście mówimy o stelażach) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107405&stc=1&d=1332439363 Półeczki na książeczki. Po tej stronie będzie komputerownia/pracowania http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107406&stc=1&d=1332439418 Nieszczęsne drzwi. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107407&stc=1&d=1332439459 Pod akwarium półeczka http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107408&stc=1&d=1332439496 Półeczki koło kina domowego czyli na płytki etc. Z tej strony będzie kinownia. W planach jest projektorek http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=107409&stc=1&d=1332439539 Zastanawia mnie cosik. jak teraz włożyć folię paroizolacyjną w miejscu ściany:/. Coś mi się wydaje, że powinno się to zrobić przed robieniem tego:D. teraz bedzie trzeba łatać taśmą:/ Edytowane 22 Marca 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 22.03.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Madric...Gratulacje, inponująca konstrukcja!!!!!! Wyglada naprawdę pieknie i fachowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 23.03.2012 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 (edytowane) Madric... Gratulacje, inponująca konstrukcja!!!!!! Wyglada naprawdę pieknie i fachowo. Pozdrawiam Dziękuje, ale wydaje mi się że większość chcących zrobiło by to samo:). Będę brał się pomalutku za styro na podłogę. Mam dostęp do przekładek kartonowych i tak sobie pomyślałem jak by to się zachowywało pod czarną folią? Wiecie może? Generalnie chodzi o to aby foli nie kłaść na chudziaku szorstkim tylko na jakimś podkładzie. Wiem są pianki, ale pytam o co innego . Pozdrawiam Edytowane 26 Marca 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 26.03.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Nie pachał bym pod podłoege zadnych elemetów kartonowych, ta folia to ma być przeciw-wilgociowo pod styropianem. Jeszcze niedawno dawali przecież papę pod wylewki, teraz idzie foila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts