madric 18.06.2012 05:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 HejJak by patrzeć na zapotrzebowanie z OZC i wydajność jednego m2 podłogówki to wychodziło że należałoby zrobić rozstawy co 35cm:D. Byłoby jeszcze mniej... Oczywiście garaż nie ogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 27.06.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Zastój?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 27.06.2012 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 zastój ale tylko na forum:). Robi się poddasze (przy takich skosach - sporo odpadu jest) niedługo kilka fotek. W końcu w piątek posadzki (ekipa zajechana robotą i nei mogli dojechać).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 16.07.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 i jak tam po posadzkach sie chodzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaCz 16.07.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 witam a koszty chce Ci się zestawić .... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 16.07.2012 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 witam a koszty chce Ci się zestawić .... ? oczywiscie ze sie chce ale wiczorem w łóżeczku. Obawiam sie ze mozesz nie uwierzyc:P tez jestem kredyciazem (powiem tylko ze wyglada na to ze sam dom pod klucz bedzie zrobiony za 275-280 tyś) pozneij szczegóły:) z dokładnością do kilku stówek... Akrimka posadzki - masakra, zajebiste, równe... jeszcze takich nie widziałem, zaaaaaaaaaaaaaaaaaaaauważe oczywiście ze sprawdzałem tylko jedną - moją wiec albo to prosta robota albo robota sie chłopakom kleiła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 17.07.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 oczywiscie ze sie chce ale wiczorem w łóżeczku. Obawiam sie ze mozesz nie uwierzyc:P tez jestem kredyciazem (powiem tylko ze wyglada na to ze sam dom pod klucz bedzie zrobiony za 275-280 tyś) pozneij szczegóły:) z dokładnością do kilku stówek... Ja uwierze.... bo mi podobnie wychodzi, z tym ze jeszcze brakuje poddasz na gotowo, narazie to mam stan deweloperski na poddaszu, prawie na biało:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 06.08.2012 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Hej o te rozliczenie to dajcie czas, właśnie jestem po miesięcznym urlopie. Kilka fotek co się działo. Robiła się góra lewa ja inwestor prawa pomocnik inwestora czyli najlepszy teściu ze wszystkich moich teściów:D Robił się później dół No a teraz robi się kominek. Mój najlepszy pomocnik. Szkoda że czas leci i dorasta:(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 06.08.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Ogień mamy ogień Blanka 910 - superaśny kominek za superaśne pieniądze:) obudowa jest na razie taka docelowo będzie taka [/color]<!--url{0}-->[color=#000080] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 07.08.2012 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Robi się dalej. Jutro chyba będzie zamknięty:) Zamówione zostały parapety i w tym tygodniu będą kładzione. Później przenosimy się na zewnątrz z styropianem o ile dojdzie na czas. Wrzesień/październik kafelki i październik/listopad wprowadzka:/ kuźwa czy wszystko będzie na czas. Harmonogram pisze się fajowo gorzej z jego wykonaniem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 07.08.2012 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) Harmonogram po raz 2 MARZEC tyd.13 - dokończyć wełnę poddasze - umocować stelaże na skosach - skończyć półki w stelażach i wzmocnić ścianki - skończyć ściankę na schodach pod poręcz KWIECIEN tyd.14 - rozplanowanie i przygotowanie kanalizacji - instalacja odkurzacza centralnego- uzupełnić WM//DGP - poprawienie i uzupełnienie instalacji elektrycznej- wykucie bruzdy pod skrzynkę OP.- postawić ściankę w łazience - prysznic - przygotować podłogę do foliowania KWIECIEN tyd.15- zrobić przecisk do GWC + do rozdzielacz OP- zamurowanie drzwi w garażu - zmniejszenie drzwi wejściowych do szer 1,1m. - bufor – spawanie etc.KWIECIEN tyd.16- instalacja cwu/wody - wstawienie bufora i pieca do kotłowni KWIECIEN tyd.17 - instalacja co- podwyższyć działówki kwiecien tyd.18/19- tynki gipsowe- ogrodzenie betonowe. maj/czerwiec tyd.20/21/22/23/24 - domurować L w kuchni- podłączenie wodomierza w garażu- rozłożenie folii + styropianu - 1 warstwa. - rozłożenie styropianu 2warstwa - rozłożenie podłogówkiczerwiec tyd.25/26- tynki na ścianie schody - poprawić stelaż przy oknach połaciowych - przykleić folię paroizolacyjną - wylewka podłogilipiec tyd.27/28/29/30 - przykleić folię paroizolacyjną- przymocowanie płyt g/k na dole- tynk ręczny pod kafelki łazienka/kotłownia/ubikacjalipiec/sierpien Tyd.31/32- obudowa kominka - ostateczne podłączenie i uruchomienie CO.- ostateczne uporządkowanie elektryki (podłączyć elektrykę + GSW + )sierpien 33- instalacja rekuperatora- parapety sierpien / wrzesien Tyd. 34/35/36/37/38/39/40 - uzupełnienie przy tarasie - ytong - przyklejanie styropianu do ścian - siatka z klejem- podbitka- wykończyć wejście główne - zrobić trzeci schodek w wejściu- drzwi garaż/kotłownia- obudować bufor i zrobić PE + zasilanie 3f- wstawienie drzwi zewnętrznych- wyprowadzenie ściany przy drzwiach zewnętrznych (tynk)- nadmurować jeden pustak garaż/dom- styropian na ścianę w garażu - wykopać rów pod kabel- rynny- wykopać rów pod kanalizę- pomalować elewację cerplastem- gwc glikol - poprowadzić pe25- wyrównanie działki- ogrodzenie z siatkipaździernik tyd. 41/42/43/44- gładź i gruntowanie ścian- wykończenie kominka drewnem- malowanie- panele -> sypialnielistopad tyd. 45/46/47/48- wstawienie/obudowanie wc/bidet/wanna- wykończenie kibelka/łazienki- połączyć ciepłą wodę do bidetu + podłączenie wc- przyklejenie kafli w salonie/wiatrołapie/kuchnia- wyrównać schody (nadlewka) - wykończyć klatkę schodową- wykończenie schodów drewnem grudzień 49- osadzenie drzwi wewnętrznych- instalacja baterii - osprzęt elektryczny- zrobić GSW + uruchomić przepięciówkęWEEKEND 50 PRZEPROWADZKA!!! grudzień 51/52- przymocowanie płyt na górzeNext rok- instalacja nagrzewnicy do rekuperatora- podwieszenie stelażu w garażu- położenie wełny nad sufit garażu - podłoga z desek nad sufitem w garażu.- spoinowanie płyt g/k szlifowanie na górze- malowanie + panele na górze- taras + wejście z desek tarasowych- położenie gresu w kotłowni na ścianach/podłodze - ogrodzenie przód- kostka brukowa...- elewacja Edytowane 30 Października 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 17.08.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Super to zaczyna wygladac. Kominek też nabiera kształtów. Obudowa widać starannie zrobiona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 18.08.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Witam kolegę po ,,fachu". Późno się zgłaszam, ale jednak. Gratuluję super pomocników a w szczególności teścia. Gratuluję szybkiego wybudowania z pomocą rodzinki i życzę wykonania harmonogramu z naddatkiem. Mam nadzieję że święta już na nowym będą Pozdrawiam serdecznie Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 19.08.2012 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) Ulalal trochę jest nowości. Spokojnie i powoli Wszystko zaczęło się od początku tygodnia. Postanowiłem odpalić piec i zobaczyć czy wszsytko ok. Niestety chciałbym aby było. O ile podłogówkę odpowietrzyłem bardzo szybko to układu piec-bufor nie mogłem za chiny. Pomkę mialem na zasilaniu i wygląda na to że było to błędem. Dało się ją odpowietrzyć na zimnej wodzie ale jak tylko zaczęła woda do 90st. dochodzić to zaczynała się jazda i syczenie w pompce. Bufor grzał się do połowy w jakieś 6godz. Dodatkowo ten je....ny zawór 3D o którym ciężko co kolwiek znaleść, bo ile osób, to tyle opini. Był wstawiony przez moją pomyłkę w inny sposób i wariował jak tylko mógł. Sam już nie wiedziałem co jest grane po za tym że trzeba ten 3d inaczej ułożyć. Tak aby główny kierunek był z baypasu a podmieszanie szło z baniaka, wówczas mozna ustawic wymagane przez producenta i rozsądek 55 - 60st. Tak też zrobiłem i jest rewelacyjnie. Bardzo dobrze działa. Pompkę wrzuciłem na powrót i dalej nie chciała się odpowietrzyć. Teraz raczej to była moja wina bo kuźwa nie wiedziałem jak to wszystko odpowietrzyć aż wpadłem na pomysł aby poluzować na śrubunku pomki po stronie wyjścia (tak jak kiedyś luzowało się śrubunki w kaloryferach żeberkowych. Woda wylatywała wraz z powietrzem aż w końcu zabulgotało i super ciesza jak w kościele. Nie uwierzycie ale bufor po tym wszystkim naładowałem w ciągu 2,5 godz do 80st.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! oczywiście piec to defro 30kw:) + miarkownik ciągu, który zresztą potrzebny jest na noc tylko albo na naszą nieobecność podczas palenia, bo można tak ustawić prędkość przepływu pomką wody że chyba żaden piec nie jest w stanie jej zagotować. Paliłem szajsem pozostawionym po wieźbie tak więc mogę być w błędzie bo węgiel daj większą kaloryczność. No ale miarkownik w razie co jest. Miarkownik - piękna sprawa, bardzo dobrze reguluje i faktycznie wydłuża dość znacznie spalanie drewna etc. CWU przepływowo 25m 22mmCu daje rade:). W ogóle jestem zadowolony udało się zaoszczędzić kupe kasy a komfort.... zbiornik nie ocieplony, przeciągi, i na podłogę 40st. szło 8godz. tak więc myślę że nie jest źle i nie będzie jak w podłogę będzie się pchało 30st i mniej. Ważna rzecz dla kupujących te zbiorniki w poznaniu (taki jak mój) bez warunkowo wykręćcie wszystko co jest na górze i wstawcie zaślepki, bo mimo że przeszedł zbiornik test szczelności na 2atm to kużwa pod wpływem temperatury ok 90st bo nei więcej w pewnej chwili coś szczeliło i patrze woda z góry leje się tak więc szybko zakręciłem zawory któe na szczęście dałem i wbiłem śrubokręt z rękawiczką. Po obejżeniu sprawy wychodzi że było to zaklejone jakimś lutem bo pozostały resztki przy otworze. Dziwne, aby lut przy takiej temperaturze się rozpuścił. Przyjechał styro 20cm termoorganika premium plus chyba jeden z lepszych. Troche kosztował ale coż przecie to raczej na całe życie domku:). Od jutra uderzamy i zaczyanamy. Dobrze że fundament jest to jest już start:) Teraz krótko spostrzeżenia: - pompka 25/60 jest o wiele za duża do obwodu piec-bufor przy dystansie między nimi 2m. - nei dałem zaworu zwrotnego przy żadnym powrocie do zaworu 3d i wygląda na to że Nelsen się nie mylił są one kompletnie nie potrzebne bo wszystko działa jak należy. Oczywiście przy cwu musi być i za pompką dałem aby nie było wstecznego... między buforem a piecem - naczynie wyrównawcze być musi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mam już za sobą gotującą się wodę. Wszystko wytrzymało, dwa luty puściły już poprawione. - wszystkie miejsca zlutowane na miękko odrazu wycierać. ja wycierałem drugim ścierniwem do czyszczenia rur. - zawór 3d działa tak jak jest narysowane. przed montażem trzeba pomyśleć co jest czym w obiegu:D:D:D:D i generalnie wychodzi na to że to co jest napisane na korku do ustawiania mija się z prawdą... trzeba go wyczuć i delikatnie przestawiać podczas pracy, bo potrafi ostro namieszać. Rekuperator zamówiony/ wc stelaże zamówione. Będzie dobrze....... ps. jeszcze raz dzięki za zyczenia Radku. Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 20.08.2012 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) Pierwsze koty za płoty. Rąbneliśmy dzisiaj w 3,5 godz. prawie całą ścianę styro na piankę. Jedno powiem na piankę zajebiscie się robi ale strasznie odsadza czasem i jak się człowiek zapomni to do 0,5 cm potrafi odsadzić i generalnie wydaje mi się że na piankę cieżko jest połozyc tak aby byly jak najmniejsze szpary miedzy kaflami styro. Wypelni się milimetry pianką. Szkoda ale mysle cos kosztem czegos. Kiedy na placki by sie robiło to moze nei bylo by takich mostków ale za to szczelina między scaina a styro powoduje ze sporo ciepla od sciany ucieka do murłaty pod dach itd. A tutaj przy piance praktycznie przyciśniete do sciany nie ma nic a nic przestrzeni. myślę ze do neidzieli bedzie obrobione w styro cala chata:). W między czasie połączyłem rozdzielnię i gsw wspawałem do zbrojenia, które odkuwałem :D:d, bo zapomnieliśmy wcześniej bednarki wyciągnąć. Muszę przy okazji powiedzieć że stryo z siatką i dysperbitem pod 50cm ziemi ma się całkiem dobrze zero wody pod styropianem... tak więc myślę że folia kubełkowa jest kompletnie nie potrzebna........................... podłączenie buforka do 3faz będzie: [ATTACH=CONFIG]132781[/ATTACH] Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 23.08.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Co do pieca to widzę ze mam podobne problemy z pompką od CWU. Jak grzeje wode solarami i np teraz było tak do 95st w baniaku to mam wrazenie ze obieg CWU mi sie zapowietrza, i jak jest gorąca woda to mam kłopoty z odpowietrzeeniem pompki. Cenna uwaga aby przed grzaniem wodu odkrecić śrubkę w pompce. W tym sezonie narazie tylko 2 razy musiałem dogrzewać CWU piecem. WYdaje mi sie ze dobbrze ze masz duża pomkę z pieca na bufor, bedzie w stanie szybko rozładować ciepło i dać do bufora jak podłogówka pojdzie pełna mocą w zimie. Ja mam najwiekszą pompke na wymmiennik ciepła i tez jest bklisko - z 1m, ale to z wymiennika u mnie wszystko jest zabierane na grzejniki i podłogówkę. Ja dawałem styro nie na placki ale na zaprawę obwodowo i dwa placki po środku, zatrzymuje to trochę ruch powietrza. Ale masz rację ze miedzy scianą a styro robi sie przeciąg... Uważaj na to aby własnie styropian ci nie klawiszował, choć przy 20cm jest sztywny, Moze być widać na elewacji górki. Pozdrawiam Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 23.08.2012 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Co do pieca to widzę ze mam podobne problemy z pompką od CWU. Jak grzeje wode solarami i np teraz było tak do 95st w baniaku to mam wrazenie ze obieg CWU mi sie zapowietrza, i jak jest gorąca woda to mam kłopoty z odpowietrzeeniem pompki. Cenna uwaga aby przed grzaniem wodu odkrecić śrubkę w pompce. W tym sezonie narazie tylko 2 razy musiałem dogrzewać CWU piecem. WYdaje mi sie ze dobbrze ze masz duża pomkę z pieca na bufor, bedzie w stanie szybko rozładować ciepło i dać do bufora jak podłogówka pojdzie pełna mocą w zimie. Ja mam najwiekszą pompke na wymmiennik ciepła i tez jest bklisko - z 1m, ale to z wymiennika u mnie wszystko jest zabierane na grzejniki i podłogówkę. Ja dawałem styro nie na placki ale na zaprawę obwodowo i dwa placki po środku, zatrzymuje to trochę ruch powietrza. Ale masz rację ze miedzy scianą a styro robi sie przeciąg... Uważaj na to aby własnie styropian ci nie klawiszował, choć przy 20cm jest sztywny, Moze być widać na elewacji górki. Pozdrawiam ulla 95st. to wstaw sobie zawór termostatyczny upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu. 20 termoorganiki premium plus jest dosc twarda, w stosunku do zwyklego ktorym oklejam garaz to jest niebo a ziemia. Swoją drogą.... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132775&stc=1&d=1345741124 Wygląda nieźle ale jest sporo do wypełnienia pianką szczelin. Niezbyt dobrze układa się ten twardy grafitowy styro w porównaniu do dalmatyńczyka zwykłego, który jest mięki i pod ściskiem dochodzi do poprzednich płyt dość dobrze. Pianek ..... kleju do styro... no cóż idzie więcej niż tam jest napisane. Przy dobrych wiatrach 7-8 m2 ale to w przypadku pełnych płyt. Kiedy wchodzą docinki, automatycznie zużycie kleju rośnie:(. Tak więc nie liczcie jak ja metrów kwadratowych styropianu przez 8 podanych na puszce:D:D:D:D. pozdrawiam Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaWoS 25.08.2012 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Kleju do przyklejenia powinno Ci wyjść około max 4 kg na 1 m2, no chyba że masz duże odchyły pionu. Nawierzchniowego kleju wchodzi więcej bo wkleja się narożniki, więc tutaj jest ciężko ocenić. Jak sprzedaję elewację to liczę: pierwszy klej zużyci 4 kg m2 a drugi 4 kg plus 10 worków. Umawiam się że jak zostanie to można mi zwrócić i z reguły nic nie wraca. Co do szczelin to mogłeś ewentualnie kupić styro z zakładką ale to 8% więcej kasy. Dla porównania ja sprzedaję platinum plus za 211.60 za m2 Edit:Oczywiście chodziło mi o m3 a nie m2. Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez PaWoS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 25.08.2012 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Kleju do przyklejenia powinno Ci wyjść około max 4 kg na 1 m2, no chyba że masz duże odchyły pionu. Nawierzchniowego kleju wchodzi więcej bo wkleja się narożniki, więc tutaj jest ciężko ocenić. Jak sprzedaję elewację to liczę: pierwszy klej zużyci 4 kg m2 a drugi 4 kg plus 10 worków. Umawiam się że jak zostanie to można mi zwrócić i z reguły nic nie wraca. Co do szczelin to mogłeś ewentualnie kupić styro z zakładką ale to 8% więcej kasy. Dla porównania ja sprzedaję platinum plus za 211.60 za m2. Na północy okradają nas ze wszystkiego:/. ja dawałem 221pln za m3:P. kleju nie uzywałem bo wszystko na piankę poszło 18eosa tytan + 10 styrocośtam + jeszcze dwie/trzy pójdą na ścianę łazienkową. Skończony styro. Od poniedzialku zaciąganie siatką i równanie. Acha w całym domu pociągnęłem po każdym łączeniu pianką (wizualnie widać że jakieś 5cm głębokości wypełnia) poszło 3 pianki na 180m2. Zajebista jest ta końcóweczka plastikowa do pistoletu, szybko się nią robi szparki. Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaWoS 25.08.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Piankę posiadam w sprzedaży ale mimo wszystko jestem zwolennikiem kleju. Widzę że wigilia będzie we własnym domu Edit: Oczywiście wiesz że styro przed klejem trzeba miejscami przytrzeć i sprawdzić łatą czy nie ma szczelin zbyt dużych. oszczędzi to pracy i kleju. Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez PaWoS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts