aki007 28.12.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Prosze o wypowiedzenie sie na temat nastepujacej koncepcji.Piecokominek wybudowany z szamotu z odzyskiem ciepla ze spalin (jakies przewody opadowe, itd), a w srodku "gdzies w piecu", wezownica do CWU.Wiem ze sie tak da, bo widzialem schematy, zdjecia. Co prawda na wkladach kominkowych, nie w piecach, ale logika nakazuje , ze mozna pomysl ten przeniesc, i oto rodzi sie pytanie:Zalozmy, ze nagrzeje bufor wody, korzystajac z ciepelka w piecu i co dalej, czy mozna jakos "rozlaczyc" piec z buforem, tak zebym mogl sobie dalej grzac piecokominkiem dom, a do bufora nie dostarczana byla energia?Mam nadzieje ze sie jasno wyrazilem.Czy duzy bylby problem xz realizacja takiego pomyslu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.12.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Teoretycznie nie. Oddbiornik wodny na kominku, a przed nim przełączany obieg na ceramiczny odbiornik, albo leci tu albo tu. Planuję coś w tym stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 28.12.2010 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Ale dlaczego nie, wezownica nie bylaby nad samym paleniskiem, tylko w kanalach , gdzie panuje duzo nizsza temp, niz nad paleniskiem.Osobiscie wkladalem reke w przewody kominowe, rozpalonego piecokominka zrobionego z ksztaltek cebudu, ku mojemu zdziwieniu nawet nie parzylo. Dodam ze palenisko bylo rozpalone, Inna sprawa ze nie wiem jak dlugo.Nie mam pomyslu na uzyskanie CWU w moim domu, ogrzewanie elektryczne, wspomagana piecokominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.12.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Jeśli wstawisz wymiennik tam, gdzie temperatura nie przekracza NIGDY powiedzmy 95*C, nie musisz się niczym przejmować. Ale w kominkach i piecach tego typu ten warunek jest spełniony chyba tylko w kanale doprowadzającym powietrze do spalania z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 28.12.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Pomysł warty przemyślenia. W kanały wężownicy bym nie pchał, no chyba, że zrobisz ją z nierdzewki. Można by spróbować owinąć kanał CMA rurkami z miedzi i połączyć je z wężownicą w bojlerze. Myślę, że przy odpowiedniej długości rur mogłoby to zadziałać. Niestety takiego układu nie da się "wyłączyć/odciąć" w przypadku nagrzania bojlera (bufora). Trzeba ciepło w jakiś sposób odebrać, najlepiej wziąć prysznic Jako zabezpieczenie przed zagotowaniem wody można zastosować zawór zabezpieczenia termicznego stosowany we wkładach z płaszczem wodnym. Tak na szybko przychodzi mi do głowy jedna wada - w skrajnych przypadkach przy dużym wyziębieniu wody może dochodzić do pocenia się rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 29.12.2010 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 A gdyby tak jeszce wpiac to tego zestawu taki bufor 800-1000l. W teorii rozpalam w piecokominku, nagrzewam szamot, zalozmy wezownica bylaby gdzies , gdzie temperatura nie przekracza 100 C, pale, wygrzewam jednoczesnie bufor i nagrzewam dom, reku rozprowadza mi cieplo po calym domu. Piec szamotowy dlugo sie bedzie nagrzewala i dlugo oddawal cieplo, zatem roznice temp. w domu beda , ale nie powinny byc tak duze jak np, w kominku, wiec reku sila rzeczy bedzie "wyrownywal" temp w domu. Kilka pytan: Bylo juz o tym na forum, ale nie mam sily juz szukac. Ile kW energii potrzeba do ogrzania wody, takiego bufora 1000l,? Zakladajac, ze docieplenie bufora zrobie sam,a straty bufora (to nie straty bo przeciez bede grzal dom tym buforem) na ile dni wystarczy takiej wody, dla 4 osobowej rodziny 2 dorosl;ych i dwoje dzieci. Czy w praktyce, mozna rozpalic piecokominek (dom 3 - 4 litrowy - zobaczymy jak sie uda), palic kilka - kilkanascie godzin, a pozniej korzystac z tej energii przez kilka dni? Dodam ze dom z silki + kilka palet cegly w srodku (duza akumulacyjnosc domu)??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 29.12.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Tak najprościej musisz obliczyć pojemność cieplną całego układu (woda + ceramika) wiedząc, że woda ma ciepło właściwe na poziomie 4,2 kJ/kg*K szamot odpowiednio około 1.Czyli na ogrzanie kilograma (litra) wody o jeden stopień potrzebujesz 4,2 kJ ciepła, dla jednego kilograma szamotu odpowiednio 1kJ.Po przemnożeniu i zsumowaniu otrzymasz ilość energii możliwą do zakumulowania.Potem musisz obliczyć ile drewna trzeba spalić, żeby to osiągnąć wiedząc, że z kilograma możesz uzyskać około 15000 kJ (tutaj już uwzględniona dość dobra sprawność).Na końcu porównujesz te wartości z zapotrzebowaniem Twojego domu. Jeżeli masz ją wyrażoną w kWh, to jest to jednostka 3600 razy większa od kJ. Pamiętaj, że energia wyraża się właśnie w kJ i kWh, a nie w kW, które określają moc - ta z kolei mówi Ci o czasie w jakim osiągniesz oczekiwany skutek, a nie o jego wielkości. Powyższe trzeba przekalkulować zgrubnie zanim określisz wielkość układu, a tę dobierasz do zakładanych czasów palenia i grzania, nie odwrotnie. Zapotrzebowanie na CWU najlepiej określić doświadczalnie, tego nikt nie przepowie, a osiąga to bardzo różne wartości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.12.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Ile kW energii potrzeba do ogrzania wody, takiego bufora 1000l,? O ile dobrze pamiętam, jest to rząd wielkości 65 kWh, zakładając grzanie do 95*C i odbieranie ciepła podłogówką do 35*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 30.12.2010 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Prosze o wypowiedzenie sie na temat nastepujacej koncepcji. Piecokominek wybudowany z szamotu z odzyskiem ciepla ze spalin (jakies przewody opadowe, itd), a w srodku "gdzies w piecu", wezownica do CWU. Witaj! Swego czasu Adam_mk proponował takie coś: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?76674-Hypokaustum-p%C4%99dzone-kominkiem. Czyli słabszy "nośnik" bo powietrze a nie woda ale i sporo problemów mniej... pozdr, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.01.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Kuknij do wątku :Modernizacja ,kominka DGP na PŁASZCZ WODNY .Co prawda tam dym z paleniska ma tylko ominąć nadstawkę wodną - nic nie szkodzi by omijając nagrzał hypokaustum ... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 04.01.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Co prawda tam dym z paleniska ma tylko ominąć nadstawkę wodną Czy chodzi o wymiennik dymowy wodny? Przeraża mnie w nim osadzanie sadzy na rurkach wewnątrz wymiennika, żeby toto wyczyścić musiałbym zdemontować obudowę szamotową. Mnie bardziej odpowiadają pętle rurek na wkładzie paleniska albo gdzieś w obudowie kominka. Tylko w którym miejscu będzie temperatura bezpieczna przed zagotowaniem wody w instalacji ogrzewającej bojler 140L CWU? Może odpowiedni dobór powierzchni wymiennej wężownicy w kominku w stosunku do pojemności podgrzewanego bojlera CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.01.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Czy chodzi o wymiennik dymowy wodny? Przeraża mnie w nim osadzanie sadzy na rurkach wewnątrz wymiennika, żeby toto wyczyścić musiałbym zdemontować obudowę szamotową. Mnie bardziej odpowiadają pętle rurek na wkładzie paleniska albo gdzieś w obudowie kominka. Tylko w którym miejscu będzie temperatura bezpieczna przed zagotowaniem wody w instalacji ogrzewającej bojler 140L CWU? Może odpowiedni dobór powierzchni wymiennej wężownicy w kominku w stosunku do pojemności podgrzewanego bojlera CWU. Tych pętli powinno być kilka.Lepiej za mało i dogrzewać prądem, to w wersji minimum.Wersja max to nawinąć więcej i by-pas przekierowujący spaliny. Sąsiad nie posłuchał i teraz ma kaloryfery w garażu coby mu sie nie wybulgotało... Natomiast nadstawka musi mieć taką konstrukcję by był dostęp do płomienic bez rozbierania obudowy czy konstrukcji wkładu (paleniska) !!! Druga sprawa ,moc nadstawki musi być dopasowana do mocy odbiorników .Jeżeli taką nadstawką spróbujesz dogrzewać 250m2 to nie tylko sadza (jak to określiłeś) będzie Twoim problemem.Woda na powrocie będzie tak schłodzona ,że z wkładu poleje Ci się smoła na marmury i...rozwód przed końcem sezonu grzewczego Przy zachowaniu właściwej różnicy temperatur między wodą wychodzącą a powracającą ,pionowym usytuowaniu płomienic i odpowiednim spalaniu drewna można osiągnąć stan znikomej potrzeby ich czyszczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 04.01.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 eniu u mnie sprawa wygląda tak. Mam fundament legalett i centrala grzewcza elektryczna będzie wspomagana wymiennikiem kominkowym powietrznym, w którym przepływ powietrza będzie załączany po osiągnięciu temperatury w obudowie kominka 80 stopni. Instalacja do tego wymiennika trochę miejsca w obudowie zajmuje więc na by-pass nie wiem czy starczy. Pożądany byłby by-pass sterowany automatyką i koszta rosną. Dlatego jak najbardziej wersja minimum, może nawet instalacja pędzona grawitacją. Terma CWU z założenia będzie elektryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.01.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 eniu u mnie sprawa wygląda tak. Mam fundament legalett i centrala grzewcza elektryczna będzie wspomagana wymiennikiem kominkowym powietrznym, w którym przepływ powietrza będzie załączany po osiągnięciu temperatury w obudowie kominka 80 stopni. Instalacja do tego wymiennika trochę miejsca w obudowie zajmuje więc na by-pass nie wiem czy starczy. Pożądany byłby by-pass sterowany automatyką i koszta rosną. Dlatego jak najbardziej wersja minimum, może nawet instalacja pędzona grawitacją. Terma CWU z założenia będzie elektryczna. słuchaj ,a może przeskocz do wątku - Modernizacja , kominka DGP na PŁASZCZ WODNY - tam właśnie dyskusja na ten temat się rozkręciła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 04.01.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Heh eniu jak już pewnie zauważyłeś jadę na dwóch frontach. Im więcej opinii tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.01.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Heh eniu jak już pewnie zauważyłeś jadę na dwóch frontach. Im więcej opinii tym lepiej Tu jest spokojniej bo bez komercji i nikt nas nie wyczaił , więc może zostańmy .Zaskoczyłeś mnie tą wężownicą Spartherma .Właściciel studia kominkowego w okolicy był pierwszą osobą w PL ,która testowała to ustrojstwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 04.01.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Nie wiedziałem że to wężownica Spartherma. Zapodałem fotke na chybił...... Pewnie kosztuje niemało euro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 04.01.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Druga sprawa ,moc nadstawki musi być dopasowana do mocy odbiorników .Jeżeli taką nadstawką spróbujesz dogrzewać 250m2 to nie tylko sadza (jak to określiłeś) będzie Twoim problemem.Woda na powrocie będzie tak schłodzona ,że z wkładu poleje Ci się smoła na marmury i...rozwód przed końcem sezonu grzewczego Przy zachowaniu właściwej różnicy temperatur między wodą wychodzącą a powracającą ,pionowym usytuowaniu płomienic i odpowiednim spalaniu drewna można osiągnąć stan znikomej potrzeby ich czyszczenia . A może są jakieś sposoby na podniesienie temperatury wody wracającej do wymiennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.01.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Nie wiedziałem że to wężownica Spartherma. Zapodałem fotke na chybił...... Pewnie kosztuje niemało euro? Nawet nie wiem czy ją jeszcze produkują .Jutro sprubóję sie czegoś dowiedzieć .Co prawda Spartherm do 10.01. ma fajrant,ale coś wymyślę ,parę osób tam jeszcze mnie szanuje. Jak nie to nawinięcie rurki na spalinówkę to żaden grzech . Nie ma wpływu ani na miedż ,ani na rurę .Nawet czarna ,rdzewiejąca ,nad czopuchem pozostaje nienaruszona - oczywiście powinna być kwasówa. Ścignij mnie jutro to Ci zapodam to co wyżej i gotowe zestawy na kwasówce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.01.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 A może są jakieś sposoby na podniesienie temperatury wody wracającej do wymiennika no jasne - jeszcze jeden kominek po drodze .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts