Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem ze śmierdzącą ścianą (pokój po dziadku)

Recommended Posts

Przez kilka lat w pokoju mieszkał mój dziadek który ujmijmy to krótko nie dbał o higienę. W związku z tym ściany można powiedzieć przeszły takim niemiłym zapachem (stęchlizna, pleśń) Tynk został zbity tylko na 2 ścianach z 4 i tam gdzie wyłaziła pleśń. ( już nie chcę tłumaczyć dlaczego bo można by wypracowanie o tym napisać :) Potem na wszystkie ściany został położony gips, zostały również pomalowane pędzlem nie rozrobionym uni gruntem i potem 2x farbą. Niestety tam gdzie tynk nie był zbity po przystawieniu nosa czuć dalej ten smród, czy istnieje jakieś wyjście z tej sytuacji nie niszcząc ścian ?? Może jakiś olejek zapachowy, czymś natrzeć ściany ?? nie mam pojęcia ;/ aaa i nie sądzę by można było to wywietrzyć bo dziadek nie mieszka tam od 10 lat i przez ten czas było tam wietrzone i myte wszystko domestosem ..ale dopiero teraz się tynki zbiło.

Wydaje mi się że przyczyną przykrego zapachu jest wilgoć, która znajduje się w ścianie. Jeżeli ściana byłaby sucha nie wydzielałaby intensywnego zapachu. Zresztą skoro w wielu miejscach wilgoć wychodziła w postaci grzyba, potwierdza to moją teorię. Ja bym próbował osuszyć pomieszczenie którąś z nieinwazyjnych metod.

Jedyna skuteczna metoda na taki zapach to zerwanie tynków, podłóg, wywietrzenie mieszkania i na nowo tynkowanie i wylewki. Mam porównanie, robiliśmy 4 stare mieszkania dla jednego klienta. 2 były zrobione w ten sposób, a 2 ostatnie już po taniości (gładź i panele na stary parkiet). Różnica ogromna...