Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna PCV czy drewniane???

Okna PCV czy drewniane???  

1. 1. Okna PCV czy drewniane???

• PCV
      0
    • Drewniane
      0
    • Jest mi to oboj
      0

Recommended Posts

z pcv. Mamy znajomego, ktory pracuje w firmie wykonujacej okna, wiec przede wszystkim wspolczesne okna wykonywane sa z pewnego rodzaju sklejki, poza tym trzeba je malowac co jakis czas bo inaczej szybciej sie rozpadna i brzydko wygladaja. Osobiscie jesli patrzec na estetyke wolalbym drewniane ale nie mam czasu na malowania ich. Widzialam okna z pcv - oklejane wygladaja cudnie ale troszke sie wacham, boje sie ze rowneiz nie sa trwale :-?

powodzenia

PCV z firmy THERMOPLAST.

Jakie okna powinny decydować Panie. Przecież w większości to one je myją. Plastikową ramę wystarczy tylko lekko przetrzeć odpowiednim środkiem myjącym i jest gładziutka i czysta.

W tej chwili mam okna drewniane i przy padającym deszczu w trakcie lata "pięknie" wychlapywała się ziemia z kwiatowych donic ustawionych na parapecie. Umycie ram okna "do czyszta" graniczyło z cudem ( okna zakładane jakieś 6 lat temu ze średniej pólki cenowej -białe)

W nowym domu będę miała plastiki dla wygody.

Paty.

Okno wewnątrz białe na zewnątrz okleina złoty dąb takie właśnie kupiłem i mam nadzieję że mnie przeżyje, natomiast drewno ma zupełnie krótszą żywotność i od strony zachodniej czy północnej niestety nie utrzyma się długo. A patrząc w mieszkaniu dookoła siebie to też widzę dużo sztucznego tworzywa więc drewniane okna dużo by nie zmieniły.

Ja wybrałem drewniane. Też rozważałem pomiędzy PCV a drewnem i po wizytach chyba u wszystkich sprzedawców okien okazało się, że okna drewniane są tańsze (i to nawet o wiele) niż dobrej jakości PCV , np. 5-komorowe i jednostronnie brązowe, bo nie chciałem brać białych. A jeszcze jak się dostanie rabat ???? Nie trzeba koniecznie kupować okien z najdroższego mahoniu, ale np. z sosny, można wybrać lakier kryjący. Po lektórach na temat okien PCV i nawet po zwykłym obejrzeniu ich ochota na nie szybko mi przeszła. Zresztą mieszkałem w bloku gdzie były PCV i drewniane i to nie ma nawet porównania. PCV zaparowują, bo sa strasznie zimne, są bardziej szczelne pomimo nawiewników i w mieszkaniu czuje się wilgoć zresztą o ramę metalową lepiej się nie opierać, bo jest zimnnna, pod wpływem różnych temperatur PCV się rozszerza lub kurczy, też żółkną, a ramy trzeba myć,bo się brudzą, co w brązowych drewnianych nie grozi. Na temat wydzielania toksycznych składników przez PCV w czasie pożaru to już się nawet nie będę wypowiadał, w tym przypadku nie ma szans na przeżycie. Zresztą na zachodzie już nie wstawiają PCV, tylko drewno, bo to jest bubel, który wcisnęli takim krajom jak my. Co tu dużo gadać, kiedyś wstawiali okna drewniane i jakoś pozytywnie przetrwały one próbę czasu, a PCV czas pokaże za X lat.

Wybór mależy do CIEBIE !!! :wink: