Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hamak w ogrodzie

lexis_2005

Recommended Posts

Posadzić drzewka :). Cudów nie ma. Do czegoś to przyczepić trzeba. Ma być tanio więc może kołek w ścianie domu (tylko porządny) i z drugiej strony zabetonowany w ziemi stalowy słupek ogrodzeniowy albo wkopany porządnie słupek drewniany? Może być też drewniana/metalowa konstrukcja zrobiona samemu. Mocowana do ściany albo wolnostojąca. Myślę że zmieściłabyś sie w 100 - 200 zł ale trzeba samemu zrobić i wykończyć.

ja mam ten sam problem i jak pisze perm musze zrobic taka konstrukcje...

strasznie trudne to chyba nie bedzie... ale slupki trzeba bedzie wbetonowac...

widzialam jak kiedys facet robil betonowanie słupka w wiadrach duzych a pozniej zakopywal w ziemi...

tak zreszta tez robia dla dzieci huśtawki.... wiec chyba wystarczy

• 2 weeks później...
pomysł sobie skopiuję :p
bardzo prosze :)

My to sie trochę za późno zorientowaliśmy, bo te stemple leżały w trawie i niszczały od wilgoci przez jakieś 2 lata - ale ten sezon jeszcze wytrzymają. Skręcanie stojaka zajeło nam jedno sobotnie popołudnie.

Najlepsze jak znajomi przychodza, na zewnątrz pada i hamak(materiał) jest schowany i stoi sam stojak - to pytają np: dlaczego ta huśtawka jest do góry nogami?, albo: jak wy na tym trzepiecie ten dywan?:lol2::lol2::lol2:

Cuda potrafia wymyślić:D

Gość Konto usunięte_12*

Inka 14 , sprawdzaj tę konstrukcję (bo te słupki, to pewnie z drewna?) rokrocznie "na wytrzymałość", bo upadek i z tej niewielkiej(?) wysokości może być (oby tylko!) bolesny. Ja bym te słupki zamienił na profile zimnowalcowane (odpowiednio zabezpieczone p. korozji).

Pozdrawiam

U mnie jest tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59a8d05ae75b1ff6.html

Hamak wiesza się tam gdzie te huśtawki na linkach.

Zdejmuję huśtawki ( są na takich klamrach ) i wieszam hamak - widać jeden zaczep na słupku specjalnie do tego.

Z drugiej strony pergoli od strony fotografującego ( nie widać ) duża huśtawka z ławką na podporach.

Inka 14 , sprawdzaj tę konstrukcję ....

No, właśnie mam tego świadomość. Szczególnie po zimie jak namokło i potem przeschnie- może być kruche. Ale i tak uważam ze lepszy niż te z allegro przynajmniej wiatr nie porywa, no i oczywiście znacznie tańszy...

gosciu01 fajnie u Ciebie:), a jaka zieleń i te kwiaty piękne:jawdrop:

Edytowane przez Inka 14

gosciu01 fajnie u Ciebie:), a jaka zieleń i te kwiaty piękne:jawdrop:

To są hortensje, tylko jakaś szlachetna odmiana ( zapytam żonę ).

Do tego normalnie w naturze są różowe, ale jak rosną na kwaśnej glebie, bądź je nawozisz siarczanem potasu, to są takie błękitne.

Na początku były właśnie różowe, ale jako "młody" ogrodnik z chwilowego braku nawozu azotowego podsypałem je wiosną właśnie zakwaszając.

I tak zostało, bo jest to zjawisko unikalne!

Ponadto podsypuję też azotem, oczywiście zachowując proporcje nawożenia i przycinam kwiatostan po przekwitnieniu.

Jak przemarzną ( ostra zima ), to tych kwiatów jest mniej.

mam jeszcze kilka takich perwełek w ogrodzie, ale to nie ten wątek :-)

Może zdradziłem swój sekret, ale może znajdę też naśladowców :-)

• 2 years później...
Witam,

chciałabym na lato kupić hamak do ogrodu. Problem w tym, że nie mam w ogrodzie żadnych drzew do jego powieszenia.

Jakie są wasze sposoby na umocowanie hamaka? Macie jakieś pomysły? Gotowe stojaki są dla nas za drogie.

Pozdrawiam.

Koszt wykonania hamaka z kantówek ze składu budowlanego nie sądzę aby przekroczył 60zł. Proszę zajrzeć na bloga. Szmata kupiona w biedronce a konstrukcję zrobiłem sam. Fakt że żona czekała na niego 2 lata ale udało się :)