zlotko5 29.12.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 (edytowane) Witam Chciałbym abyście się wypowiedzieli na temat tego projektu : http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/domy-pietrowe/S-GL-446-Willa-Moderna,481.html http://static.studioatrium.pl/project/446/560x373-1.jpg -z czego budować -jakie mogą być koszty wybudowania tego domu -jaki system ogrzewania przewidzieć do tego projektu a może ktoś buduje ten dom i może się podzielić ze mną swoimi doświadczeniem itp. Planuję budowę tego domu dlatego proszę o szczere i również negatywne odpowiedzi. W tym miejscu chcę dokładnie wybudować ten dom http://maps.google.pl/maps/ms?hl=pl&ie=UTF8&msa=0&ll=53.098147,18.351974&spn=0.297676,0.891953&z=11&msid=218298736756480116909.0004988e7e1eab2618427 Pozdrawiam zlotko5 Edytowane 29 Grudnia 2010 przez zlotko5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 30.12.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Zacznę od kosztów. Na wyczucie zgadzają mi się z kosztorysem - 405 tys. i jak zwykle dla bezpiecznej finalizacji inwestycji proponuję doliczyć jeszcze 50tys. Wiadomo, że czasem jakieś nieprzewidziane wydatki dojdą np. nie daj panie poprawki po jakiejś ekipie, zechcecie mieć trochę droższe okna cze drzwi wejściowe, tańszy dekarz złamie nogę i trzeba będzie wziąć droższego. Ogólnie jakieś 450 tys. powinno wystarczyć. Wniosek - jak na dom tej wielkości i o takim programie użytkowym, raczej drogo. Cenę windują zapewne łukowate ściany (robocizna i trochę straty materiału), dodatkowe ściany przy łuku i oryginalne schody. Co do materiałów - decyzja inwestora. Na mojej ulicy są domy z betonu komórkowego, silikatów (m. in. mój), ceramiki, pustaków żużlowych. Wszystkie budowy z jednego roku, a lokalnie wszystko jest dostępne. My trzymaliśmy się po prostu projektu. Ogrzewanie teraz. Nie mogę się doszukać, co jest w projekcie, ale patrząc na rzuty raczej nie widzę miejsca na tradycyjne grzejniki, a kotłownia mała. Wychodzi, że podłogówka, kocioł na gaz lub ogrzewanie elektryczne. Jest kominek, więc może DGP, ale na tym się nie znam, więc szczegóły do ustalenia. Czy plan zagospodarowania lub warunki zabudowy pozwalają na pełne piętro? W wielu gminach poza miastem, a nawet na osiedlach w mieście dopuszcza się jedynie poddasze użytkowe. Oczywiście domy piętrowe mają swoje zalety - taka bryła jest energooszczędna, pokoje na piętrze bez skosów, więc większa dowolność w umeblowaniu, najmniejsza możliwa powierzchnia dachu. Mi ten projekt nie pasuje do działki przy lesie ani nie trafia w gust wyglądem, ale ilu ludzi tyle potrzeb i gustów. Niestety oferta projektów piętrowych nie jest zbyt bogata i z dwoma wyraźnymi kierunkami - albo bardzo nowoczesny styl, albo spory czapkowaty dach, większość to w dodatku domy o bardzo dużym metrażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts