coulignon 06.01.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Podłogowe w całym domu. Po co Ci wielkie grzejniki na poddaszu? Tu jedno zastrzeżenie: Pod oknami dachowymi raczej powinny być. Mogą być symboloiczne - mają za zadanie rozmrozić śnieg na szybie i wywołać pewien ruch powietrza we wnęce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.01.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Tu jedno zastrzeżenie: Pod oknami dachowymi raczej powinny być. Mogą być symboloiczne - mają za zadanie rozmrozić śnieg na szybie i wywołać pewien ruch powietrza we wnęce. Okna dachowe wcale nie muszą mieć grzejników pod sobą. Ważniejszy jest kąt kartongipsów którymi okno zostało obrobione od wewnątrz. Szczególnie chodzi o część nad oknem - powinna być pozioma (równoległa do podłogi). Wtedy powietrze krąży przy oknie i nie pozwala się wilgoci skraplać na szybie. Mam wszędzie podłogówkę (6 okien dachowych) i jeszcze żadnych skropleń u siebie nie widziałem. Edytowane 7 Stycznia 2011 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.01.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Nie rozpatruje obróbki "w trumnę" (czyli wszytki kąty proste) bo to raczej błedne rozwiązanie. Opinia powyższa jest zasłyszana od kilku użytkowników okien dachowych (szczególnie chodzi o zalegający snieg) i nie sprawdzalem jej na własnej skórze. Bo okien dachowych nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 07.01.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Ja mam okna połaciowe - tylko podłogówka. Uważam że ważniejsza jest wentylacja takiego okna niż jego podgrzewanie. U mnie jeśli nie ma wentylacji (okna zamkniete na szczelnie) to wilgoć skrapla się zarówno na normalnych oknach, jak i połaciowych. Przy minimalnym rozszczelnieniu nie ma wilgoci na żadnym oknie - rónież połaciowym. Szkoda że nie przywiązałem większej wagi do wentylacji w każdym pokoju.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.01.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Przy wentylacji machanicznej nie rozszczelnia się okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 12.01.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Tu jedno zastrzeżenie: Pod oknami dachowymi raczej powinny być. Mogą być symboloiczne - mają za zadanie rozmrozić śnieg na szybie i wywołać pewien ruch powietrza we wnęce. Grzejniki pod oknami maja za zadanie rozmrozic snieg? Interesujace. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 12.01.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 witam wszystkich może zaczynam głupi i niepotrzebny wątek, ale jestem całkowicie zielony w tematach budownictwa i szukam, czytam, uczę się - jak tu zbudować domek dla swojej rodziny. mam w rodzinie alergików (roztocza kurzu) i nie mam pojęcia jaki system ogrzewania wybrać, by mieszkać w zdrowiu (jest to wartość nadrzędna, więc liczę się z kosztami); planuję domek z poddaszem mieszkalnym 154 m2, podwójny garaż, wejście od północy lub północnego zachodu. czy podłogówka na parterze a na poddaszu grzejniki niskotemperaturowe to dobry pomysł? bardzo proszę o rady A tak juz w temacie, to moim skromnym zdaniem nie tyle jest istotne jakie ogrzewanie bedziesz mial, tylko jaki sposob dostarczaia powietrza czyli wentylacja. Kazda,ktora ma mozliwosc filtrowania (w roznym zakresie) dostarczanego powietrza bedzie sprzyjala alergikom. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 13.01.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Dokładnie, zauważyłem że pocenie się okien połaciowych nie zależy od ilości śniegu leżącego na nich, lecz od wentylacji pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts