sailor_man 30.12.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Witam,zamówiłem do nowo budowanego domu okna na profilu Salamander 3D (trzy uszczelkowe) wraz z szybami antywłamaniowymi P4 i okuciami WK1. Łączna powierzchnia zamówionych okien to 30m2. Z powodu tak dużej powierzchni zastanawiam się, czy nie zrezygnować z szyb antywłamaniowych na rzecz potrójnych szyb tzw "ciepłych" szyb. Połączenie "ciepłych szyb" z antywłamaniowymi nie jest rekomendowane, bo okna będą za ciężkie (mam np. dwa okna suwane 240x240, jedno 150x150, dwa 160x240 itd.).Docelowo i tak planuję założenie alarmu z czujką "zbiciową", może nawet czujka na rozwarcie okna.Ściany domu - porotherm P+W 25cm + 15cm styropianu; dom z poddaszem użytkowym bez podpiwniczenia. Pow. użytkowa 160m2. Ogrzewanie gazowe z sieci + kominek w salonie. Proszę fachowców, szanownych forumowiczów o pomoc w podjęciu decyzji. Dodam, że pakiet ciepłych szyb kosztuje 2300zł, a antywłamaniowe 4200zł. Zależy mi na merytorycznym podjęciu decyzji - cena nie jest tu kryterium. Pozdrawiam,sailor_man Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 30.12.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Waga 1m2 szyby o budowie: P4-LE/12Ar/Float 4mm/12Ar/4mm-LE o Ug=0,7 W/m2xK wynosi ok.50 kg. Rw = 40 dB Waga 1m2 szyby o budowie: 4mm-LE/12Ar/Float 4mm/ 12Ar/4mm-LE o Ug=0,7 W/m2xK wynosi ok.40 kg Rw = 34 dB Waga 1m2 szyby o budowie: P4 / 16 Ar / 4mm-LE o Ug=1,1W/m2xK wynosi ok.35 kg Rw = 39 dB Przy zastosowaniu prawidłowych okuć nie widzę żadnego problemu ! Niestety, ale stratyfikacja cenowa wychodzi adekwatnie do wagi najcięższa = najdroższa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_man 30.12.2010 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Charlie dzięki za odpowiedź. Może nie sprecyzowałem .... nie obawiam się, że okna P4 będą za ciężkie, tylko myślę o energooszczędności domu. Czy faktycznie założenie "ciepłych" szyb zmniejsza znacząco koszty ogrzewania? Z tego powodu zastanawiam się nad zmianą P4 na "ciepłe" szyby. Czy byłaby to dobra decyzja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciu 30.12.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Hej, Nie wiem czy pomogę ale jestem właśnie na etapie doboru sposobu ogrzewania i zacząłem się bawić OZC (lepiej późno niż wcale : ) ). 1. Buduję lekko zmodifkowany dom "pod katalpą" Archonu - ok. 155 m2 PU 2. Mam 32 m2 okien Na próbę wstawiłem do OZC różne parametry okien: i tak: dla Okien o wsp. U=1,1 W/(m2*K) zapotrzebowanie roczne na ciepło do ogrzewania wyszło: ok 7650 kWh dla Okien o wsp. U=0,8 W/(m2*K) zapotrzebowanie roczne na ciepło do ogrzewania wyszło: ok 6950 kWh Różnica to 700 kwh, co przy ogrzewaniu prądem daje różnicę ok 220 PLN rocznie. Przy innych sposobach ogrzewania pewnie byłoby mniej. Aby to odnieść do siebie powinieneś poznać U okien P4 i "ciepłych". Generalnie polecam OZC - omijałem to z daleka od roku bo myślałem że program jest trudny, ale nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 30.12.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 (edytowane) 2. Mam 32 m2 okien Różnica to 700 kwh, co przy ogrzewaniu prądem daje różnicę ok 220 PLN rocznie. No to zakładając dopłatę za wkłady 3-szybowe na poziomie 50zł/m2 już po około 7 latach inwestycja się zwraca. Poza tym 700Kwh to bardzo optymistyczna wersja. Dla jakiej temperatury wewnątrz i jakiej na zewnątrz ten wynik? Edytowane 30 Grudnia 2010 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciu 30.12.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Temp. wew= 22, łazienki 24. Na zewnątrz -22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_man 30.12.2010 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Temp. wew= 22, łazienki 24. Na zewnątrz -22 Ale to są wartości graniczne. Obstawiam, że wartości uśrednione w ciągu roku to: łazienka +23, na zewnątrz +6. Przy takim zestawieniu różnica nie będzie już 700kwh tylko mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciu 30.12.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Wyraziłem się nieprecyzyjnie: obliczenia powstały dla IV strefy klimatycznej: projektowana temp. zew. = -22średnia roczna temp. zew = 6,9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzja 30.12.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 a co myślicie o takiej folii która chroni szybę przed rozbiciem. Można by to zastosować w oknach 3szybowych? Niedługo będe miał ten sam problem więc chętnie podłączę się do dyskusji. Dodam tylko że ustaliliśmy z żoną na drodze kompromisu (ona chciała ja nie) że w całym domu będą rolety. Ale ponieważ zabezpieczenie to żadne ustaliliśmy że rolety najzwyklejsze tylko jako osłona przed słońcem,wiatrem,deszczem itp. I do tego jakieś wzmocnione okna. Najlepsze jest to że okna będą montowane w warstwie ocieplenia a nie wiem czy można jakoś to zgrać z roletami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts