Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnie grzewcze Prity lub alternatywa?

bertini86

Recommended Posts

No właśnie ja też się zawsze zastanawiam, bo mnie takie kuchnie się bardzo podobają, co się dzieje z podkową (płaszczem) w lecie, gdy służy tylko do przygotowania CWU? Co w sytuacji, gdy zasobnik CWU jest już całkiem nagrzany? Trzeba podłączyć jakiś wymiennik do oddawania tego ciepła?

Kuchnie PRITY wyglądają OK, ale o ile wiem (obecnie zastanawiam się nad wyborem kuchni z płaszczem wodnym) nie mają regulacji pozycji rusztu.

Twój problem z nadmiarem ciepła dla CWU może nie wystąpić w kuchni, której ruszt podnosi się na lato tak, by jej moc do wody znacznie zredukować.

Moi znajomi mają też taki problem, ze w przypadku ustawienia zimowego osiągnięcie temperatury 100 stopni w piekarniku stanowi wyzwanie. Jest to częściowo wina automatyki, która załącza obieg już przy temp. 60 stopni , ale czy przy ustawieniu na 90 piekarnik dojdzie kiedykolwiek do 200?

• 2 weeks później...

Witam.

Przez wiele lat w domu moich rodziców mieliśmy kuchnie węglową, piekarnik nadawał się tylko do suszenia grzybów. Ostatnio mieliśmy kuchnię do której ojciec dorobił podkowę i była na ciepłą wodę no i do gotowania. Zlikwidowaliśmy ją 1,5 roku temu i zrobiliśmy zwyczajne centralne (dobudowana kotłownia). To była trochę inna kuchnia niż wcześniejsza ale piekarnik też nadawał się tylko do grzybów. Nie ma w nim raczej możliwości regulacji temperatury i jak już stwierdził mój przedmówca do 200 st C to raczej to nie dojdzie, więc będzie bezużyteczny. Radzę więc poszerzyć obszar poszukiwań do piecyków bez piekarnika włącznie.

Ja też myślę nad takim piecykiem do nowo budowanego domu, właściwie jeszcze nie zaczął być budowany :)

Podoba mi się "central 23", "moravia 9106", "kalvis" też ma fajne. Poniżej podaję stronę z której się można co nieco dowiedzieć.

http://www.salonsob.webd.pl/kuchnie_z_plaszczem_wodnym.html

Pozdrawiam