butynski 19.03.2011 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Niby co? Czlowieku , ciesze sie , ze nie dalam zarobic takiemu jak TY. Toby dopiero byla kleska.... Ty nie jesteś w stanie dać zarobić nikomu ani mnie ani nikomu z takimi inwestorami nikt nie rozmawia - dużo wymagań zero kasy . Czasy się zmieniły gołodupców nikt nie toleruje i dlatego masz tak mało odpowiedzi merytorycznych a większość to kłótnia ze mną . Proponuję skończyć bo to do niczego nie prowadzi .Dozbieraj kasy wypłać wykonawcom i amen . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4618199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 20.03.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Zbyszek57 , dlaczego piszesz" u ruskich " , a nie w RosJI? Czyzbys czul sie lepszym "polaczkiem"? Sory za offa. Magda i Sławek...pisze u Ruskich, bo na Syberii mieszkają w większości Rosjanie, albo ich potomkowie. Natomiast pojedz do Omska, czy Krasnojarska i powiedz, ze to Rosja. Wrócisz w jesionce z polbala osikowego albo z deskowanej pichty. Nie czuje sie "Polaczkiem", znam tylko mentalność Sybiraków i ich walke o samostanowienie.Szanuje ten naród i ich pogmatwana historię. Proponuje mniej jadu a wiecej znajomości historii geopolitycznej. ot co.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4618446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaSławek 20.03.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Ty nie jesteś w stanie dać zarobić nikomu ani mnie ani nikomu z takimi inwestorami nikt nie rozmawia - dużo wymagań zero kasy . Czasy się zmieniły gołodupców nikt nie toleruje i dlatego masz tak mało odpowiedzi merytorycznych a większość to kłótnia ze mną . Proponuję skończyć bo to do niczego nie prowadzi .Dozbieraj kasy wypłać wykonawcom i amen . I ta wypowiedzia udowodniłes co dla ciebie stanowi wartosc , dorobkiewicz sie znalazł.Skąd wiesz ile ja mam kasy , siedzisz u mnie w kieszeni czy jestes jasnowidzem? W ysil sie troche ,zdobąc telefon do wykonawcy mojego domu i zapytaj czy mu zaplacilam , a wtedy sie wypowiadaj .Kasa nie jest dla mnie wartoscia , nie oceniam ludzi po zasobnosci portfela bo , zeby byc człowiekiem nie wystarczy miec kase.Zawsze moze przyjsc taki dzien , ze i tobie jej zabraknie , pomyslales o tym nazywajac mnie glupcem co ma zero kasy? Jakos mnie to nie zabolało, wiesz , poza tym chyba nie musze sie przed nikim tlumaczyc z zawartosci swojego portwela...miłej niedzieli zyczę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4618572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 20.03.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 kurcze, wiosna sie zaczęła, dajcie na luz. Mamy sobie wzajemnie pomagać a nie walczyć na siekiery i gwoździarki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4618969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaSławek 20.03.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Mamy sobie wzajemnie pomagać a nie walczyć na siekiery i gwoździarki. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4619186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 21.03.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Budujecie domy z bala a nie znacie podstaw. No w dzisiejszej dobie internetu niewiedza Wasza to albo lenistwo albo naiwność. Po pierwsze: płaz i brus to jedno i to samo. nie ma znaczenia grubość (pow. 2cali) a nazewnictwo bierze się z rejonu - i tak podhale i małopolska nazywa płazem to co pozostała część Polski nazywa brusem. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd. po drugie: bal może mieć formę okrągłą (walca), półokrągłą lub kwadratową (zwaną kantówką). po trzecie: każdy system budowy z bala ma swoje wady i zalety. nie ma ideału. ktoś decyduje się na to co komu pasuje, na co go stać czyli oczekiwania są wypadkową wydatków. co do wyliczeń brusa/płaza to płaciłeś i liczyliście uczciwie. Nie jest to coś dziwnego, a wręcz powinno być podstawą wyliczenia gdyż kupujesz materiał obrobiony a za ten w Polsce płaci się z m3 i basta. Gdy płazy/brusy nie mają postaci kantówki to nie ma innego liczenia jak średnica środka pomnożona przez grubość i pomnożona przez długość. (odejmuje się jeszcze od zielonego materiału tzw. usychanie ok 3% z objętości) jeśli ktoś płaci inaczej to równie dobrze może zapłacić sobie samemu za własną wodę w kranie i odprowadzić podatek. Wymagajcie od handlarzy tego typu wyceny i unikajcie oszustów co twierdzą inaczej p.s. a te 1.200000 to możecie pogadać kozom co siano jedzą. Tak to jest jak się gotowizny chce a podstaw wyliczenia użytego materiału się nie zna. najlepiej materiał kupować w lesie razem z cieślą i do tego w listopadzie i grudniu (i nie trzeba żadnych cudów syberyjskich). Dobry cieśla wyrobi brusy bezpośrednio na budowie (nie dotyczy bala toczonego) a i materiału dodatkowego (desek i kantówki) wyjdzie co niemiara i wtedy nikt was nie oszuka. Bo inaczej z waszej chałupki może przy nieuczciwych fachowcach powstać jeszcze drugi domek..... hi...hi, a zapłacić cieśli tylko za robociznę (nie dniówki bo tu pośpiech nie wskazany). Po przeczytaniu tego postu ręce mi opadły ! Takich pierdół dawno nie czytałem . Wyszczególniłem fragmenty co do których mam zastrzeżenia - odpowiedziałem( językiem tu zastosowanym) cytując autora . To nie spodobało się forumowiczowi Magda&Sławek ( dlaczego???) . Nazwał moje wypowiedzi "Chamskimi" (dlaczego ???) .Zareagowałem - ot i cała kłótnia , choć wg.mnie to polemika . Jak w każdej polemice ważne są argumenty ale na chamstwo zawsze odpowiadam w wyważony sposób . Jeśli ktoś się poczuwa obrażony - przepraszam . Intencją nie było obrażanie nikogo . Mam nadzieje ,że dyskusja dalsza będzie tylko merytoryczna . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4622156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 21.03.2011 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 butynski , nie irytuj sie , co chcesz udowodnic chamstwem? Wiem ile drzewa poszlo na moj dom , ile kosztowalo i ile zarobil ciesla ktory mi go stawial.Wiem rowniez ile bym zaplacila korzystajac z uslugi firmy Misoni , Stomasz i kilku innych. A przeciez cena drzewa byla weszedzie taka sama ..... kazdy wybiera wedle potrzeb , jeden woli płacic wartosc rzeczywista , a inny lubi dawac napiwki , tylko w tym wypadku całkiem spore;) jedna prośba,, taka ogólna. Jesli w jakikolwiek sposób piszecie - wszyscy Forumowicze - o firmie budującej domy, to piszmy dokładnie. Firma Misoni, czy Stollux( Stomaszu nie znam) , czy tez inne firmy mają swoje ceny, swoich klientów i swój rynek. Szanujmy siebie nawzajem. Magda@Sławek -wierze..ze] zbudowaliście dom tanio i dobrze. Co do ceny drewna , nie bede sie wypowiadał, bo mam swoje zdanie na ten temat. natomiast można działać dwojako- samemu kupic materiał i wynająć cieślę do postawienia domu, samemu przy tym pracując. Mozna tez kupić cegle i cement, wapno i piasek i samemu wymurować dom.Mozna tez te prace zlecić firmie i otrzymać produkt finalny. i nie polega to na dawaniu napiwków czy przepłacaniu, bo umowa z wykonawca to sprawa dobrowolna i nikt nikogo do niczego nie zmusza. Zamiast merytoryki, wkraczamy w utarczki słowne, podpierając sie nieco głupawymi argumentami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4622191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaSławek 21.03.2011 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Wszystko to prawda , ciekawi mnie tylko który z inwestorów mając do wyboru tańszego wykonawce , zdecyduje sie na tego który zaproponuje cene 2x wyzsza , za postawienie tego samego domu , z dokladnie takich samych materiałow? Kiedy szukalismy desek na wiatrownice , bylismy miedzy innymi u pana x , wlasciciela firmy ktora buduje domy (trafilismy tam przypadkiem , bo okazało sie ze jest tez wlascicielem tartaku do ktorego dzwonilismy). Oczywiscie wszystko pieknie , kulturalnie , biuro o powierzchni 500mkw plus dom pokazowy na placu....Dostalismy wycene deski i juz bylismy gotowi ja kupic......ale jak wyjechał z tekstem ze za transport zaplace 800zl bo trzeba ja wiezc tirem to mu podziekowalam i wyszlam. W trakcie rozmowy , ów pan zapytał kto mi stawiał dom , powiedziałam mu bo to nie tajemnica przeciez , jego nastepne pytanie dotyczylo oczywiscie kwoty , za ile Mietek postawil? Wiec mu powiedziałam ze lepiej zeby nie wiedział bo jeszcze zawału dostanie. A po deske pojechalismy do tartaku w Czarnej B-stockiej i zapłacilismy 1200zl taniej wraz z transportem , i nie trzeba bylo jej wiezc tirem. Kiedy szukalismy kaloryferów to tez slyszelismy teksty ze w hurtowni to zarobic choc zlotowke musza.....dobrze , pomyslalam, trzymaj te kaloryfery , a ja kupie u kogo innego. A tez oczywiscie wciskanie kitow typu , ze na allegro to gorszej jakosci itd.Jakos kupiłam wcale nie gorsze i to z dostawa do domu , zarobilam kolejne 1000zł. I to jest w moim mniemaniu przepłacanie wlasnie , a nie nie dawanie komus zarobic .Dlatego napisalam , ze jedni lubia dawac napiwki tj przeplacac , a inni wolą zadzwonic w kilka miejsc np. , i wybrac najlepsza oferte ( tj. cenę). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4622242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 23.03.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 ja tam bym na waszym miejscu kupil drzewo do wyrobienia w lesie, za jakies 250 zl za kubik. Przetacie kosztuje od 100 do 120 zł.Transport nie wiem ile , ale na pewno nie 800 .Na dobra dłużyce wejdzie jakies 22 metry. Po przetarciu wyjdzie wam tarcica- zarówno kantowizna jak i deski po jakies 600 zl za metr. i nie dorobicie jakiegoś niewydarzonego handlarza z tartaku, tylko sami wszystkiego dopilnujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4625458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 24.03.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) ja tam bym na waszym miejscu kupil drzewo do wyrobienia w lesie, za jakies 250 zl za kubik. Przetacie kosztuje od 100 do 120 zł.Transport nie wiem ile , ale na pewno nie 800 .Na dobra dłużyce wejdzie jakies 22 metry. Po przetarciu wyjdzie wam tarcica- zarówno kantowizna jak i deski po jakies 600 zl za metr. i nie dorobicie jakiegoś niewydarzonego handlarza z tartaku, tylko sami wszystkiego dopilnujecie. Zbysiu 2 lata temu płaciłem ok. 300 zl. brutto za m3. Teraz leśniczy mi beknął 450-480 zł brutto. (ok. 9 metrów długie, 25 cm średnicy). : Edytowane 24 Marca 2011 przez JerzyBw Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4627051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 24.03.2011 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Zbysiu 2 lata temu płaciłem ok. 300 zl. brutto za m3. Teraz leśniczy mi beknął 450-480 zł brutto. (ok. 9 metrów długie, 25 cm średnicy). : Jurek, wiem,ze teraz dobre drewno do zrwyki kosztuje i 550 zl . Dobry, powtarzam dobry tartak z porzadnym gatrem, - wielopiła a nie z tasmowym Wood Mizerem wezmie i 200 zeta za przetarcie. od tego odejmij ok 15 % na straty oflisowe , obladry i inne takie.i masz prawie 900 zł za metr szescienny drewna. Do tego transport, suszenie, i moze sie zaoszczedzi 100 zl za tydzien uzerania sie z problemem drewna na budowe. Troche mnie smieszy postawa Magda&Sławek ze nie beda dawali napiwków...czyli wybiora tansza oferte. Ze sami wszystko zrobia, bez mala zrobia sami kaloryfery, wylepia dachowke z gliny i wypala w piecu ziemnym. Pokazalem ,ze idac tym tropem można dojść do absurdu i niekoniecznie obnizyc ceny. Ale to nie moj wybór. A tak na marginesie, ja w styczniu za modrzew karkonoski zapłaciłem w Nadleśnictwie Gryfów 700 zl za metr przestrzenny. Cena powala z nóg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4627579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
john_lz 25.03.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 (edytowane) ja tam bym na waszym miejscu kupil drzewo do wyrobienia w lesie, za jakies 250 zl za kubik. Przetacie kosztuje od 100 do 120 zł.Transport nie wiem ile , ale na pewno nie 800 .Na dobra dłużyce wejdzie jakies 22 metry. Po przetarciu wyjdzie wam tarcica- zarówno kantowizna jak i deski po jakies 600 zl za metr. i nie dorobicie jakiegoś niewydarzonego handlarza z tartaku, tylko sami wszystkiego dopilnujecie. święta racja - tylko z małą poprawką bo iglaste drzewo pow. 35 cm średnicy w lesie kosztuje 340 netto. Do "butyński" kolego nie obrażaj mnie, bo w branży drzewnej siedzę lat dzieści i taki typek jak ty nie będzie mi i na forum gadał kłamstw. dla mnie to i deske se możesz nazwać zrzyną ale zawsze to będzie deska. Jak sobie zechce to i brusa (płaza) wytnę sobie i trójkątnegi, i pięciokątnego - jakiego zechcę pod warunkiem pozostawienia jedne płaszczyzny nie obrabianej (bo tym właśnie charakteryzuje się ten twój płaz i brus. Sam z siebie robisz idiotę bo w Polsce kartofel to to samo co pyra itd. Ale jak widać ty pierwszy na świecie dokonałeś selekcji pow. 2 cala - BRAVO (tylko opatentuj i wprowadź jako normę - a dopóki tego nie uczynisz niestety płaz dalej będzie brusem a brus płazem). Tak cię boli że przepłaciłeś i to kilkadziesią tyś. czy może jesteś tym u którego przepłacają? jeśli tak gratuluję uczciwości i życzę spokojnych snów, tylko kiedyś ktoś za te wydane pieniądze się upomni. A propo mam nadzieję że chociaż podatek od tej kwoty wpływa do budżetu bo dziury w drogach że hej. jeszcze raz: 1. na dom ok 110m2 potrzeba ok. 25-30 m3 drzewa z lasu liczonego uczciwie średnica środka razy długość i razy szerokość (od grubości drzewa zależy wydajność podczas cięcia) 2. cena drzewa w nadleśnictwie (jodła w Zwierzyńcu) 340,00 netto. Dlaczego jodła? bo jest najbardziej wydajna (kształt drzewa) 3. cena transportu z załadunkiem i rozładunkiem - ok. 3zł/km 4. wynajęcie traka na budowę - ok 100 - 200 zł/dzień (ale lepiej pociąć w tartaku i zapłacić za przecinkę- ok 150 zł/m3) i zabrać nie tylko płazy ale i w grom desek i kantówek. 5. wynająć cieślę z ekipą i pilnować składania domu. 6. nie słuchać "butyńskiego" kto to podważy? tylko proszę z imienia i nazwiska cwaniaki biznesowe. Edytowane 25 Marca 2011 przez john_lz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4628204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 25.03.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 jodła to najgorszy chlam..stad ma taka anie inna cenę. To po pierwsze. Dobre drewno kosztuje, to po drugie. na dom 110 m wejdzie tyle drewna ile jest ścian zewnętrznych , działowych oraz zaleznie od grubości sciany zewnętrznej. NIE MA przelicznika,ze 1 m kw domu to 0,3 m sześć drewna. Z 1 m sześć drewna toczonego wyjdzie 16 m kw ściany z bala o średnicy 260 mm ale juz tylko 9,7 w przypadku bala 320 . Więc nie pitol głupot z tym wyliczeniem. Inna tez jest skala zuzycia drewna na strop skrzynkowy a inna na strop belkowy. NIE MA jednego wzoru i koniec.i nie ublizaj od cwaniaków, bo to dowodzi Twojego prymitywizmuDane teleadresowe moge Ci podac na priv.Ale zacznij najpierw od siebie...cwaniaczku Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4628250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 25.03.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 (edytowane) jodła to najgorszy chlam. No nie zbyszek nie zgodzę się z tobą uraziłeś mnie i tych co w jodle robią bynajmniej nie żółknie i żywicą tak nie kapie a i sprzętu tak nie niszczy , choć po prawdzie modrzew w ogólnej ocenie wypada lepiej ale upierać się przy nim tylko dla tego że postoi 100 lat dłużej i jest ciut cieplejszy to jak dla mnie trochę za mało Edytowane 25 Marca 2011 przez maciej74 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4628670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 25.03.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Do "butyński" kolego nie obrażaj mnie, bo w branży drzewnej siedzę lat dzieści A pitolisz jak byś siedział tydzień ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4628962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 25.03.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 jeszcze raz: 1. na dom ok 110m2 potrzeba ok. 25-30 m3 drzewa z lasu liczonego uczciwie Tu pokazałeś ,że nie wiesz o czym mówisz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4628965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 25.03.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 6. nie słuchać "butyńskiego" kto to podważy? tylko proszę z imienia i nazwiska cwaniaki biznesowe. Co tu podważać ? Polemika z tobą to bicie głową w mur . Wiesz swoje jesteś najmądrzejszy i tego się trzymaj i nie pisz do mnie cwaniaku bo pomyślą ,że my rodzina . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4628969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 25.03.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 No nie zbyszek nie zgodzę się z tobą uraziłeś mnie i tych co w jodle robią bynajmniej nie żółknie i żywicą tak nie kapie a i sprzętu tak nie niszczy , choć po prawdzie modrzew w ogólnej ocenie wypada lepiej ale upierać się przy nim tylko dla tego że postoi 100 lat dłużej i jest ciut cieplejszy to jak dla mnie trochę za mało przepraszam, jeśli uraziłem, ale jodla jako surowiec konstrukcyjny sie nie nadaje.Owszem, belki, płazy, czy brusy tak..ale nie deski. Jedyne " suche "drewno wsrod iglastych. Jest cudna jako choinka..bo dlugo trzyma igly( z powodu tej" suchosci"). A piszac w ten sposób mialem tylko na mysli jej wartosc jako drewna tartacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4629079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaSławek 25.03.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Zeby nie było wątpliwosci , bo jusz czytac sie nie da tych wywodów, na dom z projektu AT98 , potrzeba 45 m sześć drzewa (tj tarcicy) gr 14cm włącznie z odeskowaniem dachu. Takie info dostalam od autora projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4629163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 25.03.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Zeby nie było wątpliwosci , bo jusz czytac sie nie da tych wywodów, na dom z projektu AT98 , potrzeba 45 m sześć drzewa (tj tarcicy) gr 14cm włącznie z odeskowaniem dachu. Takie info dostalam od autora projektu. To ilość bardzo realna przy takiej grubości . Przy większych grubościach będzie potrzeba więcej ale johny_lz jest takim mistrzem ,że wystarczy mu 25-30m3. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151717-jaka-cena-1m2-domu-z-bala-w-zaleznosci-od-grubosci-bala/page/4/#findComment-4629337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts