Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka cena 1m2 domu z bala w zaleznosci od grubosci bala?

ohara1719506238

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Magda, piękny projekt wybraliście. Gratuluje. Mam nadzieje,ze czasem dacie jakieś zdjęcia z realizacji?

Zbyszku , nasz projekt powstał na bazie domu AT98 , tzn zachowalismy tylko kształt . Poniewaz mamy działke z wiazdem od poludnia dodalismy taras od frontu i 2 lukarny zamiast wolego okna .Mielismy go kupic i zaadoptowac , ale nasz projektant to odradzil , czego teraz bardzo załujemy.Mielismy rowniez pokryc wiórem osikowym , ale poniewaz nasz dom jest w srodku wsi w dosc gęstej zabudowie , ze względow bezpieczenstwa zdecydowalismy sie na dachowke.Minimalnie powiekszylismy obrys budynku;)

[ATTACH]49813[/ATTACH]

Zeby nie było wątpliwosci , bo jusz czytac sie nie da tych wywodów, na dom z projektu AT98 , potrzeba 45 m sześć drzewa (tj tarcicy) gr 14cm włącznie z odeskowaniem dachu. Takie info dostalam od autora projektu.

To ilość bardzo realna przy takiej grubości . Przy większych grubościach będzie potrzeba więcej ale johny_lz jest takim mistrzem ,że wystarczy mu 25-30m3.

u nas troszkę więcej chyba pójdzie ...

DSC_3235.jpg

DSC_3236.jpg

[ATTACH=CONFIG]49813[/ATTACH]

DSC_3236.jpg

Edytowane przez petervdo

Magda..na zaś zapamiętaj.. NIGDY nie zlecaj projektantowi wykonania projektu swego domu. Stracisz czas , nerwy i kupe kasy. lepiej jest kupic gotowca, znaleźć kierownika budowy z uprawnieniami projektowymi i wykonać projekt po wykonawczy- tzw adaptacyjny. Wyjdzie Cie to ze 25 razy szybciej i ze 3 razy taniej.

Ale tak poza tym, to bardzo fajny domek . Szkoda ze na daaaaaaalekim planie. Pochwal sie blizej.

u nas troszkę więcej chyba pójdzie ...

[ATTACH=CONFIG]49810[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]49811[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]49813[/ATTACH]

U mnie 100m2 chałupa z płazów 23cm grubość "poszło" prawie 65m3 ( tyle kupiłem w pierwszym etapie) . Odpadów z tego coś ok 2m3 . To 65m3 to budulec ,rysie, tragarze, tragarzyki ,taras, sufit parteru i trochę drobnicy . Na więźbę i szczytowe ściany - jeszcze dokupiłem .Wszystkiego ok 80m3 . A w 30m3 nie uwierzę - chyba ,że to szkielet albo cienka deska !

U mnie 100m2 chałupa z płazów 23cm grubość "poszło" prawie 65m3 ( tyle kupiłem w pierwszym etapie) . Odpadów z tego coś ok 2m3 . To 65m3 to budulec ,rysie, tragarze, tragarzyki ,taras, sufit parteru i trochę drobnicy . Na więźbę i szczytowe ściany - jeszcze dokupiłem .Wszystkiego ok 80m3 . A w 30m3 nie uwierzę - chyba ,że to szkielet albo cienka deska !

To kawałek mojej chałupki

http://i54.tinypic.com/33y2rg1.jpg

To kawałek mojej chałupki

http://i54.tinypic.com/33y2rg1.jpg

widzę, że pokrycie dachowe masz takie jak myślę u siebie zrobić ..

masz koramic ?

to jest antracyt ?

wrzuć zdjęcie dachu jak możesz ..

co do ilości drewna .. hmm u nas więźba i deskowanie dachu to ok 14 m3 a dom to tylko 120m2 z poddaszem

ten kolor to jest właśnie jeden z faworytów pomiędzy brązowa angoba i miedziana angoba ;)

masz może jakąś "lepszą" fotkę dachu ?

Przy najbliższej okazji coś " pyknę " i dołożę ale już Ci powiem , że na fotkach trochę bardziej się błyszczy niż w rzeczywistości . Na fotkach wygląda jak glazura ale w realu jest matowa .

Projekt własny ( z udziałem oczywiście architekta ) .Budowała ekipa górali .

to ja teraz wiem z skąd te wole oczko na dachu ;) ciekawa też jest balustradka na ganku i tarasie.

Jest to kopia jakiegoś domku , czy bryła jest autorska.

Peter tak pokazujesz tą chatę jak Ci rośne a projekt byś pokazał jak to cudo ma wyglądać

• 2 weeks później...