oxa 30.12.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 (edytowane) NIe wiem, czy już widzieliście, nie wstawiałam od razu - musiałam ochłonąć ostrzegam, ze film jest wstrzasajacy [http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8872992,_Kto_jest_wiekszym_hardkorem__kot_czy_kotobojca__.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f125870167dbaea&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=19&width=120 url]http://wiadomosci.gazeta....ht=19&width=120[/url] - Kto jest większym hardkorem: kotobójca, czy kot, że w ogóle przeżył? - pyta internauta i umieszcza w sieci film na którym nieświadome małe dziecko nieprawdopodobnie znęca się nad kotem. Obrońcy zwierząt i weterynarz są zgodni: kolejnej takiej "produkcji" kot nie przeżyje. Filmu "Kot kaskader" naprawdę nie powinny oglądać osoby o słabych nerwach. Małe dziecko, na tyle małe, że ma jeszcze kłopoty z samodzielnym chodzeniem, nieprawdopodobnie maltretuje kota. Łapie go między innymi za głowę i zaczyna kręcić, później uderza o ścianę. Kilka razy. W innym fragmencie ciągnąc za ogon bierze zamach i uderza o meble. "Animals": Ten film to jakiś koszmar - To jakiś koszmar, często dostajemy zgłoszenia o drastycznych filmach, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałam - mówi Ewa Rudzińska z Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Zwierząt "Animals". - To cud, że to zwierze w ogóle przeżyło - dodaje. To samo twierdzi lekarz weterynarii Paweł Łukuć: - Tu nie możemy mówić o zagrożeniu zdrowia, to ewidentne zagrożenie życia. Skąd wiadomo, że kot przeżył? Zadowolony z siebie "filmowiec" zapowiada kolejne produkcje. W ogóle bardzo się stara. Film ma napisy, podłożoną muzykę, a sam internauta zastrzegając, że to jego drugi film prosi o opinie. Na razie są trzy, na szczęście niezbyt pochlebne. - Sprawę zgłosiliśmy już na policję. Mam nadzieję, że szybko odnajdzie autora i kota uda się uratować - dodaje Rudzińska. Policja: Zwrócimy się o pomoc do prokuratury - Zwrócimy się do prokuratury o pomoc w ustaleniu numeru IP komputera nadawcy - mówi Dorota Podhorecka-Kłos, rzecznik gdyńskiej policji. - To konieczne, bo administrator serwisu jest prawdopodobnie w USA - wyjaśnia. Tyle, że to potrwa, i nie wiadomo czy będzie skuteczne. Są także inne metody odszukania internauty. W sieci każdy pozostawia mnóstwo śladów, można go szukać przez login, adres email i wiele innych. Policja jednak z nich nie skorzysta. A czas nagli. Szkoda kota, ale także dziecka. - Jeśli nikt nie wytłumaczy mu, że źle postępuje to z pewnością wyrośnie na psychopatę - mówi Joanna Truszkowska, nauczycielka w gimnazjum. - Teraz tego nie wie, mało tego zachowuje się tak, bo tego oczekuje osoba zza kamery. Może brat. Może ojciec - mówi. Tylko kto wytłumaczy to osobie zza kamery? Źródło: Tokfm.pl Edytowane 30 Grudnia 2010 przez oxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 30.12.2010 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 (edytowane) http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/zatrzymano-autora-szokujacego-filmu-z-kotem,1,4093619,region-wiadomosc.html Zatrzymano autora szokującego filmu z kotem 42 minuty temu MBł / TVN24 W jednym z krakowskich mieszkań policjanci zatrzymali 15-letniego chłopaka. Wygląda na to, że to właśnie on nakręcił film, na którym jego 3-letni brat dręczył kota - informuje TVN 24. Na miejscu policjanci znaleźli też inne zwierzęta, które zostały zabrane do azylu. Weterynarze sprawdzą czy one również były prześladowane - powiedział na antenie TVN 24 Dariusz Nowak z małopolskiej policji. O śledztwie w sprawie filmu Onet.pl pisał wczoraj. Widać na nim, jak dziecko dusi kota, tłucze nim o ścianę i rzuca na podłogę. Wycieńczone zwierzę nie ma siły nawet uciekać. W ustalenie domniemanego autora nagrania zaangażowana była gdyńska policja - to tam złożono zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa - oraz prokuratura. Potrzebna była też współpraca międzynarodowa, bowiem serwis YouTube, na którym zamieszczono nagranie, nie ma polskiego przedstawicielstwa. Edytowane 30 Grudnia 2010 przez oxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 30.12.2010 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 (edytowane) [http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-zatrzymano-autora-brutalnego-filmu-kot-kaskader,nId,315316http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8881721,Zatrzymano_autora_filmu__na_ktorym_dziecko_znecalo.html http://www.tvn24.pl/0,1687720,0,1,policja-zlapala-dreczyciela-kota,wiadomosc.html Policja dotarła do 15-letniego mieszkańca Krakowa, który "pochwalił się" filmem, na którym kilkuletnie dziecko maltretowało kota. Trzyminutowe nagranie pojawiło się w internecie dwa miesiące temu. Policję zaalarmowało Towarzystwo Ochrony Zwierząt, której pracownicy byli zbulwersowani nadzwyczajną drastycznością nagrania. Jak wyjaśnia policja, 15-latek najprawdopodobniej nakręcił film, a kota maltretował jego trzyletni brat. Jak mówi kom. Katarzyna Cisło z małopolskiej policji, w sprawie nastolatka decyzję musi podjąć sąd dla nieletnich. Nie wiadomo jeszcze czy zostanie zatrzymany. Jego młodszy brat ze względu na swój wiek pozostaje bezkarny Zwierzę przeżyło brutalne traktowanie, ale nie wiadomo czy odniosło jakieś trwałe obrażenia. W mieszkaniu policja znalazła łącznie cztery koty i dwa psy. Wszystkie zwierzęta zostały zabrane do azylu. - Teraz musi je obejrzeć lekarz - mówi Dariusz Nowak, rzecznik małopolskiej policji. Policja została zaalarmowana przez Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Zwierząt jeszcze przed świętami. We wtorek OTOZ zwrócił się z prośbą do Komendanta Głównego Policji o objęcie nadzorem tej sprawy. - Filmów, na których ludzie znęcają się nad domowymi zwierzętami trafia do Towarzystwa sporo, ale nie aż tak drastycznych – zastrzegała w rozmowie z tvn24.pl Ewa Rudzińska. Organizacja chce przede wszystkim sprawdzić stan zdrowia zwierzęcia i znaleźć dla niego nowy dom. Adres udało się ustalić Sprawą najpierw zajęła się policja z Gdyni. Po szybkim ustaleniu miejsca zamieszkania dręczycieli, postępowanie przejęła krakowska policja. - Film zbulwersował licznych internautów. Wiele osób dzwoniło do komend na terenie całego kraju zgłaszając popełnienie przestępstwa - poinformowała małopolska policja. mk/fac/k Edytowane 30 Grudnia 2010 przez oxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 30.12.2010 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 http://www.tvn24.pl/12690,1687795,0,1,maltretowany-kot-byl-tragicznie-przerazony,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 30.12.2010 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 P E T Y C J A http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=6231 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 31.12.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 wahałam się długo bo straszliwie koślawa ta petycja :/ Kogoś trochę poniosło,albo nie zadbał o właściwą formę petycji.3 latka nie można przecież ukarać... Można natomiast wysłać go na zajęcia z psychologiem by mu właściwie wartości poukładać.15 latka... hmm powinien iść do poprawczaka ale tam się zdemoralizuje jeszcze bardziej, niestety alternatywy zdaje się nie ma. Moim zdaniem najodpowiedniejsze były by prace społeczne, coś co sprowadzi takiego młokosa na ziemię i umożliwi mu racjonalne myślenie... Jeżeli natomiast ekspertyza psychologiczna wykazałaby że jest to jednostka zdemoralizowana -izolacja od społeczeństwa, nie ma co czekać aż podpuści kogoś do morderstwa... Ostatecznie podpisałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 01.01.2011 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Ja myślę, że raczej chodzi o zwrócenie uwagi na problem, a mądrzy ludzie powinni wiedzieć co z nimi zrobić po uprzednim przebadaniu przez psychologa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 01.01.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 A gdzie do cholery byli rodzice tych bachorów! Przecież to brak podstaw w wychowaniu, co ci rodzice przekazują swoim dzieciom. W jakim my świecie żyjemy. Nie pojmuję czegoś takiego, pomijam 3 latka, bo to jeszcze głupiutkie, ale zgadzam się z martadelą do psychologa z nim. Rodzicami też bym się zajęła, bo na kogo chcą wychować te dzieci - na psychopatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 05.01.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Piętnastolatek - nie ma słów, nie będę komentować. Jeśli chodzi o trzylatka, to jakoś mi sie nie chce wierzyć, że dziecko samo z siebie jest takie. Pamiętam moją córkę i inne dzieci w tym wieku. I wiecie co? Ze znajomych dzieci tylko jedna dziewczynka podczas wizyty w moim domu próbowała kopnąć mojego psa. Wzięłam ją "za oszywkę" i tak dosadnie to wytłumaczyłam, że więcej tego nie zrobiła. Dodam, że jej ojciec miał właśnie "takie" podejście do zwierząt, więc mówienie, że dziecko nie rozumie, bo małe jest moim zdaniem błędne. Dziecko może i nie rozumie, ale naśladuje dorosłych. Nie przypominam sobie, aby moja córka maltretowała zwierzaki ot tak sobie dla zabawy. Pokręciłąm troche, ale mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Filmu nie widziałam, nie dam rady. Widziałam tylko zdjęcia, ale wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 05.01.2011 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 kotka znalazła swój nowy dom, nie mogę teraz znaleźć linka, potem wkleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 05.01.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Tak Hitler wychowywał małe dzieci na przyszłych zabójców, najpierw dawał i małe pieski na wychowanie a później kazał im je zabijać. Normalnie masakra z tym kotkiem, takiego gnoja 15 letniego jak bym dorwał to nie wiem co bym mu zrobił. Rodzice powinni ponieść tego konkretne konsekwencje. A ten zwyrodnialec powinien nie trafić do poprawczaka, bo tam by stał się jeszcze gorszy, a na prace publiczne do schroniska dla zwierząt, lub jakiegoś domu opieki, żeby pooglądał sobie to cierpienie możne by to go czegoś nauczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts