agiszonek 23.02.2004 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Czy ktoś orientuje się czy od 1 maja zmieniły się przepisy odnośnie opodatkowania sprzedawanych mieszkań ??? Tyle się huczy, że będą droższe...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 25.02.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 To że się huczy że będą droższe - wydaje mi się że jest podbijaniem cen mieszkań, tworzeniem sztucznie napędzanej koninktury. W efekcie ceny mieszkań bardzo poszły w górę.Nieodpowiedzialne działania Gazety wyborczej - kupuj bo taniej nie będzie spowodowały właśnie tą sztucznie napędzaną koniunkturę, wzrost cen, naprawdę duży, ale było to bardzo niekorzystne dla kupujących, a z kolei korzystne dla sprzedających, deweloperów, banków.Mam wrażenie że to jakaś ukartowana akcja, służąca właśnie interesom tych ostatnich grup. W maju może się okazać że ceny właśnie spadną - bo wszyscy ci, którzy trzymają mieszkania z zamiarem sprzedania ich po 1 maja, wypuszczą je na rynek. Rynek jest twardy - popyt i podaż - jak jest czegoś mało, to jest drogie, jak klienci mają w czym wybierać i przebierać - robi się tanio. I tyle.Dlatego ja bym się nie obawiała niczego. Trudno mi uwierzyć że nagle 1 maja zaleje nas tłum Niemców, Holendrów, etc. dyszących żądzą kupienia pogierkowskich blokowisk. Dlatego jeśli sprzedawać to teraz, jak kupować poczekać na 2 połowę roku. Co do podatków - 2% od czynności cywilno prawnych i nic tu się nie ma zmienić. Deweloperzy już oczywiście podnoszą o 40% ze względu na VAT (różnica 15%) któe i tak nie zapłacili według tej wyższej stawki bo przecież mieszkania już stoją zbudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 25.02.2004 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 dzieki za odpowiedz - trochę się uspokoiłam, tym bardziej ze jestem potencjalnym sprzedającym i ta sytuacja akurat mi pasuje Będzie więcej kasiurki na budowę. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 25.02.2004 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Czy tej kasy będziesz miała, to nie wiem.Ja sprzedaję przed 1 maja, bo nie mam zamiaru ładować kasy w państwo co coraz więcej rząda od nas.Nie wiem czy wiesz, ale od 1 maja trzeba doliczyć do mieszkania 22 % VAt i je odprowadzić.Tak zrozumiałam co powiedziała moja koleżanka, która pracuje w skarbowym.Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 25.02.2004 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 i o to wlasnie na poczatku pytalamwobec tego ja tez tak zrobiedzieki i pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 26.02.2004 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Czy tej kasy będziesz miała, to nie wiem.Ja sprzedaję przed 1 maja, bo nie mam zamiaru ładować kasy w państwo co coraz więcej rząda od nas.Nie wiem czy wiesz, ale od 1 maja trzeba doliczyć do mieszkania 22 % VAt i je odprowadzić. Tak zrozumiałam co powiedziała moja koleżanka, która pracuje w skarbowym. Kasia Niestety, urzędnicy - z całym szacunkiem dla koleżanki - bywają bardzo niekompetentni. Te 22% NA ZAKUP mieszkania to ewidentna bzdura. Mówi się o 22% na grunty, choc nie jest to pewne, co spowodowałoby WZROST CEN nowych mieszkań, które dopiero będą budowane na gruncie zakuoionym pod te mieszkania. Poza tym wzrost 22% na materiały budowlane też spowoduje wzrost cen mieszkań u deweloperów. Ale te 22 % to bzdura, zawsze jak słyszysz takie opinie, to pytaj o podstawę. Poza tym, podatki i opłaty zawsze należą do kupującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 26.02.2004 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Czyli nie musze sie spieszyć dzieki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 26.02.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Fakt ustawa o VAT jeszcze nie została zatwierdzona przez Senat,ale w projekcie jest napisane o 22% na nieruchomości czyli grunty( chyba bez rolnych), mieszkania etc.Jak jutro znajdę coś po szkoleniu o nowej ustawie VAT, to jeszcze napiszę.POzdrawiamKAsia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 27.02.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Kasiu, a jak ma się odsprzedaż mojego mieszkania na rynku wtórnym, powiedzmy w przysłym roku? Mam się martwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 27.02.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Miku pogadamy na spotkaniu.Ale ta sam sytuacja dotyczy rynku wtórnego. Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 27.02.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzka 27.02.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Czegoś tu nie rozumiem - osoba prywatna, nie będąca podatnikiem VAT nie może chyba odprowadzać ani odzyskiwać tego podatku!?Może to dotyczyć tylko mieszkań sprzedawanych przez osobę będącą podatnikiem VAT! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 27.02.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 JAK ZOSTANIE ODPROWADZONY, TO JESZCZE NIE WIEM.NASI URZĘDNICY JUŻ NAPEWNO COŚ WYMYŚLĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 27.02.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 ale o czym wy w ogóle mówicie? NIGDZIE nie mówi się o jakimkolwiek podatku 22% VAT przy kupnie/sprzedaży mieszkania! Jeśli tak - to dajcie jakiś link albo tytuł artykułu etc. w którym możan o tym przeczytać. Mówi się o VAT na materiały, usługi, grunt (ale wszyscy obstawiaja że go nie będzie), asrtykułu ziecięce, jakiś leasing, jakieś samochody, umowy zlecenia/ o dzieło dla tzw twórców ale na Boga, NIGDZIE NIE BYŁO O VAT NA MIESZKANIA! Skąd wy to wytrzasnęliście??? Czyżby coś wprowadzanego po cichu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly 27.02.2004 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 A co na to powiecie???????: "Ostatnie wydarzenia dotyczące przyszłej ustawy o VAT potwierdzają „czarny scenariusz”, przed którym przestrzegaliśmy w „Gazecie Prawnej”. I tak np. w poniedziałkowej „GP” (nr 32/2004) informowaliśmy, że z przygotowanego przez sejmową Komisję Finansów Publicznych projektu nowej ustawy zniknął przepis, na podstawie którego do końca 2007 r. nowe mieszkania i domy miały być objęte 7-proc. stawką. Wyrażaliśmy w związku z tym obawy, że uchwalenie ustawy w takim kształcie może grozić tym, że już od 1 maja br. sprzedawane przez deweloperów i spółdzielnie nowe mieszkania i domy mogą podlegać 22-proc. VAT. Podczas wczorajszej debaty w Sejmie podkreślano, że wykreślenie z projektu możliwości korzystania z okresu przejściowego faktycznie grozi opodatkowaniem podstawową stawką VAT sprzedaży nowych mieszkań. Na dodatek wśród posłów nie ma zgody, czy objęcie budownictwa społecznym programem pozwoliłoby na stosowanie obniżonej 7-proc. stawki. Część posłów uważa, że takie rozwiązanie byłoby zgodne z VI Dyrektywą UE, część zaś jest przeciwnego zdania. Wokół przyszłej ustawy panuje obecnie ogromne zamieszanie. Wczoraj zgłoszono mnóstwo nowych poprawek. W tej chwili naprawdę trudno przewidzieć, kiedy zakończą się prace legislacyjne i ustawa zostanie opublikowana. Wynika z tego – o czym również przestrzegaliśmy w „GP” – że podatnicy będą mieli bardzo niewiele czasu na zapoznanie się z nowymi przepisami, które mają wejść w życie 1 maja. A wiele z tych przepisów będzie bardzo skomplikowanych. Dotyczyć one będą np. nabycia wewnątrzwspólnotowego i dostawy wewnątrzwspólnotowej. Oprócz tego podatnicy będą musieli nauczyć się udowadniania określonych faktów na podstawie dokumentów zagranicznych itp. Nie ma co ukrywać: konsekwencje tego zamieszania wokół nowej ustawy poniosą podatnicy." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 28.02.2004 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Czyli sprzedaz mieszkan "z drugiej ręki" pozostaje bez zmian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 29.02.2004 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Dokładnie. Natomiast nadal mam obawy że przy kupnie działki po 1 maja to będzie NIESPODZIANKA - Vacik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 29.02.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Poczekamy zobaczymy?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts