Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ceny mieszka? po 1 maja (podatki)

agiszonek

Recommended Posts

To że się huczy że będą droższe - wydaje mi się że jest podbijaniem cen mieszkań, tworzeniem sztucznie napędzanej koninktury. W efekcie ceny mieszkań bardzo poszły w górę.

Nieodpowiedzialne działania Gazety wyborczej - kupuj bo taniej nie będzie spowodowały właśnie tą sztucznie napędzaną koniunkturę, wzrost cen, naprawdę duży, ale było to bardzo niekorzystne dla kupujących, a z kolei korzystne dla sprzedających, deweloperów, banków.

Mam wrażenie że to jakaś ukartowana akcja, służąca właśnie interesom tych ostatnich grup.

W maju może się okazać że ceny właśnie spadną - bo wszyscy ci, którzy trzymają mieszkania z zamiarem sprzedania ich po 1 maja, wypuszczą je na rynek. Rynek jest twardy - popyt i podaż - jak jest czegoś mało, to jest drogie, jak klienci mają w czym wybierać i przebierać - robi się tanio.

I tyle.

Dlatego ja bym się nie obawiała niczego. Trudno mi uwierzyć że nagle 1 maja zaleje nas tłum Niemców, Holendrów, etc. dyszących żądzą kupienia pogierkowskich blokowisk. Dlatego jeśli sprzedawać to teraz, jak kupować poczekać na 2 połowę roku.

Co do podatków - 2% od czynności cywilno prawnych i nic tu się nie ma zmienić.

Deweloperzy już oczywiście podnoszą o 40% ze względu na VAT (różnica 15%) któe i tak nie zapłacili według tej wyższej stawki bo przecież mieszkania już stoją zbudowane.

Czy tej kasy będziesz miała, to nie wiem.Ja sprzedaję przed 1 maja, bo nie mam zamiaru ładować kasy w państwo co coraz więcej rząda od nas.Nie wiem czy wiesz, ale od 1 maja trzeba doliczyć do mieszkania 22 % VAt i je odprowadzić.

Tak zrozumiałam co powiedziała moja koleżanka, która pracuje w skarbowym.

Kasia

Czy tej kasy będziesz miała, to nie wiem.Ja sprzedaję przed 1 maja, bo nie mam zamiaru ładować kasy w państwo co coraz więcej rząda od nas.Nie wiem czy wiesz, ale od 1 maja trzeba doliczyć do mieszkania 22 % VAt i je odprowadzić.

Tak zrozumiałam co powiedziała moja koleżanka, która pracuje w skarbowym.

Kasia

Niestety, urzędnicy - z całym szacunkiem dla koleżanki - bywają bardzo niekompetentni. Te 22% NA ZAKUP mieszkania to ewidentna bzdura.

Mówi się o 22% na grunty, choc nie jest to pewne, co spowodowałoby WZROST CEN nowych mieszkań, które dopiero będą budowane na gruncie zakuoionym pod te mieszkania. Poza tym wzrost 22% na materiały budowlane też spowoduje wzrost cen mieszkań u deweloperów.

Ale te 22 % to bzdura, zawsze jak słyszysz takie opinie, to pytaj o podstawę.

Poza tym, podatki i opłaty zawsze należą do kupującego.

ale o czym wy w ogóle mówicie?

NIGDZIE nie mówi się o jakimkolwiek podatku 22% VAT przy kupnie/sprzedaży mieszkania!

Jeśli tak - to dajcie jakiś link albo tytuł artykułu etc. w którym możan o tym przeczytać.

Mówi się o VAT na materiały, usługi, grunt (ale wszyscy obstawiaja że go nie będzie), asrtykułu ziecięce, jakiś leasing, jakieś samochody, umowy zlecenia/ o dzieło dla tzw twórców :evil: ale na Boga, NIGDZIE NIE BYŁO O VAT NA MIESZKANIA! Skąd wy to wytrzasnęliście??? Czyżby coś wprowadzanego po cichu?

A co na to powiecie???????:

"Ostatnie wydarzenia dotyczące przyszłej ustawy o VAT potwierdzają „czarny scenariusz”, przed którym przestrzegaliśmy w „Gazecie Prawnej”. I tak np. w poniedziałkowej „GP” (nr 32/2004) informowaliśmy, że z przygotowanego przez sejmową Komisję Finansów Publicznych projektu nowej ustawy zniknął przepis, na podstawie którego do końca 2007 r. nowe mieszkania i domy miały być objęte 7-proc. stawką. Wyrażaliśmy w związku z tym obawy, że uchwalenie ustawy w takim kształcie może grozić tym, że już od 1 maja br. sprzedawane przez deweloperów i spółdzielnie nowe mieszkania i domy mogą podlegać 22-proc. VAT.

Podczas wczorajszej debaty w Sejmie podkreślano, że wykreślenie z projektu możliwości korzystania z okresu przejściowego faktycznie grozi opodatkowaniem podstawową stawką VAT sprzedaży nowych mieszkań. Na dodatek wśród posłów nie ma zgody, czy objęcie budownictwa społecznym programem pozwoliłoby na stosowanie obniżonej 7-proc. stawki. Część posłów uważa, że takie rozwiązanie byłoby zgodne z VI Dyrektywą UE, część zaś jest przeciwnego zdania.

Wokół przyszłej ustawy panuje obecnie ogromne zamieszanie. Wczoraj zgłoszono mnóstwo nowych poprawek.

W tej chwili naprawdę trudno przewidzieć, kiedy zakończą się prace legislacyjne i ustawa zostanie opublikowana. Wynika z tego – o czym również przestrzegaliśmy w „GP” – że podatnicy będą mieli bardzo niewiele czasu na zapoznanie się z nowymi przepisami, które mają wejść w życie 1 maja. A wiele z tych przepisów będzie bardzo skomplikowanych.

Dotyczyć one będą np. nabycia wewnątrzwspólnotowego i dostawy wewnątrzwspólnotowej. Oprócz tego podatnicy będą musieli nauczyć się udowadniania określonych faktów na podstawie dokumentów zagranicznych itp.

Nie ma co ukrywać: konsekwencje tego zamieszania wokół nowej ustawy poniosą podatnicy."