puoyui 30.12.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Witam, W nowo budowanym domu tuż pod ślepą wylewką grubości około 8 cm przebiega rura PCV srednicy 160 mm doprowadzająca powietrze z zewnątrz do paleniska kominka. Na ślepą wylewke połozone będzie 10cm styropianu i na to jeszcze 5cm wylewki. Pytanie czy zimą gdy temeperatura powietrza spadnie do -15 / -20 stopni podłoga nad rurą doprowadzającą powietrze nie bedzie przemarzała przy takiej izolacji jak wspomniana powyzej ? Czy warto zastosowac inna izolacje nad rura ? Z gory dziekuje za porady,PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grch 30.12.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Nie komplikuj sobie życia.Starczy spokojnie a jak nie jesteś pewien to obłóż jeszcze rurę dodatkowo wełną do poddaszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_wojtek 02.01.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Nie komplikuj sobie życia.Starczy spokojnie a jak nie jesteś pewien to obłóż jeszcze rurę dodatkowo wełną do poddaszy. Przy takiej rurze przemarzanie będzie znacznie intensywniejsze, niż poprzez ściany. Wiatr będzie powodował ciągłą wymianę powietrza na ściankach. Ja osobiście mam czerpnię, ale powietrze jest zasysane 40 (czterdzieści) metrów od domu, rura poprowadzona jest głęboko w ziemi i to gwarantuje, że ziemia ogrzewa podczas przepływu. Widzę dwa rozwiązania: albo zastosować przedłużkę tej rury doprowadzającej powietrze i na zewnątrz domu tę przedłużkę poprowadzić w ziemi (ziemia ogrzeje zmrożone powietrze), albo w domu zastosować lepszą izolacją, niż tę, która jest na ścianach. Pozdr! Arek Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Nic się złego dziać nie będzie.Jest poprawnie a nawet bardzo poprawnie.Wcale nie trzeba GWC podpinać do wlotu kominka... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_wojtek 02.01.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Jeszcze odnośnie mojej czerpni, tej, która ma wlot 40 metrów od domu (średnica rury 30 cm). Ziemia owszem ogrzewa, ale z czasem jej sprawność spada. Gdy mróz atakuje ponad tydzień, to przy zasysaniu (zasysanie grawitacyjne) powietrza o temp. -20 st, na wlocie w piwnicy, bo tam czerpnia kończy swój bieg, w kotłowni jest około -5 st. Gdyby czerpnia kończyła swój bieg w salonie, to powietrze o takiej temperaturze by wiało po nogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Wielu rzeczy nie opisałeś i MOŻNA odnieść wrażenie, ze masz źle zbudowany dom.Co wcale nie musi być prawdą...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.01.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Jeszcze odnośnie mojej czerpni, tej, która ma wlot 40 metrów od domu (średnica rury 30 cm). Ziemia owszem ogrzewa, ale z czasem jej sprawność spada. Gdy mróz atakuje ponad tydzień, to przy zasysaniu (zasysanie grawitacyjne) powietrza o temp. -20 st, na wlocie w piwnicy, bo tam czerpnia kończy swój bieg, w kotłowni jest około -5 st. Gdyby czerpnia kończyła swój bieg w salonie, to powietrze o takiej temperaturze by wiało po nogach. Zrobiłeś sobie dziurę w domo o średnicy 30 cm ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 I dobrze zrobił!WCALE za mała to ta rura nie jest...Pomyśl jak TY sobie taką dziurę zrobisz - i gdzie!Bo, że Ci bardzo potrzebna to chyba wiesz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.01.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Mam ,ale nie taką wielką i bezpośrednio w palenisku.Pomysł z robieniem zamrażarki z piwnicy może i dobry, pod warunkiem ,że zrobiony świadomie.No chyba że czegoś nie załapałem ( zrozumiałem ,że fi 300 dochodzi do piwnicy i tam się kończy ,z piwnicy czerpiemy ewentualnie dalej - jeśli tak to potwierdzam że "dom jest źle zbudowany"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts