m.rekinski 30.12.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Witam doszedłem z budową mojego domu do momentu, kiedy trzeba określić się z instalacjami. Przeglądając oferty firm na kotły c.o. można dostać oczopląsu. Na mojej krótkiej liście znalazły się Vaillant, Wolf i Viessmann (ten ostatni początkowo był faworytem ale mam wrażenie, że ceny ma, lekko mówiąc, przesadzone). Wiem, że niektórzy z Was twierdzą, że dyskusja którą z tych firm wybrać to trochę jak dyskusja o wyższości świąt BN nad Wielkanocą, ale w takim razie chciałbym zadań pytanie trochę inaczej. W planach mam ogrzewaniem gazem (chwilowo płynnym, docelowo ziemnym), wsparcie podgrzewania wody solarami oraz wentylację mechaniczną z rekuperacją. Ogrzewanie mam łączone: podłogowe i grzejnikowe (powierzchniowo jest to stosunek mniej więcej 1 do 4). Zakładamy że serwis w/w firm na moim terenie jest tak samo dostępny, a ja jestem inwestorem, który chce mieć święty spokój i nie zamierza się bawić w żadne ręczne składanie kotłowni przy użyciu wujka, sąsiada, szwagra itp. I teraz mam takie oto pytania: - Czy lepiej jest kupić cały sprzęt (kocioł, solary, rekuperator) w jednej firmie i zlecić systemowe rozwiązane jednej autoryzowanej ekipie? - Czy któraś z w/w firm dostarcza dobre (ew. lepsze) rozwiązania we wszystkich wymienionych elementach czy też każda z nich pozycjonuje się na rynku nieco inaczej i warto dobierać poszczególne elementy oddzielnie? - Czy w/w firmy to ten sam segment rynku i jakość (lub jej brak) jest podobna czy też jest jakaś różnica? - Która firma daje największe upusty? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 31.12.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 TUTAJ MASZ DE DIETRICHA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Isildur 07.01.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Ja bym polecił kocioł gazowy De Dietricha zaś kolektory słoneczne firmy watt próżniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 08.01.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 jesli de dietrich to innovens bo MCRy to moim zdaniem niewypal ze strony Dietricha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts