Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł której firmy lepszy? Temat stary jak świat :))

m.rekinski

Recommended Posts

Witam

doszedłem z budową mojego domu do momentu, kiedy trzeba określić się z instalacjami. Przeglądając oferty firm na kotły c.o. można dostać oczopląsu. Na mojej krótkiej liście znalazły się Vaillant, Wolf i Viessmann (ten ostatni początkowo był faworytem ale mam wrażenie, że ceny ma, lekko mówiąc, przesadzone). Wiem, że niektórzy z Was twierdzą, że dyskusja którą z tych firm wybrać to trochę jak dyskusja o wyższości świąt BN nad Wielkanocą, ale w takim razie chciałbym zadań pytanie trochę inaczej.

W planach mam ogrzewaniem gazem (chwilowo płynnym, docelowo ziemnym), wsparcie podgrzewania wody solarami oraz wentylację mechaniczną z rekuperacją. Ogrzewanie mam łączone: podłogowe i grzejnikowe (powierzchniowo jest to stosunek mniej więcej 1 do 4). Zakładamy że serwis w/w firm na moim terenie jest tak samo dostępny, a ja jestem inwestorem, który chce mieć święty spokój i nie zamierza się bawić w żadne ręczne składanie kotłowni przy użyciu wujka, sąsiada, szwagra itp. I teraz mam takie oto pytania:

- Czy lepiej jest kupić cały sprzęt (kocioł, solary, rekuperator) w jednej firmie i zlecić systemowe rozwiązane jednej autoryzowanej ekipie?

- Czy któraś z w/w firm dostarcza dobre (ew. lepsze) rozwiązania we wszystkich wymienionych elementach czy też każda z nich pozycjonuje się na rynku nieco inaczej i warto dobierać poszczególne elementy oddzielnie?

- Czy w/w firmy to ten sam segment rynku i jakość (lub jej brak) jest podobna czy też jest jakaś różnica?

- Która firma daje największe upusty? :))