truskawka78 31.12.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Witajcie, Od trzech miesięcy mieszkam w swoim nowym mieszkaniu - wielka płyta, blok z 1978, wieżowiec. Dotychczas także mieszkałam w tego typu budownictwie (nawet w bloku obok), więc wiem, jak jest w wielkie płycie. Ale jedna rzecz mnie zastanawia. W obecnym mieszkaniu wyjątkowo głośna jest kuchnia. Słyszę dokładnie, jak sąsiadka na górze odsuwa szuflady i stawia garnki. Wczoraj słyszałam, jak trze marchewkę na tartce Cała moja kuchnia wyłożona jest jakimiś panelami ściennymi (wygląda to na coś naturalnego - drewno? sklejka? dykta?), jest bardzo twarde, w podłużne pasy dokładane do siebie. Pomiędzy panelami a ścianą jest około 2 cm przestrzeni (zajrzałam z boku). Na suficie jest jeszcze okropny panel plastikowy, chyba bardziej miękki (nie wiem, czy z przestrzenią między nim a sufitem). Chcę to wszystko zedrzeć, ale na razie nie mam kasy na remont, a podejrzałam, że ściany pod panelami wyglądają okropnie. Jak sądzicie, czy tego typu obicie ścian mogło wpłynąć na to, że mam głośną kuchnię, na przenoszenie dźwięków przez tę pustą przestrzeń pomiędzy ścianą a panelami? Zastanawiam się, czy zdjęcie paneli coś pomoże, a może pogorszy głośność mojej kuchni. Może ktoś miał podobne doświadczenia/ obserwacje? Będę bardzo wdzięczna za rady. a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colour 02.06.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 obawiam się, że poprzedni użytkownik mieszkania właśnie montując te cudeńka mógł chcieć wyciszyć kuchnię (wszelkiego rodzaju panele i boazerię zwykle montuje się z dystansem do ściany). Jeżeli będziesz chciała wygłuszyć ściany musisz zedrzeć obecne panele i użyć nowoczesnych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senpo 01.08.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Zgadzam się z powyższą opinią. W przypadku wygłuszenia ściany,będzie trzeba będzie zrywać obecne panele. Wbrew pozorom jest przy tym sporo pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts