Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie ścianki kolankowej i dachu

photos

Recommended Posts

Witam...

Na foto przedstawiam sposób docieplenia jaki już po części zastosowałem u siebie...

Pytanie do znawców ...czy taki sposób jest dobry?? czy nie bedzie mostków...wiadomoże zależy to od staranności wykonania...robię to sam więc każdy detal jest jak trzeba, a przynajmniej tak mi się wydaje...No i czy grubości materiałów izolacyjnych są dobre...Dzięki za wszelkie rady i sugestie

http://img813.imageshack.us/img813/1121/aaam.png

musisz włożyć wełnę w ściankę kolankową (tą zbudowaną z GK) jeżeli tego nie zrobisz to będzie Ci się wychładzać pomieszczenie - to co narysowałeś jest podobne jeżeli chodzi o warstwy docieplenia do takiej sytuacji:

poddasze ocieplone wełną do kalenicy a sufit GK nie docieplony....

tutaj łatwiej sobie można wyobrazić co się będzie działo ;)

w twoim rysunku ładne mostki i stałe wychładzanie przestrzeni za ścianką gk zapewniają Ci chociażby krokwie nie ocieplone drugą warstwą wełny..

jamer napisz jaka grubosc welny zaatosowales w mejscu gdzie u mnie jest 20 cm??. U mnie kolankowa jest z suporexu a nie z karton gipsu wiec na pweno cieplejsza..

Wychodzi ze mam w najslabszym punkcje welna 20 cm + pustka powietrza + suporex 12 cm...

Hmmm a jak niektorzy maja 20-25 cm ocieplenia dachu i plyta gipsowa...??

Mysle ze scianka kolankowa z pustaka jest lepszym izolatorem niz z plyt gk

..hehe... nie zauważyłem że to suporex i dlatego pisałem o gk ;)

w takim układzie będzie troszkę lepiej niż przy gk, ale nie jest to ciepłe rozwiązanie....

odpowiedz sobie na pytanie po co dajesz wełnę na podłogę za ścianką kolankową? - pewnie po to żeby nie wychładzać pomieszczenia niżej.... w takim razie czemu ten suporex jest nieocieplony???

Czy jest szansa żeby teraz to jakoś naprawić lub ocieplić nie niszcząc płyt...

nie wiem ile masz tam pustej przestrzeni, ale najmniej inwazyjnym rozwiązaniem byłoby wdmuchnięcie w tą przestrzeń wełny przez kilka otworów które można później zaszpachlować....

chyba że ktoś z forumowiczów ma jakiś lepszy pomysł....

jak nie masz jeszcze zrobionej podbitki to można wdmuchiwać od zewnątrz nad murłatą....

Wymyśliłem że całą tą pustkę powietrza wypełnie mielonym styropianem. Znalazłem firmy które sprzedają ten specyfik po 30-50 zł za m3. Prawdopodobnie jest to materiał z odzysku czyli resztki po budowach. Ja potrzebuję z 10-14 m3 czyli kwota do 500 zł. Zrobię sobie taki lej zasypowy i za pomocą sprężarki wdmuchne tam ten styropian....

No i wtedy to chyba nie powiecie mi że będą mostki...:)

Witam, wełnę mam 10cm i folię :( ogólnie mam troszkę bardziej skomplikowaną sprawę bo mam mieszkanie poddaszowe w starej kamienicy i dach jest kombinowany- podparty na belkach drewnianych pionowych i poziomych... Ja te belki sobie obudowałem płytami G/K i nie dopilnowałem by dobrze to ocieplili, a teraz mi normalnie wieje :/ Właśnie się zastanawiałem nad wdmuchaniem tam wełny, ale czy nie lepiej będzie wdmuchać tam styropian ?! Ile takie wdmuchnie kosztuje ?! Czy dam radę sam to wykoać czy potrzebna jest jakaś specjalistyczna maszyna ?!

Z góry dziękuję za pomoc... :)

• 2 months później...
Takie techniczne pytanko: Chcę wykonać podbitkę z blachy trapezówki przykręconą na krokwiach. Co będzie się działo z wełną mineralną która będzie nad blachą wepchana od góry od strony poddasza, bo chyba przecież muszę jej trochę wepchać za murłatę? Chodzi mi o wilgoć, na poddaszu wełna będzie chroniona folią paroizolacyjną a co z wełną nad podbitką? Chyba, że nie ma jej tam być? Jeżeli myślę błędnie proszę o sprostowanie?

• 2 months później...

Ja uważam, że to docieplenie jest bez sensu. Suporex też ma jakąś izolacyjność. Na dobrą sprawę wazniejsze jest sposób ułożenia paroizolacji w takim przypadku a nie samej wełny. Jedno z drugim generalnie ma wiele wspólnego.

Jesli już to ułozyłbym na stropie jakiś styropian.

• 1 year później...