kaaroo 21.11.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Ja mam dom w konstrukcji drewnianej (jedna ściana zewnętrzna została kilka lat temu "wymieniona" na murowaną). Teraz planujemy adaptację poddasza.Na dachu jest pełne deskowanie+papa+blachodachówka. Na skosach zdecydowaliśmy się na ocieplenie z wełny 15+10, ale na ścianki kolankowe fachowiec nam ułożył tylko jedną warstwę 15 cm i twierdzi, że to wystarczy (na to pójdzie tylko płyta gk, a od zewnątrz, od strony tej pustej przestrzeni chce dać membranę dachową dla izolacji wełny).Zaznaczam, że dach będzie ocieplony tylko do ścianki kolankowej, czyli za ścianką ma zostać pusta przestrzeń - dach dochodzi do podłogi, nie ma tam dodatkowej ściany.Inny fachowiec nam radził, żeby te ścianki od zewnątrz obić też płytami i do nich kręcić styropian.Może ktoś doradzi jak to powinno wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meister71 17.02.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Podbiję wątek ... Mam poodbną sytuację, jak na schemacie umieszczonym przez autora, z tą różnicą, że nie mam jeszcze ocieplenia i postawionej ścianki kolankowej. Chciałbym ściankę postawić (jak wszystkie ściany - z gazobetonu). Nie wiem jednak jak rozwiązać problem z ociepleniem. Jak postawię ściankę teraz, to zemknę sobie drogę i nie ocieplę dachu do samej murłaty.Jak ułoże wełnę teraz, to mam trochę obawy, jak zareaguje na tynki i wylewki. Bez ścianek ciężko jest rozmieścić sieć elektryczną i wodną.Zna ktoś złoty środek jak poradzić sobie w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 01.11.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 A co robić jak mam juz dach i ściany szczytowe są wyrównane do skosu dachu zaprawą , poddasze nie użytkowe jak to ocieplić jak najlepiej jest możliwe ?? jedynie co moge zrobić i najlepiej i najdokładniej to wpuścić piankę z pistoletu dobry pomysł ??a co na ścianach szczytowych od wewnątrz przesadą by było jak bym ocieplił je styropianem i zaciągnął klejem z siatką?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.11.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 A co robić jak mam juz dach i ściany szczytowe są wyrównane do skosu dachu zaprawą złapać murarza i w ścianę ! chyba skucie i wyedukowanie murarza że robi jak kapryśne dziecko. Izolacja dachu i izolacja ścian winna się łączyć bez zakłóceń . Chyba że masz już pokrycie dachowe ...to za karę wykujesz w trudniejszych warunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geno83 01.11.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 . Chyba że masz już pokrycie dachowe ...to za karę wykujesz w trudniejszych warunkach Tak jak ja mnie Też to czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 02.11.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) Ale co zrobić jak z zewnątrz mam juz dawno ocieplnie a od środka idzie kozioł praktycznie w odległości 4 cm od szczytowej ściany ?? Edytowane 2 Listopada 2013 przez byry007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 09.12.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Witam, Mam dokładnie taką sama sytuacje - jest to moja kolejna zimna i dopiero teraz złapałem się że tam jest błąd z izolacją. W chwili obecnej mam pociągnięte 23 cm po całej połaci dachu (oczywiście z foliami), ściana jest z pustaka ceramicznego 12cm. Na części podłogi w "zimnych strefach" ułożyłem pozostałą po ociepleniu wełnę 12cm - płyta. W jaki sposób docieplić istniejące ściany?? Z racji tego, że w tej chwili "zimne strefy" służą za magazyn (kartony, płytki etc) - nie wchodzi w grę wypełnienie przestrzeni poprzez wdmuchanie styropianu. W zależności od miejsca mam tam od 60 co 100 cm po podłodze. Dodatkowo potrzebuję tam okresowego dostępu - np do zmian w instalacjach TV, CCTV , alarmowej etc.Myślałem o doklejeniu do ścianek styropianu np 2x5 lub 10 cm. Co o tym sądzicie? Czy wpłynie to realnie na odczuwanie temperatury na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.12.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Jeśli ściany szczytowe masz z pustaka, to trzeba by było je zastąpić płytą OSB czy innym ustrojstwem licować z elewacją, izolację ścian przejść na izolację stropu. Lub jak piszesz na około obkleić EPS'em tylko że nie zlikwiduje całkowicie mostka termicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 09.12.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Nie bardzo rozumiem co znaczy "zastąpić płytą osb"?? Ściany szczytowe są z porothermu 24+ 12cm wełny, ale to przecież nie ma znaczenia. Chodzi mi o zaizolowanie ścianki przed kolankowej wykonanej z porothermu 12 i z jednej strony (od wewnątrz pomieszczeń) wykończonej płytą GK . Tak jak jest to zaznaczone na zdjęciu na pierwszej stronie tego wątku. Jeżeli chodzi o mostek to wystąpi chyba tylko na styku EPS z dachem (nie będzie ciągłości). Jaka grubość EPS będzie optymalna?? Chodzi mi o balans pomiędzy ceną (grubością) a relatywną oszczędnością/dogrzaniem pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.12.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 To jak zrobisz dokładnie tak jak na pierwszym rys z pierwszej strony, to nie potrzeba tego zielonego, wystarczy czerwone i niebieskie.Jest ciągłość, to problemu nie będzie lepiej dołożyć nie na strop, a na dach i ściankę kolankową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooo 10.12.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 OK, ale nie mam ścianki kolankowej. Murłata, leży bezpośrednio na stropie. Wełna na ścianie (niebieskie), styka się z wełna z dachu (czerwone). Pod dwoma pomieszczeniami (właśnie tymi najzimniejszymi), jest garaż (85% powierzchni, 8-10stopni) i kotłownia (15% powierzchni, 15-18 stopni) - Dlatego zastanawiałem się nad dociepleniem ścianki przed kolankowej (zielone). Myślałem o EPS 10cm i rozwinięciu na stropie np 15 wełny. Pytanie czy to ma sens ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts