Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie ścianki kolankowej i dachu

photos

Recommended Posts

Ja mam dom w konstrukcji drewnianej (jedna ściana zewnętrzna została kilka lat temu "wymieniona" na murowaną). Teraz planujemy adaptację poddasza.

Na dachu jest pełne deskowanie+papa+blachodachówka.

Na skosach zdecydowaliśmy się na ocieplenie z wełny 15+10, ale na ścianki kolankowe fachowiec nam ułożył tylko jedną warstwę 15 cm i twierdzi, że to wystarczy (na to pójdzie tylko płyta gk, a od zewnątrz, od strony tej pustej przestrzeni chce dać membranę dachową dla izolacji wełny).

Zaznaczam, że dach będzie ocieplony tylko do ścianki kolankowej, czyli za ścianką ma zostać pusta przestrzeń - dach dochodzi do podłogi, nie ma tam dodatkowej ściany.

Inny fachowiec nam radził, żeby te ścianki od zewnątrz obić też płytami i do nich kręcić styropian.

Może ktoś doradzi jak to powinno wyglądać.

• 2 months później...

Podbiję wątek ...

Mam poodbną sytuację, jak na schemacie umieszczonym przez autora, z tą różnicą, że nie mam jeszcze ocieplenia i postawionej ścianki kolankowej.

Chciałbym ściankę postawić (jak wszystkie ściany - z gazobetonu). Nie wiem jednak jak rozwiązać problem z ociepleniem.

Jak postawię ściankę teraz, to zemknę sobie drogę i nie ocieplę dachu do samej murłaty.

Jak ułoże wełnę teraz, to mam trochę obawy, jak zareaguje na tynki i wylewki.

Bez ścianek ciężko jest rozmieścić sieć elektryczną i wodną.

Zna ktoś złoty środek jak poradzić sobie w takiej sytuacji?

• 8 months później...
A co robić jak mam juz dach i ściany szczytowe są wyrównane do skosu dachu zaprawą , poddasze nie użytkowe jak to ocieplić jak najlepiej jest możliwe ?? jedynie co moge zrobić i najlepiej i najdokładniej to wpuścić piankę z pistoletu dobry pomysł ??a co na ścianach szczytowych od wewnątrz przesadą by było jak bym ocieplił je styropianem i zaciągnął klejem z siatką??

A co robić jak mam juz dach i ściany szczytowe są wyrównane do skosu dachu zaprawą
złapać murarza i :bash: w ścianę !

chyba skucie i wyedukowanie murarza że robi jak kapryśne dziecko.

Izolacja dachu i izolacja ścian winna się łączyć bez zakłóceń .

Chyba że masz już pokrycie dachowe ...to za karę wykujesz w trudniejszych warunkach ;)

• 1 month później...

Witam, Mam dokładnie taką sama sytuacje - jest to moja kolejna zimna i dopiero teraz złapałem się że tam jest błąd z izolacją. W chwili obecnej mam pociągnięte 23 cm po całej połaci dachu (oczywiście z foliami), ściana jest z pustaka ceramicznego 12cm. Na części podłogi w "zimnych strefach" ułożyłem pozostałą po ociepleniu wełnę 12cm - płyta. W jaki sposób docieplić istniejące ściany?? Z racji tego, że w tej chwili "zimne strefy" służą za magazyn (kartony, płytki etc) - nie wchodzi w grę wypełnienie przestrzeni poprzez wdmuchanie styropianu. W zależności od miejsca mam tam od 60 co 100 cm po podłodze. Dodatkowo potrzebuję tam okresowego dostępu - np do zmian w instalacjach TV, CCTV , alarmowej etc.

Myślałem o doklejeniu do ścianek styropianu np 2x5 lub 10 cm. Co o tym sądzicie? Czy wpłynie to realnie na odczuwanie temperatury na poddaszu?

Nie bardzo rozumiem co znaczy "zastąpić płytą osb"?? Ściany szczytowe są z porothermu 24+ 12cm wełny, ale to przecież nie ma znaczenia. Chodzi mi o zaizolowanie ścianki przed kolankowej wykonanej z porothermu 12 i z jednej strony (od wewnątrz pomieszczeń) wykończonej płytą GK . Tak jak jest to zaznaczone na zdjęciu na pierwszej stronie tego wątku. Jeżeli chodzi o mostek to wystąpi chyba tylko na styku EPS z dachem (nie będzie ciągłości). Jaka grubość EPS będzie optymalna?? Chodzi mi o balans pomiędzy ceną (grubością) a relatywną oszczędnością/dogrzaniem pomieszczenia.

OK, ale nie mam ścianki kolankowej. Murłata, leży bezpośrednio na stropie. Wełna na ścianie (niebieskie), styka się z wełna z dachu (czerwone). Pod dwoma pomieszczeniami (właśnie tymi najzimniejszymi), jest garaż (85% powierzchni, 8-10stopni) i kotłownia (15% powierzchni, 15-18 stopni) - Dlatego zastanawiałem się nad dociepleniem ścianki przed kolankowej (zielone). Myślałem o EPS 10cm i rozwinięciu na stropie np 15 wełny. Pytanie czy to ma sens ekonomiczny.