red1980 28.05.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Przecież mufa na czujnik temperatury jest co do zasady w dolnej części zasobnika biwalentnego. Przeglądałem zasobniki conajmniej kilkunastu producentów i zawsze była w części dolnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.05.2012 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 W zbiorniku biwalentnym powinny być dwa krućcie na czujnik temperatury. Jeden w górnej części (na środku górnej wężownicy) a drugi w dolnej (pośrodku dolnej wężownicy). Ja tak mam w Hewalexie, podejrzewam że u innych jest tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellukasz 28.05.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) No to proszę powiedzieć o tych niekonsekwencjach.Dalej sądzę, że w artykule spod linku zostało napisane jak autor chciał, a nie jak być powinno, czyli o tych niekonsekwencjach.Artykuł jest tendencyjny.Trzeba od razu wyjaśnić różne aspekty danego rozwiązania.A przy rozwiązaniu z dwoma zbiornikami, gdy rodzina wyjeżdza na tydzień i solary grzeją tylko pierwszy zbiornik, a drugi jest nieogrzewany.Wracamy po tygodniu i chcemy użyć ciepłej wody i:1. spuszczamy najpierw całą zimną wodę z nieogrzewanego zbiornika, aż wypełni się ciepłą wodą ze zbiornika pierwszego - nieekonomiczne- woda kosztuje.2. dogrzewamy wodę w drugim zbiorniku za pomocą kotła gazowego - też nieekonomiczne bo mamy już taką wodę ogrzaną wcześniej, no ale po drodze jeszcze całą bańkę zimnej wody którą musimy ogrzać.Nie ma o tym nic a artykule, a sprawa jest zasadnicza! Edytowane 28 Maja 2012 przez pawellukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.05.2012 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 No to proszę powiedzieć o tych niekonsekwencjach. Dalej sądzę, że w artykule spod linku zostało napisane jak autor chciał, a nie jak być powinno, czyli o tych niekonsekwencjach. Artykuł jest tendencyjny. Trzeba od razu wyjaśnić różne aspekty danego rozwiązania. A przy rozwiązaniu z dwoma zbiornikami, gdy rodzina wyjeżdza na tydzień i solary grzeją tylko pierwszy zbiornik, a drugi jest nieogrzewany. Wracamy po tygodniu i chcemy użyć ciepłej wody i: 1. spuszczamy najpierw całą zimną wodę z nieogrzewanego zbiornika, aż wypełni się ciepłą wodą ze zbiornika pierwszego - nieekonomiczne- woda kosztuje. 2. dogrzewamy wodę w drugim zbiorniku za pomocą kotła gazowego - też nieekonomiczne bo mamy już taką wodę ogrzaną wcześniej, no ale po drodze jeszcze całą bańkę zimnej wody którą musimy ogrzać. Nie ma o tym nic a artykule, a sprawa jest zasadnicza! Mój sterownik Hewalexu przewiduje taką możliwość (wybór jednego ze schematów) gdzie czujnik temperatury jest zamontowany w tym dodatkowym zbiorniku. Ustawiasz deltę i po jej przekroczeniu jeżeli zbiornik solarny jest cieplejszy od tego małego załącza się pompa mieszająca. Także praktycznie nigdy zbiornik dodatkowy nie będzie dużo zimniejszy od solarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 29.05.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Nie ma o tym nic a artykule, a sprawa jest zasadnicza! Tak zgadza się to nie jest opracowanie, które prowadzi instalatora za rękę jak ma zrobić instalacje a zwrócenie uwagi na pewien aspekt i nic więcej. Tam nie ma gotowych rozwiązań bo to hydraulik powinien wiedzieć jak to trzeba zrobić. Nie upieram się, że to rozwiązanie jest jedynie słuszne i tylko tak należy robić, nic z tych rzeczy, ale ponieważ wykonałem już parę instalacji to wiem, że tak jest bardzo często korzystniej. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellukasz 08.07.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 W porządku, ja się nie czepiam, tylko też się tym interesuję w szczegółach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts