Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja, kominka DGP na PŁASZCZ WODNY

agiles1978

Recommended Posts

jeszcze raz powtórzę czytaj z zrozumieniem:

Co do nakładki na wylot spalin jest to niewydajne rozwiązanie taka nakładka ma 7 do 10 kw max a to nie wystarczy na ogrzanie domu ani na wyłączenie podstawowego źródła ciepła czyli de fakto zastąpienie przez kominek pieca gazowego w ogrzewaniu domu zwłaszcza że masz dom 180 m2 więc jeżeli chcesz uzyskać spodziewany efekt to raczej nastaw się na pełnowymiarowy kominek z płaszczem oraz zbiornik buforowy chociaż 500 l a najlepiej 1000 l

rozwiązanie z nakładką jest w twoim przypadku nieefektywne wystarczyć może jedynie do podgrzania wody w zasobniku na ciepłą wodę a nie do ogrzania 180 metrowego domu co do urządzeń to proszę o kontakt mejlowy: [email protected] a naświetlę ci koszty takiego rozwiązania

Cóż ,zasada że jak przychodzi do konkretów (trzeba pomóc) nabieramy wody w usta i tym razem się sprawdza .

Mariobron ok ,reklamę widzieliśmy ,zapamiętamy ,na koniec poćwicz jeszcze czytanie ze zrozumieniem w moim #25 ("przyganiał kocioł garnkowi")

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MARIOBROS35 a mnie właśnie chodzi o dogrzanie bojlerka 140L CWU. Czy taki wymiennik dymowy 7kW to nie będzie za dużo na pojemność mojej termy? Dodam palenisko spartherm varia 1v w obudowie szamotowej.

Jesteś za mały żuczek dla mariobrosa ,on poniżej 50.000 za realizację nie schodzi...

znajdę dziś czas to Ci pomogę, jak nie to jutro

pozdro

mariobros35 mógłbyś jednak udzielić odpowiedzi na moje pytanie:

"przyjmijmy, że ten wkład kupimy za 8 tys ,to teraz doliczmy bufor 1000 l, mieszacz, osobne obwody na podłogówkę i grzejniki, sterowanie, itd.

Jak doliczymy obudowę i robociznę to zmieszczę się w 20 tys zł?"

Pozdrawiam

nie wiem na ile wyceniasz u siebie obudowę może cię kosztować równie dobrze 2000 zł jak 7000 wszystko zależy od użytych materiałów ale tak z grubsza pozostałe komponenty systemu to kominek 8000, bufor 1000 l około 5000 zł, sprzęgło z rozdzielaczem i grupami pompowymi nierdzewka około 7000 , tu już wychodzi 20000 bez automatyki i obudowy oraz robocizny tak jak napisałem wcześniej nie jest to tania instalacja.

A tak przy okazji taka instalacja jest bardzo efektywna bowiem najlepsze uzyski z spalania się drewna w kominku uzyskujemy przy wysokich parametrach spalania w palenisku czyli przy wysokich temperaturach w płaszczu wodnym i w związku z współpracą takiego kominka z instalacja mieszaną podłogówka i grzejniki lub wszędzie podłogówka dlatego potrzebny jest bufor do magazynowania nadwyżek ciepła oraz układ z sprzęgłem rozdzielaczem i grupami pompowymi do precyzyjnego rozdziału energii z bufora pomiędzy podłogówkę na parterze i grzejniki na piętrze lub pomiędzy podłogówkę na piętrze i na parterze co daje możliwość niezależnego sterowania temperaturą na parterze i na piętrze.Dużym mankamentem większości wykonanych instalacji bo albo termostat jest na parterze i piętro jest niedogrzane albo termostat jest na piętrze i parter jest niedogrzany a jest to spowodowane właśnie brakiem sprzęgła i podziału na obiegi grzewcze

Edytowane przez mariobros35

Nadstawkę pod nazwa wymiennik dymowy wodny oferuje w internecie firma .

Według ich cennika koszt poniżej 2k zet.

http://www.energetyka.xtech.pl/productItem.aspx?lgn=5724&pk=18997

Nadstawek jest jak psów .Trzeba by trochę pogrzebać w necie .Te dobre to niemieckie ,niestety trochę kosztują.

Trochę doczytałem więc powiem co o tym sądzę

wkładka do komina to się przyda w każdym kominie szczególnie z PW , natomiast odskraplacz to kiepski pomysł bo syf jaki leci zkominka zatka go po miesiącu.

Odskraplacz raczej do gazu czy ropy

Odskraplacz w kominie, przydatny jest nie tylko przy piecu gazowym czy olejowym.

Potrzebny jest również przy kominku lub piecu na paliwo stałe. Może być również zamiast odskraplacza, głębsza wyczystka z łatwym do niej dostępem.

Czasami użytkownicy kominków czy pieców dla zmniejszenia zużycia opału, zaraz po podłożeniu przymykają szyber oraz dopływ powietrza.

Temperatura spalin wtedy jest niska i w kominie powstaje sporo skroplin kondensatu.

Wtedy przydaje się odskraplacz który odprowadza skropliny na zewnątrz komina.

Oczywiście odskraplacz może zatkać się po pewnym czasie, trzeba go po prostu okresowo czyścić.

Ponadto istotne jest jaką średnicę ma rurka odprowadzająca kondensat. Jeżeli ta średnica jest mała, to zatka się bardzo szybko.

Eniu nie nie poddaje się tylko człowiek staje się leniwy z biegiem czasu. Palić w kominku uwielbiam, ale Ci co w nim palą dobrze wiedzą ile to kosztuje wysiłku. Dzień w dzień spala się masę drewna, i trzeba pilnować żeby tego drewna nie brakło, a ja po prostu nie mam już czasu siedzieć przy kominku i w nim palić. Dobrze przynajmniej że nie mam już innych problemów z wkładem tak jak niektórzy, bo wtedy by to była totalna porażka.

MARIOBROS35 a mnie właśnie chodzi o dogrzanie bojlerka 140L CWU. Czy taki wymiennik dymowy 7kW to nie będzie za dużo na pojemność mojej termy? Dodam palenisko spartherm varia 1v w obudowie szamotowej.

Co do twojego przypadku to wystarczy tobie takie rozwiązanie link:

http://allegro.pl/masz-kominek-oszczedzaj-koniecznie-zobacz-kup-i1388315292.html

Nie jest to za dużo bo w konstrukcji jest szyber gdzie można regulować tępo przepływu spalin czyli moc przekazywania do spalin warunek układ musi być zbudowany na bazie naczynia otwartego przelewowego

Odskraplacz w kominie, przydatny jest nie tylko przy piecu gazowym czy olejowym.

Potrzebny jest również przy kominku lub piecu na paliwo stałe. Może być również zamiast odskraplacza, głębsza wyczystka z łatwym do niej dostępem.

Czasami użytkownicy kominków czy pieców dla zmniejszenia zużycia opału, zaraz po podłożeniu przymykają szyber oraz dopływ powietrza.

Temperatura spalin wtedy jest niska i w kominie powstaje sporo skroplin kondensatu.

Wtedy przydaje się odskraplacz który odprowadza skropliny na zewnątrz komina.

Oczywiście odskraplacz może zatkać się po pewnym czasie, trzeba go po prostu okresowo czyścić.

Ponadto istotne jest jaką średnicę ma rurka odprowadzająca kondensat. Jeżeli ta średnica jest mała, to zatka się bardzo szybko.

Trochę tak i trochę nie (pewnie jak zwykle - ale fajnie bo wątek komina istotny)

Średnicę odskraplacza można oczywiście powiększać - im większa tym mniej kłopotów z czyszczeniem .Natomiast rośnie nieszczelność komina a za tym zakłócenia ciągu.

I z tym można sobie poradzić kończąc odskraplacz w jakimś szczelnym zbiorniku . Brak miejsca na ten zbiornik to mam nadzieję wystarczający powód by wybrać wariant z wyczystką pogłębioną . Osobiście wybrałbym wariant podłączenia bez wyczystkowego , ale to temat na tyle kontrowersyjny ,że może nowy wątek ?

Cóż ,zasada że jak przychodzi do konkretów (trzeba pomóc) nabieramy wody w usta i tym razem się sprawdza .

Mariobron ok ,reklamę widzieliśmy ,zapamiętamy ,na koniec poćwicz jeszcze czytanie ze zrozumieniem w moim #25 ("przyganiał kocioł garnkowi")

Jesteś niesprawiedliwy jeżeli mogę to pomogę i naprowadzę na właściwe rozwiązanie ale w imię czego mam zdradzać szczegóły techniczne rozwiązań wypracowywanych przez lata praktyki a co do tych 50 000 to grubo pojechałeś i przesadziłeś

Co do twojego przypadku to wystarczy tobie takie rozwiązanie link:

http://allegro.pl/masz-kominek-oszczedzaj-koniecznie-zobacz-kup-i1388315292.html

Nie jest to za dużo bo w konstrukcji jest szyber gdzie można regulować tępo przepływu spalin czyli moc przekazywania do spalin warunek układ musi być zbudowany na bazie naczynia otwartego przelewowego

No podziałało ,fajnie jest ruch w interesie ,bedzie z czego wybierać (mariobros mam nadzieję , żeś się nie obraził bo mnie troche poniosło ...)

Jesteś niesprawiedliwy jeżeli mogę to pomogę i naprowadzę na właściwe rozwiązanie ale w imię czego mam zdradzać szczegóły techniczne rozwiązań wypracowywanych przez lata praktyki a co do tych 50 000 to grubo pojechałeś i przesadziłeś

No gdzies tam w twoim poscie taka kwota padła wiec ją przytoczyłem - tu punkt dla Ciebie.

Co do sprawiedliwości to przeczytaj jeszcze raz #25 i nie ...opowiadaj bajek ,bo przestanę Cie kokietować tylko udowodnię ignorancję

pozdro

Nadstawek jest jak psów .Trzeba by trochę pogrzebać w necie .Te dobre to niemieckie ,niestety trochę kosztują.

ENIU jakieś konkrety i namiary. Piszesz że dużo ich jest napisz jakie gdzie ich szukać, jakieś schematy podłączenia. Bywasz złośliwy w stosunku do mariobrosa zarzucając mu takie zachowanie jakie sam przed chwilą stosowałeś.... gdzieś ktoś widział i zrobił i to super działa.

A czy sposób na poniższej fotce też byłby rozwiązaniem, oczywiście ilość rurek dobrana do zakresu ogrzewanej termy.

Pokazałeś oryginalne urządzenie kompatybilne z Twoja VARIĄ 1 V .Jego moc jest niewielka 2-3 kW czyli do Twoich potrzeb w sam raz .W wersji oryginalnej posiada

zabezpieczenia przed przegrzaniem, jakieś cudeńka Simensa itp . Jak chcesz sam kombinować to raczej na rurze spalinowej .Tam jest łatwiej nawinąć ,"przytulić" do gorącej blachy niż Na czopuchu Varii(niemiaszki w Mele mają giętarke komputrową)

ENIU jakieś konkrety i namiary. Piszesz że dużo ich jest napisz jakie gdzie ich szukać, jakieś schematy podłączenia. Bywasz złośliwy w stosunku do mariobrosa zarzucając mu takie zachowanie jakie sam przed chwilą stosowałeś.... gdzieś ktoś widział i zrobił i to super działa.

Agilesie...

Moja złośliwość była w twoim interesie ale mogę się przenieść - Twój wątek :)

Rożnica między mną a mariobrosem jest taka , że on się tu reklamuje ( by Cię w końcu skubnąć ),

a ja szukam ciekawych wątków

Chcesz słuchać bzdur ,że przystawka 9 kW ogrzeje tylko bojler z ciepłą wodą to proszę .O konkretach to na priv.

Eniu nie nie poddaje się tylko człowiek staje się leniwy z biegiem czasu. Palić w kominku uwielbiam, ale Ci co w nim palą dobrze wiedzą ile to kosztuje wysiłku. Dzień w dzień spala się masę drewna, i trzeba pilnować żeby tego drewna nie brakło, a ja po prostu nie mam już czasu siedzieć przy kominku i w nim palić. Dobrze przynajmniej że nie mam już innych problemów z wkładem tak jak niektórzy, bo wtedy by to była totalna porażka.

A dzieciaki ? U mnie też ten problem ale chłopasy podrośli i już nawet drewno rąbią .Faktem jest ,że tak generalnie to PW to jedno wielkie G jeśli nie zainwestujesz siana w jakieś bajery typu Spartherm czy Brunner - kogo na to stać. Nie wiem po co utknąłem w tym wątku ,skoro bardziej mnie kręci Ceramiczne ( a tam już Wojtek temat zaczyna nakręcać )