Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

O kotłach gazowych było bardzo wiele a niedużo o sterowaniu pogodowym konkretnych kotłów. Rzecz dotyczy standardowego rozwiązania czyli kotła jednofunkcyjnego z zamkniętą komorą/kondensacyjnego (z możliwością podłączenia w przyszłości solarów) z jak największym zakresem modulacji (z mocą max do 12-16KW) + zasobnik i sterowania jednym/dwoma obiegami (czyli grzejnikami na osobnym rozdzielaczu i podłogówką na oddzielnym rozdzielaczu). Pytania/zagadnienia:

1. czy każdy kocioł ma możliwość sterowania pogodowego w standardzie jednym obiegiem grzewczym + sterowanie c.w.u.,

2 czy są takie kotły gdzie sterowanie 2 obiegami jest w pakiecie ? czy raczej potrzeba zawsze dokupić dodatkowy sterownik obsługujący 2 obiegi ?

3. który zestaw (kocioł + sterownik) nalepiej radzi sobie z krzywymi grzewczymi (najniższa modulacja, możliwość własnej ingerencji w parametry, dostępna ilość krzywych grzewczych itp, stosunek jakości do ceny) -pojawiła się opinia że np. termet ma bardzo słabe sterowanie (co prawda od instalatorów viessmana),

4 czy ktoś może stosuje rozwiązanie typu sterowanie jednym obiegiem ze sterownika dedykowanego do danego kotła plus sterownie drugim obiegiem poprzez zawór z siłownikiem który posiada swój własny sterownik pogodowy np. taki

http://www.womix.pl/pl/oferta/silowniki/silownik_mp_05_ar/72.html

czy są jakieś pułapki takiego sterowania (koszty / zaburzenia/ itp) ?

Może warto zrobić taką tabelkę do podwieszenia na forum (wzorem Rapczyna o spalaniu minimalnym kotłów) ?

Proszę o konkretne odpowiedzi, bo mam dosyć konfabulacji niedouczonych sprzedawców (chociaż to retoryczne stwierdzenie) i leniwych instalatorów. Może jest ktoś, dzisiaj kto nie ma kaca i coś odpisze ?

Pzdr

https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/

No błagam... - nikt nic nie ma do doradzenia:)

Chyba sie juz wszyscy wyspali po sylwestrze....:)

No to napiszę prościej, że myślimy o wyborze któregoś z 3 kotłów :

Cerapur Smart ZSB 14-3C

termet unico-turbo 13kW

ewentualnie vaillant turboTEC VU PLUS 122-5

Termet ma niby sterowanie pogodowe wbudowane , ale co ze sterowaniem drugim obiegem? Do dwóch pozostałych trzeba dokupić sterownik pogodowy (na 1 lub 2 obiegi). Nie możemy sie zdecydować. Pomóżcie - tylko nie chodzi o ocenianie samych kotłów, a o ocene możliwości sterowania.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/#findComment-4464055

Skoro nalegasz.... o kotłach gazowych się nie wypowiem, natomiast zasugeruję rozwiązanie problemu: podłogówka wszędzie. Prosto i tanio. Jeden obieg, jeden sterownik bez mieszacza. No i komfort podłogówki....
https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/#findComment-4464064

Cerapur Smart ZSB 14-3C

termet unico-turbo 13kW

Termet ma niby sterowanie pogodowe wbudowane , ale co ze sterowaniem drugim obiegem? Do dwóch pozostałych trzeba dokupić sterownik pogodowy (na 1 lub 2 obiegi). Nie możemy sie zdecydować. Pomóżcie - tylko nie chodzi o ocenianie samych kotłów, a o ocene możliwości sterowania.

Pozdrawiam

Witam co do pieca gazowego to takie rozwiązanie jak piszesz można zastosować w każdym z pieców gazowych ale będzie ono niezależne od sterowania pieca każdy z rozdzielaczy czy to na grzejniki piętro czy na podłogówkę parter musi mieć niezależne zasilanie i powrót z kotłowni a w kotłowni trzeba by było zainstalować sprzęgło i niezależne pompy z zaworami trójdrożnymi i siłownikami sterowane sterownikiem uni2 (pogodówka) z przypiętymi 2 sterowniami pokojowymi wtedy grzejniki i podłogówka będą pracowały niezależnie i będzie możliwość niezależnej regulacji temperatury w pomieszczeniach gdzie jest podłogówka a tych gdzie są grzejniki

https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/#findComment-4464113

Cerapur Smart ZSB 14-3C

termet unico-turbo 13kW

Pozdrawiam

Zaraz zaraz...

Dlaczego chcesz stosować dwa regulatory pogodowe? Będziesz ogrzewał dwa różne budynki jednym kotłem?

Rozwiązania sterowania pogodowego kotłów gazowych i na paliwa stałe troche się różnią- dlatego trudno Ci będzie to pożenić.

Ano dlatego, że sterownik pogodowy ma wpływ na moc kotła- dobierasz sobie krzywą wg. której ma grzać i tyle. W praktyce sprowadza się to do różnej temp. wody w rurkach Która później musisz dystrybuować po domu.

Nie sadzę abyś znalazł na rynku kocioł, który umożliwia podłączenie do dwóch obiegów, a do każdego osobny regulator pogodowy. Nawet łączenie kaskadowe kotłów tego nie wykorzystuje.

Napisz do czego Ci potrzebne aż tak skomplikowane sterowanie?

Proponuję zrobić tak- kocioł ze sterowaniem pogodowym. Do tego termostat wewnętrzny, programowany czasowo. W pomieszczeniach w których musisz utrzymywać tem. niższą stosujesz dodatkowe termostaty sterujące elektrozaworami na rozdzielaczach, lub wprost na kaloryferach.

Istnieje też inne rozwiązanie, z dwoma regulatorami pogodowymi sterującymi zaworami czterodrogowymi ( do każdego obiegu) i buforem ciepła ładowanym kotłem ( rozwiązanie wprost przejęte z kotłów na paliwo stałe) ale nie słyszałem aby ktoś o stosował w przypadku gazu- bowiem w gazie istnieje prosta metoda regulacji mocy i nie trzeba stosować buforów.

https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/#findComment-4465428

Skoro nalegasz.... o kotłach gazowych się nie wypowiem, natomiast zasugeruję rozwiązanie problemu: podłogówka wszędzie. Prosto i tanio. Jeden obieg, jeden sterownik bez mieszacza. No i komfort podłogówki....

He,he niezła odpowiedź - szczególnie gdy są wylewk - coś w stylu "jak się masz przewrócic to usiądź" albo "umarł to nie żyje"

ale bonus za jakąkolwiek odpowiedź

https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/#findComment-4465804

No to teraz wiem że masz już wylewki, do sterowania temperaturą obiegu podłogówki dasz zawór 3d. Tylko trochę może się kłócić sterowanie pogodowe kotła gazowego i tej podłogówki. Podłoga powinna być zasilana z wyprzedzeniem, a w tym czasie sterownik kotła ustali mu niższą temperaturę.
https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/#findComment-4465861

Witam co do pieca gazowego to takie rozwiązanie jak piszesz można zastosować w każdym z pieców gazowych ale będzie ono niezależne od sterowania pieca każdy z rozdzielaczy czy to na grzejniki piętro czy na podłogówkę parter musi mieć niezależne zasilanie i powrót z kotłowni a w kotłowni trzeba by było zainstalować sprzęgło i niezależne pompy z zaworami trójdrożnymi i siłownikami sterowane sterownikiem uni2 (pogodówka) z przypiętymi 2 sterowniami pokojowymi wtedy grzejniki i podłogówka będą pracowały niezależnie i będzie możliwość niezależnej regulacji temperatury w pomieszczeniach gdzie jest podłogówka a tych gdzie są grzejniki

Może występuje niespójność terminologiczna co do nazewnictwa "co to jest obieg grzewczy" i stąd nieporozumienia.

Pierwszy przykład z brzegu (akurat w wątku "jaki piec gazowy") dotyczący sterowania cyrkulacją c.wu. - jedni piszą że stosują "pompę cyrkulacyjną sterowaną termostatycznie i czasowo" a inni że "pompa tylko termostatyczna ze sterowaniem czasowym kotła" - czyli ja rozumiem, że sterowanie cyrkulacją traktowane jest jako kolejny "obieg grzewczy"

Stąd moje wątpliwości, bo wtedy "robi się" kilka obiegów czyli "obieg grzewczy" dotyczący cyrkulacji c.w.u. i do niego sterowanie, "podstawowy obieg grzewczy" na grzejniki (nieważne ile jest rozdzielaczy na grzejniki) i też do niego sterowanie (w tym przypadku pogodowe) i kolejny "obieg grzewczy" na podłogówkę (niekoniecznie musi oddzielnie "wychodzić" z kotła) który niejako "pączkuje" z tego "podstawowego obiegu grzewczego" w którym jest zastosowany zawór 3d z siłownikiem i sterowaniem pogodówką. Czyli "robi się" 3 obiegi.

Pytanie dotyczy jak najtaniej tym sterować "pogodowo" (bo np. u Junkersa pojawia się oprócz - regulatora pogodowego FW 200 jeszcze Moduł do regulatorów pogodowych IPM 2 ),

a reszta pytań jak z początku wątku czyli

1. czy każdy kocioł ma możliwość sterowania pogodowego w standardzie jednym obiegiem grzewczym + sterowanie c.w.u.,

2 czy są takie kotły gdzie sterowanie 2 obiegami jest w pakiecie ? czy raczej potrzeba zawsze dokupić dodatkowy sterownik obsługujący 2 obiegi ?

3. który zestaw (kocioł + sterownik) nalepiej radzi sobie z krzywymi grzewczymi (najniższa modulacja, możliwość własnej ingerencji w parametry, dostępna ilość krzywych grzewczych itp, stosunek jakości do ceny) -pojawiła się opinia że np. termet ma bardzo słabe sterowanie (co prawda od instalatorów viessmana),

4 czy ktoś może stosuje rozwiązanie typu sterowanie jednym obiegiem ze sterownika dedykowanego do danego kotła plus sterownie drugim obiegiem poprzez zawór z siłownikiem który posiada swój własny sterownik pogodowy np. taki

http://www.womix.pl/pl/oferta/silown..._05_ar/72.html

https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/#findComment-4465933

No to teraz wiem że masz już wylewki, do sterowania temperaturą obiegu podłogówki dasz zawór 3d. Tylko trochę może się kłócić sterowanie pogodowe kotła gazowego i tej podłogówki. Podłoga powinna być zasilana z wyprzedzeniem, a w tym czasie sterownik kotła ustali mu niższą temperaturę.

Tak, instalację mam zrobioną, czyli 2 rozdzielacze na grzejniki i jeden rozdzielacz na podłogówkę z rotametrami i grupą mieszającą (zwykła pompa + zawór trójdrożny nastawiany ręcznie esbo). Jestem na etapie kotłowni ale mówiąc najdelikatniej "rozczarował" mnie mój dotychczasowy instalator (zresztą kuzyn z 20 letnim stażem) - projekt zapotrzebowania na energię mam zrobiony przez projektanta (12KW przy -20*C) ale bez rozwiązania szczegółowego kotłowni - otrzymałam standardowe rozwiązanie od Viessmanowca cos w tym rodzaju (http://img411.imageshack.us/i/weishaupt.jpg/) ale tam pojawia się dodatkowo "zestaw uzupełniający obiegu grzewczego z mieszaczem" oraz 2 mieszacze z siłownikami.

Stad ponawiam moje pytania z początku wątku

https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/#findComment-4465981

Zaraz zaraz...

Dlaczego chcesz stosować dwa regulatory pogodowe? Będziesz ogrzewał dwa różne budynki jednym kotłem?

Rozwiązania sterowania pogodowego kotłów gazowych i na paliwa stałe troche się różnią- dlatego trudno Ci będzie to pożenić.

Ano dlatego, że sterownik pogodowy ma wpływ na moc kotła- dobierasz sobie krzywą wg. której ma grzać i tyle. W praktyce sprowadza się to do różnej temp. wody w rurkach Która później musisz dystrybuować po domu.

Nie sadzę abyś znalazł na rynku kocioł, który umożliwia podłączenie do dwóch obiegów, a do każdego osobny regulator pogodowy. Nawet łączenie kaskadowe kotłów tego nie wykorzystuje.

Napisz do czego Ci potrzebne aż tak skomplikowane sterowanie?

Proponuję zrobić tak- kocioł ze sterowaniem pogodowym. Do tego termostat wewnętrzny, programowany czasowo. W pomieszczeniach w których musisz utrzymywać tem. niższą stosujesz dodatkowe termostaty sterujące elektrozaworami na rozdzielaczach, lub wprost na kaloryferach.

Istnieje też inne rozwiązanie, z dwoma regulatorami pogodowymi sterującymi zaworami czterodrogowymi ( do każdego obiegu) i buforem ciepła ładowanym kotłem ( rozwiązanie wprost przejęte z kotłów na paliwo stałe) ale nie słyszałem aby ktoś o stosował w przypadku gazu- bowiem w gazie istnieje prosta metoda regulacji mocy i nie trzeba stosować buforów.

Nastąpiło nieporozumienie/niezrozumienie/niespójność terminologiczna. O co mi chodzi napisałam dokładnie w odpowiedziach do "plamiak" i "mariobros35"

https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/#findComment-4465998

Może występuje niespójność terminologiczna co do nazewnictwa "co to jest obieg grzewczy" i stąd nieporozumienia. [...]

Pytanie dotyczy jak najtaniej tym sterować "pogodowo" (bo np. u Junkersa pojawia się oprócz - regulatora pogodowego FW 200 jeszcze Moduł do regulatorów pogodowych IPM 2 ),

a reszta pytań jak z początku wątku czyli

1. nie wiem, kotłów jest wiele, ale każdy z modulacją palnika można w jakiś sposób przystosować do sterowania pogodowego. Lepiej kupić taki, który nie wymaga dokupienia dużej ilości akcesoriów aby ta funkcja działała ( plecam Saunier Duval)

2. To już omówiliśmy. Z kotła wychodzą dwie rurki CO - zasilanie, powrót i tym steruje piec i jego automatyka. Na ile to poźnij podzielisz to Twoja sprawa

3.Musisz zajrzeć do instrukcji obsługi i porównać te parametry. I tak będzie pracował wokół ustalonego punktu pracy dobieranie pieca aby pracował na minimum lub maksimum swoich możliwości nie ma sensu- a więc też odpada problem patrzenia na kocioł tylko pod tym względem.

4. Nie ma potrzeby stosowania aż dwóch regulatorów pogodowych w jednym budynku. Moc kotła dobierasz tym sterownikiem który jest podłączony do kotła. Cała reszta korzysta już z dostarczonej energii przez kocioł, ty musisz to jedynie rozprowadzić po domu zgodnie ze swoimi preferencjami.

Jak zastosujesz takie coś w układzie jak proponujesz mimo swojej budowy nie podwyższy Ci temp. wody ponad to, co ogrzeje kocioł. A kocioł już jest regulowany pogodą.

Więc układ będzie jedynie miał możliwość obniżenia temp. A to można zrobić taniej i lepiej niż tym zestawem.

https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/#findComment-4466210

1. nie wiem, kotłów jest wiele, ale każdy z modulacją palnika można w jakiś sposób przystosować do sterowania pogodowego. Lepiej kupić taki, który nie wymaga dokupienia dużej ilości akcesoriów aby ta funkcja działała ( plecam Saunier Duval)

2. To już omówiliśmy. Z kotła wychodzą dwie rurki CO - zasilanie, powrót i tym steruje piec i jego automatyka. Na ile to poźnij podzielisz to Twoja sprawa

3.Musisz zajrzeć do instrukcji obsługi i porównać te parametry. I tak będzie pracował wokół ustalonego punktu pracy dobieranie pieca aby pracował na minimum lub maksimum swoich możliwości nie ma sensu- a więc też odpada problem patrzenia na kocioł tylko pod tym względem.

4. Nie ma potrzeby stosowania aż dwóch regulatorów pogodowych w jednym budynku. Moc kotła dobierasz tym sterownikiem który jest podłączony do kotła. Cała reszta korzysta już z dostarczonej energii przez kocioł, ty musisz to jedynie rozprowadzić po domu zgodnie ze swoimi preferencjami.

Jak zastosujesz takie coś w układzie jak proponujesz mimo swojej budowy nie podwyższy Ci temp. wody ponad to, co ogrzeje kocioł. A kocioł już jest regulowany pogodą.

Więc układ będzie jedynie miał możliwość obniżenia temp. A to można zrobić taniej i lepiej niż tym zestawem.

ad 1

no właśnie do tego zmierzam ('lepiej kupić taki, który nie wymaga dokupienia dużej ilości akcesoriów aby ta funkcja działała") i tego dotyczy pytanie- w STANDARDZIE (CZYLI BEZ DOKUPOWANIA DODATKÓW),

ad 2

tak, to jest oczywista oczywistość, że wychodzą 2 rurki - ale pytanie dotyczy jak potem najlepiej/najtaniej sterować kolejnymi obiegami które np. utworzę sobie za sprzęgłem bo np. u junkersa trzeba dokupić 2 "przystawki"

ad 3

to jest pytanie do użytkowników różnych zestawów - bo bywają sterowniki z 4 krzywymi lub nawet 10 i możliwością ich modyfikacji- a że są instrukcje (w których na ogół nie ma tych informacji) to wiem,

ad 4

przykładowy mieszacz ze sterowaniem pogodowym ma właśnie służyć do obniżenia temperatury w obiegu dla podłogówki - a pomysł z jego zastosowaniem wynika z chęci uniknięcia dokupowania dodatkowych modułów które pozwalają sterować kolejnymi obiegami

"A to można zrobić taniej i lepiej niż tym zestawem". - no właśnie tego dotyczy pytanie - taniej może i tak (czyli jak) i lepiej ? (lepiej niż sterowanie pogodowe ???)

https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/#findComment-4467338

Vaillant posiada takie rozwiązanie. Regulator calor MATIC 430 (pogodówka , sterowanie dwoma obiegami grzewczymi w tym jeden z mieszaczem, sterowanie pompom cyrkulacyjną, ustawienie krzywych grzewczych dla każdego obiegu
https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/#findComment-4469767

ad 1

no właśnie do tego zmierzam ('lepiej kupić taki, który nie wymaga dokupienia dużej ilości akcesoriów aby ta funkcja działała") i tego dotyczy pytanie- w STANDARDZIE (CZYLI BEZ DOKUPOWANIA DODATKÓW),

ad 2

tak, to jest oczywista oczywistość, że wychodzą 2 rurki - ale pytanie dotyczy jak potem najlepiej/najtaniej sterować kolejnymi obiegami które np. utworzę sobie za sprzęgłem bo np. u junkersa trzeba dokupić 2 "przystawki"

ad 3

to jest pytanie do użytkowników różnych zestawów - bo bywają sterowniki z 4 krzywymi lub nawet 10 i możliwością ich modyfikacji- a że są instrukcje (w których na ogół nie ma tych informacji) to wiem,

ad 4

przykładowy mieszacz ze sterowaniem pogodowym ma właśnie służyć do obniżenia temperatury w obiegu dla podłogówki - a pomysł z jego zastosowaniem wynika z chęci uniknięcia dokupowania dodatkowych modułów które pozwalają sterować kolejnymi obiegami

"A to można zrobić taniej i lepiej niż tym zestawem". - no właśnie tego dotyczy pytanie - taniej może i tak (czyli jak) i lepiej ? (lepiej niż sterowanie pogodowe ???)

ad. 1 Saunier Duval- Thema Classic ( ale to nie kondensat) wystarczy dokupić czujnik ( sondę zewnętrzną) za 200 zł, choć sam element ( termistror ) kosztuje 12 zł. i masz sterowanie pogodowe

ad4. obniżenie temp. na podłogówkę- jeśli obiegi nie są zbyt duże można po prostu zastosować zwykłe głowice termostatyczne z kapilarami którymi mierzysz temp. powrotu. Ale rozwiązanie bardziej eleganckie to zastosowanie mieszacza sterowanego termostatem- i tutaj do wyboru- czujnikiem umieszczonym w pomieszczeniu na ścianie ( wtedy ustawiasz temp jaką chcesz aby miało powietrze, albo czujnikiem umieszczonym w podłodze- wtedy ustawiasz temp podłogi ( wg. mnie lepsze)

Jest zdecydowanie taniej niż stosowanie "pogodówki" do drugiego obiegu.

W muratorze w ostatnich miesiącach były artykuły na ten temat, zajrzyj tam, a juk już wybierzesz sobie układ aki chcesz, to dobór elementów automatyki już będzie z górki.

https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/#findComment-4474311

Vaillant posiada takie rozwiązanie. Regulator calor MATIC 430 (pogodówka , sterowanie dwoma obiegami grzewczymi w tym jeden z mieszaczem, sterowanie pompom cyrkulacyjną, ustawienie krzywych grzewczych dla każdego obiegu

Pod warunkiem dołożenia modułu VR 61....

https://forum.murator.pl/topic/151776-kocio%C5%82-gazowy-a-sterowanie-pogodowe/#findComment-4474420