Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzypki na dachu - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ja będę pierwsza i powiem , że domek bardzo fajny . Piszcie jak idą postępy róbcie zdjątka bo każdy ciekawy .Trzymam kciuki i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

PS. Z tymi oknami jakoś mi wychodzi , że coś za dużo wam policzyli , ja mam zamówione też z oknoplastu 20 sztuk i to ze szprosami w niższej cenie , warto ponegocjować, pierwszą cene jaką dostałam opiewała na 22 tys. chodziłam , chodziłam i wychodziłam , dajcie wycene do paru punktów myslę , że warto.

Edytowane przez Rossa
literówka

Dziękujemy za pierwszy komentarz :) Jest nam bardzo miło, że ktoś do nas zagląda :)

Wyceny okien robiliśmy w kilku miejscach i kwoty były podobne. Drogie są niestety nasze okna łukowe (a mamy ich 4), drzwi przesuwne i drzwi balkonowe :( Czekamy na jeszcze jedną wycenę, więc zobaczymy co nam zaoferują :)

P.S. My również życzymy szczęśliwego Nowego Roku i powodzenia w budowaniu domku :) Pozwoliłam sobie zerknąć na Twój dziennik… domek jest przepiękny. Aż dech mi zaparło!

No tak jak są okna łukowe to niestety cena ich jest znacznie większa , ale za to domek wygląda super , szkoda tylko , że jest problem z ich otwieraniem , my mamy dwa , na pewno mąż będzie coś przerabiał , podkuwał zobaczymy.

Kiedy zaczynacie z dachem , pewnie jak będzie lepsza pogoda ? jak przykryjecie , to dopiero będzie kawał domu.

A dzięki , że podoba Wam się nasza chałupka.

Witam

Z wątku o Faworycie trafiłam tutaj. Gratuluję trafnego wyboru projektu, chociaż ma swoje minusy , to i tak jest piękny.

Jeśli chodzi o okna, to wydaje mi sie że nie jest to cena jakaś zawrotna. Nam wyszło 24 tys. My mamy okna jeszcze w garażu i kotłowni ( troszkę mniejsze). Też robilismy wycenę w kilku firach. Kilka nas olało, pewnie ze względu na łuki, bo nie każdy chce je robić. Najwyzsza wycena była na 27 tyś. Najnizsza 20 tyś, ale zdecydowalismy się na pośrednią, bo co tej najtańszej firmy mieliśmy obiekcje.

Uroczy macie Nadzór Budowlany :D

Będę podglądać postępy w budowie.

Rzeczywiście, suma sumarum, po przeanalizowaniu wszystkich ofert wybraliśmy Oknoplast, bo cena była przyzwoita, choć nie najniższa. Ale ogólnie jako firma zrobili na nas przyzwoite wrażenie, oferta była od ręki, a wszystkie ustalenia robiliśmy na miejscu (nie musieliśmy wieki czekać maile z wyceną i szczegółami :)) Tak więc poszliśmy na kompromis :)

• 3 months później...
Jakiej firmy jest Wasza dachówka? I czy można wiedzieć ile metrów Wam wyszło i ile daliście za całą dachówkę?

Witam, przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje. Nasza dachówka to Rupp Ceramika, kolor „czarny kryształ” (miał być „czarny brylant”, ale o tym piszemy w dzienniku ;)), barwiona w masie. Powierzchni dachu nie pamiętamy, ale jest jej ok. 320 m2 + dodatkowa powierzchnia po wydłużeniu krokiew. Dachówki podstawowej potrzebowaliśmy ponad 4500 szt. + dodatkowe elementy wykończeniowe typu dachówki szczytowe, gąsiory, trójniki. Natomiast koszt podeślę na priva :) Jakość tej dachówki jest bardzo dobra i możemy polecić :)

Witaj :welcome:

Bardzo ładnie prezentuje się Wasz Faworyt !! My również rozpoczynamy budowę i także będziemy podnosić ściankę kolankową o 2 pustaki.

Mam pytanie: o ile wydłużaliście krokwie i czy nie mieliście problemu z połączeniem dachu z daszkiem nad wejściem? Czy mógłbym prosić o przesłanie na priva kosztów dachu razem z elementami wykończeniowymi? [email protected]

Pozdrawiam i z góry dziękuję

Dzięki za informacje:)

My również zdecydowaliśmy się na taki kolor dachu i jasną, śmietankową elewację, myślimy jeszcze nad oknami białe czy ciemne? Ciekawi jesteśmy jakiego koloru będzie Wasz Faworyt.

Z niecierpliwością czekamy na kolejne zdjęcia, szczególnie daszku;)

Pozdrawiamy i życzymy szybkich postępów w budowie

Kasia i Janusz

Witam,

nasza elewacja będzie najprawdopodobniej w szarościach i bieli, myslimy tez o drewnie, ale kto wie co wymyślimy do tego czasu :) Okna wybraliśmy ciemne, bo jest z nimi mniej kłopotu (przynajmniej naszym zdaniem). Teraz mamy białe i szorowanie ich już śni mi się po nocach ;)

Pozdrawiam

• 1 month później...

witam :)

które wizualizacje macie robione przez Monikę - jesteście zadowoleni ?

gdzie budujecie ?

w koncepcjach salonu i jadalni macie zdjęcia drzew - brzozy, sama myślałam o czymś takim, przekonał was ten pomysł ?

gdzie umieściliscie wylot odprowadzenia z rynien ?

heh :) no to natrzaskałam pytań :)

Heh, już odpowiadam :) Monika projektuje nam ostatecznie tylko górną łazienkę. Wczoraj byliśmy u niej, żeby nanieść jeszcze poprawki. Jak będą poprawione, to wrzucimy wizualizacje. W pierwszej wersji miała zaprojektować też dolną łazienkę, ale projektantki, które zaprojektowały nam salon, hol, kuchnię i elewacje, w prezencie zrobiły też koncepcje łazienek (już bez wizualizacji), więc zostaliśmy u Stanek przy tej jednej (skoro i tak już zapłaciliśmy). Powiedzmy, że jesteśmy średnio zadowoleni z Moniki. Mamy porównanie z tymi dziewczynami z Wrocławia- pełen profesjonalizm, rewelacyjne pomysły i jeszcze sprawniejsza współpraca. Wszystko szybko, w terminach, mnóstwo propozycji rozwiązań, załatwiają nam świetne rabaty na materiały- u Stanek tego niestety nie ma, większość musieliśmy jej podać na tacy, a projekt ciągnie się od lutego i nadal nie jest gotowy :/ Co do brzózek, to pomysł bardzo fajny, ale jakoś nie do końca do mnie trafił ;) Co do odprowadzenia wody z rynien, to na końcu działki mamy zrobiony zbiornik rozsączający wodę. Jak się nie sprawdzi, to najwyżej zalejemy rodziców ;)