Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki za opinie,

a może zmiana elewacji, inny materiał na pokrycie dachu zmieni coś w wyglądzie.

Ogólnie projekt bardzo podoba mi się,szczególnie w środku.

Jednak chciałbym zasięgnąć rady starszych :lol: i bardziej doświadczonych forumowiczów dlatego proszę o jeszcze więcej opinii i rad...

dzięki za link :D

co ostatecznie przeważyło na korzyść Z91?

- Brak betonowego stropu,

- kominek w lepszym miejscu,

-wejście do kuchni nie tylko przez salon, ale przede wszystkim z holu i blisko wyjścia z domu,

- bardziej podoba mi się rozplanowanie kuchnia -jadalnia - salon, w z98 jest to takie jamnikowate ;)

- bardzo podoba mi się ten kominek z tym pomieszczeniem, bo cześciowo zasłania salon, można także całkiem zamknąć kuchnię, bądź wstawić fajne duże przesuwne drzwi, (mam dołożone w jadalni drzwi tarasowe),

- bardziej płaski dach....

ale to kwestie gustu..... więc co się komu podoba. Ja mam sporo zmian w Z91 i na zewnątrz i wewnątrz, ale to w wątku o Z91 przeczytasz.

pozdrwiam

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Jeden z moich prywatnych liderów w kategorii parterówka około 120m2. Spore sypialnie, fajna łazienka, osobne wc przy części dziennej, przewody kominowe zestawione obok siebie w jeden komin. Spora kotłownia, nadaje się też na paliwo stałe, ale wtedy dobrze byłoby zamienić okno na drzwi od strony podwórka. Spora spiżarnia, strych, miejsce na szafy wnękowe - jest miejsce do przechowywania różności. Hol jest podzielony drzwiami, więc część prywatną można ładnie odciąć od wspólnej dziennej.

Ponieważ nie lubię stałych zadaszeń nad tarasami, zrezygnowałabym z podcienia, ale to już co się komu podoba.

Baaardzo sympatyczny kosztorys. :D

Witam

My z mężem wybralismy projekt Z80 w wersji lustrzanej. bardzo mi sie podoba układ pomieszczeń projektów z tej pracowni. Nasz ma 156 m2 - istotne było dla nas 4 pomieszczenia (dospodarcze przy kuchni zamienilismy na mały gabinet ) + salon. Twój wybór uważam równiez za bardzo dobry

Pozdrawiam

Z98 to całkiem niezły projekt. Jest długi - to fakt. W gęstej zabudowie może wyglądać tak sobie, na szerszej działce, w zieleni będzie ok. Lepiej dopasowany do kotła na paliwo stałe (można zrobić wejście od strony podwórza, większa kotłownia). Jak tak sobie patrzę, to myślę, że Z91 był projektowany właśnie z myślą o kotle gazowym, a Z98 z myślą o paliwie stałym. Nie lubię podcieni, ani zadaszeń - szkoda słońca. W lecie i tak kąt jego padania jest duży, więc nie przeszkadza w godzinach południowych, a w zimie szkoda się zacieniać jeżeli w ogóle słońce wygląda zza chmur. Strych może być przydatny i w tym kontekście strop jest do przemyślenia. Co do programu użytkowego nie mam zastrzeżeń - wszystko ok. Podoba mi się wnęka na prysznic w łazience.

Nie widzę kolorowania na dwa kolory. Chodzi o ten cień drzewa? :) Parterówki proporcjonalnie do metrażu muszą mieć albo długie ściany, albo kształt litery L, albo mają w środku ciemne pomieszczenia, zwykle łazienki. Taka ich uroda. Elewację można podzielić optycznie, a dach z perspektywy chodnika mniej rzuca się w oczy.

• 3 months później...

Witam.

Jestem na etapie wyboru projektu, i po przejrzeniu prawie wszystkich:)..wpadł mi do głowy a raczej oczu projekt Z98 Pracowni Z500:)

Co prawda w zamierzeniu miałam domek do 100 m2,ale uważam że na 100 metrach nie pomieszczę tego wszystkiego czego chcę a dokładniej..

- 3 pokoików (conajmniej po 11 m)

- salonu z kuchnią i jadalnią (ok.40 m)

- kotłowni/PG

- łazienki i osobnego WC

..w projekcie Z98 jest wszystko!:D

Dach też nie jest skomplikowany,dlaetgo uważam że owy domek nie wyjdzie nas aż tak drogo..

Jeżeli ktoś buduje ten domek to niech się przyłączy- w kupie zawsze raźniej! i WIĘKSZA mobilizacja:)

Nie kupilismy jeszcze projektu, póki co mamy kilka pomysłów na małe "przemeblowanie" tego projektu i wówczas stałby się on dla Nas I D E A L N Y:)

A co Wy sądzicie o tym projekcie?