Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dla mnie niezły, ale za duza kotłownia jak na taki dom. Osobiscie wyodrebniłabym takmjakas garderobe - z kotłowni, albo z tych 2 pokojow - 15 i 16 m. Jest wiele projektow majacych dokładnie to samo co Z98, ale na mniejszej powierzchni wiec nie wiem dlaczego piszesz, ze tego nie dalo sie zmiescic na 100 m. Oczywiscie jesli chcesz wieksze pomieszczenia to na pewno 100m bedzie z malo.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli znasz projekt o takim samym układzie na mniejszej powierzchni jak Z 98 to ja bardzo proszę o linka:)

Dla mnie to projekt PRAWIE idealny:)..

Kotłownia musi byc ciut wieksza gdyż na mojej wioseczce niema gazu, a co za tym idzie zmuszeni jestesmy na piec- chociażby typu "eko",taki piec zajmuje troszke miejsca, poza tym w tej cudnej( jak dla mnie) duuużej kotłowni wyodrębnic można np. suszarnie:), no nie wspominając o różnych duperelkach (mopy,miotełki itp):)

A tak na marginesie

3 pokoje x 13 = 39

salon+ kuchnia + jadalnia= 40

wc=2

łazienka=6,5

hol,sień=10

kotłownia=7.....no i suma sumarum ponad 100:)..

Były już jakieś przymiarki do kupna projektu.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?151846-Projekt-Z98-opinie-i-porady&p=4074578#post4074578

Jako konkurent pojawia się w dyskusjach z91 - tez tania parterówka, jeszcze prostsza bryła, ale z malutką kotłownią, raczej tylko na gaz.

Z98 osobiście bardzo mi się podoba. Przy rezygnacji ze strychu z kotłowni bardzo łatwo wydzielić pralnię. Dla wygody dostarczania opału dobrze byłoby okno kotłowni zamienić na drzwi.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 3 months później...
Hej widzę,ze jeszcze szukasz? :)

Niestety tak. żonka mi trochę namieszała i mówi, że chce z98.

Jest trochę większy od Anulki, a reszta bardzo podobna.

Zmieniły się trochę założenia.

Z98 ma strop z Terrivy nachylenie dachu 35stopni ( u mnie w WZ dokładnie od 35), lekko większe pokoje i większe pomieszczenie gospodarcze.

Oraz małą ale przydatną spiżarkę.

No ja niestety tez zrezygnowałam z Anulki,a przeważył ten niski kąt nachylenia dachu i brak możliwości jakiegokolwiek strychu:(Waham sie teraz między Sielanką a Zieloną Równiną.Widziałam na żywo Sielankę,zrobiła na mnie baaardzo dobre wrażenie.

Żonka trochę mi zamerdała w głowie. Ja się już bardziej skupiam nad technicznymi sprawami jak wybudować ten dom w znośnych kosztach i energooszczędnie, aby nie trzeba było potem fortuny wydac na utrzymanie. Kluczem tutaj jest wybór źródła ogrzewania, bo od tego właściwie potem wszystko zależy, jakie ocieplenie, czy montować GWC, Rekuperator itp itd.

A co żonie nie pasowało w Anulce,tak z babskiego punktu widzenia pytam ;)

- Brak spiżarni przy kuchni

- małe pomieszczenie gospodarcze. potrzebuje suszarnię i "prasowalnię"

- brak dużej garderoby na "sezonowe" ubrania i buty

- mały przedsionek ( w z98 można np. przenieść toaletę w miejsce schodów bo nie będziemy na razie użytkować poddasza a przedsionek powiększyć o wc)

Na stronie http://www.mojabudowa.pl ktoś prowadzi blog Z98- poszukaj sobie tam:) Ten domek bardzo podoba się mojemu mężowi- fajne duże pomieszczenie gospodarcze- mozna kawałek oddzielić np na pralnię lub garderobę. Ja osobiście dodałabym okno przy jadalni ale.... jak dla mnie ma dużą wadę. Osobiście uważam, że ścianka na TV jest za mała. Zawsze marzył mi się ładny kącik RTV a tutaj niestety ścianka ma jak dobrze pamietam ok 3m ale w tym jeszcze kominek. Z tego wlasnie powodu Z98 u mnie odpada. Kombinowałam, żeby rtv zrobic w innym miejscu, ale dla mnie musi byc lustrzane odbicie projektu i obowiązkowo okno przy jadalni (od zachodu) więc niestety odpada... Popatrz na Z10- u mnie jest wysoko w czołówce:)

Z10 też jest super ale bardziej pasuje nam układ z98.

Okno od zachodu i nawet drzwi na tara oczywiście będą.

W naszym wypadku praktycznie nie oglądamy telewizora, więc jego położenie nie jest wysoko na liście priorytetów. Co innego kącik do muzyki, powinien być jakiś fotelik aby spokojnie można było posłuchać muzyki. Jakoś to wymyślimy, na razie bardziej się skupiam jak go postawić w wersji mocno energooszczędne ale o tym piszę w oddzielnym temacie w dziale domów energooszczędnych.

Blogi na przytoczonej stronie śledzę już od jakiegoś czasu.

Edytowane przez MWM

Witam,

Zakupiłem projekt Z98. Przez bardzo długi czas moim faworytem był Z10. Odpadł po starannym przemyśleniu powierzchni i funkcji.

Potrzebujemy dużego pomieszczenia gospodarczego przeznaczonego na pralnię, suszarnię. Uważam, że wspaniałym i niezwykle praktycznym rozwiązaniem jest spiżarnia. Ponadto budowany jest jeden komin, co obniża koszty. Zmieniamy dach na czterospadowy, dokładamy okno w jadalni.

Witam,

Zakupiłem projekt Z98. Przez bardzo długi czas moim faworytem był Z10. Odpadł po starannym przemyśleniu powierzchni i funkcji.

Potrzebujemy dużego pomieszczenia gospodarczego przeznaczonego na pralnię, suszarnię. Uważam, że wspaniałym i niezwykle praktycznym rozwiązaniem jest spiżarnia. Ponadto budowany jest jeden komin, co obniża koszty. Zmieniamy dach na czterospadowy, dokładamy okno w jadalni.

czy taka zmiana dachu to wysokie koszty?chodzi mi o architekta i ile powierzchniowo wtedy wyjdzie?jaka wersje z98 budujecie?sama mam dylemat czy z98 czy przemyślany......

• 4 weeks później...