maciek1000000 05.03.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 nie chodzi o to co jest lepsze bo to nie te argumenty, tutaj jest temat ceny , cena drewniaka jest wyzsza od ceny murowanego , tutaj raczej nie ma dwoch roznych zdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 05.03.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Adam1972 zdarza się że budowa systemem gospodarczym ( nie gospodarskim:p ) trwa długo , ale trochę przesadziłes z tymi 8 latami. Oczywiście nie twierdze że to niemożliwe , ale na ogół budowa trwa rok, dwa, trzy lata. Są też tacy, którym udało się wybudować dom w kilka miesięcy ( np. Zielony ogród, Swiki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Adam1972 zdarza się że budowa systemem gospodarczym ( nie gospodarskim:p ) trwa długo , ale trochę przesadziłes z tymi 8 latami. Oczywiście nie twierdze że to niemożliwe , ale na ogół budowa trwa rok, dwa, trzy lata. Są też tacy, którym udało się wybudować dom w kilka miesięcy ( np. Zielony ogród, Swiki). systemem gospodarczym całego domu z wykończeniem nie zrobisz w kilka miesięcy ... dwa lata jest jak najbardziej realne ... no chyba że masz bardzo liczną i kumatą rodzinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 05.03.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 systemem gospodarczym całego domu z wykończeniem nie zrobisz w kilka miesięcy ... dwa lata jest jak najbardziej realne ... no chyba że masz bardzo liczną i kumatą rodzinę A wspomniane wyżej dzienniki czytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 A wspomniane wyżej dzienniki czytałeś? swiki to nawet palcem w bucie nie kiwnęła ...( przynajmniej tak twierdzi ) dla mnie określenie "sposobem gospodarczym" jest jak się wszystko lub większość prac robi "tymi ręcami", często bez większej gotówki na starcie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 05.03.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 (edytowane) systemem gospodarczym to nie oznacza "własnymi rękami"wykonywanie niektórych prac bez uprawnień jest nawet niebezpiecznezaczynanie budowy bez pieniędzy tez jest niebezpieczneto nie jest system gospodarczy, tylko DIY system gospodarczy to znaczy bez kompleksowej obsługi przez jedna firmę Edytowane 5 Marca 2012 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 05.03.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Oczywiście, system gospodarczy czyli taki w którym sami szukamy EKIP do poszczególnych etapów, sami koordynujemy ich prace, szukamy materiałów. System "tymi ręcami" to coś zupełnie innego jak sama nazwa wskazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 systemem gospodarczym to nie oznacza "własnymi rękami" a co ...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 05.03.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Potwierdzam to co Kwiki i Zielony Ogród napisały. Spójrz na Netbeta- wszystko własnymi rękami i też dał radę postawić dom w czasie krótszym niż 8 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Oczywiście, system gospodarczy czyli taki w którym sami szukamy EKIP do poszczególnych etapów, sami koordynujemy ich prace, szukamy materiałów. System "tymi ręcami" to coś zupełnie innego jak sama nazwa wskazuje. w takim razie koleś któremu ostatnio modernizowałem dom może powiedzieć że ma systemem gospodarczym... umówił mnie, zamówił materiały i uzgodnił czego chce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 05.03.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 nie mylić systemu gospodarczego z "do it yourself"krawcowa może samam sobie sukienke uszyć, ale pierwsza lepsza osoba nie, bo i po co - straci kupę czasu, a może i materiał zepsuje. Lepiej w swoim zawodzie na sukienke zapracowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 system gospodarczy to znaczy bez kompleksowej obsługi przez jedna firmę znaczy 99,9% inwestorów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 05.03.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 no duża większość - nawet jakas dyskusja na ten temat jest założona przez muratora - zapomniałam tytuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 05.03.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 już mam: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198066-Dom-nie-dla-ka%C5%BCdego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 już mam: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198066-Dom-nie-dla-ka%C5%BCdego a co ta dyskusja dobrego wnosi ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 05.03.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 dyskusja jak dyskusja. chodziło mi tylko o to, co się uważa za system gospodarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 05.03.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Każdy swoje chwali. Gdyby było u nas tyle ekip budowy szkieletów, co do murów, może proporcje cenowe by się zmieniły, na razie specjalizuje się niewiele firm kompleksowo, a nie powierzyłbym pierwszej lepszej ekipie takiej budowy, tylko dlatego , że ma ...strug do drewna i pracował w stolarni. A pracował.. znaczy wywalał trociny spod piły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinsgdz 06.03.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 (edytowane) Temat się rozrósł i jako wchodzący w niego - pogubiłem się.Myślę o budowe domu MG Promyk lub Z7, Z8. Czy mogę zmieścić się w 220-250 tys?Czy dać sobie na luz.Na działkę kaskę mamy. Środki własne na budowę to z 80 tys. a reszta kredyt - ze zdolnością kredytową problemów nie mamy.Teraz jest dołek w nieruchomościach - więc myślę, że to dobry moment na budowę. Działki chyba też nie mają "szalonych" cen. Edytowane 6 Marca 2012 przez marcinsgdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 06.03.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 (edytowane) Na forum jest kilka dzienników promyka, poszukaj z tego co pamiętam to te osoby zmieściły się w tych kosztach Co do systemu gospodarczego to już zostało wyjaśnione czyli nie ma developera, a my sami jesteśmy głównym inwestorem i czuwamy nad całością. Zresztą nie ma co dyskutować wystarczy wygooglować definicję gospodarczego U nas jest system "tymi ręcami" przepleciony gospodarczym bo za dach się tykać nie będziemy Edytowane 6 Marca 2012 przez msdracula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.03.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 to teraz już wiadomo skąd taka debata nad domkiem za 200... dla większości zamówić materiały i dogadać się z wykonawcami to istny Hardcore...o "tymi ręcami"... to nawet nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts