Piotr Biało 06.09.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 czesc. Nie da sie nie zgodzic, z wywodami i podpowiedziami zawartymi...Ja jeszcze dopisze, że 2000 może wystarczyc... tylko trzeba troche oszczedzac, troche miec swojego wkładu i działke, bo piszemy o samej budowie, a nie o kupnie działki, notariuszach, geodetach, mapkach i formalnosciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 06.09.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 W Z12 myślałem o schodach modułowych (np. http://www.atriumsystem.eu/produkt,pl,schody-modulowe,atrium-mini.html) które można łatwo ustawić w małej przestrzeni. Okna jak już to w szczycie od strony południowej. Żadnych okien dachowych (koszta). Okna od ulicy (zachód) to byłyby fixy, tak samo okno w łazience. Otwierane byłoby tylko w większej sypialni na dole (od ogrodu), tarasowe (otwierane+fix) oraz szczytowe na poddaszu. DEZET dlaczego uważasz, że D06 byłby tańszy od Z12?Jeszcze dodam, że rezygnuje z wszelkich kominów - postawie raczej na rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.09.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 W Z12 myślałem o schodach modułowych (np. http://www.atriumsystem.eu/produkt,pl,schody-modulowe,atrium-mini.html) które można łatwo ustawić w małej przestrzeni. Okna jak już to w szczycie od strony południowej. Żadnych okien dachowych (koszta). Okna od ulicy (zachód) to byłyby fixy, tak samo okno w łazience. Otwierane byłoby tylko w większej sypialni na dole (od ogrodu), tarasowe (otwierane+fix) oraz szczytowe na poddaszu. DEZET dlaczego uważasz, że D06 byłby tańszy od Z12? Jeszcze dodam, że rezygnuje z wszelkich kominów - postawie raczej na rekuperator. Myślałem tu głównie o koszcie dachu, w D06 można zrobić wiązary ze stropem parteru, w Z12 strop jest teriva i do tego więźba tradycyjna. Poza tym pozbywając się wszelkich dodatków typu deski, płytki na elewacji, zamiast działówki z dziurawki suporeks 10-12cm, zamiast dachówki położyć blachodachówkę - zaoszczędzimy parę złotych. I przy bardzo podobnych wymiarach obu domów mamy te parę metrów więcej. Projekt jest prosty, dużo można zrobić samemu. Rekuperator nie załatwia wszystkiego. Do ogrzewania i tak coś potrzebujesz- nie chcesz kominów, a masz dostęp do gazu ziemnego to można zastosować piec turbo i wydech przepuścić przez ścianę. Nie sugeruj się opiniami o jakiejś kosmicznej cenie okien dachowych, ja mam 5 sztuk pcv po ..750/szt. i są bardzo fajne. Cennik producenta na stronie jest, ale jeśli znajdziesz przedstawiciela to cena będzie inna (czyt. niższa). No i ważna sprawa- na wszystko faktury- przydadzą się do odliczenia różnicy podatku vat na materiały budowlane- znów parę groszy z powrotem do kieszeni. http://www.skylightpremium.pl/produkty,okna_dachowe_skylight_premium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 06.09.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Zielony Ogród - jak miałbym nie pamiętać, skoro Twój dom mi się podoba. Nie tylko wizualnie (choć i to), ale i przez brak szablonowego podejścia do podejmowania deczji (na zasadzie "musi być to, musi być tamto"). All - dwie kwestie - rekuperator i podłogówka. Co do rekuperatora - nie chcę wszczynać świętej wojny. Wszystko zależy od uwarunkowań. Może być taniej i może być wygodniej zainstalować wentylację mechaniczną. Ja jestem raczej na nie ze względów pozafinansowych: - jest to kolejna instalacja, która może się zepsuć i jest uzależniona od nośnika energii (prądu). Z mojego punktu widzenia im prościej, tym lepiej. - należę do ludzi, dla których regularne zabiegi konserwacyjne potrafią być przeszkodą nie do przejścia. A tu jednak i filtry trzeba wymienić i raz na jakiś czas przewody wypadałoby wyczyścić co najmniej raz na kilka lat. Już widzę oczami wyobraźni rok bez wentylacji w domu, bo filtry się zapchały, albo wentylator spalił i ciągle nikt nie ma czasu, żeby się tym zająć. - kolejne urządzenie, którego obsługi trzeba się uczyć. A ja najbardziej lubię rzeczy, które włączę i o nich zapomnę i których nawet nie da się szczególnie regulować.- szum. Nawet bardzo delikatne odgłosy urządzeń domowych potrafią mnie drażnić, szczególnie w nocy, przypuszczam że i w tym wypadku nie byłoby inaczej. Powody są więc w 100 % subiektywne. Żeby było śmieszniej są to równocześnie powody, które przemawiają za ogrzewaniem podłogowym w całym domu. Bo to jest instalacja typu zrób i zapomnij. Z podłogówką ciężko tylko pogodzić moje preferencje co do podłóg - lubię drewno na podłodze i wyląduje na większości powierzchni. Ponadto lubię dywany. Nie muszą przykrywać szczelnie wszystkiego, ale w każdym pomieszczeniu powinien być choć jeden niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.09.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 A przykłady schodów modułowych tu: http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=5107633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 06.09.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 A masz gdzieś rozbite koszty na poszczególne etapy? Patrząc na mój projekt i twój różnią się tylko dachem. Co do rozwiązań to ja planuje dużo droższe okna, więcej ocieplenia (20 styro w posadzce na ścianach i 40 wełny), reku (ale tu chodzi nie o oszczędność tylko o komfort), ogrzewanie wodne oraz okna trzyszybowe. Czyli dom dużo bardziej ocieplony i może się okazać, że nie warto ... Mój kosztorys jest przesadzony ale pewne rzeczy nie. Np dach kosztować mnie ma 60 tys (na gotowo wieźba pokrycie materiał i robocizna) i nie znalazłem ani jednej firmy i hurtowni gdzie mogę jeszcze coś zmniejszyć. Robocizna 50zł za m2 sam dekarz cieśla 40 zl za metr a ceny materiałów z allegro. I jeszcze jedno pytanie kominek masz z płaszczem bo nie doczytałem? dach masz pewnie czterospadowy, dlatego tyle wychodzi kominek mam bez płaszcza, sa nawiewy do sypialń (kurzy sie sufit) a ocieplenie - obliczałam, a jakże, mozna nawet zaoszczędzić 60% tego co teraz wydaję - ale w mojej chałupce te 60 % to jest raptem 1200 zł rocznie, przez 10 lat 12 tys, a co ja za to kupię (nie wystarczy na lepsze okna, dodatkowe ocieplenie, pompę ciepła, rekuperator) - tym bardziej, że 1200 zł na rok to nie problem, a wybudować dom cieplejszy o 60 % to juz bardzo duży wydatek (musiałabym brac kredyt) Poza tym te wszystkie urządzenia wymagają jakiegoś jednak zainteresowania ze strony właścicieli, a my nic....jak w bloku. Jak cos się zepsuje, to koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 06.09.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 powiedzcie, kogo obchodzą moje najtańsze chyba na rynku okna, jeśli zasłania je taki śliczny słonecznik-samosiejek? (zdjęcie wczorajsze pomimo daty ustawionej w aparacie)http://i3.fmix.pl/fmi2176/63d300540003d8f34e64e4be/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.09.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 powiedzcie, kogo obchodzą moje najtańsze chyba na rynku okna, jeśli zasłania je taki śliczny słonecznik-samosiejek? (zdjęcie wczorajsze pomimo daty ustawionej w aparacie) No tak- cenę zasłania skutecznie W końcu kupujemy dla siebie, a nie żeby pokazać, że mamy naj.. naj.. w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 07.09.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 No tak- cenę zasłania skutecznie W końcu kupujemy dla siebie, a nie żeby pokazać, że mamy naj.. naj.. w okolicy. Zielony ogród i tak pewnie ma naj naj w całej okolicy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 07.09.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 I tak Zielony dom ma jeden z najładniejszych domów na FM. Zgadzam sie w 100%. Jestem fanką takich małych domków... A domek Zielonego Ogrodu oglądam z przyjemnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 07.09.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Zielony ogród mam straszny niedosyt zdjęć waszego domku........ Piękny jest i coraz częściej myślę nad budową podobnego. Brakowało nam w projekcie trzeciego pokoju ( mamy dwójkę małych dzieci, które jeszcze kilka ładnych lat z nami będą mieszkać) , ale na szczęście jest juz wariant z trzema pokojami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 07.09.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 ze zdjęciami jest ten problem, że trzeba najpierw posprzątać...jeżeli chodzi o naj naj w okolicy - jest na pewno naj-niższy w okolicy.jako dzieciak spedzałam wakacje w chałupie pod strzechą i najlepiej wspominam ten bliski kontakt z ziemią, z trawą, bez schodów i poręczy, najlepiej nawet bez progów. I zielsko wchodzace przez okna do domu. Na szczęcie aby takie marzenia spełnić nie trzeba duzo pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 07.09.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Chciałabym się zapytać osób, które już mieszkają w swoich domkach o to za ile się urządzili. Chodzi mi o wszystkie meble łącznie z meblami kuchennymi i sprzętem, jak również sypialnie i salon ( łącznie z karniszami, roletami, firankami i żyrandolami) oraz łazienka (wanna, umywalka, prysznic muszla itd), wiatrołap. Chodzi mi o całe wyposażenie domu, ale nie licząc podłóg i parapetów i takich. czy jest ktoś w stanie podać choć przybliżoną kwotę? A Ci którzy są w trakcie budowy, może już myśleli ile przeznaczą na umeblowanie się? Ja myślałam o kwocie 50tys.zł i wiem, że mi wystarczy - siedziałam z kartką i spisywałam z allegro - i nie są to najtańsze rzeczy. Tylko zastanawiam się co warto kupić drożej, a w co nie trzeba inwestować więcej. Na pewno wiem, żeby nie kupować tanich baterii umywalkowych, wannowych czy do zlewozmywaka - nauczka po moich rodzicach - wszystkie mają do wymiany po 5latach używania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 07.09.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 To ile ktoś wydał na umeblowanie domu w niczym ci nie pomoże. Piszesz, że sprawdziłaś ceny na allegro i wiesz, że wystarczy ci 50 tyś, więc w sumie po co pytasz innych?Koszt umeblowania domu zależy od bardzo wielu czynników-m.in. metrażu domu i poszczególnych pomieszczeń, ilości domowników, dochodów itd.itd.Ktoś kupi meble do kuchni za 20 tyś, ktoś inny za 50. Podobnie z cenami szaf, stołów, krzeseł i całą resztą.Bardziej logiczne jest pytanie o to na czym można oszczędzić.Ja nie miałam zbyt dużo gotówki, więc na meble z najwyższej półki nawet nie spoglądałam. Ale nauczyłam się też ,żeby nie kupować najtańszych. Rzeczy tanie z których po 3 latach użytkowania nadal jestem zadowolona to: zwykłe panele po 30-40 zł, drzwi wewnętrzne z marketu za 400 zł, meble dla dzieci Ikea, wszystkie łóżka zamówione u górali na allegro ( połowę tańsze niż w sklepach), drewniane karnisze z allegro, które w porównaniu do tych metalowych były smiesznie tanie. Reasumując- niemal wszystko na allegro jest tańsze niż w sklepach, ale warto szukać sprzedawcy w swojej okolicy, tak aby zamówiony towar odebrać osobiście i przy okazji sprawdzić na żywo jak wygląda. Totalną porażką jest u nas narożnik z eko-skóry, który po 3 latach nadaje się tylko do wyrzucenia. Podobno ( tak mi powiedziano w salonie BRW) każdy mebel z eko skóry prędzej czy później popęka, więc lepiej zainwestować w naturalną skórę, lub w kanapy i narożniki z materiału, który po ściągnięciu można wyprać w pralce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 07.09.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Ps. sprzęt do kuchni ( i nie tylko ) warto kupić przy okazji akcji typu "weekend bez vatu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 07.09.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Ps. sprzęt do kuchni ( i nie tylko ) warto kupić przy okazji akcji typu "weekend bez vatu" moim zdaniem, takie akcje to jedna wielka ściema ja przy okazji remontu kuchni wszystkie sprzęty kupiłam w sklepie internetowym z możliwością odbioru z punktu wydań. Za cały sprzęt zapłaciłam o ok. 1000 zł mniej w porównaniu ze sklepami z AGD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 07.09.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Jesteśmy w temacie domów za 200tys.zł, więc raczej nie będzie tu osób, które kuchnie mają za 20tys.zł. Ale bardziej chciałam się upewnić czy uda mi się w miarę fajnie urządzić domek za taką cenę. Nie mieszkam w Polsce także też dokładnie nie wiem na co mam zwracać uwagę czy też gdzie szukać by było możliwie w przystępnych cenach. Również nie znam się na markach firm, które są dobre, a które nie. Ale dzięki Tobie właśnie się dowiedziałam, że jest coś takiego jak weekend bez vatu:) O eko skórze wiem, dlatego zostanę przy jakimś dobrym materiale. Na prawdziwą skórę szkoda mi trochę kasy, a i nie przepadam za nią. Mam teraz skórę, fakt zbawienie przy małych dzieciach ale zimna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 07.09.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 na początku potrzebna jest kuchnia, stół z krzesłami i łóżko. teraz myślę, że to dobrze, że nie urządzalismy wszystkiego od razu, bo w czasie budowy nie ma czasu na porządne przenyslenia, no i mieszkając już ma się wiele dobrych pomysłów. Jedynie kuchnie trzeba zaplanować wcześniej. W cenach przystepnych dla normalnego człowieka można kupić fajną kuchnię w Ikei, my zapłaciliśmy za same meble 6 tys. Sprzęt faktycznie w sklepach internetowych najtaniej. Teraz latam po tym forum, bo będę ostatecznie urządzać sypialnię....cieszę sie teraz z tego "kłopotu" tak jak z budowy, bo urządzanie sie jest fajniejsze niż juz mieszkanie później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 08.09.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 moim zdaniem, takie akcje to jedna wielka ściema ja przy okazji remontu kuchni wszystkie sprzęty kupiłam w sklepie internetowym z możliwością odbioru z punktu wydań. Za cały sprzęt zapłaciłam o ok. 1000 zł mniej w porównaniu ze sklepami z AGD. Niekoniecznie ......... Często oglądałam sprzęt do kuchni w MM i w weekend bez vatu naprawdę było taniej. Ale zgadzam się, że w necie można kupić jeszcze taniej. Mam znajomych, którzy właśnie oddali sprawę do sądu-kupili sprzęt do całej kuchni , zapłacili i towaru nigdy nie dostali. Moja rada- za sprzęt płacimy przy odbiorze !!! I naprawdę warto czytać komentarze innych kupujących. Lubię kuchnie z Ikea, podobają mi się wizualnie , są funkcjonalne i cena jest rozsądna. Pisząc o kuchni za 20 tyś, myślałam o meblach i całym wyposażeniu. Oczywiście wiele zależy od metrażu, sugerowałam się swoją kuchnią, która ma 12 m i mniej więcej tyle nas kosztowała ( w tej cenie stół, krzesła, lampy, halogeny , rolety na duże okno tarasowe itd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanski 08.09.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Od Siebie dodam taką małą radę, żeby w takich MM czy innych "badać rynek".To znaczy wpadamy do sklepu spisujemy ceny towarów, które nas interesują na tygodniu ew robimy zdjęcie telefonem, jest szybciej. Bowiem często jest tak, że towar w czwartek idzie cenowo w górę, aby potem przecenić go a piątek o 23%. Nie wiem jak to się ma w przypadku agd ale z elektroniką się sprawdza. Zwłaszcza w drobnej elektronice.Weekend bez vatu i inne napędzają masę osób do sklepu, którym potem dzięki takim "promocjom" udaje się wepchnąć jakiś towar. Warto mieć przy sobie telefon z dostępem do internetu albo zadzwonić do kogoś, żeby te ceny zweryfikował z cenami allegro, czy cenami na skąpcu i innych. Często bywa tak, że magiczna promocja wychodzi drogo albo przeceniany jest towar, który sie nie sprzedaje (z jakiegoś powodu) i zalega na magazynach.Może brzmi to trochę paranoicznie ale jeżeli mowa o domu na którym trzeba oszczędzać warto to wziąć pod uwagę. A na Allegro warto patrzeć na komentarze. A najlepiej szukać dystrybutora w regionie i płacić przy odbiorze.Eskaa, jeżeli twoim znajomi faktycznie zawarli umowę przez allegro (czyli de facto klikeli kup teraz) to obejmuje ich program ochrony kupujących allegro. Muszą tylko doczytać warunki. Mój brat w ten sposób odzyskał pieniądze z transakcji tylko, że to było 'tylko' 800zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts