Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hej,

tak to poddasze użytkowe. Jeśli zlecę budowę jednej firmie to oczywiście i tak będę na budowie tak często jak to tylko będzie możliwe, czyli pewnie co drugi dzień albo i codziennie - nie mam daleko. Dodatkowo do umowy chcę załączyć projekt de facto wykonawczy ze specyfikacją i kluczowymi detalami. Zobaczę jak wyjdzie kosztorys zrobiony na bazie szczegółowego budowlanego, bo ten dotychczasowy był tylko na podstawie koncepcji. Widzę parę pozycji w kosztorysie ofertowym do zredukowania lub usunięcia oczywiście w racjonalnym zakresie. Otoczenie i wiata na samochody będzie musiała poczekać, w tej chwili priorytetem jest zbudowanie domu możliwego do zasiedlenia.

Zwróć uwagę na pozycje robocizna i koszty pośrednie i z tego obrywaj ile wlezie;-)

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No na to wygląda. Będę próbował zbijać cenę ale cudów się nie spodziewam. Zaczynam jednak myśleć o metodzie bardziej gospodarczej....

Generalny wykonawca a metoda gospodarcza przez zlecone ekipy pod konkretne zadanie czasowo nie specjalnie sie roznia. Zaden generalny wykonawca nie wpisze terminow "pod korek" bo zdaje sobie doskonale sprawe, ile sie na budowie moze zdarzyc. Za to zarobi na Tobie przeogromnie. Ci, ktorzy sie tutaj mieszcza w opisywanej kwocie wcale nie musieli wszystkiego robic sami (choc niektorzy robili :) ), kwestia dobrej organizacji, logistyki, znajomosci tematow budowlanych. Za te pieniadze 290 tys to ja mam dom pod klucz (z meblami, lampkami, itp) z instalacja gazowa, reku, gwc, cieplym kominkiem, elewacja 2x drozsza od standardowej i pare innych gadzetow, ktore nie koniecznie miec trzeba.

Prosze nie myslec, ze przy generalnym wykonawcy to sie zleca i juz sie wszystko samo bedzie dzialo. Czasami jest wrecz gorzej, dochodzi kolejna strona przy ustalaniu szczegolow i czas decyzji zamiast sie skracac to sie wydluza.

Polecam porzadne przeliczenie na podstawie np kilku tutaj podanych dziennikow budowy co i ile kosztuje. Chyba, ze te 2, 3 miesiace szybciej (choc bardzo w to watpie) przy generalnym wykonawcy warte sa przeplacenia grubo ponad 100 tys. zl.

Pozdrawiam

Generalny wykonawca a metoda gospodarcza przez zlecone ekipy pod konkretne zadanie czasowo nie specjalnie sie roznia. Zaden .........

Pozdrawiam

hej,

dzięki za opinię praktyka. Nie jest tak, że aż palę się do zatrudnienia generalnego wykonawcy, też mam poczucie, że na tak prosty dom jaki zaprojektowałem proponowana cena jest za wysoka, z kolei wstępnie pytałem ekipę od stanu surowego i ich oferta na prawdę nie różniła się zbytnio tej generalnego. Obie firmy sa z polecenia i widziałem ich referencje. Podsumowując, na razie będę sprawdzał na obydwa fronty, jak pisałem nie wykluczam robienia ekipami - może się okazac, że rzeczywiście nawet ponosząc koszty wynajmu taniej będzie zrobić to właśnie w ten sposób. Urwanie stówki jednakowoż nie wydaje mi się realne...Oczywiście nie mam przekonania, że wszystko będzie się robiło samo. Jaki jest koszt jest budowy Twojego domu liczony na mkw pow. netto? Jeśli mogę spytac oczywiście. Swoją drogą bardzo udany projekt, takich domów bardzo brakuje w naszym kraju, prosty i racjonalny ale z pomysłem...

Urwanie stówki jednakowoż nie wydaje mi się realne...Oczywiście nie mam przekonania, że wszystko będzie się robiło samo. Jaki jest koszt jest budowy Twojego domu liczony na mkw pow. netto? Jeśli mogę spytac oczywiście. Swoją drogą bardzo udany projekt, takich domów bardzo brakuje w naszym kraju, prosty i racjonalny ale z pomysłem...

Ta stowke to ja moge chetnie urwac, na 3 miesiace rzuce robote i sie poswiece bo wiem, ze by mi sie oplacalo :) BTW ludzie sie buduja pod klucz w 5 miesiecy co naprawde uwazam, ze jest do osiagniecia.

Ja mam powierzchnie netto (po podlogach jesli dobrze rozumiem) 132 m2. Za to moge w nim pokazac, jak latwo na tak malym domu zejsc z tego co wydalem jakies 70-80 tys. :), no ale wtedy to bylby juz typowy kurnik z okapami :p a nie stodola :)

Pozdrawiam

Ta stowke to ja moge chetnie urwac, na 3 miesiace rzuce robote i sie poswiece bo wiem, ze by mi sie oplacalo :) BTW ludzie sie buduja pod klucz w 5 miesiecy co naprawde uwazam, ze jest do osiagniecia.

Ja mam powierzchnie netto (po podlogach jesli dobrze rozumiem) 132 m2. Za to moge w nim pokazac, jak latwo na tak malym domu zejsc z tego co wydalem jakies 70-80 tys. :), no ale wtedy to bylby juz typowy kurnik z okapami :p a nie stodola :)

Pozdrawiam

Nie przeczę, że dodałeś mi otuchy bo w pierwszej chwili trochę te koszty mnie zbiły z tropu - ponowię pytanie jeśli nie masz nic przeciwko: jaki wyszedł koszt mkw pow. netto (liczone po ścianach bez względu na funkcję pom. i skosy)?

Ja jestem fanem stodół różnego rodzaju, moja będzie raczje swobodna interpretacja stodoły ale proporcje się zgadzają , vide załącznik - dom się troche zmienił ale to tylko korekty...

zaborow_konc3.jpg

Nie przeczę, że dodałeś mi otuchy bo w pierwszej chwili trochę te koszty mnie zbiły z tropu - ponowię pytanie jeśli nie masz nic przeciwko: jaki wyszedł koszt mkw pow. netto (liczone po ścianach bez względu na funkcję pom. i skosy)?

Ja jestem fanem stodół różnego rodzaju, moja będzie raczje swobodna interpretacja stodoły ale proporcje się zgadzają , vide załącznik - dom się troche zmienił ale to tylko korekty...

Kwota za caly dom zamknela sie w 300 tys, co na 132 m2. pow uzytkowej daje 2272 zl/m2. (to jest kwota za budynek, nie uwzglednia przylaczy i prac zewnetrzych (ogrod, ogrodzenie, brama, itp ).

Pozdrawiam

Pozdrawiam

To bardzo dobra cena biorąc pod uwagę standard Twojego domu. Cena za mkw mojego domu wg. wstępnej oferty sporządzonej przez generalnego na podstawie koncepcji to 2400 ale nie mam "nietypowych" rozwiązań, żadnej rekuperacji, itp...

Tylko, ze ja napisalem o cenie za metr pod KLUCZ, a stan deweloperski to czesto nie polowa calej kwoty...

Pozdrawiam

Moim zdaniem za 200tys spokojnie mozna pobudowac dom. Do wyciecia proponuje na dzien dobry

a) garaz (-10tys)

b) strop czyli dom parterowy bez poddasza (-25-30 tys brak instalacji na poddasz, okien, lukarn i innych bzdetw)

c) dach dwuspadowy papa/gont z biedronki bryła na planie kwadrat/prostokat (-20tys)

koszt za m2 w wys 2 - 2,3 tys jest jak najbardziej realny do uzyskania bez super gimnastyki ;) u mnie wychodzi podobnie

Z pewnością tak ale kolega miloszenko ma dom jednak dość nietypowy (w pozytywnym znaczeniu) i nasycony niezłymi materiałami. Rzuciłem kwestię wyceny mojego domu tak żeby wywołac dyskusję co zreszta się udało, daleki jednak jest od zachwytów nad nią, dla mnie tez jest przegrzana.

TOMI1975 - własnych wydatków ci nie podam, bo ich jeszcze nie mam ;) (nooo... na działkę i mapkę wydałem). Myślę, że warto poczytać:

http://www.sekocenbud.pl/uploads/grafika/Licz%20i%20buduj%20-%20grafika/artykul%20z%20LIB_0311%20konf%20RBC%2024%20luty%2011.pdf

http://www.sekocenbud.pl/uploads/grafika/srodki/bco1.pdf

http://www.inzynierbudownictwa.pl/drukuj,4749

Możesz też poszukać na forum. Np. warto odszukać dziennik użytkownika Spirea - bardzo racjonalne podejście do kosztu, stan surowy - generalny wykonawca, reszta systemem kontraktowym. Cena za m2 stanu deweloperskiego (pow. netto, czyli tak jak liczysz) - 1920 zł. Dom wprawdzie znacznie większy, ale też i z różnymi ekstrasami (dobre materiały, okna, konstrukcja stalowa dachu, wentylacja mechaniczna itp.). Bez własnego wkładu pracy, okolice Wrocławia. Cena brutto.

Analizowałem też spisy wydatków znajomych. Np. dom w Krakowie (działka w mieście) o powierzchni po podłodze 295 m2, budowa systemem kontraktowym, bez własnego nakładu pracy, bez ekstrasów (czyli wentylacja grawitacyjna, zwykłe grzejniki, "podstawowa" dachówka ceramiczna), skomplikowana konstrukcja dachu - 1650 zł za m2 powierzchni po podłodze. Koszt trochę obniżony przez to, że część ław i ścian fundamentowych była gotowa (bez izolacji, podsypki, chudziaka itp.). Cena brutto, uwzględniająca zwrot VAT (materiały kupowane we własnym zakresie).

Myślę, że nawet w województwie mazowieckim to, co powyżej 2000 zł/m2 (szczególnie netto) stanu deweloperskiego może być kwalifikowane jako drogo, nawet jeżeli uwzględnić, że im większy dom, tym niższa cena za m2.

Dzięki za link. Pełna zgoda, także oczekiwałem ceny max. 2000 za stan deweloperski (mkw pow. netto), stąd moje wątpliwości po otrzymaniu oferty. W 2300 chciałbym się zamknąć już z wykończeniem w średnim standardzie. Pomysl ze zleceniem stanu surowego otwartego jednemu wykonawcy jest sensowny, rozważam także i to.

Spis zidentyfikowanych wad i zalet budowy różnymi wariantami, przy założeniu, że sam nic nie robię, opisałem w dzienniku - nie będę tu przeklejał i nadwyrężał cierpliwości innych ;). Generalnie wydaje się wariantem najsensowniejszym przy założeniu, że lubisz kontrolować koszty i nie masz za dużo czasu. Ma też i wady (np. konieczność synchronizacji kto kiedy wchodzi).

Oki, nie wynikało to wprost z wypowiedzi, przynajmniej ja tak tego nie odebrałem. W takim razie jestem jeszcze bardzie zmotywowany do wyciskania dobrej ceny :)

pozdro,

no właśnie nie było napisane wprost że to POD KLUCZ. co do ceny to podejrzanie niska wyszła jak za dom całkowicie wykończony ;) pytanie czy było to robione z ekipą czy dużo roboty własnej ?

i jeśli dobrze patrze to nie ma garażu a to też spory wydatek

co do ceny za m2 za stan deweloperski to u nas ostatnio krązą ceny między 2500 do 3000 zł/m2

no właśnie nie było napisane wprost że to POD KLUCZ. co do ceny to podejrzanie niska wyszła jak za dom całkowicie wykończony ;) pytanie czy było to robione z ekipą czy dużo roboty własnej ?

i jeśli dobrze patrze to nie ma garażu a to też spory wydatek

co do ceny za m2 za stan deweloperski to u nas ostatnio krązą ceny między 2500 do 3000 zł/m2

Na wiekszosc mam faktury, dokladny kosztorys w excelu, z grubszych rzeczy fundamenty robilem sam i wyciagnalem sciany poddasza, wykonawca stanu surowego opuscil mi 10 tys. Wylewki, tynki, podlogi, lazienki, kuchnia, instalacje, wszystko robili fachowcy z danej dziedziny.

Jesli podana przez Ciebie kwota za stan deweloperski jest w podanych przez CIebie cenach, to najprawdopodobniej stan pod klucz wyszedlby duzo powyzej 4500/m2, co jest jednym wielkim nieporozumieniem. Przy takiej kwocie bank nie udzielilby mi kredytu stwierdzajac, ze dom tyle wart nie jest (miesiac temu robilem operat szacunkowy).

Poza tym podawanie sredniej ceny za stan dew. tez jest lekkim naciagnieciem. Bo jak mozna usrednic dom, w ktorym grzeje sie pradem z instalacja za 7 tys z domem, gdzie ktos zaplacil za pompe ciepla 70 tys. ?

Pozdrawiam

Na wiekszosc mam faktury, dokladny kosztorys w excelu, z grubszych rzeczy fundamenty robilem sam i wyciagnalem sciany poddasza, wykonawca stanu surowego opuscil mi 10 tys. Wylewki, tynki, podlogi, lazienki, kuchnia, instalacje, wszystko robili fachowcy z danej dziedziny.

Jesli podana przez Ciebie kwota za stan deweloperski jest w podanych przez CIebie cenach, to najprawdopodobniej stan pod klucz wyszedlby duzo powyzej 4500/m2, co jest jednym wielkim nieporozumieniem. Przy takiej kwocie bank nie udzielilby mi kredytu stwierdzajac, ze dom tyle wart nie jest (miesiac temu robilem operat szacunkowy).

Poza tym podawanie sredniej ceny za stan dew. tez jest lekkim naciagnieciem. Bo jak mozna usrednic dom, w ktorym grzeje sie pradem z instalacja za 7 tys z domem, gdzie ktos zaplacil za pompe ciepla 70 tys. ?

Pozdrawiam

Zastanawiam się czy stan deweloperski określa też źródło ciepła, jak tu Kolega pisał przykładowo: prąd lub pompa ciepła. Bo poza tym i drobnymi różnicami w cenie materiałów koszt powinien być zbliżony, a tu wychodzą kwoty od 2,5k do 4,5k (te ostatnie występują też w pobliżu mnie ;-( ) Z tego widać ile firmy potrafią uszczknąć z tego dla siebie.

U mnie metraż całkowity parter- 151m2 (116,5 pow. użytkowa+ garaż i pom gosp.-35m2; góra ok.80m2 =231m2 - stan zamknięty wyniósł ok.650/m2.